AZ ÓVODÁS GYERMEK ÉS AZ ERKÖLCS

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Kapcsolattartás a szülői házzal
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Turisztikai szuksegletek
Környezettudatos magatartás segítése a katolikus óvodákban Vallásos és erkölcsi neveléssel foglalkozó munkacsoport
A köznevelés fejlesztési irányai és eredményei KPSZTI február 12. Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárság MTI Fotó.
Bölcsőde – óvoda közös intézményként történő működtetése
A koragyermekkori nevelésről
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Hogyan készüljünk az óvodás évekre?
Az emberi szükségletek hierarchiájáról
Család.
Gondviselés Óvoda – Eltelt 16 év…
Napocska Napköziotthon
Szerepi Imréné, november 16.
Intézményvezetői Értekezlet október 6.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
TAPASZTALATOK AZ ÓVODAI NEVELÉS GYAKORLATÁBAN
Ideális – Valóságos – Sugallt Dányi Zoltán ref. lelkipásztor, pasztoral - pszichológus Budapest
A gondozás,nevelés egysége
CSALÁD.
A NEVELÉS FOLYAMATA ÉS MÓDSZEREI
Erkölcsi nevelés, mint az óvodai nevelési feladatok egyike
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
Motiváció Biológiai eredetű Túlélési motívumok Szociális motívumok
Stratégiai döntéshozatal könyvtári környezetben (Könyvtármenedzsment) (4, 5)
Pedagógiai személyiségértelmezések
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
TÁMOP /A Önismeret, öndefiníció, önértékelés.
Nevelés és nevelői attitűdök
4. osztályos példa Bubernik Eszter
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
A NEVELÉS TERÜLETEI.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
A kisgyermekkori nyelvi fejlődés jellemzői,
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Speciális gyermekvédelem
Óvodai nevelés országos alapprogramjáról
Endogén területfejlődésCélmeghatározás: A TERÜLETFEJLESZTÉS CÉLJA 1 Mandulavirágzási Tudományos Napok – a Fenntarthatóság Európája március 4-5. STRATÉGIAI.
Út a sikeres tanuláshoz
Közlekedésre nevelés az óvodában - workshop
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
Összeállította: Szabó Ilona
Minden iskola alapvető érdeke, hogy eredményes és sikeres legyen! Mert:  Vonzónak kell lennie  Láthatóan jó eredményeket kell produkálnia  Az alapdokumentumokban.
A SZÜLŐI KOMPETENCIA TÁMOGATÁSA A KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJÁBAN Budapest augusztus 31.
Óvodai szakmai programok, továbbképzések bemutatása 2013/2014 Készítette: Grolyóné Szabó Éva szeptember 11. KPSZTI, Óvodavezetői Értekezlet.
Márkus Lászlóné Intézményvezető Közoktatási szakértő
Hogyan lesznek növendékeink iskolaérett gyermekek?
Összeállította: Piacsek László Zoltán
A viselkedés és az iskolaérettség kapcsolata
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
A gyermekek nevelésének megerősítése (VII. fejezet)
A DAJKA – VÁLTOZÓ KOROK, VÁLTOZÓ IGÉNYEK, VÁLTOZÓ SZEREPEK
A dajka a nevelés folyamatában
NEVELŐI ÉRTEKEZLETRE A FÉLÉVES ÉRTÉKELÉS ELŐKÉSZÍTÉSE Farkasné Egyed Zsuzsanna saját óvodai munkaanyag, forrásként felhasználható.
Hitünk alakulása, mindennapi életünk a katolikus óvodában
Minőségfejlesztési munkacsoport KPSZTI Április 17-
Vezetői célok és feladatok
Vajon mi motiválja a munkavállalót?
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
DRÁMAPEDAGÓGIA ÓVODAPEDAGÓGUSI SZEMMEL
VALLÁSOS ÉS ERKÖLCSI NEVELÉS A KATOLIKUS ÓVODÁKBAN
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

AZ ÓVODÁS GYERMEK ÉS AZ ERKÖLCS Az erkölcsös viselkedés megalapozása az óvodáskorban III. Szerepi Imréné KPSZTI Vallásos és erkölcsi neveléssel foglalkozó munkacsoport 2014. február 13.

