III. rész A megvilágítás, a fénysűrűség mérésének elve Lámpatestek fényeloszlásának mérése, dokumentálása Az EULUMDAT fájlformátum világítástervező programok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
Advertisements

Összefoglalás Csillagászat. Tippelős-sok van külön 1. Honnan származik a Föld belső hője? A) A Nap sugárzásából. B) A magma hőjéből. C) A Föld forgási.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
M ESTERPEDAGÓGUS SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI. Megállapodás megkötése-aláírás után a HMPI-nek visszaküldeni, melyet az OFI-ba továbbítunk aláírásra Útiköltség.
ISKOLAKÉSZÜLTSÉG – AZ ADAPTÍV VISELKEDÉS FEJLETTSÉGE dr. Torda Ágnes gyógypedagógus, klinikai gyermek-szakpszichológus Vizsgálóeljárás az iskolába lépéshez.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Oktatói elvárások, oktatói vélemények a hallgatókról Cserné dr. Adermann Gizella egyetemi docens DUE.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Geometriai transzformációk
3. tétel.
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
2. előadás Viszonyszámok
Gyűjtőköri szabályzat
3D grafika összefoglalás
Vezetékes átviteli közegek
Becslés gyakorlat november 3.
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Mayer József Budapest február 27.
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
A közigazgatással foglalkozó tudományok

Kockázat és megbízhatóság
RÁDIÓRENDSZEREK Képi jelek Győr.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
SZÁMVITEL.
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Magyarország földtana - rövid áttekintés -
Tervezés I. Belsőtér BME-VIK.
KRE-AKTÍV motivációs projekt
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
Szervezetfejlesztés II. előadás
Hipotézisvizsgálat.
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Gazdaságstatisztika Korreláció- és regressziószámítás II.
SZÁMVITEL.
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
KINEMATIKA (MOZGÁSTAN).
Az élesség beállítása vagy fókuszálás
Alapfogalmak folytatás Színhőmérséklet és színvisszaadás ellenőrzése
Grosz imre f. doc. Kombinációs hálózatok /43 kép
Turbulencia hatása a tartózkodási zóna légtechnikai komfortjára
Miért választottam a BME Mérnökinformatikus Szakot?
Számítógépes szimulációval segített tervezés
Ékszíj-, laposszíjtárcsa Kúpos kötések, szorítóbetétek
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
A SZINTEZÉS A SZINTEZÉS. A SZINTEZÉS A SZINTEZÉS.
3. előadás.
4. Fénytechnikai mennyiségek mérése
Perspektív térábrázolás
A VÁLLALKOZÁSOK VAGYONA
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
3. előadás.
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Vektorok © Vidra Gábor,
A geometriai transzformációk
Abacusan – ArTec Robotist Robotika
Hagyományos megjelenítés
OpenBoard Kezelő Tananyag közzététele a KRÉTA rendszerben.
Előadás másolata:

III. rész A megvilágítás, a fénysűrűség mérésének elve Lámpatestek fényeloszlásának mérése, dokumentálása Az EULUMDAT fájlformátum világítástervező programok részére A megvilágítás számítása pontmódszerrel Munkaközi !

A szilícium fényelem spektrális érzékenysége jelentősen eltér a láthatósági függvénytől. A megvilágításmérő A szilícium fényelem árama akkor arányos a megvilágítással, ha 0 belső ellenállású műszerrel mérjük az áramát.

Az érzékelő megvilágítása arányos a megcélzott tárgy fénysűrűségével. A fénysűrűségmérő látószőge az érzékelő átmérőjének a fókusztávolsághoz viszonyított arányától függ. A fénysűrűségmérő elve

A fénysűrűségmérő felépítése Az objektíven át érkező fénysugarak egy részének eltérítésével egy irányzó optikai részegységet is kialakítanak.

