Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Ruszthiné dr. Juhász Dorina október 18.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Ruszthiné dr. Juhász Dorina október 18."— Előadás másolata:

1 Dr. Ruszthiné dr. Juhász Dorina 2008. október 18.
Gazdasági Jog I. Dr. Ruszthiné dr. Juhász Dorina 2008. október 18.

2 Kereskedelmi jog Alanyai: Tartalma: Vállalkozó, Fogyasztó, Befektető,
Hitelező Tartalma: szerződés előkészítése, megkötése ajánlat, szerződés értelmezése harmadik személy, ÁSZF szerződési szabadság, szolgáltatás/ellenszolgáltatás

3 Vállalkozó 1959. évi IV. tv. – Ptk. 685. § c) pont
Gazdálkodó szervezet: állami vállalat, egyéb állami gazdálkodó szerv, szövetkezet, lakásszövetkezet, európai szövetkezet, gazdasági társaság, európai részvénytársaság, egyesülés, európai gazdasági egyesülés, európai területi együttműködési csoportosulás, közhasznú társaság, egyes jogi személyek vállalata, leányvállalat, vízgazdálkodási társulat, erdőbirtokossági társulat, végrehajtói iroda, egyéni vállalkozó Ptk § e) pont Vállalkozó: a fogyasztói szerződés azon alanya, aki a szerződést gazdasági vagy szakmai tevékenysége körében köti.

4 Vállalkozó Számviteli tv. (2000. évi C. törvény):
Azon gazdálkodók, akik üzletszerű gazdasági tevékenységet folytatnak Társasági adó tv. (1996. évi LXXXI. törvény) Jövedelem- és vagyonszerzésre irányuló vagy ezt eredményező gazdasági tevékenység Versenytörvény (1996. évi LVII. törvény) és a Fogyasztóvédelmi tv. (1997. Évi CLV. törvény) A tevékenység piacra gyakorolt hatásából indul ki, függetlenül a tevékenység kifejtőjének a státuszától.

5 Vállalkozó fogalma: Az a természetes személy vagy szervezet, aki/amely üzletszerű gazdasági tevékenységet – azaz vállalkozói tevékenységet – folytat és megfelel a jogszabályban meghatározott, a személyéhez kapcsolódó és őt a piaci környezettel összekötő feltételeknek.

6 A vállalkozó személyi feltételei
Jogi forma Honosság Ügyleti képesség Jogszabályi kizáró feltételek hiánya Képesítés

7 A vállalkozó tárgyi feltételei
Üzleti tevékenység fizikai helye Szervezet Berendezés, felszerelés Pénzügyi feltételek Könyvvezetés

8 Fogyasztó Ptk § d) pont A gazdasági vagy szakmai tevékenység körén kívül eső célból szerződést kötő személy. Fogyasztóvédelmi tv. Nem csak a gazdasági-szakmai tevékenysége körén kívül szerződést kötő, de az árut megkapó vagy használó személyt tekinti, illetve azt is, aki áruval vagy szolgáltatással kapcsolatos tájékoztatás vagy ajánlat címzettje.

9 Befektető Az, aki nyereség elérése céljából saját vagy más vagyonát a piacon közvetlenül kockáztatja, speciális értelemben pedig – a tőkepiaci tv. szerint – aki a befektetési szolgáltatóval, befektetési alapkezelővel, árutőzsdei szolgáltatóval vagy más befektetővel kötött szerződés alapján saját vagy más pénzét, egyéb vagyontárgyát részben vagy egészben a tőkepiac vagy a tőzsde hatásaitól teszi függővé, kockáztatja.

10 Hitelező Magánjogi kategória
Az, aki olyan jogviszonyban, amelyben a felek egymásnak kölcsönös szolgáltatással tartoznak, elöl jár a teljesítéssel.

11 Szerződés A szerződés elsődleges funkciója a javak elosztásának a piaci elvek szerint való biztosítása; a szerződések valójában a gazdasági-piaci folyamatok kifejeződései. A jogok és kötelezettségek elsődleges forrása maga a szerződés. A szerződés érvényes és hatályos rendelkezései határozzák meg a felek aktuális szerződéses jogait és kötelezettségeit. A szerződés olyan ígéret, amelyhez állami kényszer fűződik.

12 Szerződés ismérvei A szerződés annak tárgyában (a szolgáltatásban és az ellenszolgáltatásban) való akarat-megegyezés, melynek alapja az önkéntesség. A szerződés tárgya a szolgáltatás, valamely magatartás, amelyet az egyik fél (jogosult) a másik féltől (kötelezett) követelhet, vagyis amit a kötelezett a szerződés alapján tanúsítani köteles (adás, tevés, nemtevés, helytállás) A szerződés joghatást vált ki, azaz az állam elismeri és lehetővé teszi a szolgáltatás teljesítésének (ennek hiányában kártérítésnek) a kikényszerítését. Ennek feltétele, hogy a szerződés érvényes és hatályos legyen.

