MOKK évi Közép-európai Közjegyzői Kollokvium

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A klaszterek jogállása, jogi szabályozása Magyarországon
Advertisements

HAJDU & MENYHEI ÜGYVÉDI IRODA
HETEDIK KÖNYV ÖRÖKLÉSI JOG.
Biztosítások 2013 Dr. Honyek Péter Személyi Jövedelemadó Osztály.
 Csjt. nem határozza meg  Fogalma a történelem folyamán módosult  A jogirodalom alapján:  Szövetség - szerződés?  Férfi.
BIZALMI VAGYONKEZELÉS
Polgári jog Biztosítási szerződés PTK XLV. fejezet a biztosítás
Finanszírozási kérdések az Új Polgári Törvénykönyv tükrében
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Az új Ptk. szerkezete, alapelvei
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
Helytállásra kötelező szerződések
Timeshare © dr. Horváth Zsófia – Dr. habil. Miskolczi Bodnár Péter.
A SZERZŐDÉS MÓDOSÍTÁSA
A bizalmi vagyonkezelési szerződés az új Ptk.-ban
A polgári jog rendszere
Az illetékekről szóló évi XCIII. törvény változásai
A SZERZŐDÉS MÓDOSÍTÁSA
Felelősség, termékfelelősség
BIZALMI VAGYONKEZELÉS
GENERÁCIÓS VAGYONTERVEZÉS
Főbb változások az új Ptk. Kötelmi jogi könyvében
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
Polgári jog Szerződések joga évi IV. törvény:
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
Cselekvőképesség fajtái
CSŐDELJÁRÁSSAL KAPCSOLATOS MÓDOSÍTÁSOK
Mediátor képzés Kártérítés.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
Kötelem – szerződés A szerződési jog jellemzői
dr. Magyar Csaba, TEP Society of Trust and Estate Practitioners Tel:

Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
A bizalmi vagyonkezelésre vonatkozó engedélyezési és nyilvántartási eljárások Society of Trust and Estate Practitioners Hungarian Chapter.
A köztisztviselők jogállásáról…
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
Bizalmi vagyonkezelés Avagy az új Ptk. titkos befutója? december
A munkaviszony megszüntetése
Házassági perek előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A pénzügyi lízing lényege, számviteli kezelése
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
Munkajogi ismeretek.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Polgári jog IV. Szerződési alaptípusok Sápi Edit április 13.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
Bodzási Balázs Igazságügyi Minisztérium április 27.
Az első házasok kedvezménye
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
A közigazgatási eljárás II.
A bizalmi vagyonkezelési szerződés
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
A bizalmi vagyonkezelés családjogi vonatkozásai szeibert VI
Elektronikus aláírás és iratkezelés
A bizalmi vagyonkezelés és az öröklési jog kapcsolata
Polgári perjog előadás
Kompetenciák 1. Joghatóság
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Nemzetközi magánjog II.
Nemzetközi magánjog II.
Dr. Ruszthiné dr. Juhász Dorina október 18.
Közbeszerzési Döntőbizottság
A házastársak egymás közötti szerződései
Dr. Habil. Szeibert Orsolya Egyetemi docens ELTE ÁJK
Nemzetközi magánjog II.
Dr. Pál Lajos ügyvéd A munkaidő megszervezése Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete Budapest, november.
Záróvizsga felkészítő - Családjog
Előadás másolata:

MOKK 2017. évi Közép-európai Közjegyzői Kollokvium Házassági vagyonjogi kérdések, különös tekintettel a házassági vagyonjogi szerződésre és a bizalmi vagyonkezelésre MOKK 2017. évi Közép-európai Közjegyzői Kollokvium dr. Subasicz Éva 2017. november 18.

Szabályozási háttér 2013. évi V. törvény Családjogi Könyvének VI. Házassági vagyonjogi fejezetének 4:34 § -tól, 4: 52 §-áig, valamint a VII. A házassági vagyonjogi szerződés vonatkozó rendelkezései 4:63-4:75 §-ig, továbbá a Hatodik Könyv (Kötelmi jog) XLIII. (43.) fejezet a bizalmi vagyonkezelésről 6:310-6:330 §-ai 2014. évi XV. törvény szól a bizalmi vagyonkezelőkről és tevékenységük szabályairól szóló törvény

