A gazdasági szakszöveg mint a szaknyelvtanítás egysége A gazdasági szakszöveg mint a szaknyelvtanítás egysége Mágocsi Nyina Budapesti Corvinus Egyetem.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
Advertisements

Fókuszban az önkormányzati tagsággal rendelkező szociális szövetkezetek _ A pályázatkezelői felület bemutatása.
A Végrehajtó Ügynökség, a pályáztatást támogató elektronikus rendszerek, valamint az elszámolhatóság főbb kérdéseinek bemutatása Németh Veronika – NFFKÜ.
Hogyan készüljünk a francia nyelvi érettségi változásaira?
A Non-Profit teljesítménymérés problémái (mérési és fejlesztési lehetőség) Márkus Gábor CVS, PVM, TVM, igazgató Stúdium Kft. Oktatás és Projekt menedzsment.
TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
PROJEKT INDÍTÓ KONZULTÁCIÓ TÁMOP B-15/1/KONV
Útmutató az adatbázis használatához. − 1957 – ODK - Orvostudományi Dokumentációs Központ − 1960-tól: OOKDK - Országos Orvostudományi Könyvtár és Dokumentációs.
European Commission Enterprise and Industry Az INNO-Way program bemutatása Székesfehérvár november 05.
Követelményelemzés – követelményspecifikáció A szoftverfejlesztés kapcsán az elemzés speciálisan egy kezdeti szakaszt jelöl, amelynek alapvető feladata.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
A szaktanácsadás szolgáltatási terület dokumentációja Némethné Józsa Ágnes Intézményfejlesztési referens.
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Beszerzési specialista Dolgozz velünk az Élet habos oldalán!
ERASMUS+ DISSZEMINÁCIÓS PLATFORM
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Lendületben a Pénziránytű Iskolahálózat
DIGITÁLIS VÁSÁRLÁSOK, GENERÁCIÓS KÜLÖNBSÉGEK
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Kína üzleti szemmel június 24..
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
Gyűjtőköri szabályzat
Pályaválasztási tanácsadás
Dr. Kovács László Főtitkár
Új továbbképzési lehetőségek tanároknak és oktatóknak
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Mayer József Budapest február 27.
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Öröklési szerződés és Köteles rész
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Az ifjúsági közösségek szerepe a helyi kulturális életben
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
14. A SZÖVEGFAJTÁK JELLEMZŐI mozaweb. hu/mblite. php
Környezeti teljesítményértékelés
Tájékoztató a évi OSAP teljesüléséről
SZÁMVITEL.
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
Vállalatgazdaságtan (BAI0030L; GZB2320L) 2017/18 tanév I. félév
Korrupció és közbeszerzési kartellek
Előadó: Daka Zsolt ügyvezető Gyulahús Kft.
„Általunk lesz jobb!” EURÓPAI IFJÚSÁGI HÉT 2008.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Érettségi élő idegen nyelv
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
14 év szakmai tapasztalat
REKLÁMESZKÖZÖK ÉS REKLÁMHORDOZÓK
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Baranya Megyei Önkormányzat
[Év beszúrása]. évi iskolaév Intézmény Tanár Osztály
[Év beszúrása]. évi iskolaév Intézmény Tanár Osztály
Az MKET új stratégiája – Szolgáltató MKET
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
KONFERENCIA KAFFEE projekt Óvári Márta Köznevelési Főosztály
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

A gazdasági szakszöveg mint a szaknyelvtanítás egysége A gazdasági szakszöveg mint a szaknyelvtanítás egysége Mágocsi Nyina Budapesti Corvinus Egyetem

Szaknyelv orosz: языки для специальных целей ( ЯСЦ ) angol: languages for special/specific purposes (LSP) ”nyelvi alrendszer”, a „funkcionális stílus”, a „regiszter”, a „műfaj”

A szaknyelveket kizárólag a különböző típusú szaknyelvi szövegek képviselik „A szaknyelv mind a szóbeli, mind az írásbeli diskurzusban szövegek formájában realizálódik. A szaknyelvi szöveg – mindig olyan szöveg, amelyben akkumulálódik és megőrződik a szakmai, speciális tudás.”: Хомутова Т.Н.: Язык для специальных целей (LSP): вопросы теории. Вестник ЮурГУ №15, 2007:56.

Gazdasági szaknyelv 1. Tudományos-elméleti réteg – Szövegtípusok: tudományos előadások, tudományos cikkek,egyetemi előadások, gazdasági tankönyvek 2. Szakmai-társalgási réteg – Szövegtípusok: cikkek a napisajtóban, gazdasági hírek a rádióban és a televízióban, reklámprospektusok, konzultációk 3. Szakmai-gyakorlati réteg: А) Vállalati belső kommunikáció – Szövegtípusok: beszámolók az ügyek állásáról, pénzügyi mérlegek,jegyzőkönyvek, körlevelek, értekezletek, konferenciák,telefonos megbeszélések B) A vállalat külső kommunikációja – Szövegtípusok: kereskedelmi levelezés (igénylés, ajánlat, rendelés stb.), szerződés aláírás, gazdasági újságokban, folyóiratokban megjelenő cikkek, nyomtatványok,éves beszámolók, üzleti tárgyalások, telefonos megbeszélések,konzultációk

A gazdasági szaknyelvi kommunikáció: összetett jelenség, melyben a szakmai-nyelvi alterületek széles spektruma figyelhető meg, ezeket pedig különböző típusú gazdasági szövegek képviselik. Minden szöveg konkrét elemekkel határozható meg és megvannak a saját jellegzetességei, amelyeket most egy gazdasági szövegtípus, a hivatalos meghívó példáján mutatok be. Ez a gazdasági szöveg főleg az írásbeli kommunikációban használatos: meghívólevelet küldenek nemzetközi vásárok vagy kiállítások, konferenciák, szimpóziumok, valaminek a hivatalos megnyitása és bemutatása alkalmából, előzetes tárgyalásokra, üzleti vacsorára, reggelire, hivatalos fogadásra, a cég meglátogatására invitálva. Mindazonáltal a hivatalos meghívó kommunikatív-funkcionális elemei alapján szóbeli beszédhelyzet is létrejöhet – például meghívás üzleti telefonbeszélgetés során

A gazdasági szöveg szintjei: formai struktúra kommunikatív-funkcionális elemek szókincsbeli és nyelvtani megvalósítás

Formai struktúra A feladó megnevezése, címe és egyéb elérhetőségei A levél feladásának helye és ideje A címzett megnevezése és elérhetősége A levél témája A levél fő szövege (а) Уважаемые господа!/ Уважаемый господин!/ Уважаемая госпожа!/ Дорогие друзья! (b) Разрешите пригласить Вас на конференцию…/ Позвольте пригласить Вас на предварительные переговоры/ Приглашаем Вас принять участие в Международной ярмарке/ Просим Вас принять участие в открытии выставки/ Мы были бы очень признательны, если бы Вы смогли посетить презентацию… (с) Мероприятие состоится 31 марта 2014 г. по адресу …/ проводится с 5 апреля по 16 апреля 2014 г. (d) С уважением / В надежде на скорую встречу, с уважением… Aláírás Melléklet feltüntetése

Kommunikatív-funkcionális elemei (а) megszólítás a szakmai-gyakorlati réteghez tartozó szövegekre jellemző nyelvi formulával (b) inspiráló/cselekvésre ösztönző nyelvi tevékenység – a meghívás, mely feltárja és meghatározza az adott szövegtípusnak a lényegét (с) informáló beszédtevékenység – közlés, amely tartalmazza a rendezvénnyel kapcsolatos összes információt: megadja a rendezvény elnevezését, idejét és a lebonyolítás helyszínét (d) a szöveget a búcsúzás nyelvi tevékenysége zárja – erre a szakmai-gyakorlati réteg standartizált formai elemei jellemzőek Mindegyik beszédtevékenységhez gyakran több lehetséges nyelvi variáns, megfogalmazás tartozik, ezek a konkrét szövegtípus stilisztikai változatai.

Lexikai-grammatikai megvalósítás a megszólításban kizárólag többes szám második személyű, nagy betűvel írt személyes névmást (Вы, Вас) használunk a küldőt/beszélőt többes szám első személyű forma jelöli a beszéd gazdaságosságát szolgáló, az összetett igei állítmány feltételes módban álló állandó szerkezetei – Мы хотели бы пригласить Вас, Мы были бы очень признательны, если бы Вы… Felszólítás + főnévi igenéves szerkezetek, melyek szemantikájába beletartozik a címzett ösztönzése arra, hogy a beszélő irányába jóindulatú (azaz a címzett hasznára is váló) cselekvést hajtson végre. – Разрешите пригласить Вас …/ Позвольте пригласить Вас …

A Meghívót mint az írásbeli és szóbeli szakmai kommunikáció szövegét А2, В1 szintű csoportok óráin lehet feldolgozni. A szöveg szintjeinek (formai struktúra, kommunikatív- funkcionális és lexikai-grammatikai elemek) részletes feldolgozása és egy minta alapján összeállított lexikai- grammatikai feladatsor segítségével elérhető, hogy a tanulók nagyobb jártasságra tegyenek szert az adott szövegtípus megalkotásában. A szóbeli megnyilatkozás képességet pedig olyan szerep- és szituációs játékok során is ki lehet alakítani mint Meghívás telefonon, Meghívás az üzleti partnerrel beszélgetve.

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket !