A PÉNZFORGALOM (I.) „Én csak arra figyelmeztetlek benneteket,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bankszámla és bankkártya
Advertisements

V. István Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium
Neptun.Net Pénzügyi rendszer A gyűjtőszámla
Modern fizetési formák
1.4. Modern fizetési formák
Készítette: Schiszler Anett Szekeres Kornél H7T9UZ IQCPCZ
A bankrendszer helye a makrogazdasági folyamatokban
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
Használata Készítette: Medve Tamás.
és lakossági bankügyletek
A diákat készítette: Matthew Will
Pénzügyi munkakör a tanirodai gyakorlatban
PASSZÍV BANKMŰVELETEK
Nemzetközi pénzügyi ügyletek
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
PÉNZPIACI SZABÁLYOZÁS 1.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Önkormányzati Pénzügy „Változások”-2010 Budapest
A magyar háztartások fizetési szokásai
Állami fizetési szokások Lajos Brigitta A hazai pénzforgalom jelene és jövője – MNB Konferencia március 10.
A fizetési módok társadalmi költsége avagy semmi sincs ingyen Dr. Turján Anikó A hazai pénzforgalom jelene és jövője - MNB Konferencia március 10.
Pénzforgalom – Magyarország 2020
Adóigazolás, együttes adóigazolás
A külkereskedelmi gyakorlatban alkalmazott átutalások, beszedvények
DEXTER Informatikai Kft ETR Pénzügyek. DEXTER Informatikai Kft Tartalom  Alapelvek  Fogalmak  A pénzügyi folyamat  Kifizetési és befizetési.
Fizetési forgalom és Mérlegen kívüli tételek
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment IV. Modul A kultúra gazdaságtana.
A projektek megvalósítása II. A projekt pénzügyi megvalósítása A támogatás lehívása 8. modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
11. Pénzügyi rendszer.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Áfa, bevételi bizonylatok, a vállalkozás tevékenységével szorosan összefüggő kiadási bizonylatok.
15. TÉTEL Egy vendége számlát kér Öntől
Kivonat a Wikipédiából
A VÁLTÓ Pénzügymatematika.
Előadók: Tóth Ádám és Molnár Balázs
BANKOK SZEREPE A KÜLGAZDASÁGI/-KERESKEDELMI KAPCSOLATOKBAN
A LÁTHATATLAN PÉNZ TITKAI
Dr. Pintérné Csermák Jolán, szakértő, bejegyzett könyvvizsgáló
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n „Családi Kasszasikerek” Öngondoskodás Program 2009.
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
A készpénz és más eszközök használata
Tájékoztató fórum Március 30. Őriszentpéter.
Az állatorvosok és a 148/2007. (XII. 8.) FVM rendelet
A PÉNZFORGALOM (I.) „Én csak arra figyelmeztetlek benneteket,
Fizetési művelet, fizetési számla, pénzforgalmi számla, fizető fél
A Digitális Pénz Kállay Petra Zsirkai Noémi.
PÉNZÜGYI ALAPISMERETEK 7. előadás
V ÁLLALKOZÁSOK A F ENNTARTHATÓ V ÁROSFEJLESZTÉSÉRT A HELYI PÉNZ BEVEZETÉSE HUSK/1001/1.1.2/0046 Bodon Géza Menedzser, projekt partner K ASSA, MÁJUS.20.
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel
TÁMOP / „Új kor új iskola ” Pénzügyi feladatok bemutatása.
MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar
Nemzetközi utalás magyar bankszámláról AdvCash-re onnan már könnyen feltölthető a PM számla! A regisztrációs linket kérd a szponzorodtól!
Pénzforgalom a bankszámlán
1 Számvitel- pénzkezelés, vagyon elszámolás 2 Bevezetés Számviteli törvény változásai Indoka.
SZÁMVITELI POLITIKA II.. 2© Deák István A lényegesség és a költség-haszon összevetése elvével összefüggő számvitelpolitikai döntések Mit tekint.
1. Készpénzkímélő fizetőeszköz: bank által kibocsátott, a későbbiekben igazi pénzre beváltható fizetési ígéret Fajtái:  Csekk  Bankkártya, fizetési.
A jövedéki adóról szóló évi LXVIII. törvény
Felső tagozatos tanárok képzése
A bírósági végrehajtás I.
A SZÁMVITELRŐL SZÓLÓ ÉVI C. TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI
A PÉNZFORGALOM (I.) „Én csak arra figyelmeztetlek benneteket,
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
Bankoljunk okosan! – KORSZERŰ PÉNZKEZELÉS Szakmai háttérismeretek
A családok és a vállalkozások pénzügyei
Minden az azonnali fizetési rendszerről
Pénzkezelés ellenőrzése
Országgyűlési Képviselők választása április 8.
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Diszkontpapírok árfolyam és hozamszámításai
Előadás másolata:

A PÉNZFORGALOM (I.) „Én csak arra figyelmeztetlek benneteket, hogy a pénzszerzés ne legyen életcélotok. A lélek nem gazdagszik pénzzel. És nem is szegényedik a pénz fogytával.” (Gárdonyi Géza)

Pénzforgalom A pénztulajdonosok közötti pénzmozgások összessége, a pénz állandó, szakadatlan körforgása, melynek során közvetíti az áruk cseréjét és az egyéb fizetéseket.

