Vitaminok jelentősége

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Vitaminok jelentősége
Advertisements

Vitaminok jelentősége
Vitaminok jelentősége
1 Dekomponálás, detritivoria Def.: azon szervezetek tevékenysége, amelyek elhalt szerves anyag feldarabolását, bontását és a mineralizáció útjára irányítását.
Seregi János, Holló István, Holló Gabriella „Ökológiai Gazdálkodás és a Jövő” Nádasdy Alapítvány Nádasdladány június 19. „Ökológiai Gazdálkodás.
Ökológia állattenyésztésünk értékei és felhasználási lehetőségei versenyképességünk növelése céljából Seregi J. – Holló G. – Holló I. – Repa I. Mosonmagyaróvár,
Klikk a folytatáshoz!. Mi a vércukor? A vércukor a vérben lévő szőlőcukor, idegen szóval glukóz. A vércukor szintje egészséges embernél 4,5 - 6,5 mmol/l.
Ökológiai állattenyésztés. Komplexitás Termőföld függő termelő tevékenység! talajvédelmi szempontok állatlétszám meghatározás 170 kg N/ha/év túllegeltetés.
AZ ÁLLATI EREDETŰ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS KOCKÁZATOK Laczay Péter Informatio Medicata szeptember.
Szerves vegyületek. 21. lecke A lipidek Különböző kémiai összetételű és eltérő szerkezetű anyagok, de Különböző kémiai összetételű és eltérő szerkezetű.
ÁLLATI KÖRNYEZETVÉDELEM Adatok, lehetőségek és eredmények az állattenyésztés környezetvédelmi szerepéhez Seregi János, Holló Gabriella, Holló István, Zsarnóczay.
Nukleinsavak Felfedezésük, típusaik Biológiai feladatuk Kémiai felépítésük Pentózok Foszforsav N-tartalmú bázisok Purin bázisokPirimidin bázisok.
A PAPRIKA, MINT NÉPÉLELMEZÉSI CIKK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi.
33. lecke A nukleinsavak felépítése és jelentősége a sejt életében.
Hogyan épül fel a testünk? Testfelépítés 8. oszt / 1.
1 BIYOVIS TÁJÉKOZTATÓ. Krónikus betegségeket okozó fő problémák (1) A szervezet sav-bázis egyensúlyának a felbomlása –”savasodás” A salakanyagok, nehézfémek,
Összefoglalás3. Állattan 3.. Az állatok életműködései Önfenntartó életműködések: Védekezés: Külső védekezés: kültakaróval, nyálkahártyával Kültakaró fogalma:
A diszacharidok (kettős szénhidrátok) - olyan szénhidrátok, amelyek molekulái 2 monoszacharid egységből épül fel - képződésük: Q 1 -OH + HO-Q 2 ↔ Q 1 -O-Q.
Zsírok, olajok Trigliceridek. Trigliceridek (Zsírok, olajok) A természetes zsírok és a nem illó olajok nagy szénatomszámú karbonsavak (zsírsavak) glicerinnel.
A fehérjék emésztése, felszívódása és anyagcseréje
A székesfehérvári fiatalok helyzete
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
A Levegő összetétele.
Egészséges táplálkozás
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
EN 1993 Eurocode 3: Acélszerkezetek tervezése
Fehérjék szabályozása II
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
Atomerőművek és radioaktív hulladékok kezelése
Mosószerek a fürdőszobában
Mérése Pl. Hőmérővel , Celsius skálán.
A napsugárzás jótékony hatásai:
Sejtbiológia.

ENZIMOLÓGIA.
6. lecke Az egysejtű eukarióták
Változó testhőmérsékletű, fejlett , igazi szárazföldi gerinces „hűlő”
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
10.lecke Szivacsok.
Szem fejlődése.
Az állatok és az ember egyedfejlődése
A talajok szervesanyag-készlete
Kiegészítő állattartási lehetőségek Csörötneken
SZÁMVITEL.
Növények világa.
Hőstressz hatásai a tejelő teheneknél
Csontkapcsolódási lehetőségek:
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
Társulások jellemzői.
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
Lipidek anyagcseréje.
Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet
Életfeltételek, források
Vitaminok jelentősége
A ragadozás hatása a zsákmányállatok populációdinamikájára
Ásványi anyagok vázrendszer, fogak (Ca, P, F)
A SIKERES MEGHÍVÁS TITKA!
rendellenességei, betegségei
MASLOW „PIRAMISA” AZ EMBERI SZÜKSÉGLETEK HIERARCHIÁJA
Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Bioaktív komponensek kimutatása növényi mintákból
A mozgás szervrendszere
TIENS PROPOLISZ TABLETTA
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
A bioszféra.
A vér összetétele, alkotói
Elektromos töltés-átmenettel járó reakciók
A talajok mechanikai tulajdonságai III.
Előadás másolata:

Vitaminok jelentősége kis mennyiségben előforduló biológiailag aktív anyagok esszenciálisak („vital amines”=létfontosságú aminok) zsírban és vízben oldódók a bélcsatorna mikrobái bizonyos vitaminokat szintetizálnak (B csoport, K vitamin) a zsírban oldódókat a szervezet tudja tartalékolni hiányuk termelés csökkenést, az adott vitaminra jellemző speciális tüneteket okoz Szükségletüket NE-ben (A, D, E), illetve tömegegységben (B csoport) fejezzük ki

Vitaminok jelentősége pótlásukról az iparszerű állattenyésztés elterjedése miatt kell gondoskodni zárt, természetellenes tartási körülmények a takarmányok vitamin-tartalmának csökkenése az intenzív hibridek igényesebbek számos antagonista hatású anyag, gyógyszer korlátozza keletkezésüket, hasznosulásukat avitaminózis hipervitaminózis hipovitaminózis

Zsírban oldódó vitaminok A-vitamin (retinol) karotinokból képződik (, ,  karotinok) a retinol a bélhámsejtekben és a májban képződik baromfi > sertés, juh > sz.marha 50% 20% 5-15% a felszívódott és raktározott forma retinil-palmitát (kis molekulatömegű hordozófehérje) aktív forma: retinol (nagy molekulatömegű hordozófehérje) a máj képes raktározni látás (retina, retinol-rodopszin) hámképződés ivari folyamatok érzékeny a környezeti hatásokra (fény, oxidáció)

A -karotin és az A-vitamin szerkezete

Hiány: Forrás: szaporodásbiológiai problémák farkasvakság az ivarzás intenzitása csökken gyengébb fogamzás embrió elhalás, vetélés farkasvakság tojás keltethetőség madárban köszvény Kérődzőknél az ivari folyamatokhoz karotinnak is jelen kell lenni! Forrás: karotin (zöld növényi részek, termések, sárgarépa) szénakészítés során nagy része lebomlik A-vitamin (állati termékek, máj)

D-vitamin (kalciferol) ergokalciferol D2 kolekalciferol D3 (baromfiban 10-szer hatékonyabb) ergokalciferol 7-dehidro-koleszterol kolekalciferol UV sugárzás kolekalciferol D3 máj 25-hidroxi-D2, D3 vese 1.25-dihidroxi-D2, D3 (aktív forma)

Ca, P mobilizáció, ürítés toxikus lehet (ember, kutya, ló, csirke) Ca, P felszívódás bélhám Ca megkötő fehérje képződése sejtmembrán transzport Ca, P mobilizáció, ürítés toxikus lehet (ember, kutya, ló, csirke) D3-vitamin

Hiány: Forrás: angolkór (fiatal, fejlődő egyedekben) csontlágyulás (osteomalacia, idősebb állatokban) tojáshéj szilárdság ivari folyamatok zavara Forrás: növényekben kevés (kivétel szénafélék) sokat tartalmaz a halak mája és a tojás kevés és változó mennyiség van a tejben (de a föccstejben 6-10 szeres a koncentrációja) szabad tartás szintetikus kiegészítés

E-vitamin (tokoferolok) legfontosabb az -tokoferol oxidációra, környezeti hatásokra érzékeny szaporodási folyamatok (antisterilitásos vitamin, ondó minőség, zigóta megtapadás) antioxidáns hatás (peroxidok, szabad gyökök semlegesítése) sejthártyák védelme Se-E-vitamin -tokoferol

Hiány: szív és vázizom elfajulás (bárány, tejpótlós borjú, baromfi) májnekrózis (sertés) ödéma betegség (exudatív diatézis, csirke, sejthártya permeabilitás megváltozása) agylágyulás (encephalomacia, mozgászavar, a peroxidok agyszövetet és kapillárisokat károsító hatása miatt) Forrás: gabonák csíraolaja pillangósok szintetikus E-vitamin labilis, lebomlik a tárolás során

E-vitamin hiány okozta enkefalomácia

K-vitamin fillokinon (K1, növényi) menakinon (K2, mikrobiális) menadion (K3, szintetikus) véralvadás (protrombint aktiváló enzim) a bél baktériumok szintetizálják K2-vitamin (menakinon)

Hiány: Forrás: vérzési hajlam, vérömlenyek újszülötteknél, fiatal állatoknál antagonista anyagok jelenlétében dikumarin kokcidiosztatikumok rágcsáló mérgek Forrás: zöld növényi részek (lucernafélék) állati eredetű takarmányok (máj, haliszt, tojás) bélbaktériumok szintetikus kiegészítés (K3)

K-vitamin hiányra utaló anémiás tünetek

Vízben oldódó vitaminok B1-vitamin (tiamin) szénhidrát anyagcsere (pl. dekarboxiláz enzim) nyers halak tiamináz enzimet tartalmaznak Páfrány, zsúrlók antagonista hatású anyagok Hiány: fiatal borjak, bárányok (hirtelen takarmányváltáskor, sok abrak etetésekor) idegrendszeri tünetek (csirke, felhalmozódik a piroszőlősav, intracelluláris acidózis, görcskészség, bénulás) tojások befulladása, embrió elhalás Forrás: gabonák héj része, élesztő, halliszt

