Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A „Fehérek templomának” rejtett kincsei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A „Fehérek templomának” rejtett kincsei"— Előadás másolata:

1 A „Fehérek templomának” rejtett kincsei
Váci múmiák A „Fehérek templomának” rejtett kincsei

2 A „felfedezés” A különleges embertani leletegyüttesre a váci Fehérek templomának 1994-ben végzett felújítása során bukkantak. A templomtorony alatt fekvő, nagy, boltozatos kripta zsúfolásig tele volt egymás tetejére halmozott, gazdagon díszített koporsókkal.

3 A leletek A csaknem kétszáz éve nem bolygatott koporsókból 265 természetes úton, emberi beavatkozás nélkül mumifikálódott, halotti ruhába öltöztetett ember maradványait tárták fel.

4 A természetes mumifikálódást a kripta egyedülálló mikroklímája és a temetkezés módja tette lehetővé. A kutatók halotti anyakönyveket, végrendeleteket is találtak az elhunytakról, így az eltemetett emberek több mint 70 százalékának ismerik a nevét és életkorát is.

5 A váci múmiák DNS-vizsgálatának eredményeiből pedig az derült ki, hogy az elhunytak közel háromnegyede tbc-s volt, de nem ebben a betegségben haltak meg mindannyian. Sikerült kimutatni azt is, hogy milyen volt a betegséget okozó baktérium 200 évvel ezelőtt. Mai formájának ismeretében látható, hogyan változott és ennek tükrében könnyebben megtudható az is, hogyan kezelhető a betegség manapság.

6 „Memento Mori” A kiállítás a főtér egyik lakóházának középkori pincéjében nyert elhelyezést.

7 A meredek lépcsőn a hűvös és mély pincébe leereszkedő látogatót a korabeli kripta képe mellett azon váci polgárok névsora fogadja, akiket koporsófeliratuk alapján sikerült beazonosítani.A lejárattól balra eső kisteremben a koporsókból előkerült szakrális mellékletek (feszületek, rózsafüzérek, kegyérmek) kerültek bemutatásra. A pince impozáns nagytermében festett, színes felnőtt és gyermekkoporsók kerültek elhelyezésre.

8 A múmiák további sorsa A váci domonkos kriptába betemetett váci polgárok mumifikálódott, vagy részben mumifikálódott maradványai a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárában kerültek elhelyezésre. Itt őrzik az 1731 és 1838 közötti koporsós temetkezésből származó 264 természetesen mumifikálódott emberi maradványt és az osszáriumból származó mintegy 40 egyén csonthagyatékát.

9 Köszönjük a figyelmet! 6.c


Letölteni ppt "A „Fehérek templomának” rejtett kincsei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések