Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hőmérséklet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hőmérséklet."— Előadás másolata:

1 Hőmérséklet

2 A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó
A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak változásával. E jellemzőt az ember elsősorban tapintás útján, a hőérzettel észleli, másodsorban hőmérő segítségével. 

3 Hőmérsékleti skálák Kelvin-skála Bevezetője William Thomson Kelvin. A hőmérsékletnek létezik minimum értéke, ami a kinetikus energiával való arányosság folyománya. Ezt nevezzük abszolút nulla foknak Celsius-skála Bevezetője Anders Celsius. A legelterjedtebb hőmérsékleti skála a közéletben, az európai kontinensen. Jele: t. Fahrenheit-skála Bevezetője Daniel Gabriel Fahrenheit. Az 1700-as évektől széles körben használják, napjainkban főképp az amerikai kontinensen. Rankine-skála Bevezetője William John Macquorn Rankine. A ritkán használt Rankine-skála ugyanakkora egységeket használ,mint a Fahrenheit. Réaumur-skála Bevezetője René Antoine Ferchault de Réaumur. A Réaumur-skálának már csak történeti jelentősége van.

4 Hideg-meleg fogalma A hideg és meleg a tudományban a környezethez viszonyított hőmérsékletet jelenti. Tehát hideg az az anyag  a környezetének hőmérsékletét csökkenti. A meleg dolgok a környezetük hőmérsékletét emelik.


Letölteni ppt "Hőmérséklet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések