Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hitünk alakulása, mindennapi életünk a katolikus óvodában

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hitünk alakulása, mindennapi életünk a katolikus óvodában"— Előadás másolata:

1 Hitünk alakulása, mindennapi életünk a katolikus óvodában
Szerepi Imréné KPSZTI, február 7.

2 A szülők a legjobbat szeretnék gyermeküknek
Ateista családok Szimpatizáns, kereső családok Hitüket felvállaló családok Hitüket gyakorló családok Szerepi Imréné KPSZTI, február 7.

3 EVANGELII NUNTIANDI VI. Pál pápa: az Evangélium hirdetése - kezdetű apostoli buzdítása december 8. „Akik az evangéliumot befogadták, és akik az evangélium erejével a megváltottak közösségét alkotják, a Jó Hírt maguk is továbbadhatják és kell is terjeszteniük.” (13. pont) Szerepi Imréné KPSZTI, február 7.

4 XVI. Benedek pápa A hit kapuja kezdetű apostoli levelében írja: „Újra fel kell fedeznünk a hit útját, hogy egyre világosabban meg tudjuk mutatni a Krisztussal való találkozás örömét és mindig megújuló életerejét” Szerepi Imréné KPSZTI, február 7.

5 Mit jelent a Jézus Krisztusba vetett hit?
Személyes találkozás, rendszeres kapcsolat Istennel, (az Istennel együttöltött idő felhasználása: beszélgetés, elmélkedés, imádság, …) Egyre jobban megismerni Jézus Krisztus életét, tanítását, Megismerni a Katolikus Egyházat, elfogadni a hitigazságokat, használni az Egyház imáit, Rendszeresen olvasni a Szentírást, Élni a szentségekkel, Továbbadni a hit örömét. Szerepi Imréné KPSZTI, február 7.

6 A hit örömének sugárzása és továbbadása révén tesszük a legnagyobb szolgálatot a minket körülvevő világ számára. „A hit a kapott szeretet tapasztalatából növekszik, ha a kegyelem és öröm tapasztalatával közlik” (Porta fidei 13. o.) Szerepi Imréné KPSZTI, február 7.

7 Szent Pál szeretethimnusza (részlet) „…A szeretet türelmes, a szeretet jóságos,
a szeretet nem féltékeny, nem kérkedik, nem is kevély. Nem tapintatlan, nem keresi a maga javát, nem gerjed haragra, a rosszat nem rója fel. Nem örül a gonoszságnak, örömét az igazság győzelmében leli. Mindent eltűr, mindent elhisz, mindent remél, mindent elvisel. A szeretet nem szűnik meg soha...” (A teljes szöveg megtalálható: 1Kor 13,1-13) Szerepi Imréné KPSZTI, február 7.

8 Példaképek a hit, az Egyház történetében
(ó és újszövetség történetében) hitvallók, özvegyek, vértanuk, szüzek, Lelkipásztorok. Szerepi Imréné KPSZTI, február 7.

9 A katolikus óvodák sajátos jellege:
Mindennapi életünk a katolikus óvodában A katolikus óvodák sajátos jellege: A katolikus intézmények éppen azzal válnak katolikussá, hogy közösségük minden tagja valamilyen módon osztozik a keresztény világlátásban és ezt ki is jelentik. Krisztus a példakép, Az erények ki/alakításán fáradozik, Szavaival és tetteivel Isten országát építi. Szerepi Imréné KPSZTI, február 7.

10 A katolikus óvodák feladata a hitbeli és erkölcsi nevelésben:
Értéket közvetítsen, Alakítsa/gazdagítsa a növendékek lelkét és szívét, Segítse/megismertesse az Istennel való párbeszédet, Alapozza a keresztény elkötelezettséget, Tegyen tanúságot a világ előtt – családok előtt. Szerepi Imréné KPSZTI, február 7.