Felhasznált szakkönyvek, tanulmányok Dr. Miczán Péter: A bizalmi vagyonkezelés kapcsolódásai a gyermektartással (Polgári Jog 2017/7-8 szám) Dr. Pongrácz Dóra: A bizalmi vagyonkezelés családjogi vonatkozásai (Családi Jog 2016/4. szám) B. Szabó Gábor, Illés István, Kolozs Borbála, Menyhei Ákos, Sándor István: A bizalmi vagyonkezelés (hvg orac Lap – és Könyvkiadó Kft., Új magánjog sorozat, 6. kötet) A házassági vagyonjogi, házassági vagyonjogi szerződések témában – a teljesség igénye nélkül - kiemelem Dr. Szeibert Orsolya hab. egyetemi docens Asszony által írt tanulmányokat, amelyek a Családjogi Könyv már hivatkozott vonatkozó szabályaival összefüggésben megjelentek.

Házassági vagyonjogi szerződés „Mögöttes szabály” - Ptk. 6. könyv, a kötelmek közös szabályai, valamint a szerződésre vonatkozó általános szabályok A szerződéses rendezés elve elsődleges, „személyre, élethelyzetre szabott” szerződések Házassági vagyonjogi szerződés: a házasulók és a házastársak hozhatják létre, szerződésükben meghatározzák azt a vagyoni rendszert, amelyet meghatározott időponttól, az életközösségük fennállása alatt vagyoni viszonyaikra alkalmazni kell. (Minden lehet, ami nem tiltott.) Szigorú alaki szabályok Csak személyesen köthető szerződés Időbeli korlát A szerződés módosítása és megszüntetése Törvényben szabályozott alternatívák (közszerzeményi, vagyon elkülönítési rendszer)

Diszpozitivitás elvének érvényesülése Kogencia Házassági vagyonjogi szerződés Diszpozitivitás elvének érvényesülése Kogencia A szerződés megkötésére, módosítására, megszüntetésére alaki érvényességi és hatályossági kellékek A család védelme (4:1) A házastársak egyenjogúsága (4:3) Harmadik személy védelme Kialakult „fogalomzavarok” (példák)

Házassági vagyonjogi szerződés A szerződés javasolt tartalmi elemei Életközösség (4:35. § [A vagyonjogi rendelkezések időbeli hatálya] (1) A törvényes vagyonjogi rendszer az életközösség kezdetétől hatályosul akkor is, ha a házastársak a házasságkötés előtt élettársakként éltek együtt. A házasság megkötésével az életközösség létrejöttét vélelmezni kell. (2) Az életközösség átmeneti megszakadása a törvényes vagy a szerződésben kikötött vagyonjogi rendszer folyamatosságát nem érinti, kivéve, ha a felek között vagyonmegosztásra került sor.) Vagyontárgyak (dolgok, jogok és követelések) és azok eredetének tisztázása Közös vagyon, külön vagyon

Vagyonkezelés és rendelkezések Magáncélú és üzleti vagyon elválasztása Házassági vagyonjogi szerződés Vagyonkezelés és rendelkezések Magáncélú és üzleti vagyon elválasztása Felelősség 4:45. § [Rendelkezés a közös vagyonnal a vagyonközösség fennállása alatt] (1) A vagyonközösség fennállása alatt a házastársak a közös vagyonra vonatkozó rendelkezést együttesen vagy a másik házastárs hozzájárulásával tehetnek. (2) Az egyik házastárs által a vagyonközösség fennállása alatt kötött szerződéshez a másik házastárs által megkívánt hozzájárulás nincs alakszerűséghez kötve. 4:46. § [A házastárs hozzájárulásának vélelme] (1) A házastársnak a vagyonközösség fennállása alatt a közös vagyonra kötött visszterhes szerződését - ha e törvény eltérően nem rendelkezik - a másik házastárs hozzájárulásával kötött szerződésnek kell tekinteni, kivéve, ha a szerződést kötő harmadik személy tudott vagy tudnia kellett arról, hogy a másik házastárs a szerződéshez nem járult hozzá. (2) Ha a házastárs a szerződést a mindennapi élet szokásos szükségleteinek fedezése, foglalkozásának gyakorlása vagy egyéni vállalkozói tevékenysége körében kötötte, a másik házastárs akkor hivatkozhat hozzájárulásának hiányára, ha a szerződést kötő harmadik személynél a szerződés ellen, annak megkötése előtt kifejezetten tiltakozott.