13 A felek szerződéskötés előtti jogai és kötelezettségei
Jóhiszemű és tisztességes eljárás követelménye Együttműködési kötelezettség (= a másik fél érdekeinek aktív figyelembe vétele) Tájékoztatási kötelezettség (nem vonatkozik arra az információra, amelyhez jobb képzettsége, saját erőfeszítése, a piaci lehetőségek jobb kihasználása révén jut) Biztatási kár követelése (Ptk. 6. §) A bíróság a kárnak egészben vagy történő megtérítésére kötelezheti azt, akinek szándékos magatartása más jóhiszemű személyt alapos okkal olyan magatartásra indított, amelyből őt önhibáján kívül károsodás érte.

14 Szerződés alanyai Felek: Képviselet: Meghatalmazás
jogképes (jogai és kötelességei lehetnek) Képviselet: Törvényes Szervezeti Vélelmezett Látszaton alapuló Hatósági határozaton alapuló Álképviselet (jóhiszemű vagy rosszhiszemű) Meghatalmazás

15 Szerződés létrejötte Konszenzus
A felek akaratának kölcsönös és egybehangzó kifejezése. Lényeges elemekben megállapodás szerződés tárgya szerződés alanyai amit jogszabály ide sorol amit a felek bármelyike annak minősít

16 Szerződés értelmezése
A nyilatkozó feltehető akarata és az eset körülményei alapján a szavak általánosan elfogadott jelentése alapján. A felek titkos fenntartása és rejtett indoka a szerződés érvényessége szempontjából közömbös. A komolytalan nyilatkozat esetén akkor jön létre a szerződés, ha a másik fél nem ismeri fel Színlelt szerződés más jogviszonyt leplez semmis, kivéve ha más szerződést leplez, akkor ez alapján kell megítélni.

17 Ajánlat Ajánlati kötöttség:
Aki szerződés kötésére ajánlatot tesz, ajánlatához kötve marad, kivéve, ha kötöttségét az ajánlat megtételekor kizárta. Jelenlevők között vagy telefonon tett ajánlat esetén a kötöttség megszűnik, ha az ajánlatot nyomban nem fogadják el Távollevőnek tett ajánlat esetében az ajánlati kötöttség megszűnik annak az időnek az elteltével, amelyen belül az ajánlattevő a válasz megérkezését rendes körülmények között várhatta.

18 Szerződés létrejötte A szerződés jelenlevők között abban az időpontban jön létre, amikor az ajánlatot elfogadják, távollevők között pedig akkor, amikor az elfogadó nyilatkozat az ajánlattevőhöz megérkezik. Az ajánlattól eltérő tartalmú elfogadást új ajánlatnak kell tekinteni. Ha a szerződés létrejöttéhez harmadik személy beleegyezése vagy hatósági jóváhagyás szükséges, ennek megtörténtéig a szerződés nem jön létre, de a felek nyilatkozatukhoz kötve vannak. Beleegyezés, jóváhagyás esetén a szerződés a megkötésének időpontjától kezdődő hatállyal jön létre.

19 Szerződés alakja Írásban, szóban, ráutaló magatartással
Jogszabály a szerződésre meghatározott alakot szabhat (ingatlan adásvétele) A nyilatkozattétel elfogadása csak akkor minősül elfogadásnak, ha ezt jogszabály rendeli, vagy ha a felek ebben megállapodtak.

20 Általános szerződési feltételek
Az a feltétel, amelyet az egyik fél több szerződés megkötése céljából egyoldalúan, a másik fél közreműködése nélkül előre meghatároz és amelyet a felek egyedileg nem tárgyaltak meg. Csak akkor válik a szerződés részévé, ha a másik fél lehetővé tette az ÁSZF tartalmának megismerését és kifejezetten vagy ráutaló magatartással elfogadásra került. A tisztességtelen kikötést a sérelmet szenvedett fél megtámadhatja. Tisztességtelen az ÁSZF, illetve a fogyasztói szerződésben egyedileg meg nem tárgyalt szerződési feltétel, ha a feleknek a szerződésből eredő jogait és kötelezettségeit a jóhiszeműség és tisztesség követelményének megsértésével egyoldalúan és indokolatlanul a szerződési feltétel támasztójával szerződést kötő fél hátrányára állapították meg.

21 Szerződési szabadság Akarat Partnerválasztás Típusválasztás
Tartalom és feltételek Előszerződés: A felek megállapodhatnak abban, hogy későbbi időpontban egymással szerződést kötnek; az előszerződés alapján a felek kötelesek a szerződést megkötni. A bíróság a szerződést az előszerződésben megállapított feltételek módosításával is létrehozhatja, ha ezt nemzetgazdasági érdek vagy a felek különös méltánylást érdemlő érdeke indokolja. A szerződéskötés megtagadható, ha egy később beállott körülmény folytán a fél nem képes a szerződés teljesítésére.

22 Szolgáltatás, ellenszolgáltatás
Egyedi Fajlagos Zártfajú Vagylagos Pénzszolgáltatás Kamat Ügyleti Késedelmi


Letölteni ppt "Dr. Ruszthiné dr. Juhász Dorina október 18."

Hasonló előadás


Google Hirdetések