Közúti pályák tervezése előadás vázlat

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A közbeszerzés értéke Az új Kbt. 5. §-a értelmében közbeszerzési eljárást az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek visszterhes szerződés megkötése.
Advertisements

A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
T ű zvédelmi M ű szaki Irányelv Fire Protection Technical Guideline Azonosító: TvMI 6.1: Beépített t ű zoltó berendezések tervezése, telepítése.
Távlati öntözési vízigények felmérése Somlyódy Balázs főigazgató Országos Vízügyi Főigazgatóság.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
KIÜRÍTÉS. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A kiürítésre számításba vett útvonalon körforgó, toló, billenő és emelkedő zsalus rendszerű, valamint csak fotocella elven.
2011. évi CXXVIII. tv. a katasztrófavédelemről. Egységes állami katasztrófavédelmi szerv Integrált hatóság - tűzvédelem - iparbiztonság - polgári védelem.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
Off-label alkalmazás a mentésben Dr. Temesvári Péter orvos igazgató Országos Mentőszolgálat.
1 VIII. VASÚTI PÁLYÁK TERVEZÉSÉTŐL A KIVITELEZÉSIG VASÚTI PÁLYÁS MÉRNÖKTOVÁBBKÉPZŐ Magyar Mérnöki Kamara Budapest, EU támogatású projektek.
Követelményelemzés – követelményspecifikáció A szoftverfejlesztés kapcsán az elemzés speciálisan egy kezdeti szakaszt jelöl, amelynek alapvető feladata.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
1 A Transz-európai Közlekedési Hálózat (TEN-T) M8-8. sz. főút folyosóján a KÖZOP keretein belül megvalósulandó fejlesztések 2013-ig Hajmáskér, március.
Energetikai tanácsadás Tervezés Energetikai tanúsítás Komplex kivitelezés Megvalósítási tanulmány Projekt finanszírozás Több mint 400 db kivitelezés több.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Hogyan teljesíthetjük a HpT 13§B követelményeit Egy vállalati Compliance Adatbázis terve Dr Lőrincz István Associator Kft.
Mindent a „Vállalkozások komplex infokommunikációs és mobilfejlesztéseinek támogatása” című pályázati kiírásról.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Turisztikai desztináció- menedzsment és klaszter Tóthné Bánszki Zsuzsa Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
Vetésforgó tervezése és kivitelezése. Vetésforgó Vetésterv növényi sorrend kialakításához őszi búza250 ha őszi árpa50 ha lucerna ebből új telepítés 300.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
XXIV. Országos Jegyző-Közigazgatási Konferencia Wi-Fi és HD kamerarendszer Borbély Olivér
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
EN 1993 Eurocode 3: Acélszerkezetek tervezése
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
3. tétel.
Fenntartható utak Jogi Bizottság
Részekre bontás tilalma
Összeállította: Horváth Józsefné
Dr. Kovács László Főtitkár
Kertészet korszerűsítése - ültetvénytelepítés támogatására öntözés
Becslés gyakorlat november 3.
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
Hitelkonstrukciók a pályázati rendszerben
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
AZ AUTÓBUSSZAL VÉGZETT MENETREND SZERINTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁS ELINDÍTÁSA, HÁROM HÓNAPOS TAPASZTALATA DEBRECENBEN Budapest, Millenáris,
Levegőszennyezés matematikai modellezése
Energia(termelés) és környezet BMEGEENAEK7 és BMEGEENAKM1
Országos Tűzvédelmi Szabályzat KÖZÖSSÉGI LÉTESÍTMÉNYEK,
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 6.
1993-as közoktatási törvény
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Az úttervezési előírások változásai - KTSZ
STRATÉGIAI ÉS ÜZLETI TERVEZÉS 9. előadás
Önfeledt játék a biztonság tudatában
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Számítógépes szimulációval segített tervezés
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Előadó: dr. Bánky Tamás tudományos igazgató ÉMI Kht.
műszaki osztályvezető
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Az innovációs célú beszerzések gyakorlata
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Környezetgazdaságtan 6. előadás A környezeti szabályozás eszközei
Előadás másolata:

Közúti pályák tervezése előadás vázlat Közlekedési pályák Közúti pályák tervezése előadás vázlat

A közúti pályák tervezésének tárgya Új közutak létesítése Meglévő közutak korszerűsítése (Közutak: állami és önkormányzati utak) A közutak hálózatot alkotva kapcsolják össze a településhálózat elemeit, a településeket. Az úthálózati elemek a tervezési kategóriájukban meghatározott ranggal rendelkeznek (szabályos hálózatban csak azonos rangú vagy legfeljebb eggyel alacsonyabb rangú elemek csatlakozhatnak egymáshoz).

A közutak tervezési kategorizálása Külterületi közutak: az országos (állami) közúthálózat részei Belterületi közutak: belterületi (önkormányzati) illetve a helyi közutak Kivételt képeznek az országos közutak települési átkelési szakaszai, amelyek az állami közúthálózat részei.

A közutak tervezési kategorizálása Környezeti körülmények Tervezési sebességértékek A közutak tervezési osztályba sorolását táblázatokban foglalhatjuk össze.

Külterületi közutak környezeti körülményei „A” jelű környezet: síkvidék és/vagy természeti és épített környezet korlátozások nélkül. „B” jelű környezet: dombvidék és/vagy természeti és épített környezet korlátozások nélkül, síkvidék oly mértékű természeti és/vagy épített korlátozásokkal, amelyek még lehetővé teszik a „B” kategóriához előírt tervezési sebességekhez kapcsolt paraméterek gazdaságos alkalmazását.

Külterületi közutak környezeti körülményei „C” jelű környezet: hegyvidék, sík és dombvidék oly mértékű természeti és/vagy épített korlátozásokkal, amelyek csak a hegyvidéki tervezési paraméterek alkalmazását teszik lehetővé.

Külterületi közutak tervezési kategóriái

Belterületi közutak környezeti körülményei „A” jelű környezet: beépítésre nem szánt, beépítetlen vagy lazán beépített terület, nem érzékeny környezet. „B” jelű környezet: érzékeny környezet.

Belterületi közutak környezeti körülményei „C” jelű környezet: sűrűn beépített terület, nem érzékeny környezet. „D” jelű környezet: érzékeny környezet.

Belterületi közutak tervezési funkciói „a” hálózati funkció: meghatározó településszerkezeti elemeket kötnek össze, kialakításnál legfontosabb a kapcsolati funkció. „b” hálózati funkció: jelentős településszerkezeti elemeket kötnek össze, kialakításnál a kapcsolati funkció előnyben részesítése mellett a feltáró funkció is megjelenik. „c” hálózati funkció: lokális területszerkezeti elemeket kapcsolnak össze, a feltáró és kiszolgáló funkció helyes aránya a kapcsolati funkció korlátozásával.

Belterületi közutak tervezési funkciói „d” hálózati funkció: nem jelentős közúthálózati elemek, a kiszolgáló funkció biztosítása mellett a feltáró funkciót szabályozni, a kapcsolati funkciót tiltani kell.

Belterületi közutak tervezési kategóriái

A tervezendő közúti pálya helyzetét befolyásoló szempontok Fejlesztési-szabályozási tervekhez történő illeszkedés Forgalom Terep Hidrológiai, meteorológiai szempontok Altalaj minősége, helyi anyagok felhasználási lehetőségei Közösségi igények Környezeti szempontok Műszaki előírások Költségek

A közutak tervezésének időtávlatai A tervezést a létesítmény várható élettartamára kell elvégezni. A tervezési időtávot lényegében a pályaszerkezet élettartama határozza meg. Általában az üzembe helyezéstől számított 15 évet kell tervezési időtávnak tekinteni. A közutak keresztszelvényét a későbbi fejlesztés lehetőségeinek figyelembevételével, a tervezési időtávra előrebecsült mértékadó forgalom alapján kell megtervezni.

Tervezési forgalmak A közúti forgalom jellemzésére használt tervezési forgalmak: Átlagos napi forgalom (ÁNF, E/nap vagy jármű/nap) Mértékadó órás forgalom (MOF, E/h vagy jármű/h) Egységtengely áthaladási szám (F100, db) a pályaszerkezet méretezéséhez Mértékadó nappali és éjszakai forgalom (közlekedési zaj- és légszennyezés számításához)

Tervezési forgalmak szolgáltatási szintjei Forgalmi tervezésnél két szolgáltatási szintet, a megfelelőt és az eltűrhetőt kell figyelembe venni. Mielőtt a forgalom növekedése következtében a forgalom az eltűrhető szolgáltatási szinthez tartozó nagyságot eléri, a kapacitásbővítést (többnyire forgalmi sávok számának növelésével) végre kell hajtani.

Megengedett forgalomnagyságok tervezésnél

A közutak tervezésének lépései előtervek (megvalósíthatósági tanulmány, műszaki tanulmányterv, diszpozíciós terv) engedélyezési terv ajánlati terv (ajánlatkérési műszaki dokumentáció, tenderterv) építési terv (kiviteli, kivitelezési terv) A tervek egyes tervfázisai egymásra épülnek és egyre részletesebbek.

Előtervek Az előtervek célja a közút építésére vonatkozó döntés-előkészítés. Az előtervek mutatják be a tervezés során kijelölt közúti elemek lehetséges építési megoldásait, változatait. Az előtervek tartalmazzák: nyomvonalvezetésre vízszintes és magassági kialakításra keresztmetszetre kapcsolódó létesítményekre környezetre gyakorolt hatásokra építési költségekre javasolt megoldásokat.

Engedélyezési terv Az engedélyezési tervet a jóváhagyott előtervek alapján készítik el a közút létesítésének hatósági engedélyeztetésére. A közreműködő szakhatóságok az engedélyezési tervhez kapcsolódóan rögzítik azokat a szakági (pl. elektromos, vasúti, vízügyi stb.), biztonsági, műszaki és egyéb követelményeket, amelyeket a megvalósítás és üzemeltetés során a beruházó, kivitelező, üzemeltető, kezelő, tulajdonos köteles betartani.

Ajánlati terv Az ajánlati terv a tervezett közút kivitelezési munkáinak közbeszerzését készíti elő. Célja, hogy lehetővé tegye a kivitelezők ajánlatát az adott építési feladatra, így pontos mennyiségi összefoglalást tartalmaz az elvégzendő feladatokról.

Kivitelezési terv A kivitelezési terv olyan iratok és tervrajzok összessége, amelyek alapján a tervezett közút és létesítményei megépíthetők, az elkészült beruházás üzembe helyezhető. A kivitelezési tervnek tartalmaznia kell minden olyan részletet, amelyek alapján a munka- és anyagmennyiségek egyértelműen meghatározhatók.