Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Elődeink nyomában Erdélyben

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Elődeink nyomában Erdélyben"— Előadás másolata:

1 Elődeink nyomában Erdélyben

2 Neve és elhelyezkedése.
Erdély: - már a honfoglaló magyarok egy része is Erdélyen keresztül érkezik a Kárpát-medencébe Nevét az I. Géza idején keletkezett iratokból kapta, amelyben „terra ultra silvam”-ként azaz az erdőn túli földterületként említik 1075-ben. Románul és latinul Transilvánia-nak nevezik. 1541-től önálló országrészként, Erdélyi Fejedelemségként működik, majd a török kiűzése után újra a Királyi Magyarország része lesz. Az első világháborút lezáró trianoni béke ( június 4.) óta Romániához tartozik, bár az első bécsi döntés án rövid időre visszacsatolta hazánkhoz, de a II. világháború után újra elveszítettük.

3 A történelmi Erdély 3 része: -Erdély ( Székelyföld)
Földrajzi adottságai A történelmi Erdély 3 része: -Erdély ( Székelyföld) Partium ( latin szó, részeket jelent) Bánság

4 Erdély térképe

5 Domborzat, vízrajz, éghajlat
Nyugati sávja Alföld, a magyar rész folytatása Középső és keleti része dombság és hegység Kontinentális éghajlatú Északon a Tisza, délen a Duna a határfolyó, legfontosabb folyója a Maros, mely ÉK-DNY irányban kettészeli az Erdélyi-medencét. Jelentős folyó még: Északon a Szamos, Délen az Olt, délnyugaton a Temes, nyugaton a Körösök. Nincsenek nagy területű tavai, ami van, az turisztikai szempontból jelentős: Szent Anna-tó, Gyilkos-tó, Medve-tó.

6 Nemzetiségek, vallás. 2011-es adatok szerint 4,8 millió román ( 74%) és 1,2 millió ( 19%) magyar él Erdélyben. Vallási eloszlás: A lakosság 94% keresztény, de még a magyarok jó része római katolikus ( 11%-a az össznépességnek), addig a románok jó része ortodox ( keleti) keresztény ( 64%), még a maradék a protestáns vallásokat ( református, evangélikus) vallja.

7 Legnépesebb magyar városok
Marosvásárhely 70ezer fő Kolozsvár 60ezer fő Nagyvárad 57ezer fő Ezen kívül jelentős még: Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti,Székelyudvarhely, Csíkszereda,Temesvár, Brassó, Nagykároly, Nagyvárad, Zilah, Nagyszalonta.

8 Gazdasága, ásványkincsei.
A 17. században az Erdélyi Fejedelemség virágkorát élte: Bethlen Gábor gazdaságot megújító lépései elősegítették a kultúra, a hadsereg és az oktatás fejlődését is. Jelentős ásványkincsek: arany, ezüst, só, vas, szén, fa. Sikeres üzletág volt a méhészkedés is. A trianoni határok meghúzása mindezek miatt érzékenyen érintette hazánk gazdaságát is.

9 Híres történelmi és irodalmi személyiségek
Legismertebb történelmi személyiségek a Hunyadi- család tagjai: János, a törökverő, Magyarország első kormányzója, és fia, Mátyás, az igazságos, aki Magyarország királya volt. Kolozsváron található a legtöbb hozzájuk fűződő emlék, hiszen Mátyás itt született.

10 Hunyadiak címere

11 Erdély területén született vagy alkotó írók, költők.
Arany János Nagyszalonta - szülőfaluja Ady Endre: Érmindszent,mint szülőváros, majd Nagyvárad,a hol újságíróként dolgozik. Tamási Áron: Farkaslaka, mint szülőfalu, az Ábel- trilógia, mint erdélyi székely fiú önéletrajzi ihletésű kalandjai. Wass Albert: nemesi származású erdélyi író, Válaszút nevű településen, a Bánffy-kastélyban született. Áprily Lajos: Brassóban született, Székelyudvarhelyen és Kolozsváron tanult.


Letölteni ppt "Elődeink nyomában Erdélyben"

Hasonló előadás


Google Hirdetések