Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Elektromos alapfogalmak

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Elektromos alapfogalmak"— Előadás másolata:

1 Elektromos alapfogalmak

2

3 1.) A testek dörzsöléssel, közvetlen érintkezéssel és elektromos megosztással elektromos állapotba hozhatók. Az elektromos kölcsönhatás mindig vonzásban vagy taszításban nyilvánul meg Kétféle elektromos állapot van: pozitív negatív

4 Az azonos töltésű testek taszítják, a különbözőek vonzzák egymást.
pozitív töltésű test negatív töltésű test

5 P+

6 2.) Az atom szerkezete e elektron: p proton: n neutron: Az atomban a protonok száma megegyezik az elektronok számával, ezért az atom elektro-mos szempontból semleges.

7 Az atom szerkezete Az atomban a protonok száma nagyobb mint az elektronok száma, ezért az atom elektro-mos szempontból pozitív töltésű. (elektronhiány)

8 Az atomban a protonok száma kisebb mint az elektronok száma, ezért az atom elekt-romos szempontból negatív töltésű. (elektrontöbblet) Ionok: Azok az atomok, amelyekben a protonok száma nem egyenlő az elektronok számával.

9 3.) A fémek szerkezete Szabad elektronok: A helyhez kötött pozitív fémionok között az elektronok egy része szabadon rendezetlenül mozog.

10 5.) Elektroszkóp Az elektromos mező kimutatására szolgáló eszköz

11 Elektromos megosztás:
Az a jelenség, amikor egy külső elektromos mező az eredetileg semleges fémben megszünteti az elektronok egyenletes eloszlását. (villámlás)

12 6.) Elektromos töltés: A testek elektromos állapotára jellemző mennyiség. Jele: Q Mért. egys. C (Coulomb) 1 C = 6,24∙1018 db elektron töltése F = 9 milliárd N = =1 millió szgk súlya!

13 Az elektromos áram és az áramerősség

14 Az anyagok csoportosítása elektromos vezetés szempontjából:
Vezetők pl. fémek, grafit (vezetékek) Szigetelők pl. műanyag, üveg, (konnektorok, kapcsolók, …) Félvezetők pl. Si, Ge (egyenirányítók, processzorok, napelemek…)

15 Elektromos áram: az elektromos tulajdonságú részecskék egyirányú, rendezett mozgása.
Az áramerősség: Az elektromos áram erősségére jellemző fizikai mennyiség. Jele: I Mértékegysége: A (amper)

16 Andre Marie Ampere

17 Az áramerősség megmutatja, hogy a vezető keresztmetszetén egy másodperc alatt hány C töltés halad át. Pl. Az áram erőssége 3 A, ha a vezető keresztmetszetén 3 C töltés 1 s alatt áramlik át.


Letölteni ppt "Elektromos alapfogalmak"

Hasonló előadás


Google Hirdetések