Az adózás rendjének újraszabályozás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
26. Jogorvoslat és döntés-felülvizsgálat
Advertisements

Adózási alapismeretek 2
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Közbeszerzéssel, közbeszerzési eljárás megsértésével kapcsolatos jogorvoslatok (közigazgatási jogorvoslatok) I. Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottság.
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Az adózás rendjéről szóló törvény változásai
A HELYI IPARŰZÉSI ADÓVAL KAPCSOLATOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK JANUÁR 1. NAPJÁT KÖVETŐ VÁLTOZÁSAI.
A kutatás-fejlesztési tevékenység minősítése az SZTNH-ban
Hatáskör változás a helyi iparűzési adóval kapcsolatban
Adójog 1. Az adójog alapjai.
Ügykezelői alapvizsga A közigazgatási hatósági eljárás szabályai
A Ket. tervezett módosítása
A MÓDOSÍTÁS (T/4855. számú törvényjavaslat a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
A jogerős ítélet kikényszeríthetősége
Sajtótájékoztató január 4. Dr. Szikora János elnök, APEH.
Változások a hazai zaj- és rezgésvédelmi védelmi szabályozásban
Adózás rendje 2013.
Működőképes Elektronikus Ügyintézési Modellek e-Szignó Üzleti Megoldások Barsi András Attila Microsec Kft november 12.
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
Önkormányzati adóigazgatás aktualitásai március 4.
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
A környezetvédelmi termékdíj évi változásai Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága Tájékoztatási Osztály.
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
Az áfa-törvény jövő évi változásai
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
Jogorvoslatok a Ket-ben
1 Vállalkozói adminisztratív tehercsökkentés Előadó: Dr. Nagy Ádám Főosztályvezető-helyettes Ipari és Építésgazdasági Főosztály.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvény tervezete
Adóváltozások Amit a vállalkozások vezetőinek is tudnia kell! Adóváltozások Németh Zoltán szakközgazdász.
Az Adózás rendjéről szóló törvény évi változásai.
Civil törvény és civil információs centrumok a közösségek megerősítéséért Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár február 6. Emeri Erőforrások Minisztérima.
A szolgáltatási irányelv alkalmazásából nyíló lehetőségek a kkv-k számára A gazdasági élet stratégiái június 28. Külügyminisztérium.
Tájékoztató az adózás rendjéről szóló törvény 2007-től hatályos változásairól.
Adóügyi aktualitások (Új jegyzői adatszolgáltatások, egészségügyi szolgáltatási járulék) Lukács György igazgató NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága.
Győr-moson-sopron megyei kormányhivatal
Adózás rendjéről szóló törvény módosításai Feltételes adómegállapítás iránti kérelem  Csak a kérelmet benyújtó adózó vonatkozásában állapíthatja.
Sajtótájékoztató Sajtótájékoztató Az elektronikus ügyintézés lehetőségei az APEH ügyfélkapcsolati rendszerében Miskolc, szeptember 2.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
2016. október 11. First Line Experts Kft. Hotel Griff Irodaház H-1113 Budapest, Bartók Béla út Adózási aktualitások 2017.
1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
Amit a vállalkozások vezetőinek is tudnia kell!
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
Az általános közigazgatási rendtartás
A közigazgatási eljárás II.
Közigazgatási eljárás III.
A közigazgatási eljárás III. – Jogorvoslati rendszer
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
Újratervezés a hazai közigazgatási eljárásjogban
A bírósági végrehajtás I.
26. Jogorvoslat és döntés-felülvizsgálat
A közigazgatási perek április 3..
ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS E-JOG.
E-ügyintézés az adózásban 2006.
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
2016. február-március Dr. Máté Zsolt főosztályvezető
2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ ÉVI VÁLTOZÁSAI Készítette :Szalainé Somogyi Valéria.
Az adózás rendjének újraszabályozás
Vállalkozói Adófórum február 27. Az új adóigazgatási rendszer
Az adóigazgatási eljárás újraszabályozása Készítette: dr
Pécs, szeptember 25. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
Közbeszerzési Döntőbizottság
BAMKH Hatósági Főosztály
2019. január 11. Adóeljárás Dr. Szabó Ildikó PhD.
Szakfelügyeleti tapasztalatok
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése Az Ákr. a helyi önkormányzatok.
Előadás másolata:

Az adózás rendjének újraszabályozás Dr. Szabó Ildikó PhD Nemzetgazdasági Minisztérium Adó- és Vámigazgatási Főosztály 2017. október 25.

Adottságok, célrendszer Jogszabályi környezet Az anyagi adótörvények érdemben egyelőre nem változnak Változik a közigazgatási, bírósági eljárási szabályozási környezet Célrendszer Az adóbürokrácia csökkentése, valamint az adóbeszedés hatékonyságának növelése Szankcionálás helyett a motiváció előtérbe helyezése Az önkéntes jogkövetés elősegítése Az adóhatóság szolgáltató jellegének erősítése

Általános közigazgatási rendtartás 2018. január 1-jétől felváltja a Ket-et. Nem az ÁKR rendelkezéseitől eltérni Az adó- és vámigazgatási eljárás kivett eljárás, okai: Sommás eljárás Eljárás felfüggesztésének tilalma Határidő szünetelés tilalma Határidő hosszabbítás tilalma Főszabály szerint minden eljárás kérelemre indul Kérelmező hiányos kérelmet ad be – a kérelmet vissza kell utasítani

Az adózás rendjének újraszabályozása Adóigazgatási rendtartásról szóló törvény Általános eljárási szabályok, leválás az általános közigazgatási rendtartásról Adózás rendjéről szóló törvény Az adóztatást biztosító adóigazgatási szabályok (bevallás, befizetés, adóhatósági nyilvántartás, adatszolgáltatás, egyes adóigazgatási eljárások, EKAER, online pénztárgép, szankciórendszer) A NAV végrehajtási tevékenységét szabályozó törvény A NAV, mint általános közigazgatási végrehajtó szolgálat eljárásrendje

Új alapelvek Szakszerű és hatékony eljárás elve Az adóhatóság a szakszerűség, a hatékonyság és a költséghatékonyság érdekében úgy szervezi meg a tevékenységét, hogy az eljárás a lehető leggyorsabban lezárható legyen és az adózónak, az eljárás egyéb résztvevőjének és az adóhatóságnak a legkevesebb költséget okozza. Egyedi elbírálás elve Az adóhatóság az eljárás során az érintett ügyre vonatkozó tényeket veszi figyelembe, minden bizonyítékot súlyának megfelelően értékel, döntését valósághű tényállásra alapozza. Közérthetősége elve Az adóigazgatási eljárásban az adózókkal való kapcsolattartás nyelvezetének egyszerűnek és közérthetőnek kell lennie.

Adóigazgatási rendtartás Adózó – eljárási képesség – képviselet Adóhatóság (hatásköri szabályok nélkül) Nyelvhasználat Kapcsolattartás Támogató Iratbetekintési jog – nemzetközi információcseréhez kapcsolódó levelezésbe is betekinthet Ügyintézési határidő (rövidebb határidők kormányrendeletben) Tárgyalás Eljárás akadályoztatása – eljárási bírság Döntés tartalma Adóhatósági igazolás részletezés szabályai kormányrendeletben Biztosítási intézkedések, ideiglenes biztosítási intézkedések, feloldása Költségmentesség

Változások az adózókkal való kapcsolattartás tekintetében Teljes körűvé válik az elektronikus ügyintézés Szűkül a kötelező szakmai képviseletet igénylő eljárások köre A kezdő vállalkozások támogatása az adókötelezettségek teljesítésében, önkéntességen alapuló hat hónapos mentorálás Az egyéni vállalkozók adózással összefüggő adatait is nyilvánosságra hozza az adóhatóság

Változások az adóellenőrzés és a bírságszabályok tekintetében Az adóellenőrzés időtartama nem haladhatja meg a 365 napot (határidő szünetelése és meghosszabbítása esetén sem) Két ellenőrzési fajta kerül bevezetésre Jogkövetési vizsgálat Fokozott adóhatósági felügyelet megszüntetése Bírságszabályok A NAV az 5000 forintot el nem érő késedelmi pótlékot nem írja elő Egyszerűsödik a mulasztási bírság szabályozása és megszűnik néhány bírságtényállás Megszűnik az adószám-felfüggesztés intézménye

Változások a jogorvoslat tekintetében Szervezeti biztosíték adott: Fellebbviteli Igazgatóság Ismert bizonyítékok benyújtásának kényszere az alapeljárásban Másodfokú adóhatóság megnövelt mozgástere a bizonyításban Felügyeleti intézkedés iránti kérelem egy éven belül és csak egy alkalommal Feltételes adóbírság

Változások a bírósági felülvizsgálat tekintetében Ismert bizonyítékok benyújtásának kényszere az alapeljárásban Másodfokú adóhatósági végzések tekintetében is közigazgatási bírósághoz lehet fordulni Közigazgatási cselekményt is meg lehet támadni Közigazgatási bíróság az adóügyeket tanácsban és nem egyes bírók előtt fogja tárgyalni Szakértők kinevezése Egyezségkötés adóügyekben ki lesz zárva

Az adózás rendje Értelmező rendelkezések Adókötelezettségek Adófizetési biztosíték Havi adó- és járulékbevallás (Art. 31. § (2) bekezdés, ‚08-as bevallás) Egyes adóigazgatási eljárások Adózói minősítés – csoportos adóalanyok Állami garanciabeváltáshoz kapcsolódó eljárás Fizetési kedvezmény Elévülés Állami adó- és vámhatóság szolgáltatásai (montorálás)

Az adóigazgatási eljárásról szóló kormányrendelet Adóhatóság hatásköre Adóigazolások Legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező adózók kijelölése Adófizetési biztosíték Feltételes adómegállapítás Szokásos piaci ármegállapítás

Az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárások Air, Art, Ákr sem tartalmaz végrehajtási szabályokat, azonban a Vht. változatlanul háttérszabály marad Az állami adó- és vámhatóság, valamint az önkormányzati adóhatóság által megállapított és nyilvántartott fizetési kötelezettségek végrehajtása Adók módjára behajtandó köztartozások Az adóhatóság szabadon állapíthatja meg a leghatékonyabb végrehajtási cselekményt, illetve dönthet egyidejűleg több cselekmény foganatosításáról is Ingófoglalás – új szabály foglalástól számított 8 napon belül el kell szállítani Gépjármű foglalás nyilvántartás alapján (házastársi közös vagyon része) Jogorvoslat: Végrehajtás során hozott intézkedés ellen (meg kell jelölni a konkrét intézkedést) – végrehajtási kifogás (nincs halasztó hatálya) (végrehajtási kifogásról hozott végzés – fellebbezés) Végrehajtás során hozott végzés – fellebbezés Bírósági út

Távlati tervek az adórendszer kapcsán Az anyagi adójog felülvizsgálata Az adózók legnagyobb része csak kevés és egyszerű szabályrendszerrel találkozzon Az adóadminisztráció „valós idejű adózási szolgáltatást” nyújt az áramvonalas szabályrendszerre építve NAV 2.0 A NAV szervezeti, strukturális megújulási programja

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!