Idojaras szamitas.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 Üveges állapot Vázlat l Hőmérsékletváltozás, átren- deződés l T g meghatározás módszerei  fajtérfogat  fajhő  mechanika l T g értékét meghatározó.
Advertisements

A hőáramlás Definíció: Ha a folyadékot vagy gázt egy területen melegítjük, akkor a melegítés hatására kitágul, a sűrűsége kisebb lesz, a kisebb sűrűségű.
Készítette: Ócsai Olivér 9/C. 1. A súlyos és a tehetetlen tömeg közti különbségeknek a felfedezése 2. A két tömegfajta közti különbség 3. Eötvös Loránd.
1 Az összeférhetőség javítása Vázlat l Bevezetés A összeférhetőség javítása, kompatibilizálás  kémiai módszerek  fizikai kompatibilizálás Keverékkészítés.
Fénytan - összefoglalás. Mit nevezünk fényforrásnak? Azokat a testeket, amelyek fényt bocsájtanak ki. Hogyan csoportosíthatjuk ezeket? Írj egy-egy példát.
Elsőrendű és másodrendű kémiai kötések Hidrogén előállítása A hidrogén tulajdonságai Kölcsönhatások a hidrogénmolekulák között A hidrogénmolekula elektroneloszlása.
Összefoglalás. 1.) Csoportosítsd a felsorolt dolgokat aszerint, melyik anyag, melyik nem! labda, felhő, ünnep, gravitációs mező, nap, Nap, hétfő, szám.
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA VILLAMOS ENERGIA FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN.
Az erő def., jele, mértékegysége Az erő mérése Az erő kiszámítása Az erő vektormennyiség Az erő ábrázolása Támadáspont és hatásvonal Két erőhatás mikor.
Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben Konferencia és kiállítás november 9. Nagy létesítmények használati melegvíz készítő napkollektoros rendszereinek.
Káros Szenvedélyek Dohányzás.
EN 1993 Eurocode 3: Acélszerkezetek tervezése
Lieszkovszky József Pál (PhD hallgató, RGDI
Valószínűségi kísérletek
Gyűjtőköri szabályzat
1. témazáró előkészítése
Mérése Pl. Hőmérővel , Celsius skálán.
Becslés gyakorlat november 3.
Áramlástani alapok évfolyam
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Hőtani alapfogalmak Halmazállapotok: Halmazállapot-változások:
Excel-Időjárásszámitás lépései
A mozgás kinematikai jellemzői
Deformáció és törés Bevezetés Elasztikus deformáció – analógiák
LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor
HŐTÁGULÁS.
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Komplex természettudomány 9.évfolyam
A hőmérséklet mérése.
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
VákuumTECHNIKAi LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK
A mozgási elektromágneses indukció
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Környezeti teljesítményértékelés
Homerseklet.
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Hőmérséklet.
KINEMATIKA (MOZGÁSTAN).
Izoterm állapotváltozás
Az energia.
Alapfogalmak folytatás Színhőmérséklet és színvisszaadás ellenőrzése
A fonálinga Mivel a fonálra kötött kicsi test egy köríven rezgőmozgást végez, mozgása a rezgéseknél alkalmazott mennyiségekkel jellemezhető. A fonálinga.
Turbulencia hatása a tartózkodási zóna légtechnikai komfortjára
Elektromos alapjelenségek
A légkör anyaga és szerkezete
Munkanélküliség.
Készletek - Rendelési tételnagyság számítása -1
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Halmazállapot-változások
szabadenergia minimumra való törekvés.
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
Biofizika Oktató: Katona Péter.
A RÖNTGEN ÉS A RADIOAKTÍV SUGÁRZÁSOK DETEKTÁLÁSA
Hőtan Összefoglalás Kószó Kriszta.
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
Állandó és Változó Nyomású tágulási tartályok és méretezésük
Energetikai Intézkedési tervek végrehajtása
Megfordítható reakciók
Atomok kvantumelmélete
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Termikus kölcsönhatások
Elektromos alapfogalmak
Halmazállapot-változások
Előadás másolata:

