Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Görgics Zoltán

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Görgics Zoltán"— Előadás másolata:

1 Készítette: Görgics Zoltán
Mátyás könyvtára Készítette: Görgics Zoltán

2 Corvinák Mátyás,Magyarország,Csehország és Dalmácia uralkodójának portréja a Marlianus Mediolanensis Corvinában (1449) Díszoldal,Philostratus-corvina – amelynek Antonio Bonfini volt a latinra fordítója.

3 Corvinák A Ransanus-kódex lapja,a miniatúrán Ransanus nápolyi követ beszédet mond Mátyás és Beatrix előtt. A Philostratus-kódex egy másik díszes lapja.

4 Corvinák A corvinák (ejtsd: korvinák) Hunyadi Mátyás híres könyvtárából,a Bibliotecha Corvinianából származó kódexek. Nevének eredete a latin corvus szó,melynek jelentése holló. (Mátyás családi címerében látható a gyűrűt tartó holló.) I. Mátyás az 1460-as években kezdett el könyveket gyűjteni. Könyvgyüjtő szenvedélyét valószínűleg Vitéz János,Várad (ma Nagyvárad) püspöke valamint Jannus Pannonius táplálták. Mátyás 1476-ban feleségül vette Aragóniai Beatrixot,aki Nápolyból hozott magával gazdag könyvgyüjteményt. Mátyás halála után azonban leállt a munka a könyvtárban. Amikor a török hadsereg elfoglalta Budát,kifosztották a könyvtárat,a legtöbb itt található mű,köztük 650 páratlan antik kézirat eltűnt.

5 Corvinák száma Ma Magyarországon 53 db corvina van,összesen kb maradt meg a világ különböző könyvtáraiban. Fénykorában kb kötet lehetett a gyűjtemény,de ebben a számban benne van Beatrix saját könyvtára (kb kötet),valamint a budai várkápolnában és egyéb egyházi testületekben használt egyházi könyvek is. Mivel ebben az időben sokszor egy kötetben több különböző mű is helyet kapott,a művek számát kb re lehet tenni.

6 Johannes Regiomontanus
Születési név: Johannes Müller von Königsberg Született: 1436.július 6. Königsberg in Bayern Elhunyt: 1476.július 6. (47 évesen) Róma Nemzetisége: német Foglalkozása: csillagász,matematikus Iskolái: Lipcsei Egyetem Művészneve: Johannes Regiomontanus Regiomontanus udvari csillagászként évekig élt és dolgozott Budán és Mátyás király iránti tiszteletből a budai királyi palotán áthaladó délkört vette alapul csillagászati számításaihoz. Ez volt a budai délkör. Regiomontanus asztrolábiumot* rendelt Bécsből és belevésette a budai délkör helyét.

7 Asztrolábium (Csillagóra)
Az asztrolábium (csillagóra) egy olyan eszköz,mely bizonyos csillagászati számítások gyors elvégzését teszi lehetővé analóg illetve grafikus úton. Perzsa asztrolábium a 18.századból

8 VÉGE Köszönöm a figyelmet! Készítette: Görgics Zoltán


Letölteni ppt "Készítette: Görgics Zoltán"

Hasonló előadás


Google Hirdetések