STRATÉGIAI ÉS ÜZLETI TERVEZÉS 9. előadás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

Az óvodai matematikai nevelés elvei, céljai, feladatai Tk. 29.old. Kissné Zsámboki Réka NYME-BPK.
ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék.
VISSZA- CSATOLÁS TERVEZÉS VÉGRE- HAJTÁS ÉRTÉKELÉS Képzés célja.
Áttörés a hazai távközlésfejlesztésben A Matáv első évtizede Hogyan nőtt a hitelünk? Az út finanszírozása ( ) Készítette: Kis Péter.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
1 VIII. VASÚTI PÁLYÁK TERVEZÉSÉTŐL A KIVITELEZÉSIG VASÚTI PÁLYÁS MÉRNÖKTOVÁBBKÉPZŐ Magyar Mérnöki Kamara Budapest, EU támogatású projektek.
Követelményelemzés – követelményspecifikáció A szoftverfejlesztés kapcsán az elemzés speciálisan egy kezdeti szakaszt jelöl, amelynek alapvető feladata.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
MINTAKÉRDÉSEK. A pénzügyi számvitel információs rendszere elsősorban a gazdálkodó szervezetek vezetőinek információs igényeit elégíti ki. A beszámoló.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Új irányok az emberi erőforrás gazdálkodásban Fiatal regionalisták VIII. országos konferencia Győr, október Szűcs Ágnes Nyíregyházi Főiskola.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
Gazdasági informatika - bevezető
Reflexiók a társadalmi és a nonbusiness marketing fogalmi kérdéseihez
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
TÁJÉKOZTATÓ ÉS INDÍTÓ BESZÉLGETÉS A LABORVEZETŐKNEK ÉS MINŐSÉGÜGYI MEGBÍZOTTJAIKNAK SZÓLÓ TANFOLYAM TÉMÁIRÓL, SZERVEZÉSÉRŐL EŐZMÉNYEK Korábbi laborvezetői.
Részekre bontás tilalma
Összeállította: Horváth Józsefné
Dr. Kovács László Főtitkár
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Teljesítményértékelési rendszer
SZÁMVITEL.
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
SZÁMVITEL.
Követelményelemzés Cél: A rendszer tervezése, a feladatok leosztása.
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
Szervezetfejlesztés II. előadás
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
SZÁMVITEL.
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Compliance és Corporate Governance
Önköltségszámítás.
INFOÉRA Zsakó László Informatikai tanárszak problémái ELTE Informatikai Kar Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
Környezeti Kontrolling
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
HIRING 101: BEVEZETÉS A TOBORZÁS-KIVÁLASZTÁSBA
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
A SIKERTELENSÉG NÉHÁNY OKA
Szabálytalanságkezelés
Előadás másolata:

STRATÉGIAI ÉS ÜZLETI TERVEZÉS 9. előadás A stratégia végrehajtása, tervezés, ellenőrzés Dr. Berecz József

ELŐKÉSZÍTÉS A megvalósítás megszervezése és a végrehajtás ellenőrzése nélkül a leírt stratégia csak holt papír marad. A végrehajtás – mint vezetési feladat – sokféle tevékenységet foglal magában. Szükséges elemei: A stratégiai tervezés – a stratégiai és az ezekből levezethető operatív célok megfogalmazása és az erőforrások ezeknek megfelelő újraelosztása A végrehajtás ellenőrzése – a stratégia megvalósulásának folyamatos követése Az új stratégiai végrehajtásának megfelelő szervezet és kultúra kialakítása, az emberek mozgósítása és a stratégia igényelte változások végrehajtása

ELŐKÉSZÍTÉS Stratégiailag viselkedni nem egyszerűen a stratégia létrehozását jelenti, hanem azt, hogy ez vezérli tevékenységünket. A kívánatos jövő csak folyamatos és célra irányuló tevékenységek eredményeként valósítható meg. Ezért a stratégia sikere a végrehajtásban dől el, ahol a végrehajtás szemlélete alapvetően eltér a kialakítás szemléletétől.

ELŐKÉSZÍTÉS

Erőforrások tervezése A kezdetben célok rendszereként létező stratégiát első lépésben stratégiai tervvé kell formálni, amely stratégiai terv elkészítésének négy alapvetően fontos eleme van:

Erőforrások tervezése

Erőforrások tervezése A GAP tervezés alapja, hogy a szervezet jövőbeli fejlődése egy ideig a múlt nyomvonalán halad, amelyről a környezet és a hatékonyan végrehajtott stratégiai akciók eredményeként térhet el. Első lépésben a múlt tendenciái változatlanul folynak bele a jövőbe. A második lépés a környezeti változások hatásának vizsgálata, amikor arra keressük a választ, hogy mennyire és milyen irányba módosulnak a tevékenység feltételei. Ha a környezet kedvezően változik, akkor nagyobb célokat is kitűzhetünk. A harmadik lépésben vehető számításba, hogy a tulajdonosok elégedettek-e a lehetséges jövővel. A lehetséges és kívánatos jövő összevetése jelzi a küldetésből levezetett célok közötti ellentmondást. A GAP elemzés legfontosabb eleme annak elemzése, hogy milyen akciókkal, új megoldásokkal és az erőforrás milyen átcsoportosításával lehet feloldani a lehetséges és az elvárt teljesítmény közötti eltérést.

