Hogyan érthetem meg Istent?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Feltehetek egy kérdést?
Advertisements

Az Ószövetség könyvei.
Hogyan formál át Isten az igehirdetésen keresztül?
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
A munka, mint teremtettségünk része Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) Próbaidős tag KÁTÉ 2010/ 5. rész.
Folyamodjatok az Úrhoz,
2009.jún. 19 – jún. 10. Ebben az időben az egyház a papokra emlékezik. Június 19.-e Jézus Szívének ünnepe, amikor a papokért is imádkozunk világszerte:
(A tudomány szemszögéből)
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
1 perc Isten jelenlétében / 1 perc Istennel
Amikor közeledtek Jeruzsálemhez, és Betfagéba, az Olajfák hegyéhez értek, Jézus elküldött két tanítványt, és ezt mondta nekik: „Menjetek az előttetek.
Tízparancsolat 2. Mózes 1-17.
Lekció: 2Móz 20, 1-17  1Akkor mondta el Isten mindezeket az igéket: 2Én, az ÚR, vagyok a te Istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről, a szolgaság házából.  
BÁTOR VAGY GYÁVA (alamuszi) KERESZTYÉN VAGY?
Mózes 1. könyve A termtésről
7. évfolyam 6. lecke (vázlat)
Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet, így szól Istenetek
Istenünk, sok-sok feszültség,
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Boldog 2014-et !.
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
A Mennyben fenn a trónusnál a Krisztus értem közbenjár
KÉT IGE Isten és Jézus dicsőségéről IMA
ISTEN hozott köztünk!.
Folyamodjatok az Úrhoz,
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
ISTEN hozott köztünk!.
Jn 14,26 A Vigasztaló pedig, a Szentlélek, akit az Atya küld az én nevemben, megtanít majd titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit mondtam.
Kegyelem által Élet Világosságban.  Jn20,30-31 Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek.
Szombat? Úr napja? Munkaszüneti nap?
Halld az angyalujjongást, Zeng az Istengyermekről
Református istentisztelet 2014 december 21 advent negyedik vasárnap.
Karácsony Dicsőség mennyben az Istennek és
KARÁCSONYI ISTENTISZTELET 2014
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Nagyböjt II Vasárnapja Á - év
Hiszem és vallom Az Apostoli Hitvallás
Nagyböjt III Vasárnap Á-év János 4,5-42 Jézus megérkezett Szamaria egyik városába, amelyet Szikarnak neveznek, közel ahhoz a földdarabhoz, amelyet Jákob.
Egyedül Isten adhatja a hitet, de a hitedről te is tanúságot tehetsz. Egyedül Isten ajándékozhat meg szeretettel, de te is bizonyságát adhatod szeretetednek.
TANÉVNYITÓ ISTENTISZTELET Jöjj, égi szent láng, Szentlélek Isten, Hű támasz minden ínségben, Kit trónusáról jó Atyánk És Jézus Krisztus küld.
II Évközi Vasárnap A - év János 1,29-34 Keresztelő János másnap látta, hogy Jézus közeledik hozzá. Erre így szólt:
Az Ige Liturgiája Olvasmány Mózes első könyvéből Kezdetben teremtette Isten az eget és a földet. Így szólt Isten: «Teremtsünk embert képmásunkra. Isten.
Amikor Jézus odaért, megtudta, hogy már négy napja a sírban van. Betánia pedig közel, mintegy félórányira volt Jeruzsálemhez, ezért a zsidók közül sokan.
Református istentisztelet

Értékeld az elmúlt évet:
„Eljön az az idő – így szól az Úr –, amikor új szövetséget kötök Izráel és Júda házával.” … „…ilyen lesz az a szövetség, amelyet Izráel házával fogok kötni,
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
Igeolvasás „11Ezért Mózes ezt mondta az ÚRnak: Miért tettél szolgáddal ilyen rosszat? Miért nem vagy jóindulattal hozzám, miért raktad rám ennek az egész.
KRISZTUS FELTÁMADT - - VALÓBAN FELTÁMADT!.
„48Azután így szóltak hozzá a zsidók: „Vajon nem jól mondjuk, hogy samáriai vagy te, és ördög van benned?” 49Jézus így válaszolt: „Bennem nincsen ördög,
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
Húsvét VII Vasárnapja C - év.
Nagyböjt II Vasárnapja Á - év
Nem mond le rólad, vissza fogad téged
A mennyei világ lelki áldásai 1. rész
Kérdések az alkalomhoz:
Apostoli, Niceai hitvallások
A teremtő és gondviselő Atya
Isten lakhelye.
NEM JÓ AZ EMBERNEK EGYEDÜL? HÁZASSÁG.
Bemerítés ...merítkezzetek be mindnyájan Jézus Krisztus nevében bűneitek bocsánatára… (Apcsel 2: 38b)
Előadás másolata:

Hogyan érthetem meg Istent?

??? Miért tesz valamit és miért úgy? Vagy miért nem? Miért tűr el, enged meg dolgokat? Mi volt a célja, amikor ezt+ezt tette? Miért ott húzta meg a határokat? Hogyan munkálkodik ma, köztünk, bennünk? Mik a törvényszerűségek, az elvárások? Mi az ami rajtam áll, amit tőlem elvár, mi az opcionális? Mit...mikor...hogyan....miért....miből...kivel.....hol...stb...?

