Átalakította: Vincze Csabáné

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális melegedést kiváltó okok Készítette: Szabados Máté.
Advertisements

Légnyomás Otto von Guericke kísérlete Evangelista Torricelli kísérlete A légnyomás értéke A légnyomás mérése Mitől függ a légnyomás? Nyomáskülönbségen.
1 FIZIKA Fénytani alapfogalmak Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
Összefoglalás Csillagászat. Tippelős-sok van külön 1. Honnan származik a Föld belső hője? A) A Nap sugárzásából. B) A magma hőjéből. C) A Föld forgási.
Visszatérő űrkabin és a súrlódás Szabó Dávid, 9.c.
A hőáramlás Definíció: Ha a folyadékot vagy gázt egy területen melegítjük, akkor a melegítés hatására kitágul, a sűrűsége kisebb lesz, a kisebb sűrűségű.
Önkéntes és Létesítményi Tűzoltó alaptanfolyam1 Az égés és a tűzoltás elmélete.
… Bioprotector Az egészség védelmezője. Ma már tudományosan bizonyított tény, hogy a Bioprotector hatásosan semlegesíti a mágneses tér deformitásait és.
„Zaj vagy zene?”. Rezgés vagy lengés Definíció: A rezgés vagy lengés olyan mozgást jelent amely ismétlődik egy egyensúlyi pont körül. A rezgés és lengés.
Az elektromos áram hatásai:  Hőtani hatás  Fénytani hatás  Mágneses hatás  Élettani hatás.
Elsőrendű és másodrendű kémiai kötések Hidrogén előállítása A hidrogén tulajdonságai Kölcsönhatások a hidrogénmolekulák között A hidrogénmolekula elektroneloszlása.
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben Konferencia és kiállítás november 9. Nagy létesítmények használati melegvíz készítő napkollektoros rendszereinek.
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép
EN 1993 Eurocode 3: Acélszerkezetek tervezése
Vezetékes átviteli közegek
1. témazáró előkészítése
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Mérése Pl. Hőmérővel , Celsius skálán.
Becslés gyakorlat november 3.
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Hőtani alapfogalmak Halmazállapotok: Halmazállapot-változások:
A napsugárzás jótékony hatásai:
A mozgás kinematikai jellemzői
Az elektrosztatikus feltöltődés keletkezése
HŐTÁGULÁS.
Az áramlásba helyezett testekre ható erők
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Fémes kötés, fémrács.
Komplex természettudomány 9.évfolyam
A hőmérséklet mérése.
Hangtan „Zaj vagy zene?”.
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
A mozgási elektromágneses indukció
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
Idojaras szamitas.
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Gázok és folyadékok áramlása
Egy test forgómozgást végez, ha minden pontja ugyanazon pont, vagy egyenes körül kering. Például az óriáskerék kabinjai nem forgómozgást végeznek, mert.
Izoterm állapotváltozás
AZ OKOSHÁZAK BEMUTATÁSA
SZLOVÁKIA ÉGHAJLATA PODNEBIE SLOVENSKA
Számítógépes szimulációval segített tervezés
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Elektromos alapjelenségek
A légkör anyaga és szerkezete
WE PROVIDE SOLUTIONS HS-Panel (SIP panel) házak,
Fényforrások 3. Kisülőlámpák
Halmazállapot-változások
szabadenergia minimumra való törekvés.
Egymáson gördülő kemény golyók
Épületek egészségtana
Összeállította: J. Balázs Katalin
Hőtan Összefoglalás Kószó Kriszta.
Emlékeztető/Ismétlés
20. A LÉGNYOMÁS.
A mérés
Zsugorkötés Kötés illesztéssel zsugorkötés
A Föld, mint égitest.
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
Hagyományos megjelenítés
Atomok kvantumelmélete
Időjárás, éghajlat.
Termikus kölcsönhatások
Halmazállapot-változások
Előadás másolata:

Átalakította: Vincze Csabáné HŐTANI JELENSÉGEK Átalakította: Vincze Csabáné

A hő terjedése létrejöhet hővezetéssel, hősugárzással és hőáramlással HŐTANI JELENSÉGEK A hő terjedése létrejöhet hővezetéssel, hősugárzással és hőáramlással

Mi változik az adott jelenség esetén az anyagban? Hővezetés esetén a hő a testben részecskéről részecskére halad Hőáramláskor a részecskék elmozdulnak helyükről Hősugárzáskor a hő áthatol a közegen, míg el nem nyelődik Mi változik az adott jelenség esetén az anyagban?

Hővezetésről akkor beszélünk, ha a hőenergia úgy terjed, hogy közben az anyag nem mozog

Forró italba (például kávéba, teába) kiskanalat téve, a kanál vége egy kis időn belül forróvá válik https://pixabay.com/hu/tea-kupa-ital-reggeli-iv%C3%B3v%C3%ADz-157407/ a hővezetés a hőenergia úgy terjed a kanálban, hogy a kanál részecskéi nem mozdulnak el!

jó hővezető anyagok pl. a fémek, rossz hővezető agyagok, pl. a fa és a műanyagok. Néhány anyag hővezetési tényezője (W/mK) ezüst ................... 420 réz ....................... 400 alumínium ........... 220 sárgaréz ............. 93 - 117 víz ........................ 96 acél ..................... 47 - 58 ólom .................... 35 üveg .................... 0,6 - 1 téglafal ................ 0,3 - 0,6 fa ......................... 0,2 - 0,5 gyapjúszövet ...... 0,05 levegő ................. 0,02

A különböző hőmérsékletű vízrétegek elhelyezkedése: Jég 0-2 °C Miért nem hal ki a tavak élővilága télen sem? A jég is rossz hővezető, ezért a mélyebb tavak nem fagynak be fenékig, élővilága nem hal ki télen sem. A különböző hőmérsékletű vízrétegek elhelyezkedése: Jég 0-2 °C keveredő A meder alján a 4 °C-os víz

HŐÁRAMLÁS a hő terjedésének azon módja, amikor az anyag különböző hőmérsékletű részecskéi helyüket megváltoztatják a hőáramlás addig tart, amíg a folyadékban vagy a gázban hőmérséklet-különbség, ezért sűrűségkülönbség van

Folyadékokban történő hőáramlás vízfűtésrendszer. Gázokban történő hőáramlás megértéséhez „papírkígyó a feláramló meleg levegő hatására forgásban jön. Fázik a lábunk hagyományos fűtésnél.

Két kis kísérlet Szellőztetés elve Kis léggömb elv Folyosóra nyíló tanterem résnyire nyitott ajtajában helyezzünk egy égő gyertyát a padlóra, egy másikat pedig tartsunk magasra a mennyezet közelébe! Az alsó láng befelé, a felső kifelé hajlik, jelezve, hogy a levegőt felül kifelé, alul pedig befelé áramlik. Egy papírszalvétát csavarjunk hengerré, és állítsuk az asztalra! Gyújtsuk meg a papír felső szélét! A hőáram hatására a lángoló szalvéta felszáll.

Hőáramlás A hőmérséklet-különbség sűrűségkülönbséggel jár: a melegebb, nagyobb sűrűségű részecskék elmozdulnak, hőtartalmukat is magukkal viszik, és helyükbe hidegebb, alacsonyabb sűrűségű részecskék áramlanak

Lávalámpa működési elve: A lávalámpában a viasz és a hordozó folyadék eltérő expanzióját használja ki a különböző hőmérsékleteken. Folyékony szén-tetrakloridban (CCL4-erősen mérgező) viaszt helyeznek el. Melegítés hatására ezen elegynek enyhén kisebb lesz a sűrűsége a vízénél, azonban alacsonyabb hőmérsékleten nagyobb, szobahőmérsékleten pedig szilárd halmazállapotú. Mivel a viasz a vízben oldhatatlan, ezért egyben marad. Az üveghengerrel alulról folyamatosan hőt közölnek, így hőáramlás útján a benne lévő megolvadt viaszból buborékok szakadnak le, és az üveghenger felső része felé kezdenek áramolni. Az üvegkúp csúcsához érkezve a hőközlő forrástól távolabb kerülnek, így sűrűségük az enyhe hőmérséklet-különbség hatására ismét nagyobb lesz, mint a hordozó közegé, aminek következtében a buborékok ismét leszállnak az üvegkúp aljára, ahol a hőközlés hatására a folyamat megismétlődik. Környezeti hőmérséklet hatása: nyáron általában több és kisebb viaszbuborék keletkezik, télen pedig kevesebb és nagyobb. A viaszbuborékok keletkezése és áramlása teljesen véletlenszerű, matematikai függvényekkel nem írható le.

