Budapest-Fasori Evangélikus gimnázium

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógép beviteli részei  Minden jog fenntartva.
Advertisements

Melyiket válasszam? Windows VS. Linux Készítette: Uher Bertalan.
Számítógépes alapismeretek Kommunikáció Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT)
A felhasználói interfész A felhasználói interfész az a felület, amellyel a szoftver az ember felé „fordul”; amellyel a felhasználó nap mint nap találkozik.
A kártyanyomtatás fortélyai Csákvári Krisztián Kártya és címke gyártás
Perifériák Készítette: Friss István Dávid. A perifériák csoportosítása Bemeneti (Input) eszközök Kimeneti (Output) eszközök Be-és kimeneti (I/O) eszközök.
„Zaj vagy zene?”. Rezgés vagy lengés Definíció: A rezgés vagy lengés olyan mozgást jelent amely ismétlődik egy egyensúlyi pont körül. A rezgés és lengés.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
1 Számítógép Hálózatok A hálózatok kialakulása, alapfogalmak Készítette: Csökmei István Péter ( CsIP ) Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Kar levelező.
ETailer Kit Lenovo VIBE P Lenovo Internal. All rights reserved. Ildikó Árva
Az IKER önértékelő IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
A memória Cél: elektronikus adattárolás a munka közben: - operációs rendszer magja - eszközmeghajtó programok - elindított felhasználói programok - adatok,
Neumann elvek 1946-ban teszi közzé a korszerű számítógép felépítésének alapelveit: 1.Soros működés (az utasítások végrehajtása időben egymás után történik.)
2. A szoftverek csoportosítása: a. Rendszerszoftverek: A számítógép zavartalan mûködését biztosítják: BIOS (alapvetõ bemeneti/kimeneti rendszer): olyan.
Monitor A monitor a személyi számítógép legfontosabb kiviteli (output) perifériája. Feladata az információk, adatok megjelenítése. Biztosítja a számítógéppel.
Microsoft Photo Story. Mi is ez?  A Microsoft Photo Story egy alkalmazás, amelyet a Microsoft, a világ egyik legnagyobb szoftvergyártó cége készített.
IKT Olyan eszközök, technológiák összessége, amelyek az információ feldolgozását, tárolását, kódolását és a kommunikációt elősegítik, gyorsabbá és hatékonyabbá.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Alaplap.
Nagyméretű állományok küldése
Hardver.
A hálózatok fogalma, előnyei
Számítógép összeszerelése lépésről lépésre I.
Szia ! A nevem Manitu. Gyere velem, robotoljunk!
Számítógépek jellemzői, ügyfél - kiszolgálók jellemzői, számítógépházak, tápegységek elnevezései, funkciói, főbb jellemzői Elmélet 1.
Operációs rendszerek.
Hardverek.
Vezetékes átviteli közegek
Sínrendszerek Rontó Péter.
Ilyen számítógépet szeretnék
Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium
Programstruktúrák.
Számítógépes hálózati alapismeretek - vázlat
Számítógép generációk
A számítógép felépítése

Háttértárak karbantartása
A KINOVEA mozgáselemző rendszer használata
Az integrált áramkörök (IC-k) típusai és tervezése
RÁDIÓRENDSZEREK Képi jelek Győr.
Hangtan „Zaj vagy zene?”.
GEIK, Általános Informatikai Intézeti Tanszék
A mozgási elektromágneses indukció
Környezeti teljesítményértékelés
A számítógép beviteli és kiviteli egységei
A számítógép operációs rendszere
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
A számítógép felépítése
A Hálózat és Az internet
A számítógép felépítése
AZ OKOSHÁZAK BEMUTATÁSA
3. A robot képernyőmenüje
Monitor(LCD).
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
A számítógép felépítése
Fényforrások 3. Kisülőlámpák 3.4 Működtető szerelvények
Jellemző eszközök: billentyűzet (keyboard)
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Új pályainformációs eszközök - filmek
A Microsoft SharePoint testreszabása Online webhely
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Ivóvíz térfogatáram adatgyűjtő egység összeállítása és a beüzemelés egyes tapasztalatai Előadó: Kiss András.
A számítógép története
A számítógép operációs rendszere
Fraktálok.
Szöveges adatok tárolása
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Abacusan – ArTec Robotist Robotika
Az operációs rendszer definíciója
Előadás másolata:

Budapest-Fasori Evangélikus gimnázium Perifériák Budapest-Fasori Evangélikus gimnázium

I. Az alaplap A házban található, és tartalmazza a számítógép működéséhez szükséges áramköröket, illetve ezen helyezkednek el a legfontosabb egységek (processzor, memóriák, illesztőegységek foglalatai, háttértárolók csatlakozóhelyei)

II. Illesztőegységek (kártyák) az alaplapon található foglalatokba illeszkednek az alaplapon többféle foglalat található (PCI, AGP, PCI Express) * pl. az előző dián 5 db PCI foglalat, fent pedig AGP csatlakozóval rendelkező videókártya látható a számítógép(házon) kívüli eszközök az illesztőegységek segítségével kapcsolódnak az alaplaphoz (pl.: a monitor videókártya segítségével kapcsolódik az alaplaphoz) a legtöbb esetben az alapvető illesztőegységeket a gyártók az alaplapba építik (videókártya, hálózati/internet kártya). Ezek az integrált eszközök. * pl. az előző dián a bekarikázott hálózati csatlakozó nem külön kártya, hanem az alaplap része