Házassági vagyonjogi szerződés 4:47. § [Rendelkezés a közös vagyonnal a házastársi vagyonközösség megszűnése és a közös vagyon megosztása közötti időben] (1) A házastársi vagyonközösség megszűnésétől a közös vagyon megosztásáig terjedő időben a közös vagyonnal való rendelkezés tekintetében a közös vagyonnal a vagyonközösség alatt történő rendelkezésre vonatkozó szabályokat azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a házastárs a rendes gazdálkodás szabályai szerint a másik házastárs hozzájárulása nélkül is a) rendelkezhet a foglalkozásának gyakorlása vagy egyéni vállalkozói tevékenysége körében használt, illetve ezek céljára lekötött vagyontárgyakkal; b) rendelkezhet azokkal az ingó dolgokkal, amelyek a vagyonközösség megszűnését követően a házastársának egyetértésével kerültek a kizárólagos birtokába; c) vállalhat olyan kötelezettséget, amelyek a közös vagyontárgy megóvását, fenntartását, helyreállítását és értékállandóságának biztosítását szolgálják; és d) teljesítheti a közös vagyont terhelő tartozásokat oly módon, hogy a tartozás a közös vagyon számára nem válhat terhesebbé. (2) Az (1) bekezdésben foglalt rendelkezés nem érinti a közös vagyon megosztásakor fennálló megtérítési kötelezettséget. 4:48. § [A közös lakásra és a társasági vagyoni hozzájárulásra vonatkozó külön szabályok] A házastárs a vagyonközösség fennállása alatt és annak megszűnésétől a közös vagyon megosztásáig terjedő időben a házastársa hozzájárulása nélkül nem rendelkezhet a házastársak közös tulajdonában lévő, a házastársi közös lakást magában foglaló ingatlannal, és nem bocsáthat közös vagyontárgyat vagyoni hozzájárulásként egyéni cég, gazdasági társaság vagy szövetkezet rendelkezésére. A másik házastárs hozzájárulását ezekben az esetekben nem lehet vélelmezni.

Házassági vagyonjogi szerződés 4:49 § [Harmadik személyekkel szembeni felelősség szerződés esetén] (1) A közös vagyon terhére szerződést kötő házastárs a harmadik személlyel kötött szerződésből eredő tartozásért a különvagyonával és a közös vagyon ráeső részével felel. (2) A szerződéskötésben részt nem vett házastárs felelőssége a házastársa által a hozzájárulásával kötött szerződésért a harmadik személlyel szemben a közös vagyonból a tartozás esedékességekor rá eső vagyoni hányad erejéig áll fenn. 4:50. § [A házastárs hozzájárulása nélkül kötött szerződés joghatásai] Ha a házastárs a másik házastársnak a közös vagyonra kötött szerződéséhez nem járult hozzá, és hozzájárulását vélelmezni sem lehet vagy a vélelem megdőlt, a szerződésből eredő kötelezettségért nem felel. A hozzájárulása nélkül kötött szerződés vele szemben hatálytalan, ha a szerző fél rosszhiszemű volt vagy rá nézve a szerződésből ingyenes előny származott. Ha a másik házastárs a szerződést hozzátartozójával kötötte, a rosszhiszeműséget és az ingyenességet vélelmezni kell. 4:51. § [Harmadik személlyel szembeni helytállás jogalap nélküli gazdagodás alapján] Aki házastársának szerződése vagy más kötelem keletkeztető magatartása folytán gazdagodott, harmadik személlyel szemben a jogalap nélküli gazdagodás szabályai szerint akkor is köteles helytállni, ha a tartozásért egyébként nem felel. 4:52. § [A szerződést kötő házastárs felelőssége házastársával szemben] Aki a házastársát is terhelő szerződést annak hozzájárulása nélkül köti meg, köteles házastársának az ebből eredő kárát a szerződésen kívül okozott károkért való felelősség szabályai szerint megtéríteni, azzal, hogy a felelősség alól akkor mentesül, ha bizonyítja, hogy a szerződés megfelelt a másik házastárs érdekének és feltehető akaratának, különösen, ha a szerződés a közös vagyont károsodástól óvta meg.

