Pécs törökkori emlékei Bianka

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gyógy és termálfürdők Budapesten. Az ókortól napjainkig A budapesti gyógyfürdők története egészen a rómaiakig nyúlik vissza. Már ebben az időben több.
Advertisements

Holnemvolt Budapest. Csodálatosan gazdag fotóhagyatékkal bővült a Fortepan: a levéltár jóvoltából a fényképész Klösz György 1500 képe vált közkinccsé.
Budapest Airport, a T1 bezárása Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója május 24.
A dualizmus gazdasága Készítette: Grisnik Sára 7./a.
TIENS DiCHO Csodás otthon DiCHO termékekkel. DiCHO Di Di – jelentése: csökkentés Cho Cho – jelentése: házimunka A DiCHO tehát a házimunkák könnyed csökkentését.
ENERGIA TAKARÉKOS RENDSZERSZEMLÉLET AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN Fehér János okl. kohómérök Fűtéstechnikai szakmérnök Székesfehérvár, 2010.JAN.20.
Áj falu. Fekvése: Tornától 4 km-re északra a Szlovák karszthegység az Áj-i szurdok-völgy bejáratánál fekszik m tengerszint feletti magasságban.
Advent Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. A karácsonyt megelőző.
Magyarország gyógyfürd ő i és gazdasági vonzata. Magyarország különösen gazdag gyógyvizekben, termál- és gyógyvíz készletei alapján Európa országai közül.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
A három részre szakadt Magyarország
Kockázat és megbízhatóság
Az időskorúak dialíziskezelésének epidemiológiája
Kitüntető elismerés Londonban élő tiszteletbeli tagunk, Hévézi Endre novemberében.
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Kőszegi Forrás- Kőszeg
„Szeptember végén” A felsőoktatási pályázati tevékenység jelene és jövője Szitáné dr. Kazai Ágnes Semmelweis Pályázati és Innovációs Központ.
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
Lechner Ödön.
Osztálykirándulás 2016 (Szécsisziget).
Reneszánsz (XIV-XVI. század).
Készítette: Molnár Csenge 5.c.
Készítette: Rubik László 5/c
Készítette Tanuló: Kereszturi Patrik
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, a közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
Alsóörsről Csopakra, 2. rész Készítette: Szabó Lilla
A piarista rend.
Zrínyi Ilona Elevi: Kajcsa Mónika si Mihály Denissza
Víz a lakásunkba.
Mayer József Budapest február 27.
A krétai és a mükénéi kultúra
A közigazgatással foglalkozó tudományok

Recsk.
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
Az „I. Nagy Tavaszi Rábcatorkolás” vetélkedő
Állati papírszobrok Calvin Nicholls Click.
A „Fehérek templomának” rejtett kincsei
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
KészítetteKálmán és Olivér:
AZ ESZTÉTIKAI TÉNYEZŐ FORMA, REND, KÁOSZ Kovács Éva.
Lovagi Játékok projekt
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
A nagyváradi bazilika.
Szabó mihály máté – gsunz5
Rádiótechnikai Vállalat
Válaszok a globális oktatáspolitikára
VILÁGÖRÖKSÉGEK NAGYBRITANNIÁBAN
Századfordulós ékkövek – tematikus kalandozások a szecesszió varázslatos világában HUSRB/1203/212/121 Workshop Szeged.
Kirándulás a Loire mentén
Zsolnay Vilmos születésének 190. , szobra felállításának 110
Új pályainformációs eszközök - filmek
Az ŐRSÉGBEN jártam Oud of Mooi ???? Saját fotóiból készítette:
Paulay Ede Az ember tragédiája.
Könyvbemutató rendezvény, OEE Bajai Csoport, Pörböly,
Megújuló energiaforrások
Iglódi István rendezése
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Dr. Molnár László Semmelweis Egyetem Levéltára
Felsőörsről Alsóörsre Készítette: Szabó Lilla
Diplomamunka Készítette: Csányi István Csillagász MSc szakos hallgató
Dr. Molnár László Semmelweis Egyetem Levéltára
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Ének : Nana Mouskouri / Schubert – Ave Maria
Zágorhidi Czigány Balázs: Könyvtár? Levéltár? Múzeum? Látogatóközpont?
Németh Antal pályázata
A harmadik Magyar Köztársaság első évtizede
Nagybánya június 6..
Előadás másolata:

Pécs törökkori emlékei Bianka

Jakováli Hasszán pasa dzsámija, 16. sz Jakováli Hasszán pasa dzsámija, 16. sz. második fele, ma török történeti és művészeti múzeum

A dzsámi mögött, a minaretnél van négy török sír.

