Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

szabadenergia minimumra való törekvés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "szabadenergia minimumra való törekvés."— Előadás másolata:

1 szabadenergia minimumra való törekvés.
1. Transzportjelenségek és a diffúzió Transzport folyamatok: fizikai mennyiségek helyváltoztatása. Fizikai mennyiség például: tömeg (m); energia (E); impulzus (m·v). Önként lejátszódó transzportfolyamat: szabadenergia minimumra való törekvés. A különböző fizikai mennyiségek mozgásának irányát illetően a változások eltérőek lehetnek: Például a hő önként mindig csak kiegyenlítődik. Az anyagtranszport eredményeként létrejövő koncentrációváltozások nem szükségképpen.

2 1. Transzportjelenségek és a diffúzió
Anyagtranszport: a koncentrációviszonyok változnak meg. A diffúzió: olyan atomi helyváltoztatások sorozata, amelynek során az eredeti koncentrációviszonyok megváltoznak. Irányát a kémiai potenciál kiegyenlítődése, a kémiai egyensúly elérésének elve vezérli, ha a hőmérséklet állandó. Az egyensúlynak nem feltétele az azonos koncentráció. A B Az egyensúlynak feltétele.

3 1. Transzportjelenségek és a diffúzió
Kémiai potenciál: (parciális moláris szabadentalpia) Az i komponens kémiai potenciálja: G: Gibbs-féle szabadentalpia (J), ni: az i komponens anyagmennyisége (mol), p: nyomás (Pa), T: hőmérséklet (K).

4 1. Transzportjelenségek és a diffúzió
A diffúziós folyamatokat leíró alapegyenletek: Fick I.: x: hely koordináta c: koncentráció t: idő m: tömeg A: diffúziós felület D: diffúziós állandó (cm2/s) Nagysága függ a diffundáló elem természetétől, a közegtől és a hőmérséklettől.

5 1. Transzportjelenségek és a diffúzió
A Fick egyenletekből következő koncentráció-eloszlások konkrét példákon: azaz van forrás és nyelő, akkor Ha Egymáshoz nyomott és hevített két fémrúd koncentrációváltozása a diffúzió következtében

6 1. Transzportjelenségek és a diffúzió
A diffúziós folyamatokat leíró alapegyenletek: Fick II.: (csak x irányban) x: hely koordináta c: koncentráció t: idő D: diffúziós állandó (cm2/s) Nagysága függ a diffundáló elem természetétől, a közegtől és a hőmérséklettől.

7 1. Transzportjelenségek és a diffúzió
A diffúziós folyamatokat leíró alapegyenletek: E: a diffúzió aktiválási energiája T: hőmérséklet D0: hőmérséklettől független állandó (Ez tényleg anyagi állandó!)

8 A karbon diffúziós tényezője különböző C-tartalmú vasban
1. Transzportjelenségek és a diffúzió D a koncentrációtól is függ! A karbon diffúziós tényezője különböző C-tartalmú vasban


Letölteni ppt "szabadenergia minimumra való törekvés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések