Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magánszemélyként bérbe adnám az ingatlanomat.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magánszemélyként bérbe adnám az ingatlanomat."— Előadás másolata:

1

2 Magánszemélyként bérbe adnám az ingatlanomat.
De hogyan kell majd adóznom?

3 Adószámot akkor nem kell kérnie, ha
kérhet adószámot a NAV-tól, 18T101-es lapon 2) de akár adószám nélkül is hosszú távra bérbe adhatja ingatlanát. Adószámot akkor nem kell kérnie, ha - más tevékenysége kapcsán sem egyéni vállalkozó, és - tevékenysége áfa-mentes, és közösségi adószám kiváltására nem kötelezett, és a bérlő nem kér Öntől számlát.

4 Egészségügyi hozzájárulás (EHO) NINCS.
A magánszemély ingatlan bérbeadásból származó jövedelme önálló tevékenységből származó jövedelemként, az összevont adóalap részeként adózik.

5 Hogyan kell kiszámolni a jövedelmet?
A bérbeadás bevételéből kétféleképpen lehet megállapítani a jövedelmet: 10%-os költséghányaddal Jövedelem = bevétel 90%-a Fizetendő szja = jövedelem 15%-a Tételes költségelszámolással Jövedelem = bevétel – közvetlen, igazolt költségek

6 Év közben kell adóelőleget fizetni?
→ Ha magánszemélynek adja ki az ingatlant, akkor negyedévenként adóelőleget kell fizetnie. Adóelőleg = negyedéves jövedelem 15%-a Fizetési határidő: a negyedévet követő hónap 12-e → Ha nem magánszemélynek adja ki az ingatlant, akkor az adóelőleget a bérlő (kifizető) állapítja meg, vonja le, vallja be és fizeti meg.

7 Ne feledje bevallani! Magánszemélyként az ingatlan bérbeadásból szerzett jövedelméről az éves szja-bevallásában kell elszámolnia. A NAV minden évben bevallási tervezetet készít azoknak, akiknek a jövedelméről adatokkal rendelkezik. Az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem nem ismert a NAV előtt, így azzal Önnek ki kell egészítenie a tervezetet, vagy – tervezet hiányában – önállóan kell benyújtania az szja-bevallását.

8 Mivel rendszeres bevételszerző tevékenységről van szó,
bérbeadóként az általános forgalmi adó alanya lesz, még akkor is, ha nem kér adószámot. De az ingatlan bérbeadás az áfa szempontjából ADÓMENTES szolgáltatásnak minősül. Dönthet úgy, hogy választja az áfa-kötelezettséget, azaz Ez azt jelenti, hogy bérbeadóként a bevételről elég bizonylatot adnia a bérlő részére, nem kell áfát felszámítania és fizetnie, de, adólevonási jog sem illeti meg (pl. nem vonhatja le a vásárolt berendezési tárgyak áfáját). adószámot kér, a bevételről számlát vagy nyugtát ad a bérlő részére, áfát számít fel és fizet, de, megilleti az adólevonási jog (pl. levonhatja a vásárolt berendezési tárgyak áfáját).

9 1819-et! További információra lenne szüksége? Keresse fel honlapunkat:
ahol a 10. információs füzetben további tudnivalókat is talál az ingatlankiadásról, vagy hívja a 1819-et!


Letölteni ppt "Magánszemélyként bérbe adnám az ingatlanomat."

Hasonló előadás


Google Hirdetések