A különleges perek köre és a különleges szabályozás indokai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
jogorvoslati rendszere
Advertisements

A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
Szerkesztők és a törvény A források védelme és a hatóság eljárása.
EGYENLŐ BÁNÁSMÓD A FOGLALKOZTATÁSBAN
A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
Közbeszerzéssel, közbeszerzési eljárás megsértésével kapcsolatos jogorvoslatok (közigazgatási jogorvoslatok) I. Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottság.
Az új Ptk. szerkezete, alapelvei
Családi jog I Szeibert Orsolya.
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Műhelyvita december 13. Pécs, PTE-ÁJK Tóth András: Az elektronikus hírközlés és média gazdasági szabályozásának alapjai és versenyjogi vonatkozásai.
A közérdekű bejelentők védelmére vonatkozó új szabályozás Budapest, január 18. Dr. Klotz Péter antikorrupciós szakértő Közigazgatás-fejlesztési és.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
HÁZASSÁGI PEREK február 18. Jogász szak, nappali
Igazságügyi pszichológia
Modern magyar polgári eljárásjog vázlata
Jogviszony és jogi felelősség
JOGI ALAPTAN ESA november 7..
Bevezetés.
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet
A csőd- és felszámolási eljáráshoz közvetlenül kapcsolódó peres eljárások
Közvetítés a klasszikus polgári jogi területeken 1.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
Az ombudsmanok. 1. Előzmények 1.1. Külföldi megoldások  svéd király igazságügyi kancellárja → közig. elleni alattvalói panaszok  svéd alk.
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
Az alapjogok bírói védelme
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
Jogorvoslatok a Ket-ben
A munkaviszony megszüntetése
Házassági perek előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A fizetési meghagyásos eljárás DE-ÁJK Polgári Eljárásjogi Tanszék
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
Családtámogató ellátások
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Készítette: dr. Retkes Zita.  Jogviszonyok a családban  Az állam szerepe és feladata  Ombudsmani tevékenység a családot érintően  Civil jogvédelem.
Fogyasztói jogérvényesítési lehetőségek készítette: dr. Tulipán Péter.
Házassági perek sajátos szabályai Eljáró bíróság hatáskör járásbíróság illetékesség házassági perek szabályai köréből [Pp. XV. fejezet]: - vagylagos [Pp.
A közigazgatási eljárás II.
Az igazságszolgáltatás: Résztvevő szervek, a bíróságok
Személyállapoti perek köre [új Pp
Polgári nemperes eljárások Polgári perrendtartásban szabályozott nemperes eljárások Szeptember 21. Dr. Molnár Judit.
Az uniós normák közvetlen végrehajtásának dilemmái
Újratervezés a hazai közigazgatási eljárásjogban
Elektronikus aláírás és iratkezelés
Az Európai Unió polgári eljárásjogának kialakulása, fejlődése Joghatósági szabályok az Európai Unióban Debrecen, november 16.
Illetékesség, kijelölés
A közigazgatási perek április 3..
A személyállapottal kapcsolatos perek A házassági perek
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
GONDNOKSÁGGAL KAPCSOLATOS PEREK SAJÁTOS SZABÁLYAI
A polgári eljárás szakaszai
Polgári perjog előadás
Érvényesség, hatály, alkalmazhatóság
A jogforrási rendszer II.
Kompetenciák 1. Joghatóság
ÁTLÁTHATÓ, HOZZÁFÉRHETŐ ÉS VERSENYKÉPES KÖZBESZERZÉS  BÍRÓSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT MAGYARORSZÁGON Dr. Gyarmathy Judit november 14.
Nemzetközi magánjog II.
Nemzetközi magánjog II.
Közbeszerzési Döntőbizottság
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Nemzetközi magánjog II.
Az EU jogrendszere őszi szemeszter Szegedi László NKE-ÁKK
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Záróvizsga felkészítő - Családjog
Előadás másolata:

