Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10. A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg.
Advertisements

Magyar Hidrológiai Társaság XXVII. Országos Vándorgyűlés Baja július Szekció. A CSATORNÁZÁS ÉS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS KULCSKÉRDÉSEI NAPJAINKBAN.
Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
AZ ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSEK NEMZETGAZDASÁGI ELŐNYEI Knauf Insulation Kft Kanyuk László.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
CÉG PREZENTÁCIÓ. Sok éves fejlesztői munka eredményeként létrehoztuk azt a szélvédőüveg gyártó technológiát, amellyel a világon egyedülálló minőség érhető.
TÖMÖRÍTÉS. Fogalma A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. A tömörítési arány függ a fájl típusától,
ELTINGA és MTA KRTK KTI Horváth Áron április 7. Lakásárak, támogatások és energiahatékonyság.
Az elektromos áram hatásai:  Hőtani hatás  Fénytani hatás  Mágneses hatás  Élettani hatás.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
ENERGIA TAKARÉKOS RENDSZERSZEMLÉLET AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN Fehér János okl. kohómérök Fűtéstechnikai szakmérnök Székesfehérvár, 2010.JAN.20.
Clean Bean® tisztító készlet kapszulás kávégépekhez.
Energetikai tanácsadás Tervezés Energetikai tanúsítás Komplex kivitelezés Megvalósítási tanulmány Projekt finanszírozás Több mint 400 db kivitelezés több.
CÉLCÉLCSOPORT  Egészségügyi szakmai tájékoztatás és betegtájékoztatás, az egészséges életvitelhez szükséges információk szolgáltatása, publikálása, áttekint-
Energiatakarékos megoldások Név: Szamosi Rozina Felkészítő tanár: Kiss Csaba Iskola: Hernád-Pusztavacs Általános Iskola, Pusztavacsi Tagintézménye Cím:
Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter.
A tüzelőanyag cellák felhasználása mérnöki szempontból- Dr. Bánó Imre.
Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben Konferencia és kiállítás november 9. Nagy létesítmények használati melegvíz készítő napkollektoros rendszereinek.
avagy a háromszög technika
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
ERASMUS+ DISSZEMINÁCIÓS PLATFORM
Az új METÁR szabályozás és a biomassza piac
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
Brikettálás – új innovatív technológia
A körforgásos gazdaság
Kassa A KRÜH kassai irodájának székhelye a város belvárosában a Csáky-Dessewffy Palotában található, valamint az irodamegnyitó december 12-én.
Készítette Tanuló: Kereszturi Patrik
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Mérése Pl. Hőmérővel , Celsius skálán.
A napsugárzás jótékony hatásai:
Természeti erőforrások
Hogyan lett Szentgotthárd energiaváros?
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
Pályázati lehetőségek kisvállalkozásoknak és magánszemélyeknek
A közigazgatással foglalkozó tudományok

Sz&p prof.
Eszék lakos; egyetemi város, megyei székhely
Colorianne Reinforce-B
Környezetgazdaságtan 1
Környezet és Energia Operatív Program Energetikai pályázatai
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
A jármű hajtások különböző megoldásai, világtendenciák, előnyök, hátrányok. Dr. Bánó Imre.
Megújuló energiák Készítette: Petőfi Sándor Általános Iskola
Szélenergia.
B.Sc. / M.Sc. Villamosmérnöki szak
AZ OKOSHÁZAK BEMUTATÁSA
Számítógépes vírusok.
3. A robot képernyőmenüje
Nap és/vagy szél energia
TÁMOGATÁS ÖSSZEGE (Ft)
Élj ökosan – generációkon át I.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Halmazállapot-változások
Készítette: Koleszár Gábor
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10.
Rendszerek energiaellátása 10. előadás
Épületek egészségtana
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Megújuló energiaforrások
Energetikai Intézkedési tervek végrehajtása
Energiahatékonysági és Megújuló Finanszírozási Program Erste Bank Hungary Budapest,
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
VÁLTOZÓ EURÓPA (Nemzet)Biztonsági szemmel
A harmadik Magyar Köztársaság első évtizede
Előadás másolata:

A szélenergia felhasználása rohamos ütemben nő a világban, főleg Európában. A szél megfújja a szélturbina lapátjait ami a forgásával alakítja át elektromos árammá. A szélturbinákat ma már ipari méretekben, nagy csoportokban is felhasználják szélfarmokon.

A vízenergia olyan megújuló energiaforrás, amelyet a víz eséséből vagy folyásából nyernek. Jelenleg a vízenergia primer (elsődleges) energiaforrásként való hasznosítása a világ villamosenergia-termelésének ötöd-hatod részét teszi ki. A vízenergiájának felhasználása vízi erőműveken keresztül történik.

A Nap energiája hő és fény formájában éri el a Földet, melyet az emberiség ősidők óta hasznosít, egyre fejlettebb technológiák segítségével. Napelem segítségével, a napsugárzás energiáját elektromos energiává alakíthatjuk.

Magyarországon a sok régi elavult technológiával épült ház/lakás található. Ezeknek az épületeknek a felfűtéséhez jóval több energia szükséges a nagy hő veszteség miatt. Saját forrás

otelep_ban_ferenc Saját forrás Az elavult technológiával épült épületek fűtéséhez szükséges energia megtakarítását nagyban segíti a nyílászárók cseréje és az épület szigetelése. Ezek megvalósítása akár 30-40% energia megtakarítást is eredményezhet.

A legcélszerűbb energiatakarékos eszközöket vásárolni. Ezt mutatja az energiahatékonysági címke is. Az áruházakban majdnem minden terméken megtalálható ez a címke. Az energiahatékonysági címkén több dolog is fel van tüntetve. Mint például: A gyártó neve, védjegye Készülék típusa Energiaosztály Piktogramok emelik ki az adott teljesítményt, illetve tulajdonságot. Kép forrás:

A régi mosógépek sokkal több energiát használnak fel és ezáltal több áramot, vizet használnak egy mosáshoz, kevés ruhát sok mosószerrel. Míg az új mosógépek energiahatékonyabbak és ezáltal jelentősen kevesebb áramot, vizet használnak. A ruhákat szebben mossa ki kevesebb mosószerrel az újabb technológia. mosoda-k%C3%A9sz%C3%BCl%C3%A9k / EB_WGW_SZB_012_WM600.jpg

A kép forrása: A standby (készenléti) mód kikapcsolásával is sok energiát spórolhatunk meg. Ha a készüléket kihúzzuk a hálózatból akkor a standby mód is megszűnik, habár ez körülményes. Az újabb technikai berendezéseknél beállíthatjuk, kikapcsolhatjuk a standby mód-ot.

Vannak olyan elemek amelyeket újra fel lehet tölteni. Ezek azért energiatakarékosak, mert mi saját magunk tölthetjük újra és nem kell a gyártására energiát felhasználni. A hagyományos elemektől a”Recharge vagy a Rechargeable” szó különbözteti meg.

A technika fejlődésével ma már a televíziót is energiahatékonyabban használhatjuk. A régi csöves televíziók bemelegedéséhez nagy áramfelvételre volt szükség. A mai TV-k könnyebben kezelhetőek, mint elődeik. Az újabb TV-k bekapcsolásához kevesebb energia szükséges.

Az izzó 1879-es felfedezése óta óriási változásokon ment keresztül. Az izzók legnagyobb hátránya a kis fényhasznosítás, azaz a kis hatásfok, hiszen a bevezetett energia mindössze 2-5%-át alakítják fénnyé, a többi hőként kárba vész. A mai kompakt fénycsövek (energiatakarékos izzók) 1980-as években terjedtek el, hatásfokuk jobb, a veszteségként keletkező hő kevesebb. Milyen fénycső milyen izzót helyettesít? 3 W15 W 5 W25 W 9 W40 W 11 W60 W 15 W75 W 20 W100 W 23 W2×60 W

h%C5%B1t%C5%91g%C3%A9p-k%C3%A9sz%C3%BCl%C3%A9k- h%C5%B1t%C3%A9s / A régi hűtőszekrények sokkal több energiát fogyasztanak, ha be van fagyva a fagyasztórész. A régi hűtők freon gázt tartalmaztak ami károsította az ózonpajzsot. Az új hűtőszekrények már nem tartalmaznak freont. A legtöbb Non-Frost technológiával készül. Ezeknek a hűtőknek jobb az energiahatékonysága is.

A régi gázkazánok sokkal több energiát (gázt) használtak el, mivel azokban a készülékekben volt őrláng, ami éjjel-nappal ment. A mostani Kondenzációs kombi gázkazánok hatékonyabbak, mivel az égéstermékben lévő rejtett hőt is (füstgázban lévő vízgőz lecsapatásával) hasznosítja. Az őrlángos és a kondenzációs kazánok közötti különbség 20-35% megtakarítást eredményez. A kondenzációs kazánok külön energia és költség ráfordítása nélkül képes előállítani meleg vizet.

megújuló energiaforrás Melyek a megújuló energiaforrások? Napenergia, Vízenergia, Szélenergia,stb. Szén, Kőolaj, Földgáz, stb. energiahatékonysági címké Megtalálható-e az energiahatékonysági címkén az energiaosztály? Igen, megtalálható Nem található meg mai mosógép Az energián kívül mit használ még kevesebbet a mai mosógép? VizetFreont épület szigetelése, nyílászárócseréje Az épület szigetelése, nyílászárócseréje hány % energia megtakarítást eredményez? 30-40% 60-75% izzó Melyik izzó ad le nagyobb hőt? Hagyományos izzóKompakt fénycső gázkazánok Az őrlángos gázkazánok energia hatékonyak? Igen, a leghatékonyabbak Nem, nem hatékonyak

tovabbkepzesi-szak-a-debreceni-egyetemen/ in_Neuenkirchen.JPG elep_ban_ferenc 0.jpg ringofdeath.jpg

Vissza a kérdésekhez