1 Gépészeti ismeretek. Korrózió 2 A korrózióvédelem célja, hogy minél hosszabb ideig használhassuk fém tárgyainkat. Erre a leghatásosabb módszerellenállófémötvözetek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A nitrogén és vegyületei Nobel Alfred Készítette: Kothencz Edit.
Advertisements

Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
Visszatérő űrkabin és a súrlódás Szabó Dávid, 9.c.
Ellenőri továbbképzés Budapest, Ellenőri továbbképzés Budapest, MLSZ JB.
Az elektromos áram hatásai:  Hőtani hatás  Fénytani hatás  Mágneses hatás  Élettani hatás.
Atomrácsos kristályok Azokat az anyagokat, amelyekben végtelenül sok atom szabályos rendben kovalens kötésekkel kapcsolódik össze, atomrácsos kristályoknak.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
ENERGIA TAKARÉKOS RENDSZERSZEMLÉLET AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN Fehér János okl. kohómérök Fűtéstechnikai szakmérnök Székesfehérvár, 2010.JAN.20.
Kristályosítási műveletek A kristályosítás elméleti alapjai Alapfogalmak Kristály: Olyan szilárd test, amelynek elemei ún. térrács alakzatot mutatnak.
Dr. Szánthó Zoltán BME Épületgépészeti Tanszék A legionellózis épületgépészeti vonatkozásai Legionella Szimpózium Budapest november 25.
Dr.Vécsei Pál A világgazdasági válság hatása a munkanélküliség területi alakulására Budapest, február.
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés Kémiai egyensúlyok általános leírása, disszociációs-, komplexképződési és csapadékképződési egyensúlyok.
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29. A rendezvény az Emberi Erőforrás Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő.
Dr. Pók László SZECSKAY ÜGYVÉDI IRODA Köthetünk-e útján szerződést? „INFORMÁCIÓVÉDELEM MENEDZSELÉSE” LXII. SZAKMAI FÓRUM szeptember.
Energiahordozók keletkezése Szén Kőölaj, földgáz.
Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben Konferencia és kiállítás november 9. Nagy létesítmények használati melegvíz készítő napkollektoros rendszereinek.
Ózon, a különleges oxigén
Dr.Vécsei Pál A világgazdasági válság hatása a munkanélküliség területi alakulására Budapest, február.
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
A korrózió.
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
NÉPEGÉSZSÉGÜGY MEGELŐZÉS, FEJLESZTÉS JÖVŐKÉP a Köz- egészségügye
A körforgásos gazdaság
Az LMP helyi programja a klímaváltozás elleni küzdelemben
Mérése Pl. Hőmérővel , Celsius skálán.
A fémek korróziója.
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor
Az elektrosztatikus feltöltődés keletkezése
Sejtbiológia.
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Fémes kötés, fémrács.
Laboratóriumi méréstechnikai gyakorlat 3/15. M osztály részére 2016.
Colorianne Reinforce-B
Környezetgazdaságtan 1
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Tóth Márton tanársegéd MFK, KGI Név.
Króm Boros Alex 10.AT.
Rádiótechnikai Vállalat
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Számítógépes szimulációval segített tervezés
Elektromos alapjelenségek
Bipoláris technológia Mizsei János Hodossy Sándor BME-EET
A légkör anyaga és szerkezete
Réz és ötvözetei Katt ide! Technikusoknak.
A VÍZ.
A hétköznapok kémiai biztonsága
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
Élj ökosan – generációkon át II.
MŰSZAKI KÉMIA 5. Korrózió ELŐADÁSOK GÉPÉSZMÉRNÖK HALLGATÓKNAK
Halmazállapot-változások
MŰSZAKI KÉMIA 6. Korrózióvédelem ELŐADÁSOK GÉPÉSZMÉRNÖK HALLGATÓKNAK
Összeállította: J. Balázs Katalin
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Biofizika Oktató: Katona Péter.
Épületek egészségtana
Összeállította: J. Balázs Katalin
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Fizikai kémia I. a 13. VL osztály részére 2013/2014
TESTFESTÉS HENNÁVAL.
Műszeres analitika környezetvédelmi területre
Zsugorkötés Kötés illesztéssel zsugorkötés
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
Pappné dr. Fülöp Enikő Nyírbátor Város Jegyzője OEVI vezető
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Elektromos töltés-átmenettel járó reakciók
A légzés.
Előadás másolata:

1 Gépészeti ismeretek

Korrózió 2 A korrózióvédelem célja, hogy minél hosszabb ideig használhassuk fém tárgyainkat. Erre a leghatásosabb módszerellenállófémötvözetek alkalmazása. Az ötvözetek alkalmazásánál olcsóbb lehetőség valamilyen bevonattal elzárni a levegőtől a fém felületét. Ezek a lakk-, festék-, vagy zománcbevonatok azonban csupán addig védik a fémet, amíg meg nem sérülnek. Másik lehetőség az eloxálás, amikor a védendő fémet (például az alumíniumot) elektrolizáló berendezés anódjának kapcsolva megvastagítják, és ezzel teszik tartósabbá a rajta lévő oxidréteget. A felületvédelem különleges esete a fémbevonatok alkalmazása a korrózió megakadályozására. Ereszek, esőcsatornák készítésére cinkbevonatú vaslemezt, az úgynevezett horganyzottbádogothasználják. A belső teflonbevonat alkalmazása előtt a konzervdobozok szinte kizárólag fehérbádogbólkészültek. Ennek belseje ónbevonatú, amely kevésbé káros az egészségre.