III. Alapvető csatlakozók (portok) * ezek konkrétan integrált eszközök csatlakozói párhuzamos port hálózati port PS/2-es portok hang-kártya https://icdn.hu/_userfiles/Image/joker/pc-epites/motherboard_productimageback_ga-g31mx-s2_big.jpg lila: billentyűzet csatlakoztatása zöld: egér csatlakoztatása soros port VGA port rózsaszín: mikrofon csatlakoztatása zöld: hangszóró csatlakoztatása USB portok

VI. Perifériák azok a számítógépházon kívüli eszközök, amelyek segítségével a gép kapcsolatot teremt a felhasználóval (pl. billentyűzet, egér) A perifériák portok segítségével kapcsolódnak * periféria>port>illesztőegység>alaplap (pl.: monitor>VGA port>videókártya>alaplap)

VI. Perifériák Típusai: Input perifériák. Adatbevitelre használhatóak. (Pl.: billentyűzet, egér, szkenner) Output perifériák. Adatmegjelenítésre használhatóak. (Pl.: Monitor, Nyomtató) Input és output perifériák. Mindkét funkciót ellátják. (Pl.: érintőképernyő)

VI. Perifériák billentyűzet a legkorábbi beviteli eszköz minden országban a nyelv igényeinek megfelelően kialakított mi 103 illetve 106 gombos billentyűzetet használjuk PS/2-es vagy USB porton keresztül csatlakozik

VI. Perifériák billentyűzet egy billentyűzet legfontosabb részei: funkcióbillentyűk (F1-F12) alfabetikus és numerikus blokk (betűk és felettük a számok) numerikus blokk (számok jobb oldalon külön csoportban) kurzormozgató billentyűk (nyilak) enter gomb egyéb kapcsoló gombok (Ctrl, Shift, Alt, AltGr, stb.)

VI. Perifériák Az ősegér (1964)

VI. Perifériák egér A billentyűzet után a legrégebbi periféria, igaz, csak az 1980-as években terjedt el, amikor megjelentek a grafikus operációs rendszerek (pl. a Windows. Korábban nem volt rá szükség.) POZICIONÁLÓ ESZKÖZ – az egér adott irányba történő elmozdítása, azaz az egér helyzetének (pozíciójának) megváltozása során történik adatbevitel. Két típusa: mechanikus optikai

Érdekesség (ha van kedved, olvasd el!) A mechanikus egér: 1: Az egér mozgatása elforgatja a golyót. 2: A golyóhoz érő tengelyek továbbítják a mozgást. 3: Fényáteresztő résekkel rendelkező korongok fordulnak a tengellyel 4: Az infravörös fény átvilágít a korongok résein. 5: A szenzorok érzékelik a fényimpulzusokat. *valójában csak részben mechanikus. Részben optikai=optomechanikus

Érdekesség (ha van kedved, olvasd el!) Az optikai egér: 1: egy fényforrás megvilágítja az egérpadot 2: a fényforrás melletti szenzor folyamatos képeket készít a megvilágított területről 3: egy integrált áramkör az egérben a képek alapján kiszámítja az elmozdulást előnye: nincs görgő, nincs koszolódás pontosabb, mint a görgős A fenti integrált áramkör akár másodpercenként 1500 képet is képes elemezni!

VII. A portokról egy kicsit részletesebben soros port másnéven COM port (mire utal a c betű?) eszközök közötti kommunikáció megvalósítására tervezték (USB port ugyanis még nem volt) soros: egyidőben 1 bit vihető át a porton adatátviteli sebesség: 115 kbit/s (kilobit/secundum)

VII. A portokról egy kicsit részletesebben párhuzamos port másnéven LPT port (mire utal a p betű?) eredetileg nyomtatók csatlakoztatására tervezét (USB port ugyanis még nem volt) párhuzamos: egyidőben 8 bit vihető át a porton egyszerre adatátviteli sebesség: 12.000 kbit/s Érdekesség (ha van kedved, olvasd el!): egy egyszerűen elkészíthető program segítségével szabályozható, hogy a port két kijelölt érintkezője között legyen-e feszültség ez a két érintkező mágneskapcsolóra köthető, így bármit lehet vele kapcsolni, pl. egy transzformátort, amely az iskolacsengőt megszólaltatja…

VII. A portokról egy kicsit részletesebben USB port standard, elterjedt típus az USB 2.0 adatátviteli sebesség: 480 Mbit/s (megabit/secundum) az USB 3.0 2010-től jelent meg adatátviteli sebesség: 5 Gbit/s (gigabit/secundum) a jövő: 2015-ben dolgozták ki az USB 3.1-es szabványt adatátviteli sebesség: 10 Gbit/s (gigabit/secundum)

VIII. Feladat Állítsd az adatátviteli sebesség szempontjából növekvő sorrendbe a portokat! Hányszor gyorsabb az USB 3.0 az USB 2.0-hoz képest? kb. tízszer COM<LPT<USB