Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Példabeszédek könyve 2011. február 9. El ő adó: Zarkáné Teremy Krisztina.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Példabeszédek könyve 2011. február 9. El ő adó: Zarkáné Teremy Krisztina."— Előadás másolata:

1

2 Példabeszédek könyve 2011. február 9.

3 El ő adó: Zarkáné Teremy Krisztina

4 Kérjük halkítsák le vagy kapcsolják ki a mobiltelefonjaikat! KÖSZÖNJÜK!

5 Az előző szemeszter felvételei megtekinthetők: www.erdtv.hu

6 A könyv címe:  Héber masal gyökből, jelentése: „olyan mint”, „összehasonlít”. Közmondás, prófétai mondás, vers, etikai bölcsességek.

7 A könyv szerzője: – Salamon, Dávid fia Nem vele kezdődött a bölcsességirodalom, és a kiteljesedése sem az ő korára tehető Végső szerkesztés később

8 Történelmi háttér A bírák kora után Sámuel (kb. Kr. e. 970-930) a harmadik király. (kb. Kr. e. 970-930) a harmadik király. oKiterjesztett országhatár, közigazgatási rendszer, katonaság fejlesztése, utak, városok védelme, művészet, kultúra fejlődése, politikai kapcsolatépítés. oTemplomépítés

9 Izráel aranykora

10

11 Salamon élete Dávid és Betsabé fiaDávid és Betsabé fia Isten kiválasztottjaIsten kiválasztottja Istentől bölcsességet kérIstentől bölcsességet kér Az állami közigazgatásAz állami közigazgatásmegszervezése Eltávolodás IstentőlEltávolodás Istentől

12 Abölcsességirodalom A bölcsességirodalom Bölcsesség ─ 141-szer Jób, Példabeszédek, Prédikátor, Zsoltárok „A bölcsességnek kezdete az Úrnak félelme„A bölcsességnek kezdete az Úrnak félelme” (Péld 9:10) – Az élet minden területén!

13 Ki a bölcs? „Bővölködővé tesz Istened, az ÚR kezed minden munkájában, méhed gyümölcsében, állataid ivadékában és földed termésében… ha hallgatsz Istenednek, az ÚRnak a szavára, megtartván parancsolatait és rendelkezéseit…”(5Móz 30:9,10)

14 Ki a bölcs? „Mert ez a parancsolat, amelyet én ma megparancsolok neked, nem megfoghatatlan számodra, és nincs távol tőled. Nem a mennyben van, hogy azt kellene mondanod: Ki megy fel a mennybe, hogy lehozza és hirdesse azt nekünk, hogy teljesíthessük?” (5Móz 30:11, 12)

15 „Nem is a tengeren túl van, hogy azt kellene mondanod: Kicsoda kel át a tengeren, hogy elhozza és hirdesse azt nekünk, hogy teljesíthessük? Sőt inkább nagyon közel van hozzád az ige, a szádban és a szívedben van, teljesítsd hát azt!” (5Móz 30:11, 12) Ki a bölcs?

16 Példabeszédek Minden féltett dolognál jobban őrizd meg szívedet, mert abból indul ki minden élet.” (Péld 4:23) „A gonoszságban élő emberek nem értik meg az igazságot; akik pedig keresik az Urat, mindent megértenek.” (Péld 28:5) „A bölcs fiú enged atyja intésének; de a csúfoló semmi dorgálásnak helyt nem ád.” (Péld 13:1)

17 Példabeszédek „ Eredj a hangyához, te rest, nézd meg az ő útait, és légy bölcs!… Nyárban szerzi meg az ő kenyerét, aratáskor gyűjti eledelét.” (Péld 6:6, 8) „Még egy kis álom, még egy kis szunnyadás, még egy kis kéz- összefonás, hogy pihenjek; így jő el, mint az útonjáró a te szegénységed, és a te szűkölködésed, mint a paizsos férfiú.” (Péld 6:10-11)

18 Példabeszédek „Megháborítja az ő házát, aki követi a telhetetlenséget.” (Péld 15:27) „Mint a sír és a pokol meg nem elégednek, úgy az embernek szemei meg nem elégednek.” (Péld 27:20) „A kétféle font és kétféle mérték útálatos az Úrnál egyaránt mind a kettő.” (Péld 20:10)

19 „Ne nézd a bort, míly veres színt játszik, mint mutatja a pohárban az ő csillogását; könnyen alácsuszamlik, végre mint a kígyó, megmar, és mint a mérges kígyó, megcsíp.” (Péld 23:31-32) Mind a halál, mind az élet a nyelv hatalmában van, és miképen ki-ki szeret azzal élni, úgy eszi annak gyümölcsét.” (Péld 18:21) Példabeszédek Példabeszédek

20 „Jobb a hosszútűrő az erősnél, és aki uralkodik a maga indulatján, annál, mint aki várost vesz meg.” (Péld 16:32) „Az embernek kevélysége megalázza őt; az alázatos pedig tisztességet nyer.” (Péld 29:23) „Jobb a kevés igazsággal, mint a gazdag jövedelem hamissággal.” (Péld 16: 8) Példabeszédek Példabeszédek

21 Kaukázusi krétakör Bertold Brecht 1898- 1956 Német drámaíró, költő, rendező

22 Goldmark Károly 1830–1915 az opera bemutatója: Bécs, 1875. márc. 10. Sába királynője - opera

23 Salamon király és Sába királynőjének találkozása Piero della Francesca

24 Következik: Prédikátor könyve


Letölteni ppt "Példabeszédek könyve 2011. február 9. El ő adó: Zarkáné Teremy Krisztina."

Hasonló előadás


Google Hirdetések