A különleges perek köre és a különleges szabályozás indokai A polgári per tárgyául, megannyi különböző típusú életviszonyból fakadó jogvédelmi szükséglet szolgálhat. Egy, alapvetően a vagyoni viszonyok körében felmerülő jogvita elbírálására modellezett processzus csak bizonyos korrekciókkal lehet alkalmas arra, hogy más jellegű viszonyokhoz kapcsolódóan biztosítsa a hatékony jogvédelem eljárási eszközrendszerét. Vannak a perjognak valamennyi perre irányadó, közönséges szabályai és egyes pertípusoknak vannak eltérő rendelkezései. A jogalkotó részletesen rögzítette az általános szabályok szerinti peres eljárás normáit, azonban a különös szabályokban szereplő eltérésekkel. A különös szabályok szerinti eltérések: - többletszabályt tartalmaznak az általánoshoz képest, így azt kiegészítik - kizárják egyes általános szabály alkalmazását az adott különleges perben, így az általánost lerontja - módosítja az általános szabály tartalmát az adott különleges per céljának megfelelően.

Különös indokok A jogalkotót különböző indokok vezetik arra, hogy az általános szabályok mellett különleges szabályokat is adjon. Ilyen lehet a per tárgyául szolgáló életviszony speciális jellege, a közérdek, vagy a különös méltánylást érdemlő magánérdek, a pert megelőző eljárás miatt szükségessé váló különös szabályozás, az eljárás gyorsítása, a jogvita elbírálásához szükséges speciális szakértelem.

Eltérő szabályok jogforrási helye A különleges pereknek az általánostól eltérő szabályait ugyan a Pp. külön részében találjuk, emellett más anyagi jogi jogszabályokban is fellelhetők (gazdasági társaságokkal kapcsolatos perek, cégekkel kapcsolatos perek, társadalmi szervezetekkel kapcsolatos perek, iparjogvédelmi perek). Az is előfordul, hogy mind a Pp. általános részében, mind más, anyagi jogszabályban található rendelkezés az adott perre, így pl. a váltó és értékpapírperek [Pp. 38. §, 125. § (2) és (4) bek., 217. § (4) bek., 234. § (1) bek.]. Az is előfordul, hogy a Pp-ben szabályozott különleges per speciális rendelkezése a Pp. általános szabályai között lelhető fel, így pl. végrehajtási igényperben az igénylő részéről kizárt az igazolási kérelem előterjesztése.   Csakis időtálló jogintézmények nyerjenek különleges perként szabályozást a perjogi kódexben!

Per tárgyára tekintettel Az egységes eljárási rend alapján a felek személye, a felek minősége, a pertárgy értéke önmagában nem olyan érték amely önmagában indokolná és szükségessé tenné a külön eljárásrend kialakítását. A per tárgyára tekintettel azonban differenciálni szükséges.   A per tárgyához kapcsolódóan, milyen szempont, mi adja a különleges szabályozás indokát?

Per tárgya speciális életviszonyból fakadó igény Elsősorban a perben érvényesíteni kívánt igény alapjául szolgáló életviszony speciális jellege amikor az eljárási szabályok megállapítása során figyelemmel kell lenni a közérdekre vagy a különös méltánylást érdemlő magánérdekre. Pl. a személyállapoti perek, ahol az ember legszemélyesebb és legszenzibilisebb életviszonyai kerülnek elbírálásra, vagy a kiskorúak, illetve a hiányos belátási képességgel rendelkező nagykorúak védelme. A közérdek vagy a különös méltánylást érdemlő magánérdek védelme más típusú eljárásokban az eljárást gyorsító különös szabályok megalkotását igényli. A különös szabályozás további indoka, ha a per tárgya valamely más eljárás vagy az abban hozott döntés jogot vagy jogilag védett érdeket sértő jellegének vizsgálata az ilyen sérelem esetén, annak orvoslása. Ezeket a pereket szükségszerűen megelőzik, esetleg kísérik más jogalkalmazó- jogérvényesítő mechanizmusok, így pl. iparjogvédelmi perek, végrehajtási perek. A specialitás szükségességét veti fel a közjogi elem. A közjogi elem - mind anyagi jogi, mind eljárásjogi szempontból - a közigazgatási aktusok felülvizsgálata során jelenik meg [vö. 2017: I. tv.]  

Ügyek bizonyos csoportjára nézve személyállapoti perek: a házasság és a család alkotmányos védelme, a kiskorú gyermek mindenek felett álló érdekvédelme, mint fokozottan védett jogi tárgy az általánostól való eltérést indokol. a Ptk. aktualizált tartalmát az eljárási szabályoknak is megfelelően le kellett képeznie, így megjelent az örökbefogadás felbontása iránti per, a szülői felügyelettel kapcsolatos perek körében pedig a szülői felügyeleti jogok rendezésével összefüggő egyes perek. munkaügyi perek: 1973. január 1. napjától került be a ma hatályos Pp-be különleges perként a munkaügyi bíróság előtt folyó eljárás. Mind a történeti hagyományok, mind az életviszonyok sajátossága indokolja a munkaügyi per különleges szabályozását. A munkaviszony alá- fölérendeltségi viszonyt jelenít meg, amelyben a munkavállaló a "gyengébb" fél. A felek e viszonyban nem egyenrangúak, hanem az egyik a másiktól függ, neki kiszolgáltatott, így a perben biztosított az ügyfélegyenlőség. Társadalmi jelentőségénél fogva kiemelt és fokozottan kényes jogviszonyban felmerülő jogvita eldöntése sajátos szabályokat kíván, többletjogokkal védeni szükséges a munkavállaló sokszorosan hátrányos helyzetét alapul véve.

Ügyek bizonyos csoportjára nézve sajtó- helyreigazítási per: a jogsértő személye és a jogsértő eszköz egyaránt sajátos. A jogsértő személyéből fakadóan a jogsértés sajátos jelleget ölt, amely a jogvédelem speciális voltát is indokolja. A sajtó- helyreigazítás célja nem elsősorban a jogsértő elmarasztalása, hanem a sérelem legalább ugyanolyan esélyekkel megvalósuló orvoslása, mint ahogy a sérelem bekövetkezett. Ehhez elengedhetetlen a peres eljárás fokozott gyorsasággal történő befejeződése: "Amilyen hirtelen a köztudatba került a valótlanság, a valós tényeket is olyan gyorsan célszerű a nyilvánosság elé tárni". E pertípus funkciója a sérelmet szenvedett fél gyors és hatékony jogvédelemben részesítése. A személyiségi jogok kiemelt jogi tárgy magyar perjogi tradíciók és a terjedelmes bírósági esetjog mellett az anyagi jog és az eljárásjog szimbiózisára épül a szabályozás, amelyben legfontosabb szabályozási igény a per és a pert megelőző sajtó- helyreigazítási eljárás kapcsolata, az eljárás valódi gyorsítását szolgáló rendelkezések.

Ügyek bizonyos csoportjára nézve egyes további személyiségi jogi perek: A megváltozott anyagi jogi jogszabályi környezet és a felgyorsult világunk kihívásai miatt megkívánt hatékony jogvédelem biztosítása érdekében került megalkotásra mind a képmásper, mind a gyűlöletbeszéd- per.

Ügyek bizonyos csoportjára nézve végrehajtási perek: a bírósági végrehajtás egyoldalú kérelemre induló nemperes eljárás, amelynek keretei között nem elégséges garancia mutatkozik a vh. során felmerülő jogviták elbírálására, ehhez a felek kölcsönös meghallgatásán nyugvó, kontradiktórius eljárásra, perre van szükség. A végrehajtás, mint nemperes eljárásban felmerült kérdés elbírálása a peres eljárás garanciális szabályainak alkalmazását indokolja.

Ügyek bizonyos csoportjára nézve kollektív igényérvényesítési eljárások közérdekű perek, mint actio polularis, ahol a közérdek érvényesítés zajlik, az egyén anonim, a szabályok speciális jogterületeken, szektorális a szabályozás. társult per: aggregált magánérdek érvényesítése, koordinált perlés, termékfelelősségi ügyek, szavatossági ügyek, 2013/396/EU ajánlás