Fényeloszlás mérése A C-  koordináta rendszerben értelme- zett fényeloszlás mérésére alkalmas goniofotométer elvi felépítését mutatja be az ábra. A lámpatest két egymásra merőleges tengely körül elforgatható. A vízszin- tes tengely körüli forgatással a mérési síkok - a C síkok (meridiánsíkok) - állíthatók be. A függőleges tengely el- forgatásával a  szög - a szélességi szög - változik. A mért megvilágítás és a vizsgálati távolság alapján a fényerősség: I C  = E d 2 A mérési eredmények feldolgozásá- val a lámpatest fotometriai tulajdon- ságai meghatározhatók, a világítás- technikai számítógépes programok részére az EULUMDAT fájlok előállít- hatók.

Közvilágítási lámpatest fényeloszlása Fényeloszlási táblázat Fényeloszlási görbék a C0°- C180°, a C90° és a C270° síkokban

Az EULUMDAT fájlformátum A világítástervező programok jelentős része elfogadja a lámpatestek fotometriai adatait ebben a formátumban. A gyártók vagy a lámpatest adatok telepítésére szolgáló programot („plug-in”) vagy magukat az EULUMDAT fájlokat teszik letölthetővé.

Az EULUMDAT fájlformátum

Forgásszimmetrikus fényeloszlású parkvilágító lámpatest EULUMDAT állománya (Az állomány minden adata külön sorba kerül, az egy oldalon való bemutatás érdekében tördeltük oszlopokba,)  szögek) (I C  fényerősségek) Az EULUMDAT fájlformátum

A megvilágítás számítása Az oldalon szereplő ábrák, egyenletek összefoglalják az xy síkon, vízszintes felületen álló kocka fedőlapján és két oldallapján kialakuló megvilágítás, illetve a világítótest felé forduló függőleges síkon létrejövő megvilágítás meghatározására vonatkozó összefüggéseket. A világítótest a z tengelyre illeszkedik A vízszintes sík E mesterséges megvilágítása átlagának szükséges értékét, a megvilágítás eloszlásának megkívánt jellemzőit szabványok írják elő. A függőleges felületek megvilágítása, ezek aránya a vízszintes felületéhez a tárgyak térbeli megjelenítését (modelling) befolyásolja.

A megvilágítás számítása A z tengelyre illeszkedő, optikai tengelyével az xy sík T pontjára irányított fényvető által a P pontban létrehozott megvílágítás számítható ezekkel az összefüggésekkel. A fényvető forgásszimmetrikus fényeloszlású. A megvilágítás számítása két részfeladatból tevődik össze: a) meghatározzuk a világítótest és a a P pont távolságát, valamint a fénysugár beesési szögét a P pontban Az egyenletek első sora tartalmazza a számítási összefüggéseket. b) meghatározzuk a P ponthoz menő sugár gömbi koordinátáit lámpatesthez rögzített gömbi koordinátarendszerben. Esetünkben egyetlen koordináta, a  szög ismerete szükséges, ennek birtokában az I'  a lámpatest fényeloszlási görbéjéből leolvasható, a harmadik sorban szereplő egyenletekkel a megvilágítás számítható. v: avulási tényező  fL : fényforrások összfényárama a lámpatesten belül, lm

A megvilágítás számítása A manuális számításokat segítheti a számolótábla. A példában szereplő számítás az OpenOffice Calc programjával készült. A fényeloszlási görbe szerinti fényvető fényáramát a mintapéldában 10 klm-el vettük számításba.

A megvilágítás számítása A z tengelyre illeszkedő, optikai tengelyével az xy sík T pontjára irányított fényvető által a P pontban létrehozott megvílágítás számítható ezekkel az összefüggésekkel. A fényvető két síkra szimmetrikus vagy egy síkra szimmetrikus fényeloszlású. A kereskedelmi katalógusokban a fényeloszlást két síkban, a C0°- C180° és a C90°- C270° síkban közlik. Ez a számítás ezekből rekonstruálja a teljes fényeloszlási testet, emiatt a számított megvilágítás tájékoztató jellegű. A koordinátatranszformációval az  és a  gömbi koordinátákat határozzuk meg. A C0°- C180° sik fényeloszlásából az  szögnél az I'  a C90°- C270° síkból a  szögnél az I'  fényerősség, az optikai tengelyben az I'o olvasható le. Ezek birtokában a megvilágítás már számítható.

A megvilágítás számítása Az OpenOffice Calc programmal készült ez a mintapélda, egy szimmetriasíkkal bíró fényeloszlású fényvető által létrehozott megvilágítás számítását mutatja be Az egy szimmetriasíkkal bíró fényeloszlást nevezzük aszimmetrikusnak..

A megvilágítás számítása A vízszintes hatássík megvilágításának számítására vonatkozó összefüggések más esetekben is használhatók, az xyz koordinátarendszer alkalmas elforgatásával, erre mutatnak néhány példát a baloldali ábrák. Lényeges, hogy a z tengely a világítás hatássíkjára merőleges legyen és ettől a síktól mérjük a h világítási magasságot Milyen esetekben lehet szükséges a megvilágítás manuális számítása néhány pontban? a) Egyszerűbb, egy-két fényvetőt tartalmazó díszvilágítás esetén a megfelelő fényeloszlású fényvető kiválasztására, a részletes gépi számítást megelőzően. b) Nincs birtokunkban EULUMDATfájl a fényvetőről, a fényeloszlási görbe alapján viszont tudunk közelítő számításokat végezni.

A megvilágítás számítása vektoralgebrai módszerrel X Y Z x y z O T S P    r = P - S n Z = T - S P: a megvilágított felületelem helyvektora S: a világítótest helyvektora T: a világítótest Z optikai tengelye célpontjának helyvektora ICIC n: a megvilágított felület- elem normálvektora : a fény beesési szöge r: az S és P közötti - a világítási - távolság X,Y,Z: a világítótesthez rögzített térbeli derékszögű koordinátarendszer tengelyei x,y,z: a megvilágított objektum térbeli derékszögű koordinátarendszerének tengelyei  : az r sugár X, Y ill. Z tenge- lyekkel bezárt irányszögei

A megvilágítás számítása vektoralgebrai módszerrel A megvilágítás számítása két részfeladatból tevődik össze: a) meghatározzuk a világítótest és a a P pont távolságát, valamint a fénysugár beesési szögét a P pontban Az egyenletek első sora tartalmazza a számítási összefüggéseket. b) meghatározzuk a P ponthoz menő sugár gömbi koordinátáit lámpatesthez rögzített gömbi koordinátarendszerben. Esetünkben egyetlen koordináta, a  szög ismerete szükséges, ennek birtokában az I'  a lámpatest fényeloszlási görbéjéből leolvasható, a harmadik sorban szereplő egyenletekkel a megvilágítás számítható. A megvilágítás számítása három részfeladatból tevődik össze: a) Az S, T és P koordinátáiból különbségképzéssel számítjuk az r vektort és a Z koordináta- tengelyt, majd ezekből az X és Y tengelyt. Ha Y, a billentés/döntés tengelye vízszintes és Z nem függőleges, Y és X a következő módon határozható meg. b) Meghatározzuk a P ponthoz menő r sugár irányszögeinek koszinuszait. Ezek birtokában a világítótesthez rögzített gömbi koordinátarendszerben az r sugár C és a  koordinátáit következő összefüggések szolgáltatják. C és  ismeretében I C  a lámpatest fényeloszlási táblázatából leolvasható. c) Meghatározzuk a normálvektort, számítjuk a fénysugár beesési szögét, végül kiszámítjuk a vizsgált felületelem megvilágítását a P pontban. HaHa egyébként E = 0 akko r (Ha cos  0, a felületelem önárnyékban van.)

A megvilágítás számítása vektoralgebrai módszerrel A forgásszimmetrikus és a vályús fényvető esetén alkalmazott számítási eljárás összefüggései a vektoralgebra alkalmazásával jöttek létre. A vektoralgebrai alapú számítás lehetővé teszi tetszőleges helyzetű felületelem és tetszőleges irányítású világítótest esetén a megvilágítás meghatározását.

Vége