Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Élelmiszer-biztonság az élelmiszer láncolatban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mire figyel a hatóság? Élelmiszerlánc ellenőrzési tapasztalatok a június 25. és augusztus 15. közötti időszakban (nyári kiemelt ellenőrzések) Heves.
Advertisements

Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága HACCP alkalmazása mezőgazdasági termékeknél (Mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek minőségbiztosítási rendszerei)
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Élelmiszer biztonsági követelmények a nemzetközi kereskedelemben.
Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Jó Gyártási Gyakorlat Jó Higiéniai Gyakorlat.
Ökológiai állattenyésztés. Komplexitás Termőföld függő termelő tevékenység! talajvédelmi szempontok állatlétszám meghatározás 170 kg N/ha/év túllegeltetés.
Természetbeni juttatások – egyes béren kívüli juttatások.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
Növényvédő szerek tárolása a felhasználónál 89/2004 FVM rendelet Növényvédő szert elkülönített raktárban, vagy illetéktelenek által nem hozzáférhető szekrényben,
A vállalkozások kihívásai és tapasztalatai a termékfelelősség és az élelmiszerbiztonság területén Győri Keksz Kft. BELSŐ PIACI HÉT II
AZ ÁLLATI EREDETŰ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS KOCKÁZATOK Laczay Péter Informatio Medicata szeptember.
Az élelmiszer-ellenőrzés évi tapasztalatai Foodapest, február 23. – dr. Süth Miklós Foodapest, február 23. – dr. Süth Miklós.
KÖVETELMÉNY, ELVÁRÁS MEGNEVEZÉSTARTALOM EGÉSZSÉGÜGYI KÖVETELMÉNYJÓ ÁLLÓKÉPESSÉG EGÉSZSÉGES IDEGRENDSZER ÉP HALLÁS, ÉRTHETŐ BESZÉD KIZÁRÓ OK: MOZGÁS ÉS.
Termel ő i piacok jelent ő sége, szabályozása Dr. Gombos Zoltán Főosztályvezető Április 18. FÖLDM Ű VELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM.
2011. évi zárás Készítette: Juhász Ágnes. 1. Zárást megelőző feladatok  Leltározás  Folyószámla egyeztetés (kapcsolt vállalkozásoktól egyenlegkérés)
A nyomonkövetési dokumentáció javasolt adattartalma: I
Főnix Országos Szociális Szövetkezeti Hálózat Bocskay József Tudásalapú szociális társadalom Szociális gazdaság fejlesztése Modern menedzsment eszközökkel.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
TIENS DiCHO Csodás otthon DiCHO termékekkel. DiCHO Di Di – jelentése: csökkentés Cho Cho – jelentése: házimunka A DiCHO tehát a házimunkák könnyed csökkentését.
Csepregi Teréz Szociálpolitikai szakért ő Október 2.
 Foglalkoztatási programelem támogatása Ft  Szociális Szövetkezet létrehozása  Képzés, foglalkoztatás, gyümölcsültetvény kialakítása  2.
1 SZENNYEZŐDÉSI KOCKÁZATOK A következő módon határozható meg: Alkalmazás elött orvosi vizsga Periodikus orvosi vizsga Napi járványügyi.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Segédlet a technológiai terv készítéséhez
Egészséges táplálkozás
ÁRUÁTVÉTEL A VENDÉGLÁTÁSBAN
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
FITLIFE BAY Fitness és Mozgásközpont
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Dr. Kovács László Főtitkár
Költséghatékonyság a vendéglátásban
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
A dinamikus WEB alkalmazásának lehetőségei a mezőgazdaságban
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
A talajok szervesanyag-készlete
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Környezetgazdaságtan 1
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Munkaügyi hatósági feladatok 2018.
Felhasználóképzés a kórházban
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
A hétköznapok kémiai biztonsága
Környezeti Kontrolling
14. VILÁGGAZDASÁG.
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Felszín alatti vizek kémiai állapotfelmérése
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
Készletek transzformációja
Online pénztárgépadatok felhasználása a kiskereskedelmi statisztikában
A gazdasági fejlettség mérőszámai
Energetikai Intézkedési tervek végrehajtása
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Víz Víz.
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
A Tudatos biztonság létrehozása
Előadás másolata:

Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Élelmiszer-biztonság az élelmiszer láncolatban

Mezőgazdaság növényi- és állati eredetű nyersanyagok élelmiszer biztonsági megítélése veszélyforrások: –élő ágensek –kémiai-biológiai maradványanyagok –mikrobiológiai veszély (föld szennyeződés - eltarthatóság) Követelmények: –piacra termelt növényi élelmiszerek sertés-, híg trágyával való kezelése tilos (Salmonella, lépfene, tetanusz, gázödémás betegségek) –emberi fekália felhasználása trágyázásra, öntözésre tilos –vágóállatok vizsgálata (élőállat vizsgálat, állatorvosi igazolás) speciális: bélsár bakteriológiai – exportra kerülő baromfinál

Mezőgazdaság II. Kémiai maradványok: –növényvédőszer maradékok, –Növényegészségügyi és Talajvédelmi Állomások – évente: minta: tavaszi primőrök, zöldségek, saláták állati eredetű élelmiszerekből – klórozott CH-ek, peszticidek, foszforsavészterek- nem értek el határértéket kémiai szennyeződés – toxikus nehézfémek: –ólom- csökkenés –kadmium – növekedés szennyezett területek komplex felmérése iránti igény állatgyógyászati maradékok: –antibakteriális anyagok (6-10%) 1997-ig

Élelmiszeripar veszélyforrások: –élő ágensek –mikrobiológiai veszélyek –vágóállatok élelmiszer-biztonsági tényezők az élelmiszer feldolgozás során: –nyersanyagok tisztítása, mosása, vágóállatok megfelelő elhelyezése –előkészítő, válogató, daraboló tevékenységekhez kapcsolódó személyi és tárgyi feltételek biztosítása –hőmérsékleti értékek biztosítása utószennyeződés: –tárolás, csomagolás, kiszerelés –személyi higiénia

Élelmiszer kereskedelem élelmiszerek szállítása fogadása: –szállító eszközök, ládák, rekeszek tisztasága –fehér-tiszta húsruha, lábvédő –tálcák tisztítása a boltokban –áru eredetének igazolása –hússzállítási igazolvány- állatorvos, hús és húskészítményre élelmiszerek tárolása: –szakosított tárolás: nyershús, baromfi külön tárolása külön: húskészítményt, tejet, tejterméket, savanyúságot –hűtőlánc megtartása: gyorsfagyasztott termék nem engedhet fel hűtést igénylő áru, csak néhány percig tartható nem hűtött raktárban –mélyhűtő láda tölthetősége, ‘légfüggöny’ élelmiszer árusítása: –külön elhelyezés: hűtést igénylő és száraz hűtést nem igénylő –árurakodás: eldobható kesztyűvel –eszközök tisztítása, fertőtlenítése –önadagoló pékáru –személyi higiénia (hajvédő, köpeny, rövid köröm) –önkiszolgáló árukocsik tisztítása

Vendéglátás, közétkeztetés nyersanyagok szállítása: –áru jellegének megfelelő → hűtő-termosz kocsiban –átvétel – eredet igazolása áruk elhelyezése: –szárazáru raktár –húselőkészítő, húskamra – darabolás, kicsontozás, szeletelés –zöldség raktár, mosó-előkészítő –tojásmosó és fertőtlenítő mosogatás: –2 rendszerű: fekete - konyhai eszközök, főzőedények, tepsik fehér – tányérok, evőeszközök –4 fázisos: mosás, öblítés, fertőtlenítés, öblítés hűtés: –tej és tejtermékek, hús és húskészítmények külön hűtése

Vendéglátás, közétkeztetés készételes hűtő nem lehet zsúfolt nyersanyag és készétel eszközeinek elkülönítése eszközök mosása, fertőtlenítése (nyersanyag és készételek eszközeinek elkülönítése) padozat tisztítása, fertőtlenítése

Magánháztartások személyi és tárgyi feltételek: –elégtelen berendezések, eszközök –nincs megfelelő higiéniai ismeret –hűtőszekrényben nem megoldott szakosított tárolás –1 tálcás, 1 rekeszes mosogató –mosogatószivacs  baktériumforrás veszélyforrások: –élő ágensek –kémiai maradékanyagok (mosogató-, tisztító- és fertőtlenítőszerek)

Ételek elkészítésére vonatkozó szabályok (WHO 1989) 1.Válasszunk feldolgozott élelmiszert: –pasztörizált tej –nyersen fogyasztott ételt pl. saláta alaposan meg kell mosni 2.Gondosan süssük-főzzük át az élelmiszert: –minden részben 70 °C –fagyasztott húst, baromfit, halat sütés előtt fel kell engedni 3.A sütött-főzött élelmiszert azonnal fogyasszuk el: –szobahőmérsékleten szaporodnak a mikróbák 4.Tároljuk gondosan a sütött-főzött élelmiszert: –4-5 órán túli tárolás –csecsemők, kisgyerekek ételét ne tároljuk –meleg ételt ne tegyünk hűtőszekrénybe –forró (60 °C) körülmények –hideg (<10 °C) körülmények

5.Gondosan melegítsük fel a főtt ételt: –elszaporodott mikróbák elleni védekezés –minden részben 70 °C 6.El kell kerülni, hogy a nyers és főtt-sütött élelmiszer szennyeződhessen: –nyers élelmiszerrel való érintkezés (keresztfertőződés) kerülése 7.Ismételt kézmosás szükségessége 8.A konyhai felületeket tartsuk tisztán: –ruházat, edényzet, felmosó ruha kimosása 9.Védjük az élelmiszert rovaroktól, rágcsálóktól és egyéb állatoktól: –zárható dobozban való tárolás 10.Használjunk tiszta vizet: –esetleges forralás