Erőforrások tervezése

Erőforrások tervezése

Erőforrások tervezése Stratégiai tervkoncepció: az elmúlt éves terv és a stratégia végrehajtásának értékelése, az eltérések okainak tisztázása, a tulajdonosi elvárások, a jövő évi tevékenységre vonatkozó alapfeltételezések megfogalmazása Előterv: az adott szervezet egészére és a fő szervezeti egységekre vonatkozó számszerűsített követelmények, sarokszámok és keretfeltételek, az erőforráskorlátok kijelölése Egységszintű, durva terv: a sarokszámokat és keretfeltételeket alapul véve, főként azonban a szervezeti egység múlt évi tevékenységére tekintettel az egység megfogalmazza konkrét célkitűzéseit, illetve az ahhoz szükséges kapacitásokat, valamint annak költségvonzatát.

Erőforrások tervezése Ütköztetés: Az előterv és az egységszintű tervek között a rendelkezésre álló erőforrások és a megkívánt kapacitások, valamint az elvárt teljesítményekben meglévő ellentmondások feloldása, valamint a feloldásra vonatkozó alternatívák kidolgozása Döntés: a felső vezetés és a tulajdonosok döntése a végleges célokról, az ütköztetés során felmerült alternatívákról. Elfogadják a szervezeti egységek teljesítmény ajánlatait és tudomásul veszik az egységek által követelt erőforrásigényt A végleges terv kidolgozása és a terv lebontása: a korábbi feltételezések minden egység számára konkrét célokká és tervszámokká válnak. A szervezet egységes részletes terve: az egyes szervezeti egységek véglegesítik a saját tervüket. Ezzel a tervszámok végrehajtandó feladatokká válnak. Megszervezik a végrehajtást és ha lehet emberekre lebontják a végrehajtandó feladatokat és a felhasználható erőforrásokat

Erőforrások tervezése

Az ellenőrzés rendszere

Az ellenőrzés rendszere

Az ellenőrzés rendszere

Az ellenőrzés rendszere Az ellenőrzési rendszernek két összefüggő és egymást feltételező eleme van: egy mérési rendszer és egy ehhez illeszkedő ösztönzési rendszer. Az ellenőrzés sikere attól függ, hogy a megfelelő területen a megfelelő adatokat mérik-e. Egy hatékonyan működő ellenőrzési rendszer meghatározó feltételei: Világosan meg kell különböztetni az ellenőrzés különböző szintjeit. Eltérő információk kellenek a stratégia ellenőrzéséhez, amely a stratégiai irányokkal kapcsolatos, a taktikai ellenőrzéshez, amely a vállalat rövid távú céljaival kapcsolatos és az operatív ellenőrzéshez, amely az egyes funkcionális részlegek, divíziók teljesítményének az értékelésével kapcsolatos A vállalatot a hatékony ellenőrzéshez felelősségi központokra kell osztani Ki kell választani a vállalat teljesítményéhez való hozzájárulás fő kritériumait Meg kell engedni az ellenőrzési rendszer sokféleségét. Lehetőleg olyan tényezőt mérjünk, amely kapcsolatban van a ténylegesen lezajló folyamatokkal

Az ellenőrzési rendszer

Stratégiai vezetési rendszer

Stratégiai vezetési rendszer A BSC arra épül, hogy a vállalat, mint komplex rendszer viselkedése is csak sokféle mutató alapján követhető nyomon. A BSC két alapvetően fontos elemben tér el a hagyományos vezetési rendszerektől: A szervezet működési állapotát négy, az üzleti szervezetek legfontosabb állapotjelzőinek tekinthető tényezőcsoport alapján a pénzügyi, piaci, működési és tanulási képesség nézőpontból írja le. A BSC az állapotjelzők alakulását a küldetéshez, illetve a stratégiai célokhoz méri. Ezáltal közvetlen kapcsolatot teremt a távlatok és a szervezet mindennapi tevékenysége között, azaz megteremti a stratégia és a küldetés megvalósítása ellenőrzési rendszerét.

Stratégiai vezetési rendszer

Stratégiai vezetési rendszer

Stratégiai vezetési rendszer

Stratégiai vezetési rendszer