Tegyél most a szájad egészségéért! AZ EGÉSZSÉGES SZÁJ VILÁGNAPJA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kuti Éva Civil trendek az adatok és a szakértői benyomások tükrében Reflektorfényben a civilek – Hova jutottunk, merre tovább? Útkeresésben a szektor NIOK.
Advertisements

Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék.
8. rész. A koleszterin Klikk a folytatáshoz. A koleszterinről sűrűn írnak a sajtóban, gyakran foglalkoznak vele a televízióban is. Nem véletlenül, hiszen.
Emberformáló folyamatok Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens.
Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Berhida Környezeti nevelés.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
MIBŐL VALÓSULHATNAK MEG A HELYI STRATÉGIÁK? REGIONÁLIS PÁLYÁZATI FORRÁSOK.
Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai 1.
A zajártalom, mint a leggyakoribb foglalkozási betegség.
K ÖZNEVELÉSI SZAKÉRTŐK FELKÉSZÍTŐ MŰHELYMUNKÁJA T ÁMOP március 17 Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Gödöllői Tankerülete és Aszódi.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A TÁVMUNKA SZABÁLYOZÁSÁVAL KAPCSOLATOS MEF JAVASLATOK A MEF ELŐTERJESZTÉS HÁTTERE KEMÉNY PÉTER E.ON HUNGÁRIA ZRT.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
TIENS DiCHO Csodás otthon DiCHO termékekkel. DiCHO Di Di – jelentése: csökkentés Cho Cho – jelentése: házimunka A DiCHO tehát a házimunkák könnyed csökkentését.
Varga Aranka Inkluzív oktatási rendszer. Iskola funkciói – társadalmi elvárások Funkciók: Tudásszerzés és kompetenciafejlesztés folyamatának terepe Formális.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Hypertonia Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I.(szerk.)Népegészségügyi orvostan 140 és/vagy 90 Hgmm-t elérő és az.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
1 SZENNYEZŐDÉSI KOCKÁZATOK A következő módon határozható meg: Alkalmazás elött orvosi vizsga Periodikus orvosi vizsga Napi járványügyi.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Káros Szenvedélyek Dohányzás.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
Dohányzás,nikotin függőség
Mozgásszervi rehabilitáció
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
NÉPEGÉSZSÉGÜGY MEGELŐZÉS, FEJLESZTÉS JÖVŐKÉP a Köz- egészségügye
TÁJÉKOZTATÓ ÉS INDÍTÓ BESZÉLGETÉS A LABORVEZETŐKNEK ÉS MINŐSÉGÜGYI MEGBÍZOTTJAIKNAK SZÓLÓ TANFOLYAM TÉMÁIRÓL, SZERVEZÉSÉRŐL EŐZMÉNYEK Korábbi laborvezetői.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
PÁPA MEGYEI FÓRUM.
AMIT A STROKE-RÓL TUDNI KELL
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
9. rész. Egészséges táplálkozás 9.2. Ideális testsúly
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Káros szenvedélyek A szenvedélybetegség – másként addikció vagy kóros szenvedély – hátrányos helyzetbe hozhatja az érintett személyt és környezetét is,
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Kockázat és megbízhatóság
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Környezetgazdaságtan 1
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
A külső környezet elemei
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Compliance és Corporate Governance
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
AZ INTÉZMÉNY NEVELÉSI CÉLJAI
A Vezetői munka értékelése a szülők szemével
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Tóalmási Mesevár Óvoda és Konyha
Intézmény minőségirányítási programja
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

Tegyél most a szájad egészségéért! AZ EGÉSZSÉGES SZÁJ VILÁGNAPJA Mondd ”Ááá” ! Tegyél most a szájad egészségéért! 2019. Március 20 AZ EGÉSZSÉGES SZÁJ VILÁGNAPJA TÁJÉKOZTATÁS

Világszintű szövegkörnyezet Az Egészséges Száj Világnapja minden évben március 20. napján kelt megünneplésre. Ezzel az alkalommal az elég világon népszerűsítésre kerül a szájhigiénia fontossága az egész szervezet számára és feltüntetésre kerülnek a nagyon jó szájhigiénia előnyei, kortól függetlenül. Miért fontos az Egészséges Száj Világnapja? Mert az Egészségügyi Világszervezet szerint a világ lakosságának 90% szenved szájbetegségekben az élete során és ezek közül sok elkerülhető lenne a kormány, az egészséget népszerűsítő egyesületek és társaságok által finanszírozott megelőzési, vizsgálati és kezelési programok által.

Világszintű szövegkörnyezet A lakosság szájhigiéniája területén tett, világszintű nagy előrelépések ellenére, a száj egészségére vonatkozó problémák a világ számos közösségében fontosak maradnak – főleg a fejlett és fejlődés alatt álló országok hátrányos helyzetű csoportjai körében. A társadalmi-viselkedési és környezeti tényezők jelentős szerepe a szájbetegségekben számos járványtani kutatásban és tanulmányban feltüntetésre került. Az Egészséges Szák Világnapja alkalmával, a Fogorvosok Világszövetsége arra buzdít minden érdekelt felet, hogy ismerje el és emelje ki a száj egészségének fontosságát egy egészséges társadalom érdekében.

Szájbetegségek A fogszuvasodások és a parodontosis betegség jelen pillanatban a leggyakoribb fertőzéses betegségeket jelentik az egész világon. Ezen betegségek széles elterjedése szorosan összefügg az életstílussal és főleg a magas cukor-, alkohol- és dohányfogyasztással, de a hiányos szájhigiéniával is. Sőt, a szájbetegségek jelentős mértékben függenek az egészségügyi állapottal szembeni magatartástól is. Ez pedig szorosan összefügg a társadalmi-gazdasági tényezőkkel, mint például az oktatás és a jövedelmek. A fogbetegségek következménye a fájdalom és a szenvedés, de a munkahelyről és iskolából való hiányzás is, kezelés hiányában pedig komolyan károsítják egy személy életminőségét.

MI AZ EGÉSZSÉGES SZÁJ (Az Egészségügyi Világszervezet meghatározása) Az egészséges száj a fogbetegségek és az idült arcfájdalmak, a garat-száj rák, szájgyulladások, örökletes fogyatékosságok, mint például a nyúlajak vagy farkastorok, fogínybetegségek, fogszuvasodások és fogvesztések és más, szájat vagy szájüreget érintő betegségek hiányát jelenti. (Az Egészségügyi Világszervezet meghatározása)

MI AZ EGÉSZSÉGES SZÁJ (A Fogorvosok Világszövetségének meghatározása) Az egészséges száj magában foglalja a beszéd, mosolygás, szaglás, ízlelés, érintés, rágás, nyelés és az arckifejezés által számos érzelem kifejezésének képességét, bizalommal és fájdalom, kellemetlen érzés vagy összetett koponyai-arci megbetegedés nélkül. (A Fogorvosok Világszövetségének meghatározása) http://www.fdiworldental.org/oral-health/vision-2020/fdis-definition-of-oral-health.aspx

SZÁJBETEGSÉGEK Különösen fontos közegészségügyi problémát jelentenek, jelentős társadalmi és gazdasági költséggel rendelkezve; A fogszuvasodások, a parodontosis betegség, a fogak elvesztése, a száj nyálkahártyájának sérülései, a garat-száj rák, a HIV/SID szájon át történő megnyilvánulásai, a nekrózisos fekélyes szájnyálkahártya gyulladás vagy oro-dentális traumák jelentős hatással vannak az egyénekre és társadalmakra gazdasági és életminőség-csökkentési tekintetben; Ha elhanyagoltak vagy időben nem kerülnek kezelésre, ezek a szervezet súlyos egészségügyi problémáinak kiinduló pontjai lehetnek; mikroorganizmusok, mint például a sztreptokokkuszok, Helicobacter pylori, amelyek nagy mennyiségben jelen vannak a szájüreg szintjén. Gyulladások esetében bejuthatnak a véráramba és a következőket okozhatják: trombózis, szívinfarktus vagy agyi érkatasztrófa; idült agyhártyagyulladás, agytályog; bőrbetegségek; terhességi szövődmények; gyomorfekély; ízületi fájdalmak.

KOCKÁZATI LAKOSSÁGI CSOPORTOK gyermekek fiatalok terhesek idősek

KOCKÁZATI TÉNYEZŐK A HIÁNYOS SZÁJÁPOLÁS és a fogorvos rendszeres felkeresésének hiánya fogínybetegségekkel és fogszuvasodásokkal társul. A cukorban és zsírban gazdag és rostokban, vitaminokban és esszenciális ásványi anyagokban szegény ÉTREND fogszuvasodásokkal és a fogak korai elvesztésével társul. A DOHÁNYZÁS számos betegséget von maga után, beleértve a garat-száj rákot, a fogak körüli és a szájüreg más szöveteinek megbetegedéseit, a fogak elvesztését. A TÚLZOTT ALKOHOLFOGYASZTÁS növeli a szájüreg-rák megjelenésének kockázatát. Az alkohol jelentős kockázati tényező számos társadalmi probléma és testi bántalmazás tekintetében, amely gyakran az arc vagy fogak töréseihez vezet. A megfelelő VÉDELMI BERENDEZÉSEK HASZNÁLATÁNAK ELMULASZTÁSA bizonyos sportok gyakorlása vagy motoros járművek használata arctraumák okozója lehet.

Ismerje fel a szájbetegségeket Fogszuvasodás A fogszuvasodás egy olyan megbetegedés, amely akkor jelentkezik, amikor a patogén csírák elszaporodnak a szájüregben, bakteriális plakkhoz vezetve. Ez a fogakon és az ínyeken alakul ki, az általunk fogyasztott élelmiszerekben és üdítőkben található cukrokból táplálkozva, jelenség, amelynek következtében savak termelődnek. Ezek a savak megrongálhatják a fogzománcot, fogszuvasodásoknak nevezett üregek megjelenéséhez vezetve. Kezelés hiányában a fogszuvasodások fájdalmakat, fertőzéseket vagy fogvesztéseket okozhatnak. Szuvasodása lehet, ha a következő jelek egyikét észleli: ►Az élelmiszerek gyakran a fogak közötti résekbe “szorulnak” ►Kellemetlen érzés vagy fájdalom a szájban ►Nehézségek bizonyos élelmiszerek elfogyasztásában ►Érzékenység a forró, hideg vagy akár édes élelmiszerekre ►Rossz lehelet ►Foltok a fogakon, a kezdetben fehérek, majd egyre sötétebb színűek 

Ismerje fel a szájbetegségeket Fogíny-betegségek A fogíny-betegségek az ínyek gyulladását jelentik, amelyek a kezdeti szakaszokban fogínygyulladást képeznek és paradontosis betegségig fejlődhetnek (előrehaladott szakasz), amely károsítja az íny és csont szöveteit. A fogínygyulladástól eltérően, a paradontosis betegség okozta károsodások visszafordíthatatlanok és állandóak. A paradontosis betegségnek súlyos következményei lehetnek, mint például rágási- és beszédproblémák és a fogak elvesztése, nagymértékű hatással a jólétre és az életminőségre   Fogíny-betegségekben szenvedhet, ha a következő jelek egyikét észleli:  ►Piros és gyulladt, enyhén vérző ínyek (pl. fogmosás vagy öblítés közben) ►Fogaktól eltávolodott ínyek ►Rossz lehelet ►Genny a fogak és ínyek között ►Kieső vagy mozgó fogak

MEGELŐZÉS Az egészséges száj népszerűsítése egyéni és közösségi szinten egy költséghatékony stratégiát képez a szájbetegségek terhének csökkentésére és az egészséges száj és az életminőség megőrzésére. A legtöbb szájbetegség megelőzhető, ami csökkentheti a fájdalmat, szenvedést és az egészségügyi ellátások költségeit. Ezért minden erőfeszítés a megelőző intézkedések népszerűsítésére és alkalmazására okos befektetést jelent. A szájbetegségek megelőzése és vizsgálata a társadalom fontos prioritásait kell képezze. A megelőzési és vizsgálati stratégiák elsősorban a fő kockázati tényezőknek való kitétel szintjének csökkentését és egy egészséges életstílus népszerűsítését célozzák meg.

MEGELŐZÉSI ÉS VIZSGÁLATI STRATÉGIÁK Elsősorban a következőket célozzák meg: a fő kockázati tényezőknek való kitétel szintjének csökkentését és; egy egész életen át tartó egészséges életstílus népszerűsítését.

MEGELŐZŐ INTÉZKEDÉSEK A cukortartalom csökkentése az étkezések során; Kiegyensúlyozott táplálkozás; Gyümölcsök és zöldségek fogyasztása; A dohányzásról való lemondás; A gyermekek és fiatalok dohányzástól való elbátortalanítása; Az alkoholfogyasztás csökkentése; Egy alacsony, de állandó szintű fluormennyiség biztosítása a szájüregben. A fluor az ivóvízből, sóból, szájvízből vagy fluoros fogkrémből és a fluor fogorvos által szakszakszerűen történő alkalmazásából nyerhető.

MEGELŐZŐ INTÉZKEDÉSEK Helyes szájápolás; A fogorvos rendszeres felkeresése (legalább évente kétszer); A tiszta ivóvízhez való hozzáférés biztosítása egy jobb általános higiénia és megfelelő szájhigiénia érdekében A megfelelő védőfelszerelések tényleges használata bizonyos sportok gyakorlása vagy járművek használata esetében; A szülők nevelése a szájápolásra vonatkozóan a terhesség alatt és az életkor a fogorvos első felkeresésekor A szülők bátorítása, hogy a gyermekeikkel együtt mossanak fogat helyes szokások korai életkorban való kialakulása érdekében; A szájüreg-rák és a rák előtti sérülések megelőzése a fogápolási szakemberek szűrési programokban, korai diagnózisba, megfelelő beavatkozásokba való bevonása által olyan kockázati tényezők megjelenése esetében, mint a dohányzás vagy túlzott alkoholfogyasztás.