Énekek éneke El ő adó: Zarka Péter Kérjük halkítsák le vagy kapcsolják ki a mobiltelefonjaikat! KÖSZÖNJÜK!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TAMOP B-11/ „A fiatalok családi életre nevelését, a kismamák munkaerő piaci elhelyezését segítő, innovatív családbarát szolgáltatások.
Advertisements

A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Szent Pál missziós tevékenysége és a „pogánykeresztény” közösségek.
Izrael Jézus idejében. 1. Vallási csoportok  Szaddúceusok. Legbefolyásosabb csoport voltak: A főtanács tagjai, a papok és a jeruzsálemi „arisztokrácia”
VIZSGAFELADATOK PMMIK, MÁJUS 26. LETÖLTHETŐ:hr2.pte.hu/vizsgappt.
A Horthy-korszak kezdete Trianoni békeszerződés. 1.Előzmények (a tanácsköztársaság bukása utáni időszak) a.) rövid életű, átmeneti kormányok alakulása.
Keletkezése és sugalmazottsága. Kánon és történeti hitelesség.
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Safer Internet oktatási programjának tapasztalatai a közötti időszakban Sterner Zoltán VIII. Nemzetközi.
Melyik agyféltekéje domináns? – teszt Pillantson a pörgő lányra! Merre forog? Az óramutató járásának megfelelően vagy azzal ellentétesen ?  Ha úgy.
Kezdő Ének Mialatt mély csend borult mindenre, és az éjszaka sietôs útja közepén tartott, mindenható Igéd, Urunk, királyi trónjáról eljött közénk. (Bölcs.
Izrael „történelem előtti” kora. 0. Mi az a „történelem előtti kor”? A zsidó történetírás Kr.e körül jelent meg Kánaánban:  Az éppen megszülető.
Példabeszédek könyve február 9. El ő adó: Zarkáné Teremy Krisztina.
Áj falu. Fekvése: Tornától 4 km-re északra a Szlovák karszthegység az Áj-i szurdok-völgy bejáratánál fekszik m tengerszint feletti magasságban.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Nemzeti Audiovizuális Archívum
Berényi Eszter – Damásdi Judit
Vándor tábor Szokolya, Az Újszegedi Református Egyházközség
Isten Nagy Terve 2 rész: Isten, ma is Teremtő.
Ó szép Jézus. Ez új esztendőben légy híveidben. Ó Mária
A protestáns vallások terjedése Magyarországon
Gyűjtőköri szabályzat
XXI Évközi Vasárnap B- év.
A sport és testnevelés legfontosabb kézikönyvei, nyomtatott tájékoztató kiadványai Doktori Iskola Salamin Krisztina
SZÁMVITEL.
(Dávid és Salamon uralkodása)
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
50. Zsoltár (49.).
Az Írások könyvcsoportja
Öröklési szerződés és Köteles rész
a nehéz napokat rád bízom. Rád bízom, rád bízom a fényes napokat is.
Oltáriszentség, Papság,
A „fény százada”.
Igeolvasás.
MI MARADT A RÓMAI BIRODALOMBÓL?
SZÁMVITEL.
Abba Atyánk! Abba Atyánk!
JÓ REGGELT! MA JÓ NAPUNK LESZ !.
Csongor és Tünde és a Varázsfuvola
Tommy's Window dia ♫ Hangszóró szükséges A gyerekek örökkévalók
A korai Egyház Az első közösségek.
Gyereknevelési axiómák a Bibliában
Szolgálj, vigyázz, menj el! Felszólító igék Máté evangéliumában
„16„Egy kis idő még, és nem láttok engem, de ismét egy kis idő, és megláttok engem.” 17A tanítványai közül egyesek ezt kérdezték egymástól: „Mi az, amit.
Nagy Király, Fenséges Úr, Király Isten Fia,
a hegyoldalakat borító erdőket, és csodáltam a természet szépségét,
JÉZUS MINZ AZ ÓSZÖVETSÉGI VÁRAKOZÁSOK BETELJESÍTŐJE
A mennyei világ lelki áldásai 2. rész
Diplomás Pályakövetési Rendszer
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
Beszámoló magyar nyelvből Szerző: Csiszár Virág Palics
Család és iskola Nevelés.
Várakozás – Simeon és Anna
Nyílt nap Iskola neve Dátum.
Hívő tanúságtétel, hitvalló őrállás
Akarj többet! Efézus 1:
Felebarát – vagy tán egészen az?
…Kezdjük el együtt nagyböjt szent Idejét!
TÉNYEK UTÁN CSELEKVÉS Viziné Molnár Anna Uzsoki Utcai Kórház
DARUS.
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Miért hirdessük az evangéliumot a gyermekeknek?
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Engedelmesen és szeretettel
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A katolikus óvodák feladata a Hit évében III.
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Gadamer ( ) filozófiai hermeneutikája
A harmadik Magyar Köztársaság első évtizede
Előadás másolata:

