Az energia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az energia.
Advertisements

Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
1 Üveges állapot Vázlat l Hőmérsékletváltozás, átren- deződés l T g meghatározás módszerei  fajtérfogat  fajhő  mechanika l T g értékét meghatározó.
A hőáramlás Definíció: Ha a folyadékot vagy gázt egy területen melegítjük, akkor a melegítés hatására kitágul, a sűrűsége kisebb lesz, a kisebb sűrűségű.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
FIZIKA Alapok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
„Zaj vagy zene?”. Rezgés vagy lengés Definíció: A rezgés vagy lengés olyan mozgást jelent amely ismétlődik egy egyensúlyi pont körül. A rezgés és lengés.
Az állatvilág alkalmazkodása a zord téli körülményekhez melegebb vidékre vándorolnak alkalmazkodnak a megváltozott környezethez téli álmot alszanak / hibernálják.
Készítette: Ócsai Olivér 9/C. 1. A súlyos és a tehetetlen tömeg közti különbségeknek a felfedezése 2. A két tömegfajta közti különbség 3. Eötvös Loránd.
Elsőrendű és másodrendű kémiai kötések Hidrogén előállítása A hidrogén tulajdonságai Kölcsönhatások a hidrogénmolekulák között A hidrogénmolekula elektroneloszlása.
Összefoglalás. 1.) Csoportosítsd a felsorolt dolgokat aszerint, melyik anyag, melyik nem! labda, felhő, ünnep, gravitációs mező, nap, Nap, hétfő, szám.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA VILLAMOS ENERGIA FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN.
Minden test nyugalomban van, vagy egyenes vonalú egyenletes mozgást végez mindaddig, amíg környezete meg nem változtatja mozgásállapotát. Az olyan vonatkoztatási.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Az erő def., jele, mértékegysége Az erő mérése Az erő kiszámítása Az erő vektormennyiség Az erő ábrázolása Támadáspont és hatásvonal Két erőhatás mikor.
© Gács Iván (BME) 1/26 Energia és környezet NO x keletkezés és kibocsátás.
Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben Konferencia és kiállítás november 9. Nagy létesítmények használati melegvíz készítő napkollektoros rendszereinek.
Törökszentmiklósi Tagintézmény
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
1. témazáró előkészítése
Mérése Pl. Hőmérővel , Celsius skálán.
Áramlástani alapok évfolyam
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Hőtani alapfogalmak Halmazállapotok: Halmazállapot-változások:
A mozgás kinematikai jellemzői
Kérdés és válasz Minták és technikák
Az erő fogalma. Az erő fogalma Mozgásállapot-változásról akkor beszélünk, ha megváltozik egy test mozgásának sebessége, mozgásának iránya vagy mindkettő.
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Hangtan „Zaj vagy zene?”.
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Komplex természettudomány 9.évfolyam
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
Erők, rugalmas erő, nehézségi erő, súlyerő
Idojaras szamitas.
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Pontrendszerek mechanikája
A tömeg mérése.
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Gázok és folyadékok áramlása
Legfontosabb erő-fajták
Egy test forgómozgást végez, ha minden pontja ugyanazon pont, vagy egyenes körül kering. Például az óriáskerék kabinjai nem forgómozgást végeznek, mert.
KINEMATIKA (MOZGÁSTAN).
Izoterm állapotváltozás
Az anyagi pont dinamikája
A fonálinga Mivel a fonálra kötött kicsi test egy köríven rezgőmozgást végez, mozgása a rezgéseknél alkalmazott mennyiségekkel jellemezhető. A fonálinga.
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
RUGÓK.
Elektromos alapjelenségek
Szervezet-fejlesztés
Halmazállapot-változások
szabadenergia minimumra való törekvés.
Hőtan Összefoglalás Kószó Kriszta.
Emlékeztető/Ismétlés
A mérés
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
Vektorok © Vidra Gábor,
A dolgozói teljesítménymérés gyakorlata a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Minőségirányítási szakmai nap.
Egyenletes mozgás.
„Mi a pálya?”.
Egyenes vonalú egyenletes mozgás
Termikus kölcsönhatások
Elektromos alapfogalmak
Egyenletesen változó mozgás
Előadás másolata:

Az energia

Bevezetés: A ZEN-ergia? Milyen fogalmatok van jelenleg az energiáról? Próbálja meg mindenki megfogalmazni 1-2 mondatban! Ugye mennyire nehéz feladat egyértelmű választ adni? Csak egy féle energia létezik?

Változtatóképesség Például: A testek rendelkezhetnek olyan tulajdonsággal, amellyel képesek megváltoztatni például egy másik test valamilyen tulajdonságát. Például: Megfeszített rugó. Mozgásban lévő golyó. Borszeszégő lángja. Egy a levegőben lógó test. Egy pohár narancslé. (?)

Előre tekintés! Az erő: Jele: F (Force) Mértékegysége: [1 𝑁] 𝑁𝑒𝑤𝑡𝑜𝑛 =[1 𝑘𝑔 ∙1 𝑚 𝑠 2 ] Kiszámítása: 𝐹=𝑚∙𝑎 Ahol, „m” a tömeg, „a” a gyorsulás.

Az energia fogalma Görög szó, jelentése: valamilyen tevékenység alapja. Definíció: azt a mennyiséget, amellyel megadjuk, hogy mekkora egy test változtatóképessége, energiának nevezzük. Jele: E (Kiszámítása minden energiatípusnál más és más!) Mértékegysége (egységesen): J (Joule) = 1 N · 1 m

Hétköznapi tapasztalataink Egy rugó esetén, annál nagyobb a benne tárolt rugalmas energia, minél: erősebb a rugó és minél jobban megfeszítjük vagy összenyomjuk. A mozgást végző testnek mozgási energiája van, amely annál nagyobb, minél nagyobb: a tömege és a sebessége. Minden testnek van - a hőmérsékletével kapcsolatos - úgynevezett belső energiája.

Az energia néhány fajtája Rugalmas energia - Er Mozgási energia - Em Helyzeti energia - Eh Belső energia - Eb Elektromos energia Kémiai energia Hő-energia Atomenergia …

A testek energiájának megváltoztatása kölcsönhatás közben A rugó rugalmas energiája csökken a mozgási energiája nő. Ütközés során megváltozik a golyók mozgási energiája, a lassulóé csökken a gyorsulóé nő. Termikus kölcsönhatás közben a melegebb testnek csökken, a hidegebbnek nő a belső energiája.

Az energia nem vész el csak átalakul! Energiamegmaradás törvénye: Két test kölcsönhatása közben amennyivel csökken az egyik test energiája, ugyanannyival nő a másiké.

Kísérletek

Precessziós mozgás: https://www.youtube.com/watch?v=NQxwrxgN0OA Érdekes fizika: https://www.youtube.com/watch?v=KqreG0Vxuwo A cica és a zsíros kenyér: https://www.youtube.com/watch?v=_PoBG2bKhX0 Rendhagyó fizikaóra: https://www.youtube.com/watch?v=2otv4duu9Z4