LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kamocsai Dóra Horsik Gabriella 10.a.   A vákuum definíciója: Tökéletesen üres tér, amelyben sem szilárd anyag, sem folyadék sem gáz nem található. 
Advertisements

KIÜRÍTÉS. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A kiürítésre számításba vett útvonalon körforgó, toló, billenő és emelkedő zsalus rendszerű, valamint csak fotocella elven.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
Lapradiátorok hatásfokának vizsgálata és modellezése Készítette: Hetyei Csaba Mérőtárs: Vörös Zoltán Konzulens: Dr. Kiss Endre DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA Műszaki.
A tanításra és tanulásra fordított idő nemzetközi és kutatási adatok tükrében Imre Anna Oktatáskutató és fejlesztő Intézet Berekfürdő, Február 4.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
Elsőrendű és másodrendű kémiai kötések Hidrogén előállítása A hidrogén tulajdonságai Kölcsönhatások a hidrogénmolekulák között A hidrogénmolekula elektroneloszlása.
Károly Alexandra és Kocsis Ákos 10.B. Tranzisztorok A legfontosabb félvezetőeszközök: – erősítőként (analóg áramkörökben) – kapcsolóként (digitális áramkörökben)
VÁKUUMTECHNIKA Bohátka Sándor és Langer Gábor 13. SZÁMÍTÁSI GYAKORLAT TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor ÖNELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
FÉNYMÁSOLÓ TÖRTÉNETE.
Számítógép összeszerelése lépésről lépésre I.
Keresztyén Ifjúsági Dicsőítő Csoport
Brikettálás – új innovatív technológia
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Hogyan közelíthető meg Kelenföld kocsiszín vágányhálózata a Bartók Béla úti villamosvonalról? A Kelenföld kocsiszín előtti kezelővágányra a Móricz Zsigmond.
Vezetékes átviteli közegek
Készítette Tanuló: Kereszturi Patrik
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Becslés gyakorlat november 3.
Hajók gépészeti berendezései
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Montázs készítése.
LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor
Az elektrosztatikus feltöltődés keletkezése
videós team Team vezetője: Tariné Péter Judit Tagok:
Háttértárak karbantartása
VÁKUUMTECHNIKAI ALAPISMERETEK
SZÁMVITEL.
Az állatok és az ember egyedfejlődése
Laboratóriumi méréstechnikai gyakorlat 3/15. M osztály részére 2016.
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
A dél-koreai Nemzeti Levéltár, Szöul
A kontinuitás (folytonosság) törvénye
VákuumTECHNIKAi LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK
A mozgási elektromágneses indukció
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
Idojaras szamitas.
Lovagi Játékok projekt
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Tárgyak műszaki ábrázolása Metszeti ábrázolás
Szerkezetek Dinamikája
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
középfokú felvételi eljárás
RUGÓK.
Ékszíj-, laposszíjtárcsa Kúpos kötések, szorítóbetétek
A légkör anyaga és szerkezete
Ékkötés.
A megelőző karbantartás és a hibaelhárítás
Fényforrások 3. Kisülőlámpák
Összeállította: J. Balázs Katalin
A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
Fizikai kémia I. a 13. VL osztály részére 2013/2014
Válassza ki a Blaha Lujza tér végállomásra vonatkozó helyes állítást!
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
Zsugorkötés Kötés illesztéssel zsugorkötés
Dr. Krisztián erika – megyei tisztifőorvos
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Abacusan – ArTec Robotist Robotika
Válassza ki a 28-as és 37-es jelzésű villamos Új köztemető (Kozma utca) végállomására vonatkozó helyes állítást! a.) A végállomásra való behaladást lehetővé.
A légzés.
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Halmazállapot-változások
Előadás másolata:

LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor VákuumTECHNIKAi LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 1. DIFFÚZIÓS SZIVATTYÚ ALKATRÉSZEINEK MEGISMERÉSE ÉS A SZIVATTYÚ ÖSSZESZERELÉSE TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0005 projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra"

1.1 A DIFFÚZIÓS SZIVATTYÚ MŰKÖDÉSE A diffúziós szivattyú a hajtóközeges vákuumszivattyúkhoz tartozik, amelyekben nagy sebességű gőzárammal történő ütközések kényszerítik az elszívandó gázmolekulákat az ürítő oldal felé. A hajtóközeg a hengeres szivattyúház fenekén ( 1.2.1. ábra ), fűtőtest felett helyezkedik el, a keletkező gőz a középen található csőrendszeren keresztül jut a gyűrűs fúvókákhoz. A fúvókákon közel hangsebességgel kiáramlik és kúp alakú gőzfüggönyt hoz létre. Ebbe a gőzfüggönybe diffundálnak be az elszívandó tér gázmolekulái. A gőzfüggönyben történő ütközések a gázmolekulákat lefelé irányuló mozgásra kényszerítik. A kiáramló gőzsugár a vízzel hűtött hengeres falon kondenzálódik, és visszafolyik a szivattyúház fenekére, ahol a gőzsugár által elszívott gázokat az elővákuum-szivattyú eltávolítja. Működési nyomástartománya: < 10-10 – 10-3 (10-1) mbar. A 10-1 mbar érték a szivattyú kipufogó oldalán megkívánt nyomás még megengedhető legnagyobb értékét jelenti. Csak a molekuláris áramlások tartományában (tehát ~ 10-3 mbar alatt) működik!