Énekek éneke

El ő adó: Zarka Péter

Kérjük halkítsák le vagy kapcsolják ki a mobiltelefonjaikat! KÖSZÖNJÜK!

Kérdéseket lehet küldeni:

Énekek éneke Salamon „szerze háromezer példabeszédet, és az ő énekeinek száma ezer és öt volt.” 1Kir 4:32Salamon „szerze háromezer példabeszédet, és az ő énekeinek száma ezer és öt volt.” 1Kir 4:32

A könyv címe השיריםשיר השירים Sir HassirimSir Hassirim Énekek énekeÉnekek éneke Jelentése: a legszebb énekJelentése: a legszebb ének

Énekek éneke A héber kánonban az Írások egységébe tartozik.A héber kánonban az Írások egységébe tartozik. (Zsoltárok, Jób, Példabeszédek, Énekek éneke, Rúth, Jeremiás Siralmai, Prédikátor, Eszter, Dániel, Ezsdrás, Nehémiás, Krónikák) Az Ó-szövetségi időben a Páska, vagyis Zsidó Húsvét idején olvasták fel.Az Ó-szövetségi időben a Páska, vagyis Zsidó Húsvét idején olvasták fel.

Bibliai helye A héber Bibliában Jób könyve után találhatóA héber Bibliában Jób könyve után található A LXX-ban a Prédikátorok könyve után, ezt vette át a Károli bibliafordítás is.A LXX-ban a Prédikátorok könyve után, ezt vette át a Károli bibliafordítás is.

A könyv szerzője Salamon szerzősége mellett négy fő szempont szól:Salamon szerzősége mellett négy fő szempont szól: 1 - A szerzőnek a növényekre, állatokra és a természet dolgaira vonatkozó ismeretei megegyeznek azzal, amit Salamonról olvashatunk 1Kir 4:33 versében. „Szólott a fákról is, a Libánon czédrusfájától az izsópig, amely a falból nevekedik ki; és szólott a barmokról, a madarakról, a csúszó-mászó állatokról és a halakról is.”

A könyv szerzője Salamon szerzősége mellett négy fő szempont szól:Salamon szerzősége mellett négy fő szempont szól: 2 – Ismeri a Salamon által importált külföldi árukat 3 – Párhozamok a Példabeszédek könyvével

„Beillatoztam ágyamat mirhával, áloessel és fahéjjal.” Péld 7:17 „Nárdus és sáfrány, jóillatú nád és fahéj, mindenféle temjéntermő fákkal, mirha és áloes, minden drága fűszerszámokkal.” Énekek 4:14 Énekek 4:5, // Péld 5:19; Énekek 4:11, // Péld 5:3; Énekek 4:15, // Péld 5:15; Énekek 5:6, // Péld 1:28; Énekek 6:6, // Péld 31:28;

A könyv szerzője Salamon szerzősége mellett négy fő szempont szól:Salamon szerzősége mellett négy fő szempont szól: 4 – Az Énekek éneke nyelvezete megfelel Salamon kora nyelvezetének, a héber nyelv virágzásának időszakát mutatja. Költői nyelvezet, eleven és élénk stílus, ami nem Izráel és Júda szétválásának hanyatló időszakára jellemző.

A könyv történeti háttere Izráel aranykora lehet

Kinek írja? 700 feleség és 300 ágyas ─ 1Kir 11:3700 feleség és 300 ágyas ─ 1Kir 11:3 Énekek 6:5-ben mindössze 60 királynét és 80 ágyast említÉnekek 6:5-ben mindössze 60 királynét és 80 ágyast említ

Saját házasságát énekli meg? Sulamit

Sulam(Shunem) „Térj meg, oh Sulamit! térj meg, hogy nézzünk téged!” Énekek 6:10

Szerelmi házasság

1 - Salamon neve az egész könyvben előfordul (1:1, 5; 3:7, 9, 11; 8:11, 12); 2 - az egész könyvben hasonló szófordulatok és képek találhatók (2:16, vö. 5:19; 2:5, vö. 5:8); 3 - következetesen utal a menyasszony családjára, mindig csak az anyát és a fiútestvéreket említve, de az apát nem (1:6; 3:4; 8:2).

Példák a szófordulatokra : Példák a szófordulatokra : „Az én szerelmesem enyém, és én az övé, aki a liliomok közt legeltet.” Énekek 2:16 „Én az én szerelmesemé vagyok, és az én szerelmesem enyém, aki a liliomok közt legeltet.” Énekek 5:19

„Kényszerítlek titeket, Jeruzsálemnek leányai, a vadkecskékre és a mezőnek szarvasira: fel ne költsétek és fel ne serkentsétek a szerelmet addig, amíg akarja.” Énekek 2:7 „Kényszerítelek titeket, Jeruzsálemnek leányai, a vadkecskékre, és a mezőnek szarvasira, fel ne költsétek és fel ne serkentsétek a szerelmet, valamíg ő akarja.” Énekek 3:5 „Kényszerítlek titeket, Jeruzsálemnek leányai, miért költenétek és miért serkentenétek fel a szerelmet, mígnem ő akarja?” Énekek 8:4

Mind az Ó-, mind az Újszövetség előszeretettel hasonlítja a férj és a feleség kapcsolatához Isten és népe viszonyát (lásd Ézs 54:4, 5; Jer 3:14; 2Kor 11:2).

„Mert férjed a te Teremtőd, seregeknek Ura az Ő neve, és megváltód Izráelnek Szentje, az egész föld Istenének hívattatik.” Ézs 54:5

„Térjetek meg, szófogadatlan fiak, azt mondja az Úr, mert én férjetekké lettem néktek, és magamhoz veszlek titeket, egyet egy városból, kettőt egy nemzetségből, és beviszlek titeket Sionba.” Jer 3:14

„Mert isteni buzgósággal buzgok értetek; hisz eljegyeztelek titeket egy férfiúnak, hogy mint szeplőtlen szűzet állítsalak a Krisztus elé.” 2Kor 11:2

Allegorizáló magyarázat Alexandriai iskola – allegorizáló írásmagyarázati módszer, amely a görög filozófiának a kereszténységhez való vegyítéséből nőtt kiAlexandriai iskola – allegorizáló írásmagyarázati módszer, amely a görög filozófiának a kereszténységhez való vegyítéséből nőtt ki Voltak később követői: Jeromos, Athanásius, AugustinusVoltak később követői: Jeromos, Athanásius, Augustinus Origenész Kr. u. 184 – 254.

Krisztus csókja – az inkarnáció;Krisztus csókja – az inkarnáció; a menyasszony arca – a külsőséges kereszténység és a jócselekedetek;a menyasszony arca – a külsőséges kereszténység és a jócselekedetek; aranylánc – hit;aranylánc – hit; nárdus olaj – megváltott emberiség;nárdus olaj – megváltott emberiség; a menyasszony haja, amit a kecskenyájhoz hasonlít az ének – a kereszténységet felvett nemzetek;a menyasszony haja, amit a kecskenyájhoz hasonlít az ének – a kereszténységet felvett nemzetek; Salamon 80 felesége – a kereszténységhez csatlakozó pogány nemzetek;Salamon 80 felesége – a kereszténységhez csatlakozó pogány nemzetek; Sulamit köldöke – a kehely, amivel az egyház a megtérésre vágyódók szomját oltja;Sulamit köldöke – a kehely, amivel az egyház a megtérésre vágyódók szomját oltja; a két kebel – az Ó- és Újszövetség.a két kebel – az Ó- és Újszövetség. Érdekes példák az allegorizálásra

