Szervezeti egység megnevezése A konyhában keletkező tüzek megelőzése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az új Munka Törvénykönyvének legfontosabb változásai.
Advertisements

A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
A nitrogén és vegyületei Nobel Alfred Készítette: Kothencz Edit.
Tűzvédelem Takács Béla Mit tud a tűzvédelmi osztályba sorolásról?  Fokozottan tűz és robbanás veszélyes – A  Tűz és robbanás veszélyes – B 
Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Berhida Környezeti nevelés.
Ellenőri továbbképzés Budapest, Ellenőri továbbképzés Budapest, MLSZ JB.
A Mi Házunk Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
Olaj mint életünk szerves része A napraforgóolaj: a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással nyert növényi zsiradék Olíva olaj: Legegészségesebb.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
 Alap tudnivalók Alap tudnivalók  Az If és a While folyamatábrák Az If és a While folyamatábrák  Probléma Probléma  A while ciklus (általános alak,
1 A szakellátásban él ő gyermekek által és sérelmükre elkövetett b ű ncselekmények, ezek szerepe a bekerülésben Kaposvár, június 10. Porczió Györgyné.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
BINARIT TIMESHEET Több, mint munkaidő nyilvántartás Virág Zsolt (BINARIT Informatikai Kft.)„Hogyan legyek milliomos?” konferencia – BKIK ( )
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Csepregi Teréz Szociálpolitikai szakért ő Október 2.
Informatikai rendszerek általános jellemzői 1.Hierarchikus felépítés Rendszer → alrendszer->... → egyedi komponens 2.Az elemi komponensek halmaza absztrakciófüggő.
Energiahordozók keletkezése Szén Kőölaj, földgáz.
KÉSZÍTETTE: ESZTERGOMI HIVATÁSOS TŰZOLTÓPARANCSNOKSÁG Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.
Badacsonytomaj. Élmény Környezet Balaton Biztonság Gasztronómia Szállás Attrakciók Egyéb szolgáltatások.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
FÉNYMÁSOLÓ TÖRTÉNETE.
Gazdasági informatika - bevezető
Széchenyi Programirodák szervezete és működése
Káros Szenvedélyek Dohányzás.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
Advent tűzveszélyei KÉSZÍTETTE:
A Levegő összetétele.
Egészség, baleset-megelőzés és környezet
Keresztyén Ifjúsági Dicsőítő Csoport
Egészséges táplálkozás
Hidrogén-peroxid.
Az ellátottjogi képviselő feladata az
JSA/LMRA – Veszélyazonosítás a munkavégzés előtt
Mérése Pl. Hőmérővel , Celsius skálán.
ELŐNYÖK – megbízható működés
Kiegészítő melléklet és üzleti jelentés
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Mitől lesz mobil a pincér?
Civil szervezetek tapasztalatai a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tükrében Dr. Nagy Márta Eger.
„ÖSSZEFOGÁSBAN AZ ÉSZAK- HEGYHÁTÉRT” EFOP-1. 3
Boros Péterné SZEF Alelnök SZEF AKADÉMIA Vezetője
Laboratóriumi méréstechnikai gyakorlat 3/15. M osztály részére 2016.
Fényeslitke Szivattyúállomás j. tartály
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
Madách Az ember tragédiája elemzés
Konfliktusok az iskolában
Tájékoztató a évi OSAP teljesüléséről
Szervezeti egység megnevezése A konyhában keletkező tüzek megelőzése
Logikai programozás 2..
AZ INTÉZMÉNY KÜLSŐ KAPCSOLATAI
Cipész, maradj a kaptafánál!
POLINÓMOK.
Bemutatkozik az iskolapszichológus
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Az iskolavezetés lehetőségei a környezettudatosság fejlesztésében a a Than Károly Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskolában
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
A hétköznapok kémiai biztonsága
Az iskolavezetés lehetőségei a környezettudatosság fejlesztésében a a Than Károly Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskolában
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
Advent tűzveszélyei KÉSZÍTETTE:
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
TUDATOSSÁG ÉLJÜNK A JELENBEN.
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Iskolai szociális segítő
Az MKET új stratégiája – Szolgáltató MKET
Fontosabb tűzvédelmi tárolási szabályok, előírások
Előadás másolata:

Szervezeti egység megnevezése A konyhában keletkező tüzek megelőzése Előadó:

Főzés közben a tűzhelyen készülő ételt ne hagyjuk felügyelet nélkül! A főzés, mint tűzveszélyes tevékenység kiemelt veszélyforrásnak tekinthető otthonunkban, hiszen a tűzhelyen felejtett zsiradék túlhevülése és meggyulladása, súlyos következményekkel járhat. Mindez alapvetően az emberi figyelmetlenségre, gondatlanságra vezethető vissza, ezért a főzés, mint tűzveszélyes tevékenység végzése közben érdemes fokozottan odafigyelnünk. A tűzhelyen felejtett étel, olaj gyorsan tüzet okozhat, hiszen a konyhában elhelyezett gyúlékony anyagokon (konyharuha, műanyag eszközök, konyhabútor) gyorsan továbbterjednek a lángok. Fontos, hogy sem főzés, sem pedig ételmelegítés közben ne hagyjuk felügyelet nélkül a tűzhelyet! A lakás elhagyásakor minden esetben zárjuk el a tűzhelyet, mert számos tűzeset oka az, hogy a lakásból eltávozó személy elfelejti, hogy a tűzhely bekapcsolva maradt. Van, amikor nem várt körülmény vonja el a figyelmét arról, vagy jelent akadályt abban, hogy időben visszatérjen valaki. [184.] 2

Főzés, sütés közben meggyulladt olajat, zsiradékot vízzel ne próbáljuk meg eloltani! Legegyszerűbb megoldás a tűz oltására: az égő zsiradékot tartalmazó edény fedővel történő letakarása. Ha mégis meggyulladt az étel, a zsiradék vagy olaj, a legfontosabb, hogy soha ne próbáljuk azt vízzel eloltani! A magas hőmérséklet miatt a tűzre öntött víz pillanatok alatt gőzzé alakul és az égő zsiradék, olaj robbanásszerűen kivetődik az edényből, lángokkal borítja be az egész konyhát és súlyos égési sérüléseket is okozhat! [185.] 3

A konyhában keletkező kis kiterjedésű tüzet próbáljuk először magunk eloltani; saját életünk és testi épségünk veszélyeztetése nélkül! Ilyenkor a legfontosabb, hogy az ételt nem éghető anyagú fedővel takarjuk le, így az égés oxigén hiányában megszűnik. Zárjuk el a gázt, kapcsoljuk ki a tűzhelyet. [187.] [186.] 4

Eldobott, még izzásban lévő gyufa és dohánynemű A hulladékgyűjtőbe, kukába ne dobjon: égő gyufát, izzó dohányneműt. [188.] Szintén veszélyforrást jelent a konyhai szeméttárolóba dobott, még izzásban lévő gyufa és dohánynemű, amelyek lángra lobbanthatják a kuka tartalmát, vagy a szemétledobóban felhalmozódott kommunális hulladékot. Ezt szem előtt tartva legyünk körültekintőek, és bizonyosodjunk meg arról, hogy csak megfelelően eloltott gyufát és dohányneműt dobunk a szemetesbe, valamit kerüljük a tűzveszélyes folyadékok háztartási hulladék közötti elhelyezését. [187.] [189.] 5

[185.] http://img.reblog.hu/blogs/16873/tuzgomb1650e.gif?w=550&full=1 [184.] http://www.securinfo.hu/wp-content/uploads/2015/12/20151202_tuzkar-a-konyhaban.jpg [185.] http://img.reblog.hu/blogs/16873/tuzgomb1650e.gif?w=550&full=1 [186.] http://www.securinfo.hu/wp-content/uploads/2015/12/20151202_olajtuz-a-konyhaban.jpg [187.] http://www.feuerwehr-rothrist.ch/permanent/assets/images/Fettfrau.gif [188.] https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQiJxdEFztubDgSKuro7fr6P7RbG0JqQyrESiNd5A1enlqUT6gVYA [189.] https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/91MnwYk34ZL._SY355_.jpg [190.] http://www.csepregituzoltok.hu/feltoltesek/vonulasok/331/kepek/DSCF5828.JPG Szintén veszélyforrást jelent a konyhai szeméttárolóba dobott, még izzásban lévő gyufa és dohánynemű, amelyek lángra lobbanthatják a kuka tartalmát, vagy a szemétledobóban felhalmozódott kommunális hulladékot. Ezt szem előtt tartva legyünk körültekintőek, és bizonyosodjunk meg arról, hogy csak megfelelően eloltott gyufát és dohányneműt dobunk a szemetesbe, valamit kerüljük a tűzveszélyes folyadékok háztartási hulladék közötti elhelyezését. 6