Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ ESZTÉTIKAI TÉNYEZŐ FORMA, REND, KÁOSZ 2011. Kovács Éva.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ ESZTÉTIKAI TÉNYEZŐ FORMA, REND, KÁOSZ 2011. Kovács Éva."— Előadás másolata:

1 AZ ESZTÉTIKAI TÉNYEZŐ FORMA, REND, KÁOSZ Kovács Éva

2 3. A matematika és a „szép arányok”
Az esztétika Forma, rend, káosz (Matematika a művészetben, művészet a matematikában) 3. A matematika és a „szép arányok” (harmonikus arányok, aranymetszés, Fibonacci számok, fraktálok) 4. Művészek vagy matematikusok?

3 Az esztétika "A matematikai tudományok különösen a rendet, a szimmetriát és a határt mutatják meg: és ezek a szépség legkiemelkedőbb formái." (Arisztotelész)

4 Forma Rend Káosz „A rend – mégpedig az intellektuális rend – megteremtése a legnagyobb emberi adottságok egyike, és elfogadott ténynek számít, hogy a matematika a teljes intellektuális rend tudománya.”

5 Matematika a művészetben
„Sokszor halljuk modern művészetteoretikusoktól azt az első pillantásra meghökkentő gondolatot, hogy a matematika a legmagasabb rendű művészi forma.” (Worringer)

6

7

8 Művészet a matematikában
A matematikusok mintáinak, miként a festő és a költő mintáinak, szépeknek kell lenniük. A gondolatoknak, miként a színeknek, vagy a szavaknak, harmonikusan kell egymáshoz illeszkedniük. A szépség az első kritérium: a csúnya matematikának nincs tartós helye a világban.”(Hardy) Művészet a matematikában

9

10 A matematika és a „szép arányok”

11 Harmonikus arányok

12 Aranymetszés

13 Matematikája Az arány kiszámítása: , mivel
x , mivel ezért a szóba jöhető arányszám:

14

15

16

17 Fibonacci számok

18

19 Fibonacci-négyzetek Fibonacci spirál

20

21

22 Fraktálok

23

24

25

26 Művészek vagy matematikusok?
Szaxon-Szász János „A fraktálgeometria alkotó jel- legű képzőművészeti alkalma- zására mindaddig sehol sem találhattam sikeresnek mondható példát a világon. (…) Saxon-Szász teljesítménye, hogy képzőművészként is tudott valamit a fraktálokkal kezdeni, ezért tűnt szinte hihetetlennek.” (Perneczky Géza)

27

28 M. C. Escher „A rajzok gyakran a szim- metria vagy a mintázat
matematikai fogalmain ala- pultak… De egy tipikus Escher-rajzban több van a szimmetriánál vagy a mintánál; gyakran egy művészi formában megvalósított alapgondolat található meg bennük.” (GEB)

29

30

31

32

33

34

35

36

37 Erdély Dániel


Letölteni ppt "AZ ESZTÉTIKAI TÉNYEZŐ FORMA, REND, KÁOSZ 2011. Kovács Éva."

Hasonló előadás


Google Hirdetések