14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az új Munka Törvénykönyvével kapcsolatos tapasztalatokról
Advertisements

2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
Munkaszervezési ismeretek
Az Új Munkatörvénykönyv Tervezete
Előadás Dr. Végh Lajos a A Munka Törvénykönyvéről szóló
A közcélú foglalkoztatáshoz kapcsolódó munkajogi szabályozás
A MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE, MÓDOSÍTÁSA ÉS MEGSZÜNTETÉSE

A munka világa A munkavállalók szociális és gazdasági érdekeinek védelme, továbbá a munkabéke fenntartása érdekében hazánkban is törvény (2012. évi I.
8. Tétel Vállalkozásában lehetősége nyílik alkalmanként foglalkoztatni még egy fodrászt. Határozza meg, hogy mely foglalkoztatási forma keretén belül.
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
A MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE, MEGSZÜNTETÉSE ÚJ MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉBEN
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
7. Tétel Ahhoz, hogy szalonja teljes körű szolgáltatást nyújtson, szüksége van további szépségápolással foglalkozó szakemberre (fodrász, kozmetikus, masszőr.
Bukarest április1 A munkáltató tájékoztatási kötelezettsége -
A munkaviszony jogellenes megszüntetése december Dudás Katalin.
A munkaszerződés december Dudás Katalin. A munkaszerződés szerepe jogviszony-alapító jogviszony-alapító tartalommegállapító tartalommegállapító.
A munkaszerződés elméleti kérdései. A munkaszerződés megkötése
Amit a munkaviszonyról a munkavállalónak tudni kell….
Munkajog és társadalombiztosítási jog II.
2013. szeptember Dudás Katalin egyetemi adjunktus.
Munkajogi alapismeretek
14. Tétel Foglalja össze, hogy a munkaviszony megszüntetésének milyen módjait ismeri, különös tekintettel a speciális esetekre! Beszéljen a mellékelt nyomtatványok.
Foglakoztatás pályázati projektekben Általános áttekintés Tóth István, tanár.
A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai és a évi jogszabályváltozások Katonáné Papp Ágnes munkaügyi igazgatóhelyettes Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal.
Új Munka Törvénykönyve: új lehetőségek a munkaügyi működésben
Amit a munkaviszonyról a munkavállalónak tudni kell….
Amit a diákmunkáról tudni kell

A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya

Munkaszervezési ismeretek
Munkajog Munkajog Dr. Kovács László I. A MUNKAVÉGZÉSI VISZONYOK TIPIZÁLÁSA 1. Munkaviszonyok 1.1. A versenyszférában foglalkoztatottak munkaviszonya.
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
Közszolgálati jogviszony létesítése
A munkaviszony megszüntetése
A MUNKAVÁLLALÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI
BEVEZETÉS A KOLLEKTÍV MUNKAJOGBA
Előadó: dr. Kártyás Gábor
Munkaügyi ismeretek Karriertervezés és munkaerőpiaci ismeretek kurzus.
Gyógyszertári üzemvitel A gyógyszertári tevékenységgel, ill. a működésével kapcsolatos szakmai és egyéb üzemviteli ismeretek: Egészségügyi szervek és intézmények.
MUNKAJOG – 3. Dr. Csőke Rita Munkajog, 2015/2016/2. BME GTK Üzleti Jog Tanszék1.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
A közcélú foglalkoztatáshoz kapcsolódó munkajogi szabályozás dr. Szabó Melinda szociális igazgatási szakreferens Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Szociális.
Tanuljuk együtt az új Mt-t! II. rész február 23.
Munkajogi ismeretek Amit a munkaviszonyról a munkavállalónak tudni kell….
Munkaidő 2. előadás Előadó: dr. Takács Gábor
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Munkajogi ismeretek.
Álláskeresés, foglakoztatásra irányuló jogviszony létesítése.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE GYULAVÁRI TAMÁS
Munkajog Általános szabályai.. Jogi szabályozás 11992. évi XXII. tv. (Mt.) 11992. évi XXIII. tv. (Ktv.) 11992. évi XXXIII. tv. (Kjt.) lex specialis.
Munkavégzés. A kereskedelmi egység szabályszerű működtetése A munkavégzés szabályai A munkaszerződés alapján a munkavállaló köteles 1)meghatározott helyen.
15. Az eladók foglalkoztatása
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
ATIPIKUS MUNKAVISZONYOK
A MUNKAVISZONY MEGSZŰNÉSE ÉS MEGSZÜNTETÉSE
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
MUNKAJOG 2017 Dr. Alpár Erzsébet.
A munkaviszony megszűnése, megszüntetése
A MUNKAVISZONY MEGSZŰNÉSE ÉS MEGSZÜNTETÉSE
Munkajog – 10. Dr. Csőke Rita
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Munkaidő 2. előadás.
Krity Csilla Katolikus Pedagógiai Intézet
Előadás másolata:

14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy milyen adminisztrációs és bejelentési kötelezettség kapcsolódik a munkaviszony létesítéséhez és megszűnéséhez!

1. A munkaviszony alanyai A munkaviszony alanyai a munkáltató és a munkavállaló. Munkáltató az a jogképes személy, aki munkaszerződés alapján munkavállalót foglalkoztat. Munkavállaló az a természetes személy, aki munkaszerződés alapján munkát végez. Munkavállaló főszabály szerint az lehet, aki a tizenhatodik életévét betöltötte.

2. A munkaviszony létesítésének szabályai Munkaviszonyt munkaszerződéssel lehet létesíteni. A munkaszerződés alapján a munkavállaló köteles a munkáltató irányítása szerint munkát végezni, a munkáltató pedig köteles a munkavállalót foglalkoztatni és munkabért fizetni. A munkaszerződést írásba kell foglalni.

