Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
Advertisements

Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Élelmiszer biztonsági követelmények a nemzetközi kereskedelemben.
Ökológia állattenyésztésünk értékei és felhasználási lehetőségei versenyképességünk növelése céljából Seregi J. – Holló G. – Holló I. – Repa I. Mosonmagyaróvár,
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
Elhárító mechanizmusok. A szorongásról A szorongás két típusa ( ) A szorongás két típusa ( ) reális szorongás neurotikus szorongás: a.
Az élelmiszer-ellenőrzés évi tapasztalatai Foodapest, február 23. – dr. Süth Miklós Foodapest, február 23. – dr. Süth Miklós.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
FOGYASZTÓK TÁJÉKOZTATÁSA. Az élelmiszerek csomagolásán, címkéin feltüntetett információkban a magyar fogyasztók hány százaléka bízik mindig, néha, illetve.
A szaktanácsadás szolgáltatási terület dokumentációja Némethné Józsa Ágnes Intézményfejlesztési referens.
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29. A rendezvény az Emberi Erőforrás Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
A könyvtárosok kompetenciái a hétéves továbbképzés és az európai minősítési rendszer tükrében Informatio Medicata szeptember 26. Dr. Hangodi Ágnes.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Gazdasági informatika - bevezető
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
Egészséges táplálkozás
Az „első lépés” TÁMOP
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
Adóhatósági tapasztalatok az e-kereskedelem ellenőrzése során
PANNON-LNG Projekt Tanulmány LNG lehetséges hazai előállításának
Dr. Kovács László Főtitkár
A kis dózisok kimutatására alkalmas biológiai markerek vizsgálata
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
A dinamikus WEB alkalmazásának lehetőségei a mezőgazdaságban
Levegőszennyezés matematikai modellezése
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
Nagyméretű kópiaszám változás (CNV) detekciója teljes genom asszociációs vizsgálatokban Az ábrán egy kromoszómán (alsó sáv) mért intenzitások aránya (B.
Név TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Szabó Dávid PhD hallgató
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
Új molekuláris biológiai módszerek
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Hipotézisvizsgálat.
Szerkezet-tulajdonság összefüggések Vázlat
Piaci kockázat tőkekövetelménye
Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
Projektmunka Földrajzolok
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Innovációs képesség és jólét összefüggései
Kvantitatív módszerek
Standardizálás.
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai
Regressziós modellek Regressziószámítás.
Természettudományi kiselőadás címe
Logisztikai Rendszerek Tervezése és Üzemeltetése. Tápler Csaba
Nyíregyházi Egyetem, Műszaki és Agrártudományi Intézet Jármű- és mezőgazdasági Géptani tanszék A ventilátoros permetezőgép üzemeltetési jellemzőinek.
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
MIT KELL TUDNI A NUKLEÁRISENERGIA ALKALMAZÁSÁRÓL AZ ÚJ OKJ-BEN
Felszín alatti vizek kémiai állapotfelmérése
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
A BIOTIKUS KÖRNYEZETI TÉNYEZŐK RENDSZERE POPULÁCIÓÖKOLÓGIA
A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr
MÉZEK KÉMIÁJA PÁLYÁZAT
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Értékeink mentén TOP Pályázat benyújtása.
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
A bioszféra.
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Algoritmusok.
A talajok mechanikai tulajdonságai III.
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
Előadás másolata:

Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet Állati-eredetű élelmiszerek hamisításának kimutatása – lehetőségek, tapasztalatok Dr. Jánosi Anna, Némethné Dr. Szerdahelyi Emőke, Koppányné Dr. Szabó Erika Biológia Osztály

Élelmiszerek Jelölése Jogszabálygyűjtemény http://portal.nebih.gov.hu/-/elelmiszer-jogszabalyok- jegyzeke Magyar Élelmiszerkönyv http://elelmiszerlanc.kormany.hu/magyar- elelmiszerkonyv Élelmiszerek Jelölése http://elelmiszerlanc.kormany.hu/elelmiszerek- jelolese

Állati-eredetű termékek vizsgálata Termékhamisítás kimutatása, a fogyasztó egészségének védelme – mikrobiológia, allergének, termékfogyasztási tabuk - vallási, vegetáriánus étrend, állatvédelem – vadorzás, állatlopás…..