Isten egy gentleman! A mi kedvünkért számtalan dologban enged! „Emlékezz meg a nyugalom napjáról, és szenteld meg azt! Hat napon át dolgozz, és végezd mindenféle munkádat! De a hetedik nap a te Istenednek, az ÚRnak nyugalomnapja. Semmiféle munkát ne végezz azon se te, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálóleányod, se állatod, se a kapuidon belül tartózkodó jövevény. Mert hat nap alatt alkotta meg az ÚR az eget, a földet, a tengert és mindent, ami azokban van, a hetedik napon pedig megpihent. Azért megáldotta az ÚR a nyugalom napját, és megszentelte azt.” (2 Mózes 20: 8-11) De vajon lakhat-e Isten a földön? Hiszen az ég, sőt az egeknek egei sem fogadhatnak magukba téged, hát még ez a ház, amelyet én építettem! ...Nézz nyitott szemmel erre a házra éjjel és nappal, arra a helyre, amelyről ezt mondtad: Ott lesz az én nevem! ...Hallgasd meg a te szolgádnak és népednek, Izráelnek a könyörgését, amikor ezen a helyen imádkoznak! (1 Kir 8: 27, 29-30)

A legnagyobb kérdés: Isten maga Minket korlátok közé helyezett Isten, és idő, tér, fizikai, biológiai, kémiai törvények, megértésbeli határok, érzékszervi megtapasztalások limitálnak – Isten mindezek felett áll!!!! Isten tehát kedvez nekünk, és számunkra érthető, feldolgozható módon jelenik meg közöttünk! Atya-Fiú-SzentSzellem – Ki inspirálta a prófétakat közűlük? Ki teremtette a világot? Nem értjük azt a tökéletes harmóniát, egységet, ami közöttük van. – „Én és az Atya egy vagyunk.” (János 10:30) Funkcionálisan gondolkozunk. Ugyanakkor Isten hagyta ezt jóvá, hogy így befogadhatóbbá válljon számunkra! Ki volt előbb? Ki a nagyobb? Ki a fontosabb? Most 3 vagy 1?

Isten kijelentése Ha törvényről, igazságról, ítéletről, istenfélelelmről hallasz, ki jut eszedbe? Atya Mózes – törvény hozzá kötődik Világos utasítások, parancsok, ok-okozat Ha kijelentésről, próféciáról, sugallatról, csodákról, szentségről hallasz, ki jut eszedbe? SzentSzellem Illés – a legnagyobb próféta, Misztérium, titkok, természetfeletti

„E beszédek után mintegy nyolc nappal Jézus maga mellé vette Pétert, Jánost meg Jakabot, és felment a hegyre imádkozni. Imádkozás közben arca elváltozott, és ruhája fehéren tündöklött. És íme, két férfi beszélt vele: Mózes és Illés, akik dicsőségben megjelenve, élete végéről beszéltek, amelynek Jeruzsálemben kell beteljesednie. Pétert és társait pedig elnyomta az álom. Amikor azonban felébredtek, látták az ő dicsőségét és azt a két férfit, akik ott álltak vele. És amikor azok távozni akartak tőle, azt mondta Péter Jézusnak: Mester, jó nekünk itt lennünk, készítsünk három sátrat: neked egyet, Mózesnek egyet és Illésnek egyet. Mert nem tudta, mit beszél. Alighogy ezt kimondta, felhő támadt, és beárnyékolta őket. Nagyon megrémültek, amikor a felhőbe kerültek. És hang hallatszott a felhőből: Ez az én Fiam, akit kiválasztottam, reá hallgassatok! Amikor a hang hallatszott, Jézust egyedül találták. Ők pedig hallgattak, és azokban a napokban senkinek nem mondtak el semmit abból, amit láttak.” (Lukács 9: 28-36)

Jézus Krisztus a kulcs „Most pedig törvény nélkül jelent meg Isten igazsága, amelyről bizonyságot is tesznek a törvény és a próféták, mégpedig Isten igazsága a Jézus Krisztusban való hit által minden hívőnek.” (Róma 3:21-22) „Tehát a törvény nevelőnk volt Krisztusig...” (Galata 3:24) Ő a láthatatlan Isten képe, az elsőszülött minden teremtmény előtt. Mert benne teremtetett minden a mennyen és a földön, a láthatók és a láthatatlanok... minden általa és reá nézve teremtetett. Ő előbb volt mindennél, és minden őbenne áll fenn....Mert tetszett az egész Teljességnek, hogy benne lakjék!” (Kolossé 1: 15-17, 19)

A Teljesség Jézusra fókuszál „Történt, hogy amikor az egész nép bemerítkezett, és Jézus is bemerítkezett és imádkozott, megnyílt az ég, leszállt rá a Szentlélek galambhoz hasonló testi alakban, és hang hallatszott a mennyből: Te vagy az én szeretett Fiam, benned gyönyörködöm.” (Lukács 3: 21-22) „...hang hallatszott a felhőből: Ez az én Fiam, akit kiválasztottam, reá hallgassatok! Amikor a hang hallatszott, Jézust egyedül találták.” (Lukács 9: 35-36) „Mert úgy határoztam, hogy nem tudok közöttetek másról, csak Jézus Krisztusról, róla is mint a megfeszítettről.” (1 Kor 2:1)

Hogyan érthetem meg Istent? „Aki engem lát, látja az Atyát.” (János 14:9) „Ha ismernétek engem, ismernétek az én Atyámat is: mostantól fogva ismeritek őt, és látjátok őt!” (János 14:7) Úgy értheted meg Istent, úgy kaphatsz válaszokat, ha megismered az Igét, és Jézusra tekintesz. Figyelj az Ő beszédeire, lásd a példáját, kövesd a cselekedeteit, ismerd meg az indítékait, az erejét, a szabadságát és válljon ez a Te indítékoddá, erőddé, szabadságoddá! Kövesd Őt! „Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága.” (János 8:12)