Az allegorizálás veszélye Az efféle írásmagyarázati módszerek oktalansága és veszélye abban van, hogy elfogadottnak vesz olyan magyarázati módszert, aminek a korlátait nem határozza meg.Az efféle írásmagyarázati módszerek oktalansága és veszélye abban van, hogy elfogadottnak vesz olyan magyarázati módszert, aminek a korlátait nem határozza meg. A szabad képzeletet magyarázati elvvé emeli.A szabad képzeletet magyarázati elvvé emeli.

Az allegorizálás helyes használata A Biblia önmagát magyarázzaA Biblia önmagát magyarázza Vagyis: az Isten által ihletett tanítást Isten által ihletett magyarázó értelmezi.Vagyis: az Isten által ihletett tanítást Isten által ihletett magyarázó értelmezi.

„És vetteték a nagy sárkány, ama régi kígyó, aki neveztetik ördögnek és a Sátánnak, ki mind az egész föld kerekségét elhiteti, vetteték a földre, és az ő angyalai is ővele levettetének.” Jel 12:9

„Kiméne a magvető, hogy elvesse az ő magvát: és magvetés közben némely esék az útfélre; és eltapostaték, és az égi madarak megevék azt. És némely esék a kősziklára; és mikor kikelt, elszárada, mert nem vala nedvessége. Némely esék a tövis közé; és a tövisek vele együtt növekedvén, megfojták azt.” Lukács 8:5-7

„Némely pedig esék a jó földbe; és mikor kikelt, százannyi hasznot hoza. Ezeket mondván, kiált vala: Akinek van füle a hallásra, hallja. És megkérdék őt az ő tanítványai, mondván: Mi lehet e példázat? Ő pedig monda nékik: Néktek adatott, hogy az Isten országának titkait értsétek; egyebeknek példázatokban, hogy látván ne lássanak, és hallván ne értsenek.” Lukács 8:8-10

„A példázat pedig ez: A mag az Isten beszéde. Az útfélen valók pedig azok, akik hallják; aztán eljő az ördög, és kikapja az ígét az ő szívükből, hogy ne higgyenek és ne üdvözüljenek. És a kősziklán valók azok, akik, mikor hallják, örömmel veszik az ígét; de ezeknek nincs gyökerük, akik egy ideig hisznek, a kísértés idején pedig elszakadnak.” Lukács 8:11-13

„És amelyik a tövis közé esett, ezek azok, akik hallották, de elmenvén, az élet gondjaitól, és gazdagságától és gyönyörűségeitől megfojtatnak, és gyümölcsöt nem teremnek. Amelyik pedig a jó földbe esett, ezek azok, akik a hallott ígét tiszta és jó szívvel megtartják, és gyümölcsöt teremnek béketűréssel.” Lukács 8:14-15

A könyv magyarázati formái AllegorikusAllegorikus DrámaiDrámai SzószerintiSzószerinti Házassági ének gyűjteményHázassági ének gyűjtemény LiturgikusLiturgikus Erkölcs oktatói szándékúErkölcs oktatói szándékú

Az adott kort is megszólítja A Biblia könyvei minden esetben határozott eligazító üzenetet tartalmaznak saját korukra vonatkozóan is.A Biblia könyvei minden esetben határozott eligazító üzenetet tartalmaznak saját korukra vonatkozóan is.

Isten teremtette az emberpárt házasságra. A házasélet a teremtettségünk természetes velejárója. A bűnre jellemző, hogy eltorzított képet tart elénk Istenről, és ebből következően az önmagunkról alkotott képünk is eltorzul. A házasság nem a bűn következménye. A bűn a házaséletet is eltorzítja.

Kérdéseket a

Következő előadás: Ezékiel könyve