Az erdélyi gyógyturizmus

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pozsony 4. csoport feladata: mutassátok be Pozsonyt – története, fekvése, főbb látnivalók.
Advertisements

ÁSVÁNYVÍZ: Az ásványvíz olyan ivóvíz, amely legalább 500 mg/liter oldott ásványi anyagot tartalmaz, és amelyek sajátos ízt és gyakran gyógyhatást kölcsönöznek.
  A Duna-Ipoly Nemzeti Park Magyarország egyik legfiatalabb nemzeti parkja.  A Duna és az Ipoly völgyében található.  A nemzeti park két nagy hegyvidéke.
Gyógy és termálfürdők Budapesten. Az ókortól napjainkig A budapesti gyógyfürdők története egészen a rómaiakig nyúlik vissza. Már ebben az időben több.
A Horthy-korszak kezdete Trianoni békeszerződés. 1.Előzmények (a tanácsköztársaság bukása utáni időszak) a.) rövid életű, átmeneti kormányok alakulása.
Keletkezése és sugalmazottsága. Kánon és történeti hitelesség.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor 1 A világnépesség növekedése.
SZOVÁTA HAT Nevének eredete: Szováta (románul Sovata, németül Sowata) város Romániában, Maros megyében. A Székely-Sóvidék központja, európai hírű.
Korond Készítette: Víglási Anna HAT Története  A hagyomány szerint a falu első házai a Korondi-hegyen, a Szállás nevű határrészen épültek ban.
Üdvözöljük Oromhegyesen! Egy vajdasági kis falu múltja, jelene és jövője.
Áj falu. Fekvése: Tornától 4 km-re északra a Szlovák karszthegység az Áj-i szurdok-völgy bejáratánál fekszik m tengerszint feletti magasságban.
Advent Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. A karácsonyt megelőző.
Magyarország gyógyfürd ő i és gazdasági vonzata. Magyarország különösen gazdag gyógyvizekben, termál- és gyógyvíz készletei alapján Európa országai közül.
MOSONMAGYARÓVÁR MOSONMAGYARÓVÁR A MOSONI-DUNA ÉS A LAJTA TALÁLKO- ZÁSÁNÁL, AZ OSZTRÁK ÉS A SZLOVÁK HATÁRTÓL 15 KM-RE FEKSZIK. MÁR A RÓMAI KORBAN ŐRHELY.
1823-ban Pogány János nevű gyűdi jobbágy gyógyulásának köszönhető a fürdő felfedezése Batthyány család kezdte meg a kiépítését.
Kémia szorgalmi. „A drágakövek az ásványország virágai” A drágakőnek nincs általános érvényű meghatározása A legtöbb drágakő ásvány (pl. a gyémánt), ritkán.
Szlovákia földrajza. Szlovákia közép-európai ország, területe négyzetkilométer. Határa északról Lengyelország, északnyugatról Csehország, nyugatról.
Kárpátalja.
Káros Szenvedélyek Dohányzás.
TÁJÉKOZTATÓ BÁCS-KISKUN MEGYEI CIGÁNYSÁGRÓL
Alsóörsről Csopakra, 2. rész Készítette: Szabó Lilla
SZOVÁTA És a Medve-tó.
Készítették a Rédei Móra Ferenc Általános Iskola 7. osztályos tanulói
A Határtalanul! program keretében magvalósított Dunán innen – Királyhágón innen című pályázat témanap április 26.
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Helyszín Dátum Előadó Előadó szervezete.
Vízkeresők csoport: Beke Szabolcs Bojtor Cintia Hegedüs András
Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület
Recsk.
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Villa San Michele  Anacapri egyik fő látványossága. A 20. század elején építtette Axel Munthe  svéd orvos Tiberius római császár villájának helyén. A.
MI MARADT A RÓMAI BIRODALOMBÓL?
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
A kenyérfogyasztás veszélyei PéPéeS
Colorianne Reinforce-B
AMERIKA ŐSLAKÓI: AZ INDIÁNOK
A korai Egyház Az első közösségek.
Szolgálj, vigyázz, menj el! Felszólító igék Máté evangéliumában
AZ ESZTÉTIKAI TÉNYEZŐ FORMA, REND, KÁOSZ Kovács Éva.
TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Tóth Márton tanársegéd MFK, KGI Név.
„SZÜLŐI KLUB” – DÉLUTÁNI FOGLALKOZÁSOK
Megújuló energiák Készítette: Petőfi Sándor Általános Iskola
Halloween Kovács Lilla
A nagyváradi bazilika.
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
B.Sc. / M.Sc. Villamosmérnöki szak
Az orvostudomány és jóga gyakorlati összekapcsolása, alkalmazása az egészség megőrzése és betegségek kezelése során: Swami Sivananda Saraswati orvos-jógi.
Santa Fè, New Mexico, USA. Egy több, mint 130 éves csoda évente 250
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
RUGÓK.
Meggyvágó.
Swarovski Kristálymúzeum.
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
Halmazállapot-változások
Egymáson gördülő kemény golyók
14 év szakmai tapasztalat
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Az egyén társadalmi integrációja
Balatonkenese Készítette: Szabó Lilla
Fekete harkály.
A Föld, mint égitest.
Manhattan a sivatagban
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
Elődeink nyomában Erdélyben
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Víz Víz.
Nagybánya június 6..
Előadás másolata:

Az erdélyi gyógyturizmus Szováta, Medve-tó Parajdi sóbánya Bálványosfürdő

A gyógyturizmusról általánosan: Az erdélyi gyógyturizmus elterjedése a sónak és a só különböző jótékony hatásainak köszönhető. Só adta kincsei mellett a gyógyvizek és az ásványvizek (vagy székelyesen borvizek) jelentik Erdély másik természeti értékét. Ebből kifolyólag Erdély szerte számos fürdőváros a gyógyvizeinek köszönhetően nyerte el méltán elismerését. A mélyből feltörő ásványokban gazdag gyógyvíz évszázadok óta segít, elsősorban az idült betegségek enyhítésében, kezelésében. Erdélyben a legfontosabb gyógyturisztikai látványosságok: Szováta, Parajd, Tusnádfürdő, Bálványosfürdő, Borszék, Sugásfürdő, Vízakna, Szentegyháza, Félixfürdő, Herkulesfürdő.

Szováta, Medve-tó: A Medve-tó (románul: Lacul Ursu): Romániában, Erdélyben, Maros megyében, Szovátán található sókarszton létrejött heliotermikus tó, 1 875-ben keletkezett, a világ legnagyobb heliotermikus tava. Alakja kiterített medvebőrre hasonlít, innen származik a neve. Sótartalmaa a felszínen 100 g/l, mélyebben 220-300 g/l. Vize a helioterm jelenség következtében 35°CC-ra is felmelegszik 2 mm mélységig; de a tó kialakulásakor legmelegebb rétegében 80°C-ot is mértek. Hőmérséklete a beömlő édesvíz és a fürdőzők miatt csökkent. A tó vizét a múlt század óta használják a meddőség gyógyítására, de ajánlják különböző reumatikuss és gyulladásos betegségek kezelésére is.

Parajdi sóbánya: A parajdi sóbánya az erdélyi Parajd közelében található. A parajdi sótelep Európa egyik legnagyobb sótartaléka, a sótömzs maga 1,2 km × 1,4 km átmérőjű, enyhén ellipszis alakú és 2700 m mélységbe gyökerezik. Több száz jövő-év kibányászható sóját rejti magába, és ezzel Erdély gazdagságának egyik legjelentősebb kincsesládája. A parajdi sót, már a 15. századtól kezdve "székely sónak" nevezték, mely nevet adott egy erdélyi tájegységnek (= "Sóvidék"), munkát és megélhetést biztosított századokon át a vidék népének.

Bálványosfürdő: Bálványosfürdő (románul Băile Bálványos, németül Bad Götzenburg): Torja településhez tartozik, attól tíz kilométerre, Romániában Kovászna megyében. Üdülőtelep, amelynek nincs állandó lakossága. Kézdivásárhelytől 20 km-re északnyugatra a Torja-patak völgyfőjében fekszik. Nevét onnan kapta, hogy építtetője az Aporok őse a hagyomány szerint a pogányok legyőzése után ide vonult vissza az ősi isteneket imádni. Vára a hagyomány szerint már Szent István idejében állt, de először csak 1360-ban említik. A várat valószínűleg az Apor család építtette a 13. században. A székelyek két ízben is elűzték a tatárokat falai alól. A 17. század közepén elhagyták, majd a Lengyelországba menekülő Apor András felrobbanttatta. A település a trianoni békeszerződésig Háromszék vármegye Kézdi járásához tartozott. 1990-től 1996-ig itt tartották a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet, amelyet később áttettek Tusnádfürdőre.

Készítették: Feleki Gellért Szélyes Hunor Kovács Gergely Péter Bálint