Gázi Kászim pasa dzsámija, 16. sz Gázi Kászim pasa dzsámija, 16. sz. második fele (1766-ban a jezsuiták lebontották minaréját), a legnagyobb a Magyarországon megmaradt török épületek között, ma a Belvárosi plébániatemplomnak ad otthont, megőrizve az iszlám építészet jellegzetességeit.

Memi pasa fürdője, 16. sz. második fele, 100 évvel ezelőtt még állt  Memi pasa fürdője, 16. sz. második fele, 100 évvel ezelőtt még állt. A feltárt maradványaiban fürdőmúzeumot rendeztek be.  Pécs, Ferencesek u. 35. 

Idrisz Baba türbéje, török síremlék, 1591 Pécs, Nyár u. 8.

Pécsett a Xavér utca mellett a Gyermekkórház alatti lépcsősor mellett fakadt egykoron a bővizű forrás. Ma azonban már csak a terméskő falazat látható a régi kifolyó csonkkal. 

További török kori emlékek: ·   Török kút és rituális mosdó (Kerlejela, Idrisz Baba kútja), 1935-ben falazott forrásfoglalattal  Pécs, Rókus hegy Idrisz Baba türbéjének közelében áll. Az átépített kútház török formájú ugyan, de eredeti török részlete nincs. Kérdés, hogy valóban török építmény-e? ·    Tettyei derviskolostor A Tettye utcán át közelíthető meg, a pécsiek kedvelt kiránduló helye a Mecsek oldalában. Hatalmas, részben emeletmagasságban álló főfalakat találunk itt. Az épület 1830-ban még lakható volt. Eredetileg Szathmáry György pécsi püspök 1505-25 között épült reneszánsz palotája állt ezen a helyen, melyet a törökök átalakítottak bektási rendű kolostorrá. A Tettye elnevezés egyébként a török „tekke” (= derviskolostor) szó megfelelője.

· Székesegyház Dóm téren ·    Székesegyház Dóm téren. A törökök a négytornyú székesegyházat török templommá alakították, ez volt a Szulejmán dzsámi. Az 1840-es években még belsejében láthatók voltak török és perzsa feliratok, melyek elpusztultak. Csak egy emléktáblát találunk a délnyugati toronyban, mely szerint Ahmed belgrádi aga 1631-ben kijavíttatta a villámcsapás okozta sérüléseket.   ·    Ágoston téri templom A templom déli falában szamárhátíves záródású ablaknyílások kerültek elő. A városfalakon kívül álló épület helyén talán már a középkorban is templom állt s ezt építették át a törökök dzsámivá. A török, kiűzése után, 1712-ben az Ágoston rendiek építettek itt plébániatemplomot a török maradványok felhasználásával.  

· Ferhád pasa dzsámi A Kazinczy u. 4. sz ·    Ferhád pasa dzsámi A Kazinczy u. 4. sz. ház padlásán egy török falrészlet az egyetlen maradványa.   ·    Pécs, török kút,  Kálvária u. 23. sz. ház falában, egyszerű kőkeretben. Csorgókút. Sok hasonló volt egykor a városban, de azok mind elpusztultak.   ·    Pécs, török házrész, Káptalan u. 2.  A középkori eredetű épületet a törökök némileg átépítették. A helyreállítás során török kőkereszt részletek, és vörös festés nyomával, illetve stilizált piros tulipános konzolok kerültek elő.  

· Hotel Tourist, Ferencesek u. 35 ·    Hotel Tourist, Ferencesek u. 35.  Az egykori ferences kolostor helyén a török korban több épület állt, így Memi pasa medreszéje (= főiskola), Szolimán aga lakóházai, odébb Memi pasa kupolás fürdője, melyet 1880-ban bontottak le. A nyugati homlokzaton látható 3 török ablakrács a felsorolt épületek valamelyikéből való. A kolostor melletti ferences templom volt egykor a Memi pasa dzsámi. A török építészeti maradványokat itt valószínűleg vakolat takarja és átépítések.