11 A katolikus óvoda képe (külső szemlélőként)
Rendezett, esztétikus környezet fogadja az óvodába érkezőt. A háttérzene hatása Dekoráció Feszület elhelyezése a közösségi terekben, A zöld növények otthonossá teszik az épületet, Képek elhelyezése az óvoda történetéből is, Gyermekmunkák, Vallásos témájú tárgyak, eszközök. Szerepi Imréné KPSZTI, február 7.

12 A katolikus óvodák jellege: Köszönési mód, Imádságok,
Elengedhetetlen, hogy a gyermeket az óvodában elfogadás, érzelmi biztonság, otthonosság, derűs, kiegyensúlyozott, szeretetteli légkör vegye körül. A katolikus óvodák jellege: Köszönési mód, Imádságok, Csendes percek, áhítat…, Alapvető erkölcsi normák elsajátíttatása, Az erkölcsi nevelés, A komplexitás megvalósítása, Ünnepek, hagyományok ápolása, Ismerkedés a plébániával, a templommal, a szentmisével, Valamilyen szinten bekapcsolódás az Egyházközség életébe. Szerepi Imréné KPSZTI, február 7.

13 A katolikus pedagógus Hitben élő, szolgálatkész tagja egyházának,
A másik ember felé megbecsülést és bizalmat tanusít, Az egyházi tanításra nyitott, a keresztény értékrenddel ellentétes nézeteket nem terjeszt, Kötelessége a nemzeti és keresztény hagyományok ápolása. Szerepi Imréné KPSZTI, február 7.

14 A katolikus pedagógus Elfogadja a szellemiséget, amit az intézmény képvisel. Elkötelezett intézménye iránt. Jó gazda módjára ügyel az intézmény tulajdonára, becsületes, megbízható. Munkavégzésében pontos, lelkiismeretes. Részt vesz a munkaidőn túli közös programokon, munkájával segíti annak sikeres megvalósulását. Az intézményről kialakult pozitív képet erősíti. Szerepi Imréné KPSZTI, február 7.

15 A katolikus pedagógus Megjelenése, viselkedése, beszéde a lelkiségnek megfelelő pozitív képet sugároz, Elérhető, megszólítható (a hit, a katolikus élet terén mindenki egyenlő), Magatartása (stílusa) kiszámítható, derűs, kiegyensúlyozott, Munkatársaival együttműködő, segítőkész, nyílt, őszinte, tisztelettudó. Folyamatos önképzés jellemzi szakmailag és lelki életben egyaránt. Szerepi Imréné KPSZTI, február 7.

16 A katolikus pedagógus Egész személyiségével nevel. Szeretettel, elfogadással, empátiával fordul a gyermekek felé, Megjelenésében kulturált, ápolt, mértéktartó, Nevelői tevékenysége a növendékek jövőjére, fejlődésére, kibontakoztatására irányul, Szakmai munkájában megalapozott és igényes, Munkájában pontos, rendszeres, kiszámítható, Tekintélyének alapja a tetteiben mutatott példa, Törekszik a személyes bánásmód megvalósítására. Szerepi Imréné KPSZTI, február 7.

17 A katolikus pedagógus Tisztelettel fordul a családok felé.
Korrekt, pozitív kicsengésű , tárgyszerű tájékoztatást nyújt a családok számára. Nevelői döntéseit a gyermek érdeke szabja meg. Pedagógusi munkájáért a családoktól ellenszolgáltatást nem vár és nem fogadhat el. Lehetőség szerint a családoknak is szervez programokat. Élete követendő példa a családok számára. Szerepi Imréné KPSZTI, február 7.

18 meleggé teszi az életet." (Molnár Ferenc)
"Minden kis viaszgyertya megtanít bennünket arra, hogy érdemes egy kis fényért, melegért tövig égni, mert a kis dolgok fénye az, amely széppé, meleggé teszi az életet." (Molnár Ferenc) Szerepi Imréné KPSZTI, február 7.


Letölteni ppt "Hitünk alakulása, mindennapi életünk a katolikus óvodában"

Hasonló előadás


Google Hirdetések