Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1% Magyarországon Határtalan Civil Nap, Budapest, 2007. május 12.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1% Magyarországon Határtalan Civil Nap, Budapest, 2007. május 12."— Előadás másolata:

1 1% Magyarországon Határtalan Civil Nap, Budapest, 2007. május 12.

2 Az 1%-os törvény története Az ötlet megszületése, eredeti szándékok: az 1% mint egyház-finanszírozási megoldás Érdekek és érdekérvényesítési küzdelmek: a javaslat átalakulása, címzettek a kulturális intézmények és nonprofit szervezetek Újabb fordulat: második 1% az egyházak javára

3 1%-ra jogosultak a belföldi székhelyű civil szervezetek, ha Alapítványi, közalapítványi, egyesületi formában vagy egyéb társadalmi szervezetként ténylegesen működnek (kivéve a politikai pártokat, munkaadói és munkavállalói érdekképviseleteket) Közhasznú tevékenységet folytatnak (lista szerint, a közhasznú státus nem kötelező) Nincs köztartozásuk, vagy az 1%-ot a köztartozás kiegyenlítésére használják

4 Technikai megoldások Az adófizetők nyilatkozatot tölthetnek ki egy kedvezményezett szervezet javára. Az adóhatóság végzi el az átutalást (ha a kedvezményezett tényleg jogosult, és kéri is a számára felajánlott összeget). A támogatottak listáját az adóhatóság nyilvánosságra hozza. A kedvezményezett sajtóközleményben számol be a támogatás felhasználásáról.

5 1%-ban részesülő NP szervezetek és a támogatás összege ÉvSzervezetek száma ezer db Támogatás összege millió € 19978,47,1 200011,814,6 200620,029,7

6 Növekedés

7 1%-hoz való hozzáférés,1997–2003

8 Nyilatkozók száma 2006-ban 2,8 millió magánszemély nyilatkozhatott volna, de csak 1,3 millió magánszemély – a progresszíven adózó magánszemélyek 46,3 %-a – rendelkezett az 1 %-ról. A benyújtott nyilatkozatok 95 %-a volt érvényes.

9 Nyilatkozók jellemzői A többieknél nagyobb valószínűséggel töltik ki az 1%-os nyilatkozatot a magasabb iskolázottságúak, magasabb társadalmi státusúak, magasabb jövedelműek, középkorúak, gyerekes családban élők, nők, szoros társadalmi kötődésekkel rendelkezők, adományozók, önkéntes segítők.

10 Az 1%-ot fel nem ajánlók gondolkodása az átlagosnál államközpontúbb és sok szempontból konzervatívabb, a családokról jobb, a civil szervezetekről rosszabb véleménnyel vannak, mint a nyilatkozatokat kitöltők, az informáltságuk lényegesen gyengébb, kevesebb forrásból és kevesebbet hallanak a nonprofit szervezetekről.

11 Számottevő javulás akkor várható, ha a civil szféra képes lesz az eddiginél rugalmasabb módszerekkel, személyre szabottabb, differenciáltabb üzenetekkel, őszintébb együttműködési (nem csupán támogatásszerzési) szándékkal közelíteni meg azokat az adófizetőket, akikhez az eddigi kampányokkal nem sikerült eljutni.


Letölteni ppt "1% Magyarországon Határtalan Civil Nap, Budapest, 2007. május 12."

Hasonló előadás


Google Hirdetések