Franz Joseph Haydn Rohau, 1732.03.31 – Bécs, 1809.05.31.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Szabóné L. Éva
Advertisements

…ami másolható az nálad is működhet! Tibai Eszter.
Összefoglalás Készítette: Mócsánné Nagy Ágnes. 1. Eredete Nagy Lajos, a lovagkirály korában játszódik A főhős: Toldi, aki Nagyszalonta szülötte A mű.
Kókai Ivett közismereti igazgatóhelyettes Érettségi vizsgák 2013/2014. tanév, május-június.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
A Horthy-korszak kezdete Trianoni békeszerződés. 1.Előzmények (a tanácsköztársaság bukása utáni időszak) a.) rövid életű, átmeneti kormányok alakulása.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
Deák Ferenc A haza bölcse október 17. – január 28. Készítette: Frank Ádám (11.b)
Liszt Ferenc Készítette: Mócsánné Nagy Ágnes. Élete 1811-ben született Doborjánban. Apja az Eszterházy herceg intézője volt, ő tanította zongorázni a.
Előkészületek az on-line referensz útján történő orvos-biológiai és egészségügyi információszolgáltatásra.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
Internet tudományos használata
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Kitüntető elismerés Londonban élő tiszteletbeli tagunk, Hévézi Endre novemberében.
Dr. puli edit phd egyetemi adjunktus, széchenyi istván egyetem, győr
Káros Szenvedélyek Dohányzás.
Wolfgang Amadeus Mozart
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Ó szép Jézus. Ez új esztendőben légy híveidben. Ó Mária
Készítette: Rubik László 5/c
A protestáns vallások terjedése Magyarországon
Készítette Tanuló: Kereszturi Patrik
Zrínyi Ilona Elevi: Kajcsa Mónika si Mihály Denissza
protestáns reformáció szellemi atyja
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
A mozgóképi közlésmód sajátosságai
Csongor és Tünde Rendezte: Paulay Ede.
A talajok szervesanyag-készlete
Az erősödő náci állam vonzásában
Készítette: Görgics Zoltán
Colorianne Reinforce-B
Környezetgazdaságtan 1
Vállalati brosúra A cég általános célkitűzése
Az életvezetés etikája - a döntésről
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
A Varázsfuvola - Csongor és Tünde
Szegedi Szépmíves Céh’90 csoportos kiállításai
Meghatározása, formái, mikéntje és „forrásai”
Bevezetés a nyelvtudományba
Az orvostudomány és jóga gyakorlati összekapcsolása, alkalmazása az egészség megőrzése és betegségek kezelése során: Swami Sivananda Saraswati orvos-jógi.
Emberi jogi képzés A tananyag és a képzés filozófiája
Készítette: Nagy Nóra K. 11. B.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
A magyar Himnusz A Himnusz Kölcsey Ferenc verse, mely egyben Magyarország nemzeti himnusza Ez Kölcsey legnagyobb hatású verse, 1823-ban írta szatmárcsekei.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
3. A robot képernyőmenüje
A hajszobrász: Baranyai Vivien 12.Asz
1883. Szeptember 21. Nemzeti Színház Paulay Ede rendezése
TÉNYEK UTÁN CSELEKVÉS Viziné Molnár Anna Uzsoki Utcai Kórház
DARUS.
Zsolnay Vilmos születésének 190. , szobra felállításának 110
Új pályainformációs eszközök - filmek
A CSOPORTMUKA VÁZLATOS FOLYAMATA ÁLTALÁNOS CSOPORTTERVEZÉSI MODELL
Swarovski Kristálymúzeum.
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
A nemzeti irodalom megteremtése. 2.
Paulay Ede Az ember tragédiája.
SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10.
14 év szakmai tapasztalat
Iglódi István rendezése
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Erasmus+ hallgatói mobilitásra jelentkezéshez
U8 – U10 célok a szezonra.
A tradicionalista (normatív) szemlélet korszaka az orosz irodalomban 2. Эпоха традиционалистского (нормативного) художественного сознания в русской литературе.
Magánszemélyként bérbe adnám az ingatlanomat.
Erasmus+ hallgatói mobilitásra jelentkezéshez
AC/DC Találd meg a helyed! Előadó: Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke
Az ELTE Fogyatékosügyi Központ bemutatása
A pénz kialakulása Az első pénzt 700 esztendővel Krisztus születése előtt a görögök verték ezüstből. Azelőtt a pénzt nem ismerték, hanem cserekereskedést.
A tehetséggondozás kihívásai
Előadás másolata:

Franz Joseph Haydn Rohau, 1732.03.31 – Bécs, 1809.05.31

Élete (1.) Édesapja amatőr zenész volt, aki szívesen zenélt saját maga szórakoztatására, így Haydn már kiskorában kapcsolatba került a zene világával. Szülei eredetileg egyházi pályára szánták, de egyik rokonuk rábeszélésének engedve elküldték Hainburaba zenét tanulni. Itt figyelt fel a jó hangú fiúra a bécsi Szent István-dóm karnagya, aki aztán felvette a templom kórusiskolájába. Így került Haydn Bécsbe, ahol lehetősége volt megismerkedni a korszak zenei újdonságaival, az akkor népszerű zeneszerzők munkásságával. 1749-ben hangja mutálása miatt kitették a kórusból, s ezután hónapokon keresztül alkalmi munkákból élt. Az 1780-as évek közepén ismeretséget kötött Mozarttal, akinek művészetéről mindig nagy tisztelettel nyilatkozott.

Élete (2.) 1790-ben elutazott a brit fővárosba, ahol Haydn zenéje nagy népszerűségnek örvendett, a mester koncertjei nagy sikereket arattak. Haydn ekkor komponálta a 12 londoni szimfónia első hat darabját. A következő év áprilisában tért vissza Bécsbe, ahol tanítványául fogadta a fiatal Beethovent, felismerte Beethoven zenei tehetségét, és ennek hangot is adott. A következő évben visszatért Londonba, ahol újabb sikeres hangversenyeket adott, megírta a londoni szimfóniák utolsó hat darabját. Haydn visszatért Bécsbe, ahol utolsó éveit töltötte. Megírta két német nyelvű oratóriumát: a Teremtést és Az évszakokat. Mindkettővel nagy sikereket aratott. Közben azonban egyre romlott egészségügyi állapota. 1809. május 26-án rosszul lett, orvosa már nem tudott rajta segíteni, és 31-én meghalt.

Zenéjének jellemzői Haydn zenéjének egyik legsajátosabb jellemzője, hogy sokszor egyszerre van benne jelen a komolyság és a humor. Zseniális, de olykor nyugtalanító játékot valósított meg hangszeres műveiben, amikor tételeit befejezésnek ható kezdetekkel indította, és kezdetnek ható befejezésekkel zárta. A szellemesség sokszor átcsapott zenéjében iróniába, és olykor teljes mértékben az ellentettjét valósította meg a hallgató várakozásainak. A komolyság és az érzelmek mélysége ugyanolyan súllyal van jelen művészetében. A humoros és komoly hangvételt általában egymás mellé helyezte, nem alkotta meg a kettő szintézisét. Művészetében a forma és tartalom egyensúlyban van. Hangvételére jellemző az osztrák népies hang, de helyenként idézett a magyar verbunkosokból is.

Zene újításai Legnagyobb technikai teljesítménye a szonátaforma bővítése volt, amelyet nem ő talált ki, de ő dolgozta ki a legpontosabban. A szonátaforma szembeállításból és kidolgozásból áll. A bevezetés bemutatja az anyagot, amire a téma épülni fog: egy főtémát és egy melléktémát. A kidolgozás során aztán mind a két téma átalakul, majd a visszatérés nagyjából eredeti formájában megismétli a két témát. Kialakította a klasszikus zenekari formanyelvet is. A gyors, lendületes első tételt mindig egy lírai második, majd egy táncszerű harmadik (általában menüett) követte, aztán jött a lendületes, általában rondó formájú zárótétel. Haydn zenekari műveinek jelentős hányada eszerint a forma modell szerint épül fel. A szimfónia mellett kialakította a vonósnégyes négytételes formáját is: a menüettet egy idő után scherzóval helyettesítette. A bécsi zenei köznyelvet elsősorban ritmuskészlete egyénivé tételével, gazdagításával törte át.

Jelentősége Haydn zenetörténeti jelentősége a szonátaforma tökéletesítése mellett a vonósnégyes és a szimfónia klasszikus formájának kifejlesztésében áll, ezen kívül nagy jelentőségűek német nyelvű oratóriumai is. Haydn egyike volt a legtermékenyebb zeneszerzőknek. Száznégy szimfóniája (egyes források szerint száznyolc), mellett több mint húsz operát, négy oratóriumot, számos versenyművet, divertimentókat, kamarazenei kompozíciókat (köztük több mint hatvan vonósnégyest, harmincegy zongora-, hatvanhat vonós- és százhuszonöt baritontriót), áriákat, dalokat és több mint háromszáz népdalfeldolgozást komponált. A bécsi klasszicizmus első nagy mestere, a klasszikus szonátaforma tökéletesítője, a szimfónia és a vonósnégyes klasszikus műformájának kimunkálója volt. (Képek és szöveg forrása: https://hu.wikipedia.org/wiki/Joseph_Haydn)