Iskolai egyesületeket és iskolákat jelenleg foglalkoztató kérdések Európában Budapest, Hungary , 8 and 9 May 2015 1.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Van-e „Fazekas titok”?.  1911 – ben Bárczy István f ő polgármester alapította  1948 – tól óvoda, általános iskola és módszertani központ egy épületben.
Advertisements

Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
A magyar civil jogi szabályozás várható változásai, Kormányzat – Civil Szektor – Információs Társadalom Dr. Latorcai Csaba Nemzetiségi és Civil Társadalmi.
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
ÚJ TENDENCIÁK A MAGYAR SZAKKÉPZÉSBEN
Olcsóbb és több demokrácia! A Fidesz- Magyar Polgári Szövetség javaslatai az olcsóbb választásért.
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
AME ma és holnap. A teljes független iskolai kör nevében Legitim- ha lehet - egyetlen ernyőszervezet Tagtoborzás személyesen, megyénként kistérségenként.
A független iskolák helyzete Európában Az ECNAIS 2011-es konferenciája alapján.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
A belső könyvvizsgáló iroda tevékenységének rövid leírása Hargita Megye Tanácsa RO Csíkszereda, Szabadság tér 5. szám Tel.: , Fax:
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Társadalmi tényezők szerepe a párválasztásban és a családi életben Herczog Mária Budapest, novenber 9.
Egészségpolitika.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A nevelési színterek „rendszertana”
Munkajogi alapismeretek
A belső kontroll rendszer hatékony működtetése
A szolgáltatások szabadsága Európában kontra egészségügy: az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma az egészségügyre vonatkozó külön.
A lokalitás szerepe a munkaerőpiaci folyamatok alakításában László Gyula Pécs, május 19.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
VII. Nevelésügyi Kongresszus VII. Szekció Intézményfenntartás, irányítás és finanszírozás A közoktatás finanszírozása nem önkormányzati fenntartók esetében.
A társadalmi egyeztetés alapfogalmai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője február.
1% Magyarországon Határtalan Civil Nap, Budapest, május 12.
Alternatív finanszírozási lehetőség a határ menti térségek megsegítésére Békéscsaba, május 20.
Társadalmi Felelősségvállalás Napja szeptember 24.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Alapfogalmak, definíciók
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
MIT TUDUNK AZ IFJÚSÁGPOLITIKÁRÓL? Kvíz. ISTEN HOZOTT BENNETEKET EGY RÖVID KVÍZBEN, MELY SOK MINDENRE VONATKOZIK, AMI A FIATALOKAT ÉRINTI...
A muzeális intézményrendszer átalakítása
Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2. ütem (TÁMOP / ) FIR Fórum – június 12. Finanszírozási.
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Civil Európa – civilek Európában
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
JÓLÉT ÉS IDEOLÓGIÁK: FEJLETTSÉG ÉS BÉREK
Szakképzési közfeladatok a Kamarában
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
A jogszabályi változások megvalósulása és hatása intézményi szinten Fővárosi helyszín Készítette: Kállai Gabriella ONK, Budapest november 4.
 A politikai berendezkedések: a demokrácia és a diktatúra  A rendszerváltás Magyarországon  Az Alkotmány  A politikai pártok ma Magyarországon.
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
Az EGT és Norvég Alapok jelenlegi időszaka. 2 Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (FM) es időszaka Támogatási összeg: mintegy 153.
Magyarország szovjetizálása
BYTE Projekt FP 7 Gergely László MBA NIIF Intézet Big Data 2016 Európában és a világban – nem csak a szakma, esettanulmányok is.
CURIE TEHETSÉGPONT. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Tehetségpontok mind Magyarországon, mind a határon túl élő magyarlakta részekre kezdeményezi és támogatja.
A tanszabadság Dr. Szüdi János oktatási szakértő.
Kardosné Gyurkó Katalin A család jövője – a nagycsaládosok
A GDP-n túl:a gazdasági teljesítmény és a társadalmi jól-lét mérése …
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szakiskola jelene és jövője
Magyarország szovjetizálása
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
Miért kell kistérségi kiterjesztés; hol tart Szécsény
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
Pénzügyi Bizottság javaslatai: Terv. egy.* /Ft/
Varga Júlia MTA KRTK KTI
Bolyai Farkas Szakképző Iskola
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

Iskolai egyesületeket és iskolákat jelenleg foglalkoztató kérdések Európában Budapest, Hungary , 8 and 9 May 2015 1

A civil társadalom szerepe Állami intézmények Magán vállalkozások és kezdeményezések Civil társadalom Hármuk együttműködésének fontossága 2

A független iskola értelmezése az ECNAIS szerint Általános iskola alsó tagozat Általános iskola felső tagozat Középiskola Szakképző iskola Iskola utáni tevékenységet biztosító iskola Művészeti iskolák STB 3

Mely törvények vonatkoznak ezekre az iskolákra? A törvények ugyanazok, melyek az állami oktatásra is vonatkoznak A független iskolákra külön törvények vonatkoznak Szinte nincs törvényi szabályozásuk a független iskoláknak 4

Hogyan hozzunk létre, alapítsunk független iskolát? Van-e joguk iskolaalapítóknak független iskolát létre hozni? Van-e lehetőségük iskolaalapítóknak független iskolát létre hozni? Gyakori az is, hogy eltérő típusú iskolák országon belül sajátos szabályokkal, teljesen különböző jogi keretek között (egyházi, nem egyházi) alakulhatnak. 5

Hogy alakul az iskolák finanszírozása? Foundations? Parents? State? Region? Municipality? Private investment? A combination? “Voucher” 6

Mely szabadságokat engedélyez a jogi környezet? Ideológiai szabadság- értékek Oktatási szabadság A vezető és a tantestület alkalmazásának szabadsága A diákok felvételének illetve elutasításának szabadsága (A diszkrimináció szabályainak betartásával) 7

Milyen kritikákkal illetik a független iskolákat? Sok országban az az előítélet él, hogy a független iskolák a gazdagok iskolái, melyek nem vállalnak társadalmi felelősséget. Tanács: Figyelni kell a kritikákra még akkor is, ha nem értesz egyet velük! 8

Mik a független iskolák speciális erősségei? Érték alapú oktatás Világos elképzelések A vezetés és az oktatás szakszerűsége Rövid út az elképzeléstől a megvalósításig (nem bürokratikus vezetés) Szoros kapcsolatok 9

Mely politikai pártok támogatják a független iskolákat? 10