A mese, mint a gyermeki érzelemvilág kifejező eszköze Témavezető tanár Drd. Kádár Annamária Egyetemi adjunktus Végzős hallgató Veress Enikő.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az óvodai matematikai nevelés elvei, céljai, feladatai Tk. 29.old. Kissné Zsámboki Réka NYME-BPK.
Advertisements

Országos Kompetencia Mérés 2009 Bródy Imre Gimnázium, Szakközépiskola Készítette: Jákliné Tilhof Ágnes.
Elhárító mechanizmusok. A szorongásról A szorongás két típusa ( ) A szorongás két típusa ( ) reális szorongás neurotikus szorongás: a.
ELTINGA és MTA KRTK KTI Horváth Áron április 7. Lakásárak, támogatások és energiahatékonyság.
A tanításra és tanulásra fordított idő nemzetközi és kutatási adatok tükrében Imre Anna Oktatáskutató és fejlesztő Intézet Berekfürdő, Február 4.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
Mitől lesz jó egy tankönyv? január 27.. A tankönyvkutatás célja „A tankönyv lényegének megértése, funkcionális és szerkezeti sajátosságainak a megragadása.
A magyarországi vállalatok információszerzési szokásai - üzleti körben végzett online piackutatás fő eredményei - Készítette: Nagy Péter Támogatóink H-1024.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Than Károly Ökoiskola Jó gyakorlatok. BEFOGADÓ ISKOLA VAGYUNK LEHETŐSÉGET ADUNK ELFOGADUNK EGYÉNI TANULÁSI UTAKAT KERESÜNK.
Oktatói elvárások, oktatói vélemények a hallgatókról Cserné dr. Adermann Gizella egyetemi docens DUE.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
John Sheridan BVetMed CVPM DMS MRCVS A Te praxisod, a Te karriered, a Te életed – gond van?
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
„A helyi innovációk keletkezése, terjedése és rendszerformáló hatása az oktatási ágazatban” (K ) Az „Innova” kutatás „A helyi innovációk keletkezése,
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
Az időskorúak dialíziskezelésének epidemiológiája
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Keresztyén Ifjúsági Dicsőítő Csoport
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Adattárház fejlesztés módszertani tapasztalatok a HIFI-ben
A kérdőívek, a kérdőívszerkesztés szabályai
Hogyan lehet sikeresen publikálni?
1Transzplantációs Alapítvány
Becslés gyakorlat november 3.
9. rész. Egészséges táplálkozás 9.2. Ideális testsúly
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
Ács Szabina Kommunikáció és Médiatudomány
Levegőszennyezés matematikai modellezése
A MOTIVÁCIÓ SZEREPE ÉS HATÁSKÖRE A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A FELSŐOKTATÁSBAN
Energia(termelés) és környezet BMEGEENAEK7 és BMEGEENAKM1
Követelményelemzés Cél: A rendszer tervezése, a feladatok leosztása.
14. A SZÖVEGFAJTÁK JELLEMZŐI mozaweb. hu/mblite. php
Hipotézisvizsgálat.
A gyermeki személyiségfejlődés nyomon követése a gyakorlatban
Lovagi Játékok projekt
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
Projektmunka Földrajzolok
Innovációs képesség és jólét összefüggései
Hogyan lehet sikeresen publikálni?
Feladatrendszerek és közszolgáltatások alprogram
Család és iskola Nevelés.
Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola
Bemutatkozik az iskolapszichológus
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
Felszín alatti vizek kémiai állapotfelmérése
Szerzője Konzulens neve
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Megfigyelés és kísérlet
Természetismereti kirándulásra való felkészüléshez javaslat
A pszichológiai segítségnyújtás lehetőségei
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
9-10.-es bemeneti mérések és a fejlesztő munkánk
Az egyén társadalmi integrációja
Családi vállalkozások
Dr. Krisztián erika – megyei tisztifőorvos
Az innovációs célú beszerzések gyakorlata
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
A dolgozói teljesítménymérés gyakorlata a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Minőségirányítási szakmai nap.
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Pszichológia BA műhelymunka és szakdolgozat tájékoztató
A tehetséggondozás kihívásai
Üzlezi információelemző specializió
Előadás másolata:

A mese, mint a gyermeki érzelemvilág kifejező eszköze Témavezető tanár Drd. Kádár Annamária Egyetemi adjunktus Végzős hallgató Veress Enikő

A kutatás célja ●Célom, hogy alátámasszam azon kijelentést, miszerint azok a gyerekek, akik kevesebb mesehallgatásban részesülnek, szorongóbbak, mint azok, akik valamilyen rendszerességgel mesét hallgatnak. ●Célom bebizonyítani azt, hogy a mesék segítenek a gyermeki szorongás csökkenésben.

Végzett felmérések ● éves gyerekek szorongás szintének felmérése a beavatkozás előtt és után ● A szülők meseolvasási gyakoriságát tükröző felmérés

A mese meghatározása ●A nép ajkán élő, szájról szájra járó, csodás, hihetetlen elemekkel teleszőtt, rendszerint prózai, ritkábban verses, költött elbeszélés. ( Juhász L.,2001) ● A mese a szimbólumok nyelvén szól a hallgatóhoz. Közvetlenül hat a tudattalanra, nyelve a tudattalan nyelve, világa a tudattalan világa.( Bettelheim,2000)

A mese jellemzői ●A mesemotívumokban az ember legmélyebb érzései-, reményei-, és szorongásai jelennek meg (Boldizsár I.,2004) ●Énerősítő funkció/bátorító funkció ●Gyógyító hatás: A folyamat lényege a projekció - a bennünk levő gondolatok, érzések, tudattartalmak kivetítése a világról a,,beteg” a történetet önmagára és épp meglevő belső konfliktusára vonatkoztatva, megtalálja problémáinak saját megoldását.

● A mese figurái megjeleníthetik a gyerekek sokféle belső érzését/hozzásegítik ahhoz, hogy ezeket az érzelmeket újra és újra átélhessék, megtapasztalják (Bimbó Z. 2003) ● A mese a gyerek sokféle belső igényét elégíti ki, sokféle,,lelki” munkában segíti, érleli, fejleszti őt.(Bimbó Z. 2003) ● A felnövés során a gyereknek jó néhány pszichológiai problémával kell megküzdenie- mindezek megoldásában segítségére siet mese (Bettelheim,2000)

A biblioterápia meghatározása ●A könyv és a gyógyítás összekapcsolódása ●Az irodalmi művet a személyiség értékelésére, fejlesztésére,klinikai és mentálhigiénés célokra használják→terápiás hatás lelki vagy testi betegségekre (Good,1966)

A biblioterápia célja ●A megfelelő történet, megfelelő időben olyan mint a nyíl→képes megtalálni és megragadni a hallgatóban rejtőző dolgokat, titkos sérelmet, dühöt vagy a felszínre kívánkozó szükségletet (Colville, 1990) ●Segítőeszköz→a gyerekek megtanulják kezelni estleges érzelmi kitöréseiket (Hendrickson,1988 )

Az érzelmek meghatározása és típusai ● Pszichikus jelenségek, amelyekben a valósághoz fűződő viszonyunk tükröződik/minden átélt benyomáshoz, élményhez hozzákapcsolódik az ugyanakkor átélt érzelmi állapot is (BencsikE.1985) Típusai: ● Szorongás- olyan helyzetekben lép fel, amikor ismeretlen dolgokkal szembesülünk, amit korábban nem tapasztaltunk meg (Riemann F.1998)

Szeparációs szorongás- szülőtől való elszakadás Teljesítményszorongás- kudarc elkerülése Generalizált szorongás- örökös feszültségi légkör, nincs valós-,konkrét ok, tárgy (Ranschburg J.2002) ●Félelem- konkrét tárgy/ a veszély elkerülésére késztet (Ranschburg J.2002) Konkrét félelmek- pontosan meghatározható objektum vagy esemény váltja ki

