„A helyi innovációk keletkezése, terjedése és rendszerformáló hatása az oktatási ágazatban” (K 115857) Az „Innova” kutatás „A helyi innovációk keletkezése,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2008 Versenyképesség Minőség Boldogulás Menner Ákos.
Advertisements

Ráczné Dr. Rózsa Katalin projektvezető A DASZK fő feladatai TÁMOP /2-2F
Pedagógus Hivatás Munkacsoport dr. Liptai Kálmán az MRK alelnöke dr. Gloviczki Zoltán az MRK Pedagógusképzési bizottságának elnöke.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
A tartalommarketingről röviden Tartalom generálás és megosztás Először látogatók, olvasók, majd belőlük vásárlók lesznek. Bárhol, bármikor és bármilyen.
Dr. Vandlik Erika OEFI - Országos Addiktológiai Centrum Ifjúsági addiktológiai ellátás feltételeinek kialakítása a Norvég finanszírozási mechanizmus keretein.
A tanításra és tanulásra fordított idő nemzetközi és kutatási adatok tükrében Imre Anna Oktatáskutató és fejlesztő Intézet Berekfürdő, Február 4.
M ESTERPEDAGÓGUS SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI. Megállapodás megkötése-aláírás után a HMPI-nek visszaküldeni, melyet az OFI-ba továbbítunk aláírásra Útiköltség.
NTP-TSZV- M CSEÖH MŰHELYFOGLALKOZÁS Kutatási eredmények ismertetése Szegő Dóra.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
„ Tágas városom kis lakásra cserélem” Hajléktalanok önálló lakhatásának elősegítése, munkaerő-piaci integrációjának megalapozása TÁMOP /
A nemzetiségi nevelés-oktatás eredményei és hatékonyság mutatói a tótkomlósi Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában és Óvodában Készítette: Laukó.
Oktatói elvárások, oktatói vélemények a hallgatókról Cserné dr. Adermann Gizella egyetemi docens DUE.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
Jó gyakorlatok a tanórán kívüli tevékenységekhez kapcsolódóan Kasza Georgina témavezető.
GYERMEKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM A HEVESI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP /
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Internet tudományos használata
A székesfehérvári fiatalok helyzete
A szakiskolák aktuális problémái
Gazdasági informatika - bevezető
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Óvodától az érettségiig - a kompetencia-alapú oktatás Szegeden
ŐRSÉGI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS
Mayer József Budapest február 27.
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
Kispálné Horváth Mária
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Cím: 4024 Debrecen, Burgundia utca 22. II. /8,
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
HHR.
Fazekas Ágnes – Halász Gábor-Horváth László
Áttekintés a HÉTFA Kutatóintézet Önkormányzati témájú kutatásaiból
Diplomás kompetenciák elégedettség a munkával
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
HEFOP P /1.0 A működési folyamatok mintaszerű újraszervezése az integrált vidéki nagyegyetemek minőségközpontú működésének támogatása.
Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel kísérése II.
főigazgatóhelyettes, NSzFI
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Felhasználóképzés a kórházban
Zalaegerszeg, 21 February 2018
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Általános iskola eredménye, értékelése
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Gyermek- és ifjúságvédelemi feladatok ellátásának támogatása
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint EREDMÉNYEK 4. 8
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
KRÉTA-ESL Bemutató.
Az AE Szövetség szervezet fejlesztése
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN
AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSEK MEGSZERVEZÉSE A TANODÁBAN
Üzlezi információelemző specializió
A statisztikus elemző specializió
Előadás másolata:

„A helyi innovációk keletkezése, terjedése és rendszerformáló hatása az oktatási ágazatban” (K 115857) Az „Innova” kutatás „A helyi innovációk keletkezése, terjedése és rendszerformáló hatása az oktatási ágazatban” Halász Gábor SEK-ELTE Szakmai Nap Budapest, 2017.02.07

A kutatás célja Annak feltárása, hogy a tanulói/hallgatói eredményességet, illetve a tanulásszervezési módszereket hatékonyan és tartósan javító intézményi szintű újítások (1) miként és milyen körülmények között jönnek létre, (2) milyen feltételek mellett terjednek el, továbbá (3) milyen rendszerszintű hatásuk van.

A kutatás közvetlen előzményei/1 „ImpAla” kutatás (2012-2016) Annak feltárása, vajon mitől függ, hogy a kurrikulumot érintő fejlesztési beavatkozások képesek-e tartós és mély hatást gyakorolni az osztálytermi folyamatokra

A kutatás közvetlen előzményei/2 NOIR+ stratégia (2015) OFI-TM kutatás (2015) Ezek a Google Drive-on az Intézet minden munkatársa számára elérhetőek

Kutatási kérdések Hogyan keletkeznek innovációk a mindennapi intézményi gyakorlatban? Miben különbözik e tekintetben az oktatás más ágazatoktól? Alkalmazható-e az evolúciós megközelítés az oktatási innovációk keletkezésére és terjedésére? Hogyan terjednek el a helyi-intézményi szinten keletkező innovációk? Az innovációk terjedésének általános modelljei hogyan alkalmazhatóak az oktatás területén? Mi segíti és gátolja az oktatási innovációk terjedését? Milyen hatást gyakorolnak a helyi-intézményi szinten keletkező innovációk az oktatási rendszer egészére?

