Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Schiszler Anett Szekeres Kornél H7T9UZ IQCPCZ

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Schiszler Anett Szekeres Kornél H7T9UZ IQCPCZ"— Előadás másolata:

1 Készítette: Schiszler Anett Szekeres Kornél H7T9UZ IQCPCZ
A digitális pénz Készítette: Schiszler Anett Szekeres Kornél H7T9UZ IQCPCZ

2 A elektronikus pénz kialakulása
Árucsere Fizetőeszköz arany és nemesfém Papírpénz Információ alapú fizetés

3 Az elektronikus pénz definíciója és alkalmazási módszerei
Készpénz átvétele, illetőleg számlapénz átutalása ellenében kibocsátott elektronikus pénzeszközön tárolt pénzérték, amelyet elektronikus fizetés céljából a kibocsátón kívül más is elfogad. Bankkártya (debit card) Hitelkártya (credit card) Chipkártya (smart card) Internet

4 A elektronikus pénz helyzete
A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) becslése szerint a világon évente az összes pénzkifizetések mintegy 65%-a még mindig készpénzfizetéssel történik. Az USA-ban a kiskereskedelmi forgalom 55%-át készpénzben, 29%-át csekken, 15%-át elektronikus átutalással bonyolítják.

5 Tranzakciók viszonyított költségei
A tranzakció költsége USD Hitelkártya 0,81 Debitkátya 0,30 Smartkártya 0,02 Csekk 0,43 Készpénz 0,07

6 A fizetési módszerek és a tranzakciós költségek viszonya
Makrofizetés: 10 USD feletti fizetés, lebonyolítása általában hagyományos bankkártyákkal, a tranzakciós költség viszonylag alacsonynak tekinthető Mikrofizetés: a néhány USD-től az 1 cent alatti fizetések, néhány dollár körüli fizetések már nem oldhatók meg a magas tranzakciós költségek miatt bankkártyával

7 Hitelkártya A hitelkártya elfogadó hitelesíti a hitelalapú tranzakciókat, és biztosítja a kereskedők részére a fizetést. Az interneten a legnépszerűbb fizetési módszer, azonban ez bizonyos mértékű kockázattal jár. (pl. személyesen nem tájékozódhatunk az áruról, hackerek tranzakciós problémák, lopás) Problémái: Viszonyított költsége magas. Biztonsági és titkosítási problémák (pl. kereskedő visszaél a vásárló adataival)

8 Debitkártya Egy adott bankszámlára terhelt összeget képes elérni és mozgatni. A debitkártya és az elektronikus átutalás: A bankok közti biztonságos, privát hálózatokon zajlik, a GIRO Rt. közvetítésével. A második legnépszerűbb fizetési forma az interneten.

9 Megoldás az elektronikus pénzzel kapcsolatban felmerülő problémákra: a digitális pénz

10 A digitális pénz definíciója
Egy bitsorozat, pénzhelyettesítő fizetési eszköz, amely ellenérték fejében vásárolható a kibocsátótól. Számítógép merevlemezén, elektronikus pénztárcában, intelligens mobiltelefonban, palmtopon vagy chipkártyán tárolható.

11 A digitális pénz működési elve
Az ügyfél a kibocsátónak befizet X pénzösszeget. Ezért a kibocsátó X összegű digitális pénzt jóváír az ügyfél chipkártyáján. Az ügyfél az elfogadóhelyeken (kereskedő) ezzel a digitális pénzzel X összegig költhet. A kereskedő vagy a kibocsátónál beváltja a kapott digitális pénzt valódi pénzre, vagy tovább vásárol vele más elfogadóhelyeken.

12 A digitális pénz tulajdonságai
Anonimitás (személyes adatokat nem tartalmaz) Tranzakciós díj: 0 (beváltásnál 0,02) Általános elfogadás adott körön belül Azonnali pénzmozgás (csak továbbvásárlásnál) Biztonságos (kis összeg, magas színvonalú hordozó eszközök) A kibocsátó oldaláról: akkor nyer, ha a valódi pénzt a digitális pénz kihelyezése alatt forgatni tudja

13 Smartkártya A bankkártyához hasonlít, akkora összeg felett rendelkezik a felhasználó, amennyit a KÁRTYÁN tárol. Hátránya, hogy a pénz és a felhasználó titkos kódja is a kártyán tárolódik, így a kártya elvesztésekor elveszhet a teljes kártyán tárolt összeg is. Fizetéskor nem kell a bankkal kapcsolatot létesíteni, csak a kereskedő és a vásárló cserél egymással pénzt és árut. Az online kapcsolat nem szükséges  tehát alacsonyabb a tranzakciós költség. A smartkártyák egy típusa az e-pénz, amely egy korlátolt felhasználási körrel rendelkező kártya. (pl. Aral, Plus, Shell)

14 A digitális pénzre vonatkozó törvényi szabályozások
Jelenleg az EU-n belül a 2000/46/LC irányelv szabályozza az elektronikus pénz kibocsátásának kérdéskörét. A digitális pénz kibocsátására nem csak hitelintézetek jogosultak, hanem olyan jogi személyek is, amelyek megfelelnek az irányelvben részletezett követelményeknek: Induló tőke 1 millió Euro és nem csökkenhet ez alá Az elektronikus pénz kibocsátásán kívül más tevékenységeket is végezhet. pl. adattárolás, elektronikus pénz kezelése. Kimondja adigitális pénz visszaváltásának kötelezettségét (visszaváltási minimumérték<10 Euro)

15 Magyarországi szabályozás
A 232/2001 Kormányrendelet szabályozza a digitális pénz kérdéskörét. Az uniós szabályozással ellentétben, csak a szakosított hitelintézetek kapnak lehetőséget digitális pénz kibocsátására, amelyen érdemes lenne változtatni, a digitális fizetések valódi gyakorlati alkalmazásának minél szélesebb körben való lehetővé tétele érdekében.

16 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Készítette: Schiszler Anett Szekeres Kornél H7T9UZ IQCPCZ"

Hasonló előadás


Google Hirdetések