Állati-eredetű termékekkel kapcsolatos problémák Tömeg/térfogat Minőségi jellemzői – érzékszervi - kémiai (víz,zsír, összeférje-kötőszöveti fehérje…) - mikrobiológiai állapota Előírásoknak megfelelő neve (állatfaj!) Allergének jelölése (tej, tojás, szója…….)

Módszerválasztást befolyásoló tényezők A vizsgálati minta típusa (összetétele, feldolgozási technológia) analízis típusa (minőségi, mennyiségi- allergén szint/ százalékos összetétel) analízis ára, laborműszerezettség, rendelkezésre álló szakértelem.

Vizsgáló módszerek állati/növényi összetevők detektálására: Fehérje alapú ---------- korlát többnyire a hőkezelés illetve rokon fajok Elektroforetikus elválasztási eljárások „kulcs” a fehérje tulajdonsága vagy mérete Immunanalitikai, elsősorban ELISA rendszerek „kulcs” specifikus fehérje és specifikus ellenanyagok kapcsolata

Tehéntej jelenlétének kimutatása fehérje és DNS vizsgálattal Faj-szintű vizsgálat Tehéntej jelenlétének kimutatása fehérje és DNS vizsgálattal Tehéntej kazein kimutatása referencia módszerrel (IEF) Marha-specifikus PCR termékek kimutatása

Különböző friss húsok mioglobin mintázata 1: nyúlhús, 2: csirkehús, 3: pulykahús 4: libahús, 5: kacsahús 6: sertéshús 7: vaddisznó 8: marhahús 9: birkahús 10: lóhús Izoelektromos fókuszálást követő pszeudoperoxidáz festés 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

DNS szekvenciák alapján ----------- korlát lehet az alacsony DNS tartalom (zsír, méz, tej), DNS töredezettség magas hőmérsékleten tartósított illetve összetett élelmiszerek esetében „kulcs” a DNS láncban lévő szekvencia-eltérésekben van élelmiszervizsgálatok esetében rövid un. szekvenciarészlet (100bp) másolása az alap PCR eljárások

Vörösáru termékek „hígítása” baromfihússal Faj-szintű azonosítás Vörösáru termékek „hígítása” baromfihússal Kimutatás PCR-RFLP vizsgálatokkal, mitokondriális génszakasz alapján 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 1.DNS bázispár standard 2.Negatív kontroll; 3-9. Vörösáru minták 10.Csirke DNS / pozitív kontroll 11 Pulyka DNS / pozitív kontroll 10

Kaviár hamisítás Közreműködés a halikrából elegendő mennyiségű és „tiszta” DNS izolálására Háromfázisú megoszlásos eljárással A minták egy része bizonyíthatóan nem halikra volt, egy része védett tokfajból származott 11

MANGFOOD projekt Fajta-szintű azonosítás Konzorciumi tagként részt vettünk mangalica specifikus nagyműszeres real-time PCR eljárás kidolgozásában továbbfejlesztve gyors tesztre 12

Eredetvédelmi program földrajzi árujelző jelöltjeiből néhány Magyar tarka szarvasmarhahús Kiskunsági mangalica kolbász Magyar mangalica hús Nagyrédei natúr kecskesajt Magyar akácméz Már védett Magyar szürkemarha hús http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/list.html)

Nagy értékű tenyészállatok eltulajdonítása Egyedi azonosítás Nagy értékű tenyészállatok eltulajdonítása Közreműködtünk a húsból történő DNS kinyerésben Mikrosattelit analízissel igazolták az azonosságot a hús, szőr- minta és az utódok alapján 14

Köszönöm a figyelmüket!