A kutatás bemutatása Ütemezés (2016-2019) Módszerek és eszközök Akik a kutatást végzik A Felsőoktatás- és Innováció- kutató Csoport

A kutatás eddig eredményei Az elméleti- feltáró munka Adatfelvétel, adatelemzés Elméleti megalapozás Az innováció-elmélet általános tudáshátterének feltérképezése Innováció kutatás általános tudásháttere Közszféra és oktatási ágazatra jellemző innovációs folyamatok Tanulásszervezést érintő innovációk természete és terjedése A tanulásszervezést közvetlen érintő innovációk specifikumai Oktatási innovációk terjedési modelljei Esetelemzés Az oktatási innovációk általános és hazai feltételrendszere Oktatási innovációk születését és terjedését meghatározó feltételek Hazai makro-szintű feltételek Korábbi adatbázisok másodelemzése Szintetizálás

Köszönjük a figyelmüket! „A helyi innovációk keletkezése, terjedése és rendszerformáló hatása az oktatási ágazatban” (K 115857)

Az ImpAla top-down elméleti modellje Makro perspektíva Mikro perspektíva Forrás: Fazekas (2016): A közoktatás-fejlesztési beavatkozások hatásmechanizmusai. Jelentés az empirikus adatfelvételről. Kézirat 9

G Makro perspektíva

Mikro perspektíva

Az ImpAla adatbázis A vezetői kérdőívből származó adatok + pedagógus kérdőívek aggregált adatai (online + kérdezők N= 591) A pedagógus kérdőívből származó adatok + vezetői kérdőívekből az intézményi szintű adatok (online + kérdezők N= 1313) Változók száma : Vezetői: - 170 (360) Pedagógus: - 280 (380)

Az Innova bottom-up modellje Rendszerformáló hatás Terjedés Helyi-intézményi innovációk

A kutatás módszerei és eszközei Elméleti feltárás Irodalomelemzés Szakmai műhelyek Empirikus vizsgálat Kvantitatív Kvalitatív Produktumok, tudásmenedzsment és hasznosítás

Elméleti feltárás - Irodalomelemzés Á Elméleti feltárás - Irodalomelemzés Az innováció-kutatás általános tudásháttere A közszférára és az oktatási ágazat innovációi Az innováció-elmélet - általános tudásháttér A tanulásszervezést érintő innovációk (kurrikulum-innovációk) specifikumai Oktatási innovációk terjedési modelljei Nemzetközi esetelemzések A tanulásszervezést érintő innovációk természete és terjedése Innovációk születését és terjedését meghatározó feltételek Hazai makro-szintű feltételek Az oktatási innovációk általános és hazai feltételrendszere Főbb összefüggések összegzése Szintézis

Az empirikus kutatási rész Á Az empirikus kutatási rész A vizsgált sokaság: Óvoda (4300) Általános iskola (3200) Általánosan képző középfokú intézmény (870) Szakképző középfokú intézmény (1700) Felsőoktatási tanszék, intézet, doktori iskola (1500) Piaci képzők (1500) Az adatfelvétel: Kérdőíves adatgyűjtés Rövid - teljes kör Hosszú - kérdezőbiztosokkal – kb. 150 intézmény Esettanulmányok 3 felsőoktatási intézmény 3 közoktatási intézmény 3 szakképzési intézmény 3 óvoda 1-1 longitudinális vizsgálat

Produktumok Elméleti kereteket összegző tanulmányok Intézményi adatbázisok (6 alrendszer intézményei) Kutatási eszközök: Online és offline kérdőívek Esettanulmány protokoll Adatbázisok: Innova adatbázisok Másodelemzésre beszerzett adatbázisok Kutatási eredményeket összegző tanulmány Innovációs térkép Szakmai műhelyek

Tudásmenedzsment és hasznosítás Feltárt összefüggések disszeminálása Szakmai műhelyeken Publikációkban Széles közönségnek címezve Intézményi innovációk közvetlen támogatása Együttműködés más kutatási műhelyekkel Kutatási eszközök és adatbázisok megosztása Társkutatások eredményeinek, kutatási eszközeinek felhasználása

A kutatás ütemezése és részletes terve (2016-2019)

Első eredmények Az „ImpAla” adatbázis (nyitott; 2017.01.20: N≈4600;) Kompozit innovációs mutatók Alrendszerek sajátosságai Innováció és szervezet Innováció és eredményesség Az innováció területi dimenziója Konkrét innovációk

A vizsgált intézmények megoszlása a kompozit innovációs és megosztási mutatók értéke szerint 2016.01.20 Innovációs mutató Megosztási mutató

A kompozit innovációs mutató átlagos értéke hány százalékkal magasabb/alacsonyabb adott profilt jelölő intézményeknél mint az adott profilt nem jelölőknél (2017.01.20) 2016.01.20

Az innovációs és megosztási mutatók értéke közoktatási, felsőoktatási és piaci válaszadók esetében kevésbé és inkább dinamikus szervezetek körében (2017.01.20) 2016.01.20 Innovációs mutató Megosztási mutató

2016.12.12 Alacsony innováció, javuló eredmény Magas innováció, javuló eredmény Átlag: 8,13 Átlag: 0,5 Alacsony innováció, romló eredmény Magas innováció, romló eredmény

Az oktatási innováció területi dimenziója Kompozit innovációs mutató átlagos értéke irányítószám körzetenként

Az oktatási innováció területi dimenziója Kompozit innovációs mutató átlagos értéke irányítószám körzetenként

2016.12.20 Adott tartalmak előfordulása a megjelölt konkrét innovációk elnevezésében (%)