Könyvvizsgálati dokumentumok áttekintése. Minden olyan információ, ami a könyvvizsgálói vélemény kialakításához fontos és lényeges a könyvvizsgálati dokumentáció.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Advertisements

„Dolgozva tanulj!” Tájékoztató a „Gyakorlati oktatók továbbképzése a szakképzésben” című TÁMOP B-13/ projekt feladatairól
A Végrehajtó Ügynökség, a pályáztatást támogató elektronikus rendszerek, valamint az elszámolhatóság főbb kérdéseinek bemutatása Németh Veronika – NFFKÜ.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
2011. évi zárás Készítette: Juhász Ágnes. 1. Zárást megelőző feladatok  Leltározás  Folyószámla egyeztetés (kapcsolt vállalkozásoktól egyenlegkérés)
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Munkafolyamatok szervezése. 1./ Tervezés –AC-81: Audit stratégiai terv –AC-82: Audit éves terv –AC-7: Audit kalkulációs lap –AC-9: Audit munkaidő-szervezés.
1 Beszámoló összeállítása Kérdések – feladatok. 2 Bevezetés A törvényi változások alkalmazása Elmélet – gyakorlat közötti összhang megteremtése Mérlegcsoportok.
1 RÁTAI BALÁZS A konverziós rendelet értelmezése Budapest, május 9.
MINTAKÉRDÉSEK. A pénzügyi számvitel információs rendszere elsősorban a gazdálkodó szervezetek vezetőinek információs igényeit elégíti ki. A beszámoló.
A évi zárlati értekezleten sok szeretettel köszönti Önöket a 20 éves AUDIT SERVICE KFT.
Kiszervezés szolgáltatói szemmel Tóth Zoltán november 9.
8.BESZÁMOLÁSI ÉS KÖNYVVEZETÉSI KÖTELEZETTSÉG SZÁMVITELI SZOLGÁLTATÁS.
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Gazdasági informatika - bevezető
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Teljesítési garanciák a svájci építőiparban
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Adományok adózási kérdései
Fenntartható utak Jogi Bizottság
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
„Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható.” (Kosztolányi Dezső)
Kiegészítő melléklet és üzleti jelentés
Jogszabályi és hatósági támogatás az elektronikus számlázáshoz
Kockázat és megbízhatóság
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
JELENTÉS a Nemzeti Civil Alapprogram működésének-támogatásának hatásáról, figyelemmel a társadalmi és civil kapcsolatok fejlődésére, egyes kiemelt fontosságú.
Követelményelemzés Cél: A rendszer tervezése, a feladatok leosztása.
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
Konszolidáció Guzmics Zsuzsanna
A HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJÁNAK 2011
Tájékoztató a évi OSAP teljesüléséről
Piaci kockázat tőkekövetelménye
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Mit érdemes a belső ellenőrzésnek vizsgálnia október 17.
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Oktatási Igazgatóság Vaszari Judit
Compliance és Corporate Governance
Informatikai rendszerek ellenőrzése a könyvvizsgálat során
Környezeti Kontrolling
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Könyvvizsgálati bizonyítékok
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
A könyvvizsgálói munkaprogram
LEADER LEADER Intézkedések a Déli Napfény LEADER Egyesület területén
Pénzügyi kontrolling bemutatása
A VÁLLALKOZÁSOK VAGYONA
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
KÖNYVVIZSGÁLÓI KÖZFELÜGYELET
Az állami tulajdonú társaságok számvevőszéki ellenőrzésének tapasztalatai Előadó: dr. Nagy Imre felügyeleti vezető Budapest, szeptember 27.
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Üzleti projektterv Előadó neve | Cégnév.
Helyi támogatási kérelmek benyújtásának ügymenete
Gyker.uni-eszterhazy.hu A külső szakmai gyakorlatok adminisztrációját támogató rendszer használatának bemutatása EKE  Kutatáshasznosítási Iroda Gyakorlati.
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Üzlezi információelemző specializió
A statisztikus elemző specializió
Előadás másolata:

Könyvvizsgálati dokumentumok áttekintése

Minden olyan információ, ami a könyvvizsgálói vélemény kialakításához fontos és lényeges a könyvvizsgálati dokumentáció része. Az információkat és adatokat értelmezzük, majd lefűzzük, vagy adathordozón tároljuk. Az adatokat meghatározott rendben és a későbbiekben is ellenőrizhető formában dokumentáljuk.

A dokumentumokat csoportosítjuk: - állandó (könyvvizsgálatunk évei alatt fontos adatok) - és tárgyidőszaki dossziékban.

Állandó dosszié tartalmazza (1/2 ): A cég külső- belső környezetet leíró információkat - cégkivonat, - alapító okirat, - számviteli politikák, - belső szabályzatok.

Állandó dosszié tartalmazza (2/2): - a társaságnál több éven át érvényben lévő, és/vagy jelentős összegű megállapodásokat, szerződéseket, - a működésre hatással bíró, rendkívüli eseményeket leíró információkat, - előző évi beszámolókat.

A tárgyidőszaki dosszié tartalma: - a cégtől begyűjtött és feldolgozott bizonylatok, - a könyvvizsgáló által elvégzett munkát igazoló munkapapírok, - évközi vizsgálat munkapapírjai, - a kitöltött könyvvizsgálói munkaprogram.

Dokumentumok áttekintése

A 700. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard, a könyvvizsgálói vélemény kialakításával kapcsolatos felelősséggel foglalkozik, valamint a könyvvizsgálói jelentés formájára és tartalmára ad iránymutatatást.

A könyvvizsgálói jelentés megfogalmazása előtt a zárási dokumentációt áttekintjük. Az áttekintésnél vezet minket a munkaprogramunk, az ISA700_CHK1. Munkaprogramunk a könyvvizsgálói standardok szabályai szerint készült. A munkaprogram kérdéseket fogalmaz meg és az arra adott válaszolok, megjegyzések, valamint a megfogalmazott következtetések adnak bizonyosságot a könyvvizsgálói véleményhez.

A tárgyidőszaki dossziénál fókuszálunk (1/3) Tervezés dokumentumainál: - kockázat becslésre, (ügyfél megismerése, rendszerek felmérése, ügyletek ismerete…) - lényegesség meghatározásra, (végrehajtási lényegesség, hibahatár kalkuláció véglegesítése) - elvégzett eljárásokat értékeljük. (szükség esetén eltérő eljárások elvégzése ….)

A tárgyidőszaki dossziénál fókuszálunk (2/3) Munkavégzés dokumentumainál - a cégtől begyűjtött és feldolgozott bizonylatokra, (leltárak, egyenlegközlők, analitikák..) - a könyvvizsgálati munkapapírokra, (számítások, becslések ellenőrzése, ügyféltől kapott információk hatása a beszámolóra…) - a kitöltött könyvvizsgálói munkaprogramra

A tárgyidőszaki dossziénál fókuszálunk (3/3) Beszámolóra ható dokumentumoknál: - teljességi nyilatkozatra, jogi nyilatkozatra a peres ügyekről, banki auditlevélre, informatikai nyilatkozatra, - hibás állítások rendezésére, (javított és javítatlan hibalisták) - vállalkozás folytatás elvének megvalósulására, - fordulónap utáni eseményekre.

A könyvvizsgálati dokumentumok áttekintése után a beszámolóról véleményt alkotunk. Véleményünket könyvvizsgálói jelentésben rögzítjük. A könyvvizsgálói jelentést a beszámolóval együtt tesszük közzé.