2. A munkaviszony létesítésének szabályai A munkaszerződés tartalma A kötelező tartalmi elemek a következők: a felek neve, lényeges adatai, a munkavállaló alapbére, a munkavállaló munkaköre, a munkaviszony tartama, a munkavállaló munkahelye.

2. A munkaviszony létesítésének szabályai Próbaidő csak a munkaszerződésben köthető ki. Tartama legfeljebb három hónap lehet, amelyet a munkaviszony kezdetétől számítunk. A három hónap csak a maximum, természetesen ennél rövidebb próbaidő is kiköthető

3. Munkaviszony tartama 3.1. Határozatlan idejű munkaviszony: amikor a munkaviszony addig áll fenn, ameddig valamelyik fél meg nem szünteti azt, amikor a munkaszerződés nem utal a munkaviszony tartamára (végére).

3. Munkaviszony tartama 3.2. Határozott idejű munkaviszony: a határozott idejű munkaviszony tartamát naptárilag, vagy más módon kell meghatározni a határozott idejű munkaviszony tartama az öt évet nem haladhatja meg.

4. A mt. írásbeli tájékoztatási kötelezettsége a) az irányadó munkarendről, b) a munkabér egyéb elemeiről, c) a bérfizetés napjáról, d) a munkába lépés napjáról, e) a rendes szabadság mértékének számítási módjáról és kiadásának, illetve

4. A mt. írásbeli tájékoztatási kötelezettsége f) a munkáltatóra és a munkavállalóra irányadó felmondási idő megállapításának szabályairól, g) arról, hogy a munkáltató kollektív szerződés hatálya alá tartozik-e, valamint h) a munkáltatónál képviselettel rendelkező szakszervezet megnevezéséről, illetőleg arról, hogy a munkáltatónál működik-e üzemi tanács i) a munkaköri feladatokról, j) ki a munkáltatói jogkör gyakorlója.

5. A belépő dolgozókkal kapcsolatos munkaügyi adminisztratív feladatok, bejelentési kötelezettségek Meg kell írni a munkaköri leírását. Ki kell adni neki az Igazolást a TB nyilvántartásba vételről (tartalmazhatja a munkaszerződés). Tájékoztató, ami tartalmazza a munkarendet és a szabadságolásra vonatkozó jogszabályokat. Ha vannak munkavégzési utasítások, egyebek akkor azt is ki kell adni. Be kell kérni tőle, az előző munkáltatójától származó papírokat.

5. A belépő dolgozókkal kapcsolatos munkaügyi adminisztratív feladatok, bejelentési kötelezettségek Ki kell neki állítani a személyi adatlapot (munkaügyisnek kitölteni, aláírás, pecsét). Ki kell állítani a szabadság-nyilvántartási lapját. Jelenléti ívet kell neki adni (ha nem fér rá a meglévőre) Munka- és tűzvédelmi tájékoztatót kell neki tartani (ez nem munkaügyis feladat!) Nyilatkozatot kérni tőle az adóelőleg levonásának módjáról, az adójóváírásról, családi adókedvezmény

6. A munkaviszony megszűnik munkavállaló halálával, munkáltató jogutód nélküli megszűnésével, határozott idejű munkaviszony esetén a határozott idő lejártával.

7. A munkaviszony megszűntetése 7.1 Közös megegyezés: egyik fél sem kívánja a munkaviszonyt megtartani, megállapodnak a megszűnés napjáról

7. A munkaviszony megszűntetése 7.2. Felmondás: a munkáltató és munkavállaló is felmondhat,a munkáltató köteles megindokolni a felmondás oka csak a munkavállaló képességeivel, a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, a munkáltató működésével összefüggő lehet, a munkavállaló felmondással megszüntetheti a határozott és határozatlan idejű munkaviszonyt felmondási idő szerepe: új munkatársat találjon a munkáltató; a munkavállaló meg új munkahelyet (legalább 30 nap  függ az évek számától) felmondási védelem: bizonyos esetekben a munkavállaló nem szüntetheti meg a munkaviszonyt pl. várandóság,szülési szabadság,gyes

7. A munkaviszony megszűntetése 7.3. Azonnali hatályú felmondás: mind két fél élhet vele próbaidő alatt vagy a másik fél munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi illetve olyan magatartást tanúsít,amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi Ha a munkavállaló mond fel végkielégítést kell fizetni,ami a felmentési időre járó távolléti díj ( adott munkáltatónál fennálló munkaviszony idejétől függ)

7. A munkaviszony megszűntetése 7.4. A végkielégítés szabályai: a mv.-t végkielégítés illeti meg, ha a munkaviszonya a mt. felmondása, a mt. jogutód nélküli megszűnése alapján ér véget, azonnali felmondás esetén, ha a mt. megszegi lényeges kötelezettségét.

8. A kilépő dolgozókkal kapcsolatos munkaügyi adminisztratív feladatok, bejelentési kötelezettségek adatlap az adott évben megszerzett jövedelemről, az SZJA, ill. az adóelőleg levonásáról, munkáltatói igazolás a munkaviszonyról munkavállaló személyi adatait (név, leánykori név, anyja neve, születési hely, év, hónap, nap), a munkavállaló TAJ számát, a munkáltatónál munkaviszonyban töltött idő tartamát,

8. A kilépő dolgozókkal kapcsolatos munkaügyi adminisztratív feladatok, bejelentési kötelezettségek a munkavállaló munkabéréből jogerős határozat vagy jogszabály alapján levonandó tartozást, illetve ennek jogosultságát, a munkavállaló által a munkaviszony megszűnésének évében igénybe vett betegszabadság időtartamát, fel kell tüntetni továbbá, ha a munkavállaló a törvény rendelkezései folytán emelt összegű végkielégítésben részesült.