Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÉRZÉKENYÍTÉS Siketvakok. 1. Siketvakság definíciója: A siketvakságba olyan fogyatékos állapotok tartoznak, amikben a látás és a hallás is annyira sérült,
Advertisements

AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL Az idősek egészségéért Előadó: Váradi Jánosné.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Nagyprezentáció Társaság a Lakásépítésért Egyesület lobby tevékenység a magyarországi lakásépítések élénkítése érdekében Előadó:
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Klikk a folytatáshoz!. Mi a vércukor? A vércukor a vérben lévő szőlőcukor, idegen szóval glukóz. A vércukor szintje egészséges embernél 4,5 - 6,5 mmol/l.
KIÜRÍTÉS. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A kiürítésre számításba vett útvonalon körforgó, toló, billenő és emelkedő zsalus rendszerű, valamint csak fotocella elven.
Fontosabb szja és járulék változások január 1.
A fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény módosításáról szóló évi LV. törvény A békéltető testületeket érintő változások Dr. Szomori Béla.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
Különadók 2011, Ágazati különadók 2010.december 4-től hatályos 2010.december 4-től hatályos Adókötelezettséggel érintett tevékenység kör: Adókötelezettséggel.
Integráció-szegregáció:probléma, eszközök, gyakorlat Havas Gábor Lillafüred, április 24.
A VÉDŐNŐK SZEREPE AZ EMLŐRÁK KORAI FELISMERÉSÉBEN Puskás Gabriella AZ EMLŐRÁK GYÓGYÍTÁSÁÉRT ALAPÍTVÁNY BUDAPEST.
A PAPRIKA, MINT NÉPÉLELMEZÉSI CIKK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Burkali Bernadett Farkasné Horváth Gabriella Dr. Bazsika Erzsébet Dr. Borcsányi Mónika Hamburger István Dr. Menyhárt Ildikó Parragi Katalin A Téti Kistérség.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
1 SZENNYEZŐDÉSI KOCKÁZATOK A következő módon határozható meg: Alkalmazás elött orvosi vizsga Periodikus orvosi vizsga Napi járványügyi.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
A három lépcsőfok… 29% - A megoldás 52 heti stratégia sikeres üzleti kapcsolatépítéshez (Avidor András - Michelle R. Donovan - Ivan R. Misner) Az emberek.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Kockázat és megbízhatóság
Káros Szenvedélyek Dohányzás.
Dohányzás,nikotin függőség
A Levegő összetétele.
LEOE 2016 tenyésztési bizottsági beszámoló
Egészség, baleset-megelőzés és környezet
A felvilágosodás korának testkultúrális reformjai
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
2. előadás Viszonyszámok
Vezetékes átviteli közegek
Zrínyi Ilona Elevi: Kajcsa Mónika si Mihály Denissza
A napsugárzás jótékony hatásai:
Kémiai receptorok.
Az elektrosztatikus feltöltődés keletkezése
9. rész. Egészséges táplálkozás 9.2. Ideális testsúly
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért
Káros szenvedélyek A szenvedélybetegség – másként addikció vagy kóros szenvedély – hátrányos helyzetbe hozhatja az érintett személyt és környezetét is,
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Félreértések tisztázása a varicella-zoster profilaxisban
Egészségügyi közbeszerzések
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Kockázat és megbízhatóság
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
Elektrosztatikus festés (szinterezés)
KRÜH - Kolozsvári iroda
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
Készítette: Kovácsné Balla Györgyi
KÉPZÉSSEL A MUNKAERŐ-HIÁNY ELLEN?
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Munkanélküliség.
Compliance és Corporate Governance
Família Nagycsaládosok Egyesülete
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Mentőhívás Készítette: Szluka Tibor.
HPV.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Járműtelepi rendszermodell 2.
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Szülőként mi foglalkoztatja ÖNT leginkább gyermekével kapcsolatban?
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
Az Országfásítási Program előkészítésének aktuális kérdései
Miért veszélyes a gyógyszerhamisítás?
Előadás másolata:

Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről

Az időben felfedezett méhnyakrák gyógyítható! Mi a méhnyakrák? A méhnyak a méh legalsó része, daganatos megbetegedése a méhnyakrák. A méhnyak hámján képződő daganatsejtek rövid idő alatt szétterjedhetnek a szervezet más részeibe is. - Hazánkban 2008 és 2012 között évente átlagosan 1300 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizáltak, és átlagosan 407 nő halt meg a betegségben. - 2009 és 2012 között a méhnyakrák a 15 – 44 éves korosztályban a második leggyakoribb daganattípus volt. Az időben felfedezett méhnyakrák gyógyítható!

A méhnyakrákot a HPV rákkeltő típusai okozzák. Mi a HPV? A HPV a humán papillomavírus nevének rövidítése. A HPV-nek több mint száz típusa ismert. Ezek között vannak alacsony kockázatú vírusok, vannak a bőrön és a külső nemi szerveken szemölcsöket okozó vírusok, és vannak magas kockázatú - rákkeltő - típusok is. A méhnyakrákot a HPV rákkeltő típusai okozzák.

Hogyan terjed a vírus? A HPV fertőzés alapvetően nemi érintkezéssel terjed. Akár egyetlen együttlét elég a vírusnak a fertőzéshez. Nagyobb kockázatnak vannak kitéve, akiknek több partnere van, illetve gyakran cserélgetik őket. A nemi szervek bőrfelületeinek érintkezésével jut át egyik emberről a másikra, ezért az óvszer sem véd meg tőle teljesen. A HPV fertőzés nagyon gyakori. Az emberek akár 80%-a is átesik valamilyen HPV-fertőzésen és a legtöbbjük nem is tud róla. Az életkor előrehaladtával nagyobb eséllyel válik tartóssá a fertőzés, így a daganat keletkezésének valószínűsége is megnő.

Mi történik a HPV-fertőzés során? A méhnyak a méh alsó része, a hüvely felett található. Ez a HPV kedvenc közege. Itt a méhszájon megtelepszik, és munkába lendül. Ha a HPV-fertőzés hosszasan megmarad, beindít egy elváltozást. Ezt rákmegelőző állapotnak hívjuk.

Melyek a HPV-fertőzés tünetei? A HPV-fertőzések kb. 90 %-a tünetmentes! Legtöbb esetben még a rákmegelőző állapot is tünetmentes. Az esetek kb. 10 %-ában a következő tünetek jelentkeznek A bőr/nyálkahártya laphámjának elváltozásai: a HPV okozta elváltozások leggyakrabban a méhnyakon, a hüvelyen, a szeméremtesten, a hímvesszőn, a végbél területén, ill. a szájüregben alakulnak ki, attól függően, hogy a test melyik részével érintkezett a partner fertőzött bőrfelülete.

A méhnyakrák tünetei lehetnek: Pecsételő vérzés Rendszertelen menstruáció Erős hüvelyi folyás Elnehezült érzés a hüvelyben Alhasi fájdalom Deréktáji fájdalom

A méhnyakrák megelőzése SZŰRÉS A méhnyakszűrés minden szexuális életét megkezdett nőnek a serdülőkortól kezdve, de legkésőbb 25 éves kortól háromévente mindenképpen ajánlott! VÉDŐOLTÁS A védőoltás az immunrendszert készíti fel a leggyakoribb rákkeltő HPV-típusok által okozott fertőzések kivédésére. A szexuális élet megkezdése előtt, 12-13 éves korban adott oltás nyújtja a leghatékonyabb védelmet a HPV-fertőzés ellen.

Magyarországon minden 12. életévét betöltött és 7 Magyarországon minden 12. életévét betöltött és 7. osztályos lány térítésmentesen megkaphatja a védőoltást!

Öröklődhet-e a méhnyakrák? A méhnyakrák nem öröklődő betegség. A megbetegedést a HPV rákkeltő típusaival történt fertőződés okozza. A HPV-fertőzés minden szexuális életet élő nőt veszélyeztet!

A méhnyakrák összefoglalva