Eddigiek összefoglalása A jogszabályi háttér biztosított Szentírás (Mt 7,12) II. Vatikáni zsinat tanítása (Nyilatkozat a keresztény nevelésről) Nkt 3.§ (6) Az Óvodai nevelés országos alapprogramja: Az óvodai nevelés általános feladatai (…érzelmi, erkölcsi és közösségi nevelés) A feltételek megléte az intézmény feladata Pedagógus személyisége Óvodai közösségi légkör alakítása (felnőtt közösség) Családokkal való kapcsolat alakítása Szerepi Imréné KPSZTI Vallásos és erkölcsi neveléssel foglalkozó munkacsoport 2014. február 13.

Eddigiek összefoglalása Önmegvalósítás szükséglete Esztétikai szükségletek Kognitív szükségletek: (Megismerésre vonatkozó, gondolkodáson alapuló) Elismerés szükséglete: önbecsülés, mások általi elismerés, hírnév, becsvágy Szeretet, valahova tartozás szükséglete: gyengédség, viszonzott szeretetkapcsolat Biztonsági szükségletek Fiziológiai szükségletek Abraham Maslow szükséglethierarchiája Szerepi Imréné KPSZTI Vallásos és erkölcsi neveléssel foglalkozó munkacsoport 2014. február 13.

Szeretet, valahova tartozás szükséglete Az öt szeretetnyelv: Elismerő szavak Minőségi idő Ajándékozás Szívességek Testi érintés (Gary Chapman) Ezek közül mindenkinek van egy elsődleges szeretetnyelve, amely mélyebben hat rá az összes többinél. Szerepi Imréné KPSZTI Vallásos és erkölcsi neveléssel foglalkozó munkacsoport 2014. február 13.

A közösség szükségessége (Valahova tartozás szükséglete) Közösség nélkül nincs erkölcsös viselkedés A Közösség: Viszonyítási alap, igazodási pont Kortárshatás, közösség és egyén kapcsolata Természetes alapok alakulásának színtere Segítőkészség, elfogadás, türelem … Önismeret fejlődése A másik megismerésének segítése Elfogadás, megbecsülés, értékek cseréje… Szerepi Imréné KPSZTI Vallásos és erkölcsi neveléssel foglalkozó munkacsoport 2014. február 13.

A játék szerepe az erkölcsös viselkedés alapozásában A játékeszköz megosztása, egymás melletti játék Együttjátszás Ismerkedés a másik elképzeléseivel Alá/fölérendeltség, együttműködés megélése, elfogadása, kipróbálása Szabályalkotás, szabályok betartása (felelősség, sikerélmény, kudarc … megélése, elfogadása) Szerepi Imréné KPSZTI Vallásos és erkölcsi neveléssel foglalkozó munkacsoport 2014. február 13.

A mese szerepe az erkölcsös viselkedés alapozásában Eszköz, hogy a kisgyermek számára érthetővé, elkülöníthetővé váljék a jó és a rossz egymástól Hordozza az örökségbe hagyott értékeket Példát mutat a helyes viselkedésre Tanít az emberi kapcsolatok fontosságára A mindennapos mesélés kiemelkedő fontosságú! Szerepi Imréné KPSZTI Vallásos és erkölcsi neveléssel foglalkozó munkacsoport 2014. február 13.

A motiváció szerepe az erkölcsös viselkedés alapozásában Természetes motiváció: dicséret, pozitív értékelés, példa, megbocsátás, közös öröm … Természet fölötti motiváció: A mennyei Atya szeretete, Emberek, mint példaképek és szentek, mint példaképek gyermekek elé helyezése Szerepi Imréné KPSZTI Vallásos és erkölcsi neveléssel foglalkozó munkacsoport 2014. február 13.

„A kegyelem a természetre épít.” Feladatunk olyan erkölcsös viselkedés megalapozása, amelyre építhet az Úr! Köszönöm a figyelmet! Szerepi Imréné KPSZTI Vallásos és erkölcsi neveléssel foglalkozó munkacsoport 2014. február 13.