A választottbíráskodás a legfontosabb alternatív vitarendezési lehetőség Lukács Józsefné dr. A Magyar Kereskedelmi és.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
jogorvoslati rendszere
Advertisements

A közjegyző szerepe és lehetőségei a végrehajtási eljárásban
A pártfogó felügyelet lényege A pártfogó felügyelet a bűncselekményt elkövetők ellenőrzését, irányítását, a társadalomba beilleszkedésük.
Felkészülés a évi országgyűlési képviselő-választásra
Közbeszerzéssel, közbeszerzési eljárás megsértésével kapcsolatos jogorvoslatok (közigazgatási jogorvoslatok) I. Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottság.
 nov. 4-én fogadták el  szeptemberében lépett hatályba  Cél: alapvető emberi jogok fenntartása+realizálása  Kötelezettségek kikényszeríthetőségéért.
A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér
Közigazgatási alapismeretek
E-KERESKEDELEM SZABÁLYOSAN
AIDA Europe Jogválasztás a biztosításban és viszontbiztosításban Professor Rob Merkin Barlow Lyde & Gilbert LLP 27 November 2008.
Az Európai Közösségek Bírósága - A Bíróság - Az Elsőfokú Bíróság - (A Közszolgálati Törvényszék)
6. téma: A hatóság döntései
HÁZASSÁGI PEREK február 18. Jogász szak, nappali
Modern magyar polgári eljárásjog vázlata
Szabálysértési méltányossági kérelem
Marosi Ildikó PPKE ÁJK május
A Ket. tervezett módosítása
Fogyasztói igényérvényesítés – közérdekű keresetek
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
A fogyasztóvédelmi törvény változásai civil szemmel dr. Krajcsik Szilvia „Fogyasztóvédelem-tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok” Nemzetközi szakmai.
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet
Az orvos szabálysértési felelőssége
Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
Avagy a vagyon visszaszerzésének lehetséges módjai…
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
A Nemzeti Civil Alapprogram szervezeti felépítése, feladat- és hatáskörök Előadó: dr. Ugron Gáspár.
Elektronikus eljárás a polgári perben
Fogyasztóvédelmi jogviták rendezése a Pest Megyei Békéltető Testület gyakorlatában Egyszerűen - Gyorsan - Ingyenesen „Törökbálinti Ősz” – Vásár és Kiállítás.
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
Tulajdonos és ügyvezető közötti viszonyok megváltozása „Az ügyvezetői tévedés ára” konferencia május 8. dr. Fehérváry Ákos, ügyvéd / partner Kajtár.
A perújítás előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
Jótállás. Kisajátítás Építési jog április 3. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
1 A vállalkozót megillető jelzálogjog Dr. Stefan Wirz Baur Hürlimann AG.
Bírósági felülvizsgálat Nappali tagozat Győr 2015.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Fogyasztói jogérvényesítési lehetőségek készítette: dr. Tulipán Péter.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett szervezett Állandó Választottbíróság Lukács Józsefné dr. titkárságvezető.
A Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (ICC) Magyar Tagozata; | május 24. A választottbíráskodás általános bemutatása, a választottbíráskodás előnyei Dr.
Munkajogi ismeretek.
Az Európai Unió gazdasági joga Nemzetközi magánjog Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Kiemelt jelentőségű hatósági ügyek dr. Ötvös Tünde 2015.
Ahogy a bv. bírók és ügyészek látják, javaslatok és ötletek pártfogóknak Dr. Végh Edit büntetés-végrehajtási bíró.
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
Az általános közigazgatási rendtartás
A közigazgatási eljárás II.
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
Polgári nemperes eljárások Polgári perrendtartásban szabályozott nemperes eljárások Szeptember 21. Dr. Molnár Judit.
Újratervezés a hazai közigazgatási eljárásjogban
A bizalmi vagyonkezelés családjogi vonatkozásai szeibert VI
A bírósági végrehajtás I.
Az állami támogatások versenyszempontú ellenőrzése Magyarországon
26. Jogorvoslat és döntés-felülvizsgálat
A közigazgatási perek április 3..
A személyállapottal kapcsolatos perek A házassági perek
Nemzetközi jogviták békés rendezése
Határozatok Fajtái Ítélet per érdemében ítélet teljességének elve
Polgári perjog előadás
Kompetenciák 1. Joghatóság
ÁTLÁTHATÓ, HOZZÁFÉRHETŐ ÉS VERSENYKÉPES KÖZBESZERZÉS  BÍRÓSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT MAGYARORSZÁGON Dr. Gyarmathy Judit november 14.
Nemzetközi magánjog II.
A HÁZASSÁGI PEREK KÖZÖS SZABÁLYAI
Közbeszerzési Döntőbizottság
BAMKH Hatósági Főosztály
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Közbeszerzési Döntőbizottság
Krity Csilla Katolikus Pedagógiai Intézet
Előadás másolata:

A választottbíráskodás a legfontosabb alternatív vitarendezési lehetőség Lukács Józsefné dr. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett szervezett Választottbíróság titkárságvezetője

Mi az a választottbíróság ?  Döntés a vita elintézésének módjáról  Döntőbíró kiválasztása  Miért azt a személyt választják?  Meghozott döntés véglegessége  Meghozott döntés elfogadása, végrehajtása  Választottbírósági klauzula  Választottbíró  választottbírói speciális szakismeret, szakmai elismertség/ névjegyzék  Gyors, egyfokú eljárás  Jogerős végrehajtható ítélet (csak érvénytelenítés!)

 Előnyök  Gyors  Egyfokú  Költséghatékony  Szakértelem  Szabadság az eljárás szabályainak meghatározása terén  Hátrányok  Egyfokú eljárás!  Megfellebbezhetetl en, végleges ítélet  Lehetnek anyagi jogi tévedések  Nincs díjplafon!  Állami bíróságtól elkülönült (nehézkes kapcsolódó eljárások)

Választottbíróságok fajtái  Eseti  Egy ügyre jön létre  A felek határozzák meg a választottbírósági eljárás szabályait  Intézményes  Rendszeres ügyforgalmat feltételez  Többnyire egy adott szervezethez, intézményhez kapcsolódik  Kidolgozott, elfogadott eljárási szabályzat  Választottbírói névjegyzék  Állandó székhely, adminisztratív ügyintézői háttér

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett szervezett Állandó Választottbíróság  Legnagyobb, leghosszabb ideje folyamatosan működő intézmény  Nemzetközi ügyekben is eljár  Általános hatáskör  Tárgyalás helye a felek kérése szerinti városban  Gyorsított eljárás  Bizalmi elv

Ügyforgalom (a Vbt. hatályba lépésétől 5620 ügy)

A választottbíróság kiköthetősége és a kikötés módja  (1) Bírósági peres eljárás helyett választottbírósági eljárásnak van helye, ha  a) legalább a felek egyike gazdasági tevékenységgel hivatásszerűen foglalkozó személy és a jogvita e tevékenységével kapcsolatos, továbbá  b) a felek az eljárás tárgyáról szabadon rendelkezhetnek, és  c) a választottbírósági eljárást választottbírósági szerződésben kikötötték. (separability: VBH.1996/6.; ÁSZF-ben: VBH.1998/4.)  (2) Választottbírósági eljárás az (1) bekezdés a) pontjában foglalt feltétel hiányában is kiköthető, ha azt törvény megengedi. (hallgatólagosan: VBH.2004/2.)

A választottbíróság ítéletének érvénytelenítése  A választottbíróság ítélete ellen fellebbezésnek nincs helye (BH ); csak az ítélet érvénytelenítése kérhető a bíróságtól, az 55. §-ban felsorolt okokból (végzés ellen ez sem kérhető: BH ; vizsgálandó körülmények: BH , BH ).  Ki terjesztheti elő az érvénytelenítési keresetet és melyik fórumnál?

Érvénytelenítési okok /55. § (1)/  (1) a) a választottbírósági szerződést megkötő félnek nem volt jogképessége vagy cselekvőképessége;  b) a választottbírósági szerződés annak a jognak a szabályai szerint, amelynek alávetették, ilyen kikötés hiányában a magyar jog szerint érvénytelen;  c) a választottbíró kijelöléséről, illetve a választottbíróság eljárásáról nem volt szabályosan értesítve, vagy egyébként nem volt képes az ügyét előterjeszteni;  d) a választottbíróság hatáskör hiányában járt el;  e) a választottbíróság összetétele vagy eljárása nem felelt meg a felek megállapodásának (a jogkikötésen anyagi jog értendő: BH , részítélet is indokolandó: 5.P /2005., közbenső ítélet kérése: 12.G ).

Érvénytelenítési okok /55. § (2)/  (2) A választottbírósági ítélet érvénytelenítése arra hivatkozással is kérhető, hogy  a) a vita tárgya a magyar jog szerint választottbírósági útra nem tartozik, vagy  b) az ítélet a magyar közrendbe ütközik (a jogszabálysértés nem automatikus közrendsértés: EBH , BH ).

A választottbírósági ítélet elismerése és végrehajtása  Mikor tagadhatja meg a bíróság a választottbírósági ítélet végrehajtását? (érvénytelenítési eljárás sem függeszti fel automatikusan a végrehajtást: BH )  Hogy történik a végrehajtás Magyarországon?  A New-York-i Konvenció (kihirdette: évi 25. tvr.)