Órán elvégzendő kísérlet Kéménymodell bemutatása Helyezzünk háromlábra egy száraz homokkal töltött fémcsészét! Állítsunk fölé egy 5-6 cm széles üvegcsövet, ez alá pedig vízszintesen két kisebb átmérőjűt! Melegítsük meg kissé a homokot, majd tegyünk a vízszintes csövekbe egy-egy égő cigarettát. A széles csőben feláramló levegőt beszívja a füstöt, és magasan kilöki.

Mi a hőáramlás jelensége? a hő terjedésének azon módja, amikor az anyag különböző hőmérsékletű részecskéi helyüket megváltoztatják. Miért áramlanak felfelé a gázok és a folyadékok melegítés hatására? A folyadékok és a gázok a melegítés helyén kitágulnak, sűrűségük kisebb lesz, ezért felfelé áramlanak. Milyen anyag kerül az eltávozott anyag helyére? Az eltávozott anyag helyére hidegebb, nagyobb sűrűségű anyag kerül. Meddig tart a hőáramlás? A hőáramlás addig tart, amíg a folyadékban vagy a gázban hőmérséklet-különbség, ezért sűrűségkülönbség van.

HŐSUGÁRZÁS a hő terjedésének azon módja, amikor a hő nem részecskéről-részecskére halad, hanem rendkívüli gyorsasággal hatol keresztül a közegeken (levegőn, vízen stb.) közvetítő anyag illetve közeg nélküli hőterjedési jelenség (elektromágneses sugárzás)

Hősugárzás kérdések Mi a hősugárzás jelensége? Az energia úgy is eljuthat egyik testről a másikra, hogy a közbeeső levegőréteg vagy más közeg nem melegszik fel. Ez a hősugárzás. A forró testek hősugarakat bocsátnak ki magukból. Minden test annál jobban sugároz, minél melegebb. A nagyon magas hőmérsékleten izzó testek világítanak is. Melyik felület nyeli el nagyobb mértékben a hősugarakat? A sötét, érdes felület nagyobb mértékben nyeli el a hősugarakat, mint a fényes, sima.

Miért forog a fűtött kályha tetejére állított papírkígyó? A kályha felmelegíti a felette lévő levegőt. A meleg levegő felszáll, helyébe hideg levegő tódul, amit a kályha ismét felmelegít, mely ismét felszáll, stb. Miért áll bordákból a fűtőtest? Mert több meleget ad, mintha ugyanekkora sima tartály lenne, nagyobb a hőleadási felület Miért fázunk jobban, ha fúj a szél? Az emberi test hőmérséklete 36-37 0C. Mivel itt a szervezetünkben állandó belső égés van, a testünk körül mindig egy a testünk által felmelegített levegőréteg van. Ez a hőköpeny. A szél elsöpri, vagy megbontja ezt a hőköpenyt, és ezért már a néhány fokkal hűvösebb levegőt is nagyon hidegnek érezzük. Miért emelkedik felfelé szárnycsapás nélkül a gólya? A Föld felületét felmelegíti a Nap sugárzása (hősugárzás útján, tehát a levegőt ez nem melegíti fel!) A Föld pedig a vele érintkező levegőréteget melegíti fel , majd a felmelegített levegő, szűk kéményszerű oszlopokban száll felfelé (hőáramlás jelensége). Ezekre a hőrétegekre fekszenek rá a gólyák.