KORRÓZIÓ Kémiai Elektrokémiai Fizikai Anyagveszteség magas hőmérsékleten Anyagveszteség potenciál különbség hatására Repedés, törés a kristályok közötti összetartó erő gyengülése miatt tüzelőolaj vanádiumtartalma okozta korrózió

Elektrokémiai korrózió két fém csatlakozásakor +

Milleneumi szoborcsoport korróziója Elektrokémiai korrózió két fém csatlakozásakor

Központi fűtés rézcső Alumínium vagy acél radiátor feltöltés ivóvízzel elektrolit Rézcsővel azonos potenciálú forrasz anyag Miért nincs korrózió a rézcső és radiátor csatlakozásánál ? ≈ zárt rendszerben elfogy az oldott oxigén ! Elektrokémiai korrózió két fém csatlakozásakor

Távhő ellátásnál azonban tilos a csővezeték anyagi minőségétől eltérő anyagi minőségű radiátort alkalmazni. minőségétől eltérő anyagi minőségű radiátort alkalmazni. Miért ? Lúgosít a korrózió veszély miatt Vas csővezeték Vaslemez radiátort nem célszerű alumíniumra cserélni Az alumínium radiátort korrodálja a lúgos közeg A ház fűtési rendszere le van választva a távhő vezetékéről, de feltöltésre és pótlásra a távhő vizét használják.

Elektrokémiai korrózió két fém csatlakozásakor Kristályközi korrózió vas Vastól eltérő potenciálú, idegen fém pl. réz

Ötvözetek korróziója Amennyiben nem jön létre az ötvöző anyagokból új vegyület a szilárd fázisban két alkotó érintkezik egymással mikroméretekben. Az öntött vas jelentős mennyiségű grafitot tartalmaz. A grafitváz és a vas között jelentős potenciálkülönbség van (vas a negatívabb ), így a vas megfelelő környezetben folyamatosan távozik a szerkezeti anyagból. A grafit az egyik legpozitívabb potenciálú szerkezeti anyag.

Ötvözetek korróziója Sárgaréz elcinktelenedése A sárgaréz: réz és cink ötvözete. Olcsóbb, mint a réz, képlékenyebb, jobb húzószilárdság A cink negatívabb potenciálú a réznél. A cink oldatba megy és cink-hidroxid, cink-karbonát tartalmú laza, puha szerkezetű kiválást okoz, amely eltömődést okozhat pl. szelepeknél. A meggyengült szerkezeti elem törhet Környezeti tényezők: -kloridion, oxigén és széndioxid tartalmú víz, -lágyvíz, keményvíz, -lassú áramlású vagy pangó víz,

Potenciálkülönbség rácstorzulásnál Hajlításnál torzul a fémrács, a torzult rész mindig negatívabb potenciálú a nem torzult részhez képest. Korrózió a hegesztési varratnál varrat potenciáljahegesztett fém potenciálja

Koncentrációkülönbség okozta korrózió (alározsdásodás)

Kloridionok okozta korrózió Az előző folyamat jelentősen felgyorsul klorid ionok jelenlétében (réskorrózió, crevice)

Biológiai korrózió Biológiai folyamat által előidézett elektrokémiai korrózió Szulfátredukáló baktériumok: oxigénmentes környezetben a katódon képződő hidrogént használják fel szulfát redukcióra Fűtőolaj tartály kilyukadt fala. Gyakori korróziót okoz az olajiparban.

Biológiai korrózió A kénbaktérium oxigén tartalmú környezetben szulfid-iont kénsavvá tud oxidálni Csatorna csövek korróziója betoncső kénbaktérium telepek a falon Korrózió a földgáz vezetéken A csőben van víz és hidrogén-szulfid, amelyet a kénbaktérium kénsavvá oxidál. A képződő sav miatt lyukad ki a cső.

Biológiai korrózió Nyálka képzők, algák, kagylók: Főleg hűtővízkörben szaporodnak el. Ahol megtelepednek oxigén hiányos réteget hoznak létre a fedett és nem fedett fémfelületek között Biológiai folyamat által előidézett elektrokémiai korrózió

Kóboráram okozta korrózió