Házassági vagyonjogi szerződés Vagyonközösség megszűnése – nem mindig azonos az életközösség megszűnésével A szerződés vagyonelemenként is tartalmazhat eltérő vagyonjogi rendelkezéseket, elemenként el lehet térni a törvényes, vagy választott vagyonjogi rendszer szabályaitól is. Harmadik személlyel szembeni hatályosság (Házassági vagyonjogi szerződés országos nyilvántartásba való bevezetése, vagy a házastársak bizonyítják, hogy a harmadik személy szerződés fennállásáról ill. annak tartalmáról tudott.) Szerződés módosítással történő megszüntetése, visszamenőleges hatály tilalma, halál esetére történő rendelkezés (közös végrendelet). A szerződés megszűnése: életközösség megkezdése előtti felbontás, elállás, életközösség fennállása alatt kizárólag a jövőre nézve szüntethetik meg, bírósági megszüntetés.

Házassági vagyonjogi szerződés Megszűnik a házassági életközösség, kivéve, ha arra valamelyik házastárs halála folytán kerül sor, és a szerződés a házastársak közös végrendeleteként hatályosulhat (4:68 §, 7: 23 § (2) bekezdés, nagyon lényeges szabály a 7: 43 § közös végrendelet hatálytalansága, visszavonása) Szerződés felmondás biztosítható a szerződésben– 3 személy védelme? (6:140?) Nyilvántartásba vétel, nyilvántartásból való törlés Szerződés megszűnés esetén, a szerződésben kikötött vagyonjogi rendszernek megfelelő elszámolás szerinti közös vagyon megosztás követelhető.

Házastársak egymás közötti szerződései lényeges szerződés típusokat a házastársak közötti egyes szerződéseket (Ptk. 4:41) életközösség fennállása alatt egymással kötött alakisághoz kötött adásvételi, csere, ajándékozás, kölcsön, valamint egymás közötti tartozás elismerés, akkor érvényes, ha közokiratba, vagy ügyvéd által ellenjegyzett okiratba foglalták, kivéve a szokásos mértékű ingó ajándék, és már átadásra került az ajándék Fontos a harmadik személlyel szembeni hatályosság.

Házastársak egymás közötti szerződései 4:41. § [A házastársak közötti egyes szerződések] (1) A házastársaknak az életközösség fennállása alatt egymással kötött adásvételi, csere, ajándékozási és kölcsönszerződése és a házastársak közötti tartozáselismerés akkor érvényes, ha közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalták. Ez a rendelkezés nem vonatkozik ingók szokásos mértékű ajándékozására, ha az ajándék átadása megtörtént. (2) Ha a házastársak szerződése valamely vagyontárgynak, tehernek vagy tartozásnak a közös vagyonhoz vagy a különvagyonhoz tartozását érinti, vagy e vagyonok arányát módosítja, a szerződés harmadik személlyel szemben akkor hatályos, ha a harmadik személy tudott vagy tudnia kellett arról, hogy a vagyontárgy a szerződés alapján a közös vagy a különvagyonhoz tartozik.

A bizalmi vagyonkezelési szerződés Bizalmi vagyonkezelési szerződés alapján a vagyonkezelő a vagyonrendelő által tulajdonába adott dolgok, ráruházott jogok és kötelezettségek (kezelt vagyon) saját nevében a kedvezményezett javára történő kezelésére, a vagyonrendelő pedig a díj fizetésére köteles (3 oldalú jogviszony). Ki a protektor? A szerződést írásba kell foglalni. A szerződés javasolt tartalmi elemei:  a vagyonrendelőnek kell meghatározni, kedvezményezettet, kedvezményezetti jogosultság kezelésének, megszűnésének feltételeit, meghatározott idő eltelte, körülmény bekövetkezte esetén a kezelt vagyon részben, vagy egészben rá, jogutódjaira, vagy meghatározott harmadik személyre, vagyonrendelő feljogosíthatja a vagyonkezelőt kedvezményezett kijelölésére, a vagyonkezelő ekkor jogosult a kedvezményezetti részesedés meghatározására, semmis a vagyonkezelő kizárólagos kedvezményezetté nevezése.

A bizalmi vagyonkezelési szerződés kezelt vagyont a vagyonkezelő köteles a saját, ill. az általa kezelt egyéb vagyonoktól jól elkülöníteni, a kezelt vagyon védettsége (saját házastárs, élettárs, hitelezőivel szemben,) vagyonrendelő és a kedvezményezett ellenőrzési joga, vagyonkezelő rendelkezési joga, tájékoztatási, számadási és titoktartási kötelezettsége, vagyonkezelő felelőssége, több vagyonkezelő, a szerződés megszűnése (fontos!) a kezelt vagyon kiadása.

A bizalmi vagyonkezelési szerződés Bizalmi vagyonkezelési létesítése egyoldalú jogügylettel (6:329. §) 6:329. § [Bizalmi vagyonkezelés létesítése egyoldalú jogügylettel] (1) Ha a vagyonrendelő és a vagyonkezelő személye megegyezik, a bizalmi vagyonkezelés a vagyonrendelő közokiratba foglalt visszavonhatatlan egyoldalú nyilatkozatával jön létre. (2) Végrendelettel alapított bizalmi vagyonkezelési jogviszony a vagyonkezelővé való kijelölésnek a vagyonkezelő által a végrendeletben meghatározott tartalommal történő elfogadásával a vagyonrendelő halálának időpontjára visszamenő hatállyal jön létre. Megállapította: 2017. évi LXI. törvény 25. §. Hatályos: 2017. VI. 23-tól. (3) Az egyoldalú jogügylettel létesített bizalmi vagyonkezelési jogviszonyokra a bizalmi vagyonkezelési szerződés szabályait kell megfelelően alkalmazni. Megbízási szerződés 6:330. § [A megbízás szabályainak alkalmazása] E fejezet eltérő rendelkezésének hiányában a bizalmi vagyonkezelésre a megbízási szerződés szabályait kell megfelelően alkalmazni.

A bizalmi vagyonkezelési szerződés A bizalmi vagyonjogi szerződés és a házassági vagyonjogi szerződés akár párhuzamosan is létrejöhet. Mikor merül fel az igény? Jól alkalmazható a folyamatosan változó családjogi életviszonyokra. Házastársak esetében rendelkezési joggal összefüggően korlátok, házastársi közös vagyonba tartozó vagyonelemekre vonatkozó vagyonkezelési szerződések megkötésekor. Szerepe van itt is a vagyonrendelők belső és külső jogviszonyának, úgy mint a házastársak esetén a belső és a külső jogviszonynak. Ideális megoldás úgy létrehozni a szerződést, hogy belső jogviszonyukban arányosan külső jogviszonyukban jogaikat együttesen gyakorolhatják, kötelezettségeik egyetemlegesen terhelik őket.

A bizalmi vagyonkezelési szerződés A szerződés fő szabály szerint visszterhes, díjfizetéssel jár. Ha csak az egyik házas fél válik vagyonrendelővé, akkor indokolt nyilatkoztatni a másik házastársat, hogy tud-e a vagyonrendelésről. Ha elmarad, kinek a felelőssége? Ha házas fél hozzájárulása nélkül jön létre a szerződés, akkor az irányadó szabályok szerint vele szemben hatálytalan, ha a szerző fél rosszhiszemű volt, vagy rá nézve a szerződésből ingyenes előny származott. Ki minősül ebben az esetben szerző félnek? A vagyonkezelés alatt álló vagyontárgy a vagyonkezelő tulajdona, nem osztható meg a felek között. Ki lehet vagyonkezelő? A bizalmi vagyonkezelőkről és tevékenységük szabályairól szóló törvény határozza meg a ilyen vállalkozás működésének személyi, tárgyi feltételeit. Engedély alapján végezhető, nyilvántartás tartalmazza a vállalkozásokat. Nem üzletszerűen eljáró bizalmi vagyonkezelő.

A bizalmi vagyonkezelési szerződés különvagyon vagyonkezelésbe történő adás, (hosszas jogvitától menti meg a feleket, mi a különvagyon stb.) Házasságkötés előtt létrehozott bizalmi vagyonkezelés esetén a bizalmi vagyonkezelés alatt lévő különvagyon hozama nem válik közös vagyonná mindaddig, amíg a kedvezményezett részére nem kerül kifizetésre nagy értékű vagyontárgyak esetén (pl. festmény, hajó, repülőgép, ingatlan) nem feltétlenül kell a közös vagyont megosztani, hanem az érték egyben tartása érdekében közös rendelkezéseket lehet tenni, így a vagyon értéke a megosztás miatt nem csökken, de például a használata, vagy a hasznosításából származó megosztása jobban kezelhető válik. jövőbeni tartás pl. tanulmányok folytatása érdekében biztosított összeg, vagyontárgy kezelése, meggátolva a vagyon „felhasználást”, üzleti célú vagyontárgyakkal kapcsolatos rendelkezés, ha olyan vállalkozásba akarok kezdeni, amely járhat negatív következményekkel, nem kockáztatom a teljes vagyont, tartós betegség esetén vállalkozás működtetése, családtagok tartása így biztosítható.

Köszönöm a figyelmet!