B2-vitamin (riboflavin) FAD (flavin adenin dinukleotid, H szállító, mintegy 20 enzim prosztetikus csoportja) sejtlégzés, biológiai oxidáció aminosavak, zsírsavak anyagcseréje húgysavszintézis Hiány: „görbe lábujj betegség” (elsősorban fiatal 2-4 hetes csirkékben) tojás keltethetőség lecsökken Forrás: gabonák, olajos magvak, korpa, élesztő, halliszt, lucernaliszt mikrobák előállítják szintetikus kiegészítés (sertés, baromfi)

Meggörbült lábvégek riboflavin hiány esetén

B3-vitamin (nikotinsav, nikotinsavamid) pellagra preventív faktor NAD (nikotinsavamid-adenin-dinukleotid) NADP(nikotinsavamid-adenin-dinukleotid-foszfát) reverzibilis H szállítás (szénhidrát-, fehérje-, zsír- anyagcsere) idegrendszer, petefészek működése bőr, szaruképletek triptofán nikotinsav, nikotinsavamid Hiány: pellagra „pelle agra” = érdes bőr pikkelyes hámelváltozás száj, nyelv nyálkahártya elszíneződés (kutya „black tongue”megbetegedés) tollasodási zavarok

Forrás: nikotinsavamid nikotinsav triptofán gabonákból rosszul hasznosul máj, élesztő, napraforgó sokat a kukorica keveset tartalmaz csírázáskor nő a mennyisége triptofánból képződik bendőbaktériumok szintetizálják nikotinsavamid nikotinsav triptofán

Pantoténsav (B5-vitamin) acetilezési folyamatok a koenzim-A alkotórésze intermedier anyagforgalom (energiaforgalom, zsírszintézis) Hiány: étvágytalanság hasmenés szőr pigmentáció bőrelváltozások Forrás: szója, lucerna, halliszt baktériumok Kiegészítése indokolt lehet: nagy zsírtartalmú takarmányok etetésekor antibiotikus kezelést követően

pantoténsav koenzim-A

Sertésben rendezetlen mozgást (lúd járást) okoz a pantoténsav hiány

B6-vitamin (piridoxin) aminosavak dekarboxilezése, transzaminálása (piridoxál foszfát) szénhidrát- és zsír-anyagcsere immunglobulinok szintézise a vér K és Na szintjének szabályozása Hiány: elsősorban fiatal csirke, pulyka, malac bőrelváltozások szőrhullás szemhéj ödéma Forrás: növényi zöld részek, magvak, élesztő, fermentált termékek mikrobák előállítják szintetikus kiegészítés (sertés, baromfi)

Biotin (H-vitamin) Hiány: Forrás: H (Haut) bőrvédő vitamin enzim alkotó zsírszintézis glükoneogenézis szteránvázas vegyületek szintézise Hiány: szőrhullás, száraz, pikkelyes bőr talpfekély bőrgyulladás „talprongyosság” (csirke, pulyka) Forrás: A takarmányok biotin-tartalma általában elegendő szója, lucerna, halliszt, olajos magvak Kiegészítése indokolt lehet: avas zsírok, peroxidok jelenlétekor (csirke, pulyka)

A képen látható láb sebesedés oka biotin hiány

Folsav Hiány: Forrás: aktív formája: tetrahidro-folsav metil gyökök felvétele, szállítása intermedier anyagcsere (glicin, purin, hisztidin forgalom) nukleinsav szintézis Hiány: antibiotikumok, gyógyszerek etetésekor elsősorban baromfi fajokban fejlődési lemaradás a bőr sötét elszíneződése idegrendszeri tünetek (nyak-szárnybénulás) Forrás: a növények levelei (folium=levél) szója, élesztő, lucerna, bélbaktériumok előállítják

B12-vitamin (kobalamin) vér- és hámképződés nukleinsav szintézis szénhidrát-, zsíranyagcsere Hiány: főleg fiatal bárányoknál, borjaknál alakulhat ki vészes vérszegénység (állatokban ritka) romlik a takarmány értékesítés szőr- és bőrelváltozások kobalt hiány esetén antibiotikumok, gyógyszerek etetésekor Forrás: növények csak nyomokban (talaj baktériumok) bélbaktériumok előállítják

B12 vitamin (ciano-kobalamin)

Kolin Hiány: Forrás: fontos metil donor lecitinhez kötődve fordul elő a zsírforgalmat szabályozza Hiány: gátolt a foszfolipid és lecitin képződés a zsír szállítása a májból májelzsírosodás acetil-kolin képzés (idegingerület átvitel) baromfiban csontképződési zavar (perózis) Forrás: endogén szintézis szója, halliszt

C-vitamin (aszkorbinsav) emlősők májában, madarak veséjében szintetizálódik (kivétel: ember, majom, tengerimalac, halak) a redoxrendszer tagja reverzibilis H felvevő szövetszintézis (kollagén, porc, csont) májsejtek védelme általános ellenálló képesség Hiány: zavart hám-, csont- és porcképződés lassú sebgyógyulás (emberben skorbut) malacokban csökken a folsav szintézis, vasforgalom zavar, anémia Forrás: burgonya, zöld növények, tej