Idojaras szamitas

Minimum számítás

Maximum számitás

Átlag számitás

Hőmérséklet A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak változásával. E jellemzőt az ember elsősorban tapintás útján, a hőérzettel észleli, másodsorban hőmérő segítségével. A hőtan, más néven termodinamika tudományának egyik alapfogalma, intenzív mennyiség, tehát nem additív, két test között hőáramlással kiegyenlítődésre törekszik. A hőmérőkben található folyadék - legtöbbször higany vagy etanol - folyadékszintje a hőmérséklet-változás hatására végbemenő hőtágulás miatt változik. Fizikai szempontból a termodinamika hőmérséklet az anyagot felépítő részecskék átlagos mozgási energiájával kapcsolatos mennyiség. A részecskék egy szabadsági fokra (például egy kitüntetett irányú mozgásra) jutó mozgási energiájának hosszabb időtávon mért átlaga T hőmérsékleten kT, ahol k a Boltzmann-állandó. Hangsúlyozzuk tehát, hogy a hőmérséklet egy olyan fizikai mennyiség, amit meghatározásakor arányosnak választottak az anyagrészecskék kinetikus energiájával, és a Boltzmann-állandó a választott skáláink miatt lesz adott értékű. Látszik, hogy a hőmérséklet statisztikus fogalom, ilyen szempontú leírása a statisztikus fizika témakörébe tartozik.

A hideg-meleg fogalma A hideg és meleg a tudományban a környezethez viszonyított hőmérsékletet jelenti. Előjelét a hőáramlás iránya fejezi ki. Tehát hideg az az anyag, amely felé hőáramlást észlelünk; míg a meleg dolgokból kifelé észlelünk hőáramot. Az a hely, ahol bármely általunk vizsgált térbe hő áramlik be, pozitív forrásnak nevezzük. A fiziológia szempontjából a természetes hőszabályzás által fenntartott normális testhőmérsékletet nevezik "meleg"-nek, vagyis ami ideális az adott melegvérű (homeoterm) élőlény életműködéseihez. Azt a jelenséget, amikor a szervezet képtelen az állandó testhőmérséklet fenntartására, és az jelentősen a normális érték fölé emelkedik, hipertermiának nevezik. Ennek ellentéte a testhő normális érték alá történő csökkenése, a hipotermia.

A hőmérséklet mérése A homerseklet merese Arról, hogy egy test mennyire hideg vagy meleg, azaz milyen a hőállapota, a hőmérséklete ad információt, a hőmérséklet számszerű értékét pedig hőmérővel mérhetjük meg. Mérjük meg egy edényben lévő víz hőmérsékletét hőmérővel! Tételezzük fel, hogy azt találjuk, hogy a víz éppen 23 fokos. Ekkor ezt így írjuk le: T=23 °C, ahol T a hőmérséklet jele, a °C pedig a hőmérséklet mértékegységét jelenti, amit Celsius-foknak olvasunk..

Folyadékos hőmérők működési elve: A folyadékos (alkoholos, higanyos) hőmérők működési elve a folyadékok hőtágulásán alapszik. Bár a folyadékot tartalmazó üvegtartály térfogata is változik a hőmérséklet-változás során, a benne levő folyadék térfogata lényegesen nagyobb mértékben változik meg. A hőmérőn a jelzőskálát (a fokokat) két speciális alappont között egyenletes beosztással készítik. A legismertebb, legelterjedtebb hőmérő nálunk az alkoholos hőmérő (például a szobahőmérő). Az alkohol egy tágulási tartályban helyezkedik el, melyhez hajszálvékony üvegcső (kapilláris) csatlakozik, melyben az alkohol annál magasabbra emelkedik, minél melegebb lesz. Ugyanilyen elv alapján működik a higanyos hőmérő is, amelynek azonban más a mérési tartománya. A Celsius-skála szerint működő hőmérőkön (függetlenül attól, hogy alkoholt vagy higanyt használnak benne) a két alappont a víz fagyási (0°C) és forrási (100°C) hőmérséklete normál légnyomás mellett.

Hőfelvétel-hőleadás: A testek hőmérséklete gyakran változik köznapi jelenségek, különböző kölcsönhatások során. Az ilyen folyamatokat nevezzük termikus kölcsönhatásoknak. Tegyünk egy főzőpohárba szobahőmérsékletű vizet! Mérjük meg a hőmérsékletét, majd helyezzünk bele jól felhevített fémgolyót! Méréseink szerint a pohárban lévő víz felmelegedett, hőmérséklete nőtt. Azt is megállapíthatjuk, hogy mennyivel változott meg a víz hőmérséklete (a hőmérséklet-változás jele: ΔT). Az előző mérést végezzük el úgy is, hogy a forró test helyett egy, a hűtőszekrényben előre jól lehűtött fémgolyót teszünk a szobahőmérsékletű vízbe. Ebben az esetben a víz jól mérhetően lehűl, csökken a hőmérséklete. Bár a fémgolyó hőmérsékletét nem mértük (ez nem is lenne egyszerű), tudjuk, hogy a kísérlet során mindkét esetben megváltozik annak is a hőmérséklete.