Szimbolikus félelmek- külső objektumra vetített fantáziavilág következménye - az átvitel a személyiségnek a sikertelen védekezése: a félelmet, amely elől menekülni akar, szimbolikus formában naponta újra átéli (Ranschburg J.2002)

Korábbi kutatások Metaanalízis ● Boldizsár Ildikó, 2004-meseelemzés- a mese azt sugallja, hogy elérkezhetünk önmagunk belső lényéhez→harmónia átélése ● Bimbó Zoltánné, 2003-öngyógyítás mesével- a meseelemek segítségével kifejezhetőek a problémák,szorongások/ a mesék öngyógyító jellegűek. ● Boldizsár Ildikó, 1999-meseolvasás kórházban fekvő beteg gyerekeknek- terápiás érték: minden történet az egyensúlyhoz (egészséghez)vezető utat mutatja meg

●Drd. Kádár Annamária, tartalomelemzés,11 éves gyerekek által írt mesék mese elemzése 8 kategória mentén (típus,téma, főhős célja,mellékhős, környezet, érzelem,konfliktus megoldás, mesei elemek/fordulatok 23%-a állatmese,52%-a novella, 25%-a varázsmese

A kutatás bemutatása

A kutatás hipotézisei 1.Feltételezem, hogy azon gyerekek szorongásszintje magasabb, akiknek kevesebbet olvasnak mesét, mint a több mesét hallgató gyerekeké. 2.Feltételezem, hogy az általam vizsgált csoportban a beavatkozás során használt „gyógyító meséknek” szorongáscsökkentő hatásuk lesz.

● Kérdőíves felmérés - demográfiai adatok - GASC szorongásszint- mérő skála ●Kísérleti és kontroll csoport kiválasztása a kérdőíves felmérés alapján ●10 alkalmas csoportfoglalkozás a kísérleti csoport tagjaival Vizsgálati módszerek

A populáció bemutatása ● 33, negyedik osztályos diák ● 27 gyerek 10 éves, 6 gyerek 11 éves ●16 fiú, 17 lány

A kísérleti és kontroll csoport bemutatása

Az első hipotézis vizsgálata Meseolvasás Esetek száma Átlag Standard szórás igen nem Szorongási érték Preteszt p=0.257 Meseolvasás Esetek száma Átlag Standard szórás igen nem Szorongási érték Poszteszt p=0.989 A szorongás összefüggése a meseolvasással

A második hipotézis vizsgálata ÁtlagEsetek száma Standard szórás Szorongás preteszt Szorongás posztteszt A kísérleti csoport szorongása ÁtlagEsetek száma Standard szórás Szorongás preteszt Szorongás posztteszt A kontroll csoport szorongása Preteszt p=0.001 Posztteszt p=0.033

A szorongás mértéke nemek szerint Szorongási érték Nem Esetek száma Átlag Standard szórás Preteszt p=0.001 fiú lány Posztteszt p=0.021 fiú lány A kísérleti csoport nem szerinti szorongása

A kísérleti-, és kontroll csoport szorongás szintének változása Kísérleti csoportKontroll csoport

Preteszt-szorongási pontszám kategorizálása Kontrol csoport 11% 61% 28% alacsony szorongás szint közepes szorongás szint magas szorongás szint Posztteszt-szorongási pontszám kategorizálása Kísérleti csoport 54% 33% 13% alacsony szorongás szint közepes szorongás szint magas szorongás szint A kísérleti-, és kontroll csoport százalékos megoszlása a szorongás kategorizációja szerint

Következtetések ●Nem található szignifikáns összefüggés a meseolvasás és a szorongás között←kis populáción végzett felmérés. ●A csoportfoglalkozások során sikerült a gyerekek szorongását csökkenteni.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!