Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Digitális Pénz Kállay Petra Zsirkai Noémi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Digitális Pénz Kállay Petra Zsirkai Noémi."— Előadás másolata:

1 A Digitális Pénz Kállay Petra Zsirkai Noémi

2 A pénz új formája A digitális pénzzel elérkeztünk egy olyan
korszakhoz, ahol a pénz új formát ölt. Ennek a pénznek már nincs konkrét alakja, megjelenése függ a hordozójától, lehet az egy számítógépen tárolt fájl, vagy egy chip kártyában tárolt memóriarészlet is.

3 A digitális pénz előnyei:
Megőrzi a készpénz előnyős tulajdonságait, további kényelmet és biztonságot nyújt használójának, ezen kívül használata gazdaságos (a működési költség a digitális pénznél a legkisebb.)

4 Következésképpen láthatjuk:
Hogy a digitális pénzre való áttérés nem csupán kényelmi szempontból lenne előnyős, hanem gazdasági haszonnal is járna.

5 Követelmények a digitális pénzzel szemben:
Biztonság, Anonimitás, Elfogadottság, Aprópénz, Off-line működés, Skálázhatóság, Hardver függőség.

6 Biztonsági protokoll:
Digitális aláírás : A tartalmi hitelesítés legegyszerűbben egy ellenőrzőszám képzésével oldható meg, amit sok esetben az alkalmazott tömörítő programra bíznak. Digitális bizonyítvány kiadás: Ez annyit tesz, hogy a fizetési tranzakció minden egyes résztvevőjének birtokában van egy a kilétét bizonyító kód. Digitális boríték: A bankkártya-információ egy digitális borítékban kerül a kereskedőhöz (Kereskedő nem tudja meg a vásárló adatai a bank nem tudja meg, hogy az ügyfele mit vásárolt).

7 Szállító Bankja Megrendelő Bankja számla Átutalási értesítő
számítógépe Megrendelő számítógépe Átutalási értesítő Számlakivonat Terhelési értesítés Jóváírási értesítés Számlakivonat Átutalási megbízás Szállító Bankja Megrendelő Bankja Bankközi üzenetek

8 Az elektronikus pénz (eCash)
Elektronikus pénznek azokat rendszereket nevezzük, amelyek az érmék és pénzjegyek jellemzőit a leginkább magukon hordozzák. Az elektronikus készpénz (eCash) olyan monetáris értéket megtestesítő elektronikus formában tárolt mennyiség, melyet a benne megtestesülő érték közvetlenül cserére alkalmassá tesz.

9 A zseton alapú, vagy digitális pénz valódi készpénz, rendelkezik egy egyedi bankjegy azonosítóval.
NetCash US A123456B789012C

10 Az eCash előnyei: · korlátlan névtelenséget biztosít a vásárló számára, nem kell más személyek előtt a vásárlónak személyazonosságát feltűntetnie; · sem a bank sem a transzakcióban részt vevő más fél nem szerez tudomást az ügylet tartalmáról, illetve a kereskedő is csak az ügylet tartalmát ismeri, de a vásárló személyét nem; · az eCash használata nem túl bonyolult, mind az eladó mind a vásárló elektronikus pénztárcája hasonlóan használható. · a bank szempontjából pedig ennek az a pénznek az a nagy előnye, hogy a könyvelési pénz mindig a bank oldalán marad, és ezzel együtt a kamatjövedelem is, amelyet a bank az ügyfélnek jóváír.


Letölteni ppt "A Digitális Pénz Kállay Petra Zsirkai Noémi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések