Free Software Foundation Hungary Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerüsítéséért és honosításáért A magánélet biztosítása.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Melyiket válasszam? Windows VS. Linux Készítette: Uher Bertalan.
Advertisements

Smart Times Budapest 2015 Készítette Készítette: Kamarás Gábor.
A MATARKA és az egyedi azonosítók, különös tekintettel a szerzőkre Burmeister Erzsébet, Miskolci Egyetem, Könyvtár, Levéltár Múzeum Networkshop konferencia,
A felhasználói interfész A felhasználói interfész az a felület, amellyel a szoftver az ember felé „fordul”; amellyel a felhasználó nap mint nap találkozik.
A kártyanyomtatás fortélyai Csákvári Krisztián Kártya és címke gyártás
A sport és határterületei szakirodalmának keresése könyvtári katalógusokban Pándi Dóra TE könyvtáros.
ECM/DMS A GYAKORLATBAN E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS
E-BANKING SUMMIT március 3. Biztonságos kommunikáció biztosítása a pénzintézetek és a hatóságok között Szabó Katalin Termékmenedzsment osztályvezető.
Nagyprezentáció Társaság a Lakásépítésért Egyesület lobby tevékenység a magyarországi lakásépítések élénkítése érdekében Előadó:
Növényvédő szerek tárolása a felhasználónál 89/2004 FVM rendelet Növényvédő szert elkülönített raktárban, vagy illetéktelenek által nem hozzáférhető szekrényben,
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Állampolgárok lehetőségei A helyi közérdekű adatok nyilvánossgának előmozdításában – Madarász Csaba // Üvegfalu program.
INTERNETES BÖNGÉSZ Ő K Készítette: Horváth Tünde.
ISKOLAKÉSZÜLTSÉG – AZ ADAPTÍV VISELKEDÉS FEJLETTSÉGE dr. Torda Ágnes gyógypedagógus, klinikai gyermek-szakpszichológus Vizsgálóeljárás az iskolába lépéshez.
A banki kapcsolatok ÚJ dimenziója. Mi a Zöld bankszámla? A Zöld Bankszámla egy teljesen zárt, felhő alapú informatikai és dokumentum kezelő rendszer,
BINARIT TIMESHEET Több, mint munkaidő nyilvántartás Virág Zsolt (BINARIT Informatikai Kft.)„Hogyan legyek milliomos?” konferencia – BKIK ( )
„Internetes kommunikáció” pótkurzus Készítette: Tóth Tímea Szak: Tantárgykódja: Tanár neve:
Előadó: Bali Kornél Mikro-, kis-és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása.
Informatikai rendszerek általános jellemzői 1.Hierarchikus felépítés Rendszer → alrendszer->... → egyedi komponens 2.Az elemi komponensek halmaza absztrakciófüggő.
A szaktanácsadás szolgáltatási terület dokumentációja Némethné Józsa Ágnes Intézményfejlesztési referens.
FELHŐ (CLOUD) Tokár Dániel NK.: C9F5B3. MIRŐL IS LESZ SZÓ?  Mi is az a felhő?  Előnyök / Hátrányok  Biztonság  Néhány nagyobb szolgáltató  Összegzés.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Szervezeteken átnyúló folyamatok biztonsága Harsán Péter szervezőmérnök.
Hogyan partícionáljuk meghajtónkat?
A TF Könyvtár katalógusának használata
ERASMUS+ DISSZEMINÁCIÓS PLATFORM
Nemzeti Audiovizuális Archívum
Berényi Eszter – Damásdi Judit
NIIF VoIP projekt aktualitások
Nagyméretű állományok küldése
Cím Szerző Konzulens.
Vírusvédelem - ESET NOD32 cseréje – KASPERSKY ENDPOINT SECURITY FOR BUSINESS ADVANCED vírusvédelmi megoldás - piacvezető, legmodernebb megoldás - központalag.
Brikettálás – új innovatív technológia
Biztonságos Internet Nap február 7.
Az iskolai könyvtár telepítése, térszervezése és felszerelése
Gyűjtőköri szabályzat
WE PROVIDE SOLUTIONS.
A magánélet biztosítása Szabad Szoftverekkel
HUNTÉKA Integrált Könyvtári (Közgyűjteményi) Rendszer
TESZTSOR.HU REGISZTRÁCIÓ, VÁSÁRLÁS ÉS TESZTKITÖLTÉS ELKEZDÉSE
Biztonságos Internet Nap február 7.

Tömörítés.
TAJ KÁRTYA Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS
Kérdések és válaszok az előfizetéses rendszerekről
INFORMATIKA szeptember ELŐADÓ III. alkalom
Otthoni tárgyi környezet
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
A Hálózat és Az internet
Számítógépes vírusok.
Mi jut Önnek eszébe a napi postázásról?
Mobilkommunikáció Eszközök és hálózatok
Környezeti Kontrolling
Hiteles Elektronikus Archívum
A távoli asztal, valamint az Endnote használata a távoli asztalon
Az elektronikus aláírás
Az InfoPontot eszik-e vagy isszák?
Könyvtárhasználati alapismeretek II. Olvasószolgálat
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
INFORMATIKA október ELŐADÓ III. alkalom
Nyílt forráskódú szoftverek alkalmazása a smart home technológiában
„Vásárolj okosan” Mobil kiegészítők vásárlási szokásai
Dr. Vasas Lívia, PhD december
Ki mit tud?- művészeti nap december 15. szombat
TITKOSÍTÓ ALGORITMUSOK
IT hálózat biztonság Összeállította: Huszár István
OpenBoard Kezelő Tananyag közzététele a KRÉTA rendszerben.
Miért veszélyes a gyógyszerhamisítás?
Előadás másolata:

Free Software Foundation Hungary Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerüsítéséért és honosításáért A magánélet biztosítása Szabad Szoftverekkel Varga Csaba Sándor "Ha a GNU elkészül, mindenki úgy kaphat majd jó rendszerszoftvert, mint levegőt"

Free Software Foundation Hungary Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerüsítéséért és honosításáért Mit tekintünk kényes iratnak? - Mindent olyan adatot, amely nyilvánosságra kerülés esetén kellemetlen lehet pl: - /SMS/Log/Szerződés/hívásnapló/kényes házi videó Alapvető hozzáállás: - Nincs olyan titkosítási eljárás, amely bizonyos időn belül ne lenne visszafejthető. - Kombináljunk és használjuk ki a maximumot, minden új lehetőséget

Free Software Foundation Hungary Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerüsítéséért és honosításáért Ne csak a dokumentumot védjük! ● - Védjük a médiát amire felkerül (Disk,Pen Drive,Flash,Dat,stb) ● - Védjük adatvesztés ellen, ha nem akarjuk megtudni, hol van a székháza a Kürt Kft -nek ● - A backup -is ugyan olyan veszélyes és védendő mint az eredeti anyag ● - Katasztrófa és rablás védelmi szempontokból tartsuk a telephelytől távol a mentést ● P: WTC / OEP ● - A mentéseink fabatkát sem érnek ha nincsenek kipróbálva és kontrolálva

Free Software Foundation Hungary Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerüsítéséért és honosításáért Törvényes keretek ● - Európai jogrendszer: szabad mind a titkosítási algoritmusok, mind az adatok fölötti rendelkezést tekintve ( ! UK) ● - USA: A szabadság ára

Free Software Foundation Hungary Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerüsítéséért és honosításáért Kezdjük a kályhánál! ● Titkosítsuk magát az adatkapcsolatot! Wifi ! ● - Két telephely között, vagy akár az otthon VPN ● Wifi vagy 3G ?

Free Software Foundation Hungary Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerüsítéséért és honosításáért Böngésző – barát vagy ellenség ● cookie törlés kilépésnél ● No Script ! ● Addbolck+Filter Updater ● Https mindig ha lehet, de mindig nézzük meg a tanusítványt ● Show IP ● Netcraft toolbar ● Kényes adatok törlése kilépésnél

Free Software Foundation Hungary Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerüsítéséért és honosításáért Internetbank a kényelmes ellenség ● Miért használnak még mindig es titkosítást? ● Nat mögül biztonságos ? ● SMS vagy Token ? ● Minden esetben egyeztessük az IP -t és az SSL -t is ● Azonosítás telefonban és számlainfó SMS ben. ● Azonosítás bankfiókban. ● Vásárláskor miért írják fel a kártya számot ? ● Akkor marad a párna ciha ?

Free Software Foundation Hungary Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerüsítéséért és honosításáért Határ a kényelem és a biztonság között ● Google a jó barát ? ● Gtalk,Gmail,Gcal,GoogleDoc? ● Skype? - Chroot – Rootkit? Mic Off? ● VOIP hivások az interneten?

Free Software Foundation Hungary Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerüsítéséért és honosításáért Biztonságos Chat ● Pidgin ● Az összes létező protokoll támogatása: ● Msn/AOL/ICQ/JABBER/Gtalk/stb ● OFF The Record Plugin ● Gpg Plugin ● Gaim Encryption RSA kulcspárok ● Csevegés rögzítés ki/be ● Kiegészítő Hw kezelése pl: villogtatás

Free Software Foundation Hungary Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerüsítéséért és honosításáért ● - Ha csak adatokat töltögetünk az otthoni és a munkahelyi gépre, akkor remek megoldás az SHFS, amely ssh -n keresztül felcsatol távoli file -rendszereket (beállítása egyszerű és kulcs használata esetén biztonságos)

Free Software Foundation Hungary Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerüsítéséért és honosításáért ● - A gépeket minden esetben védjük tűzfallal, lehetőleg applikációs szintűvel ● - Szinte minden TCP/IP kapcsolat levédhető valahogyan: ● - Ftp: SFTP/ Open SSL Ftp/ SCP ● - Mail: SSL Pop-Imap / SSMTP / végső eset Ssh port fw ● - Ssh: Csak kulcs használatával – AllowUser direktiva ● - Web: apache-ssl, Open SSL ● - VNC: Ultravnc ● Az adminisztratív portokat soha sem a megszokott helyen használjuk – Security by obscurity

Free Software Foundation Hungary Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerüsítéséért és honosításáért /SMS ● - Az -t és az Sms -t tekintsük nyílt formának, mintha egy üzenőfalra írnánk. ● - Az eket titkosítsuk GPG/PGP párossal, lehetőleg minden esetben, ezzel is megzavarva a lehallgatót, hiszen a jelentéktelen levelek is kódolás alá esnek így. ● - Sose írjunk titkosított levélhez valós 'Suject'-et. Hiszen az nincsen titkosítva, a levél törzsébe amely titkosított, oda már írhatunk. ● - A titkosíott levél törzsébe mindig rakjuk bele az eredeti feladót és címzettet, mert azt biztosan nem lehet menet közben manipulállni. ● - Az sms ugyan olyan könnyen hamisítható, mint az .

Free Software Foundation Hungary Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerüsítéséért és honosításáért Adathordozón való tártolás ● Legyen az pen drive, vagy 1 TB -os merevlemez a kényes adatainkat tarsuk Crypto Image -ben. ● Multi platformos diszk titkosítási lehetőségek: True Crypt ● Loop-AES ● Luks ● A loop-AES titkosítási és adattárolási módszer kombinálható a gpg - vel, így nagyobb adat biztonság érhető el.

Free Software Foundation Hungary Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerüsítéséért és honosításáért

Free Software Foundation Hungary Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerüsítéséért és honosításáért Jelszavak és a papír ● Az eddig bemutatott technikák alapja, hogy rendelkezünk egy jelszóval vagy kulcssal, amely nyitja az adattárolónkat. A kulcsot is titkosítva érdemes tartani:) ● Erre jó lehet egy PDA, akár 10-20e ft -os is, csak lehessen rá telepíteni olyan applikációt, amely megfelelően védhető. pl Cryptopad ● A jelszavakat generáljuk, pl PWGEN -el, és havonta változtassuk. ● Ha pedig elfelejtettük a jelszó jelszavát, és kizártuk magunkat véglegesen minden rendszerből, akkor kezeltessük magunkat a Pszichiátrián.

Free Software Foundation Hungary Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerüsítéséért és honosításáért Backup ● Artisjus védett CD/DVD lemezek mindősége. ● Többszörösen biztosított és különböző titkosítást használó USB drive mentés (más más gyártó és széria!!) ha nincs kazetta. Remote backup. ● Villám és túlfeszültségre való felkészülés, akár fizikai leválasztás segítségével is. ● Wifin nem mentünk, hanem publikálunk!!! (Time Machine) ● Menés visszaállítás, időzítetten. Kisvállalati környezetben legalább egy banki trezor.

Free Software Foundation Hungary Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerüsítéséért és honosításáért A szabad szoftver filozófia szerint, nem valami ellen, hanem valamiért teszünk. Varga Csaba Sándor