1.2. A DIFFÚZIÓS SZIVATTYÚ FELÉPÍTÉSE fűtőtest barázdált fenéklemez (frakcionáló) fúvóka rendszer I. fúvókás (ejektoros) fokozat II. szívó fokozat III. szívó fokozat IV. szívó fokozat nagyvákuum olajcsapda (vízzel hűtött peremben) Olaj- ellenőrző, betöltő nyílás 1.2.1.ábra. ATOMKI gyártmányú, 4 fokozatú, 600 liter/s szívósebességű diffúziós szivattyú.

1.3. A DIFFÚZIÓS SZIVATTYÚ ALKATRÉSZEI Elővákuum olajgőz-csapda Nagyvákuum oajgőz-csapda 1.3.2. ábra. Diffúziós szivattyú felülnézete 1.3.1. ábra. Diffúziós szivattyú fényképe. 1.3.3. ábra. Szivattyú felülnézete csapda nélkül.

1.3.4. ábra. Szivattyú belseje fúvóka-rendszer nélkül. Elővákuum csatlakozó nyílása. Barázdált fenéklemez. Fúvóka rendszert tartó rúd helye. Olaj befolyó nyílás. Fúvóka rendszert tájoló csap. A legfelső fokozatot gőzzel ellátó gőzvezető cső tájoló csapja. 1.3.5. ábra. Szétszerelt fúvóka rendszer.

A fúvóka rendszer legfelső fokozatát határoló hideg sapka A fúvóka rendszer legfelső fokozatát határoló hideg sapka. Az olaj-visszaáramlást csökkenti. 1.3.6. ábra. Nagyvákuum olajcsapda alulnézete. Az olajcsapda alkatrészeit összetartó csavar 1.3.7. ábra Elővákuum olajcsapda.

Fúvókás (ejektoros fokozat) Gőzterelő Olajgőz kiáramló nyílásai. 1.3.8. ábra. A fúvókarendszer első (ejektoros) és második szívó fokozata, annak alul- és felül- nézete.

1.3.9. ábra. A legfelső fokozatot gőzzel ellátó gőzvezető cső. 1.3.10. ábra. A fúvókarendszer 3. fokozata.

Legfelső fokozat fúvókája. Legfelső fokozat gőzterelője A legfelső fokozatot lezáró sapka 1.3.11. ábra. Legfelső, 4. fokozat alkatrészei.

1.4. A DIFFÚZIÓS SZIVATTYÚ ÖSSZESZERELÉSE A szivattyú összeszerelését gumi- vagy cérnakesztyűben végezzük, hogy elkerüljük az alkatrészek szennyeződését. Csavarjuk be a fúvókarendszert tartó rudat a fenéklemezen lévő csavarnyílásba! (1.4.1. és 1.4.2 ábra) Helyezzük be a fúvókarendszer elemeit a szivattyúházba az 1.4.3. ábrán látható sorrendben! 1.4.1. ábra. Csavarnyílás a fenéklemezen a fúvókarendszert tartó rúd részére. 1.4.2. ábra. Fúvókarendszert tartó rúd (a bemarás a bezárt tér leszívhatóságát segíti elő).

1.4.3. ábra. Fúvókarendszer összeszerelésének lépései. 2. 3. 4. 5. 6.

1.4.4. ábra. Összeszerelt fúvókarendszer a legfelső fokozat lezáró sapkája nélkül. 3. Csavarjuk rá a lezáró sapkát a fúvókarendszert tartó rúd végére és nem túl nagy erővel rögzítsük! 4. Rakjuk a helyére a nagyvákuum olajgőzcsapdát az 1.3.1. - 1.3.2. ábrán látható módon!

1.4.6. ábra. Helytelenül összerakott csapda. 5. Szereljük össze az elővákuum olajgőz-csapdát a 1.4.5. ábrán látható módon! 1.4.5. ábra. Elővákuum olajgőz-csapda szétszedett és összeszerelt állapotban. 1.4.6. ábra. Helytelenül összerakott csapda. 1.4.7. ábra. Helyesen összerakott csapda (nem átlátszó).

6. Helyezzük be az elővákuum olajgőz-csapdát az elővákuum csonkba az 1 6. Helyezzük be az elővákuum olajgőz-csapdát az elővákuum csonkba az 1.4.8. ábrán látható módon és ütközésig toljuk a helyére! A csapda teteje a perem síkjával egy vonalba esik (1.3.2. ábra). 1.5. A GYAKORLAT MENETE: A gyakorlatvezető által előkészített diffúziós szivattyút szereljük szét! Vizsgáljuk meg alkatrészeit! A mellékelt leírás alapján szereljük össze a diffúziós szivattyút! 1.4.8. ábra. Elővákuum olajgőz-csapda behelyezése az elővákuum csonkba.