A pénzforgalom szabályozása A pénzforgalom fajtái A pénzforgalom szabályozása Az MNB hatáskörébe tartozik és a következő követelményeket tartja szem előtt: erősítse a pénzügyi fegyelmet a tranzakció szereplői érdekeinek érvényre juttatása ellenőrizhető legyen egyszerű, átlátható és biztonságos legyen segítse elő a pénz forgási sebességének a növelését nyújtson megfelelő információkat a pénzügyi folyamatok elemzéséhez

Fizetési módok Készpénzfizetés: a bankjeggyel és érmével történő fizetés Készpénzkímélő fizetés: készpénzt helyettesítő fizetésre alkalmas eszközökkel történik (bankkártya, csekk) Készpénz nélküli fizetés: (átutalás, beszedési megbízás, akkreditív)

Készpénzfizetés Jellemzői: benne kiemelt szerepe van a házipénztárnak jellemzően készpénzzel fizetnek az üzletekben és a személyszállításban (autóbusz, villamos) a készpénz a legalkalmasabb az illegális tranzakciók lebonyolítására (adóelkerülés, pénzmosás) aránya a pénzügyi rendszer fejlődésével párhuzamosan csökken Előny: Hátrány

A Készpénzfizetés formái a pénzeszköz közvetlen átadása a jogosult bankszámlájára történő készpénzbefizetés a bank pénztárában készpénzátutalási megbízással (sárga) a jogosult bankszámlájára történő befizetés postai számlabefizetési megbízással (fehér) a jogosult bankszámlájára történő fizetés a kiállító bankszámlájának terhére készpénzfelvételi utalvány útján történő kifizetés a banki pénztáron keresztül kifizetési utalvánnyal a fizető számlájának terhére történő kp. kifizetés postai úton

A Készpénzfizetés formái belföldi postautalvánnyal (rózsaszínű) a jogosult részére történő postai továbbítás a számlatulajdonos pénzforgalmi betétkönyv felhasználásával befizethet vagy készpénzt vehet fel a postán postai utánvételezéssel a postai szállítás után a kézbesítőnek, vagy a postán kell kifizetni ellenértéket a gazdálkodó szervezet házipénztárába történő befizetés vagy onnan történő kifizetés.

A házipénztárban őrizhető eszközök Házipénztár: a gazdálkodó szervezet működéséhez szükséges készpénz, az értékpapírok, valamint egyéb értékek kezelésére, forgalmának lebonyolítására és megőrzésére kijelölt helyiség vagy helyiségrész. a pénzforgalmi számláról felvett készpénz a pénzforgalmi betétkönyv készpénzben fogadott befizetések az értékpapírok az egyéb értékek (szigorú számadású nyomtatvány, csekkfüzet, bankkártya, Erzsébet utalvány, étkezési jegy stb.) A házipénztárban idegen pénzt, értékpapírt, egyéb értéket csak a vezető írásbeli engedélyével szabad tartani, melyeket elkülönítetten kell kezelni és nyilvántartani. A házipénztárban őrizhető eszközök

A bizonylat kiállítás és kezelés általános szabályai valóságos adatokat kell rögzíteni a bizonylatok szigorú számadásúak a pénztárbizonylatok nem javíthatók a rontott bizonylatot érvényteleníteni kell (áthúzás, „RONTOTT” szót), új bizonylatot kell kiállítani a rontott bizonylatot is meg kell őrizni minden esetben csatolni (tűzni) kell az alapbizonylatokat a pénztárbizonylatokat az alapbizony- latokkal együtt naponként le kell fűzni

Szigorú számadású nyomtatványok A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szerint a szigorú számadású nyomtatványok közé a készpénzkezeléshez kapcsolódó nyomtatványok (bevételi- és kiadási pénztárbizonylat, pénztárjelentés, készpénzcsekk stb.) a más jogszabály alapján meghatározott bizonylatok (pl. az ÁFA törvény szerint: nyugta, számla, egyszerűsített számla) minden olyan nyomtatvány, amelyért a nyomtatvány értékét meghaladó vagy a nyomtatványon szereplő névértéknek megfelelő ellenértéket kell fizetni amelynek az illetéktelen felhasználása visszaélésre adhat alkalmat.

CSEKK Pénzkövetelést megtestesítő értékpapír, írásbeli azonnali fizetési meghagyás, amelynek kibocsátója arra szólítja fel a bankját (címzettet), hogy a csekken feltüntetett összeget a csekk bemutatójának (birtokosának) fizesse ki (készpénzcsekk) vagy annak számláján írja jóvá (elszámolási csekk). A csekket a kibocsátó számláján lévő fedezet erejéig lehet beváltani.

Csekk minta Fizessen e csekk ellenében számlakövetelésem(ünk)ből ………… Ft, azaz …………………. forintot …….…….……-nak , vagy a bemutatónak. A kiállítás helye: …………. …. , <kelte> számlatulajdonos aláírása

A csekkjogviszony szereplői kibocsátó címzett kedvezményezett (rendelvényes Bankkártya, fizetési kártya alkalmazása A bankkártyák fajtái (típusuk szerint) Betéti kártya (debit) Hitelkártya (credit): Terhelési (charge): Vegyes (mixed): Webkártya: