Tájékoztató az adózás rendjéről szóló törvény 2007-től hatályos változásairól.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az egyszerűsített foglalkoztatás (EF) új szabályai – 21 pontban
Advertisements

Az ún. tételes Áfa-bevallás bevezetése január 1-jétől [2012. évi LXIX. tv. módosította a évi CLVI. törvényt, amely következtében az Art. 31/B.
Köszöntöm a megjelent kollégákat
Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület ÚMVP IV. tengely LEADER, kifizetési kérelmek.
Tb-Járulékok, szociális hozzájárulási adó
A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló évi LXXX. törvény évi változásairól.
2014. évi Társadalombiztosítási jogszabály változások
Készítette: Sallai Katalin
APEH (új nevén a NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal) prezentáció
Szja célja adókötelezettség jellemzői hatály illetőség teljes körű és korlátozott adókötelezettség adókötelezettség keletkezése belföldi illetőségűek.
Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló évi XLIII. törvény
1 Kormányszóvivői tájékoztató március 31. Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (emma)
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
Szolgáltató adóhatóság 2009’ Bevallások egyszerűsítése Elektronikus szolgáltatások bővítése TEÁOR és szakmakód konverzió Sajtótájékoztató február.
Az adózás rendjéről szóló törvény változásai
A HELYI IPARŰZÉSI ADÓVAL KAPCSOLATOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK JANUÁR 1. NAPJÁT KÖVETŐ VÁLTOZÁSAI.
Hatáskör változás a helyi iparűzési adóval kapcsolatban
Társadalombiztosítási
EU rendeletek jétől alkalmazandó a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló 883/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet.
Tájékoztató a évről szóló személyi jövedelemadó bevallás és elszámolás lehetőségeiről (2007. január 16.)
Adózás rendje 2012 Dr. Orbán Ildikó.
A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS FEDEZETI RENDSZERÉT ÉRINTŐ VÁLTOZÁSOK 2012 Széll Zoltánné előadása.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
ADÓZÁS © A LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSOK 2008-TÓL dr. Laáb Ágnes BME Pénzügyek Tanszék egyetemi docens elérhetőség: telefon: ,
Tájékoztató a Karrier Híd programról Dr. Nagy Ágnes igazgató március 22. Békéscsaba.
2012. évi adótörvény változások
Sajtótájékoztató január 4. Dr. Szikora János elnök, APEH.
A szakképzési jogcím rendelet (139/2008. (X. 22.) FVM r.) módosítása (2010. okt. 1.) Készítette: Wayda Imre vez. főtanácsos vez. főtanácsos Földművelésügyi.
Az alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatott munkavállalók országos statisztikája, a továbbfejlesztés irányai Munkaügyi Tanácsok Országos Konferenciája.
Önkormányzati adóigazgatás aktualitásai március 4.
Az APEH és a magán-nyugdíjpénztárak kapcsolata. az adózás rendjéről szóló évi XCII. törvény (Art.) 16. § (5)-(6), 31. § (2), 43. § (1), 52. § (7)
A környezetvédelmi termékdíj évi változásai Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága Tájékoztatási Osztály.
2010. évi XCIV. törvény az egyes ágazatokat terhelő különadóról.
Elektronikus ügyintézés a nyugdíjbiztosításban
Az Európai Unió más tagállamába kiküldött munkavállalók társadalombiztosítási jogállása, közteher-fizetési kötelezettség Széll Zoltánné előadása.
SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ
ADÓ Adótörvény változások 2006/2007 Demetrovics Gergely, szenior menedzser február 2.
Álláskeresőként történő nyilvántartás
Budapesti Ügyvédi Kamara
Bérelszámolási rendszerek
A szakképzési hozzájárulás FORRÁSOK évi CLV. törvény – a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról évi.
Szakképzési hozzájárulás szabályainak évközi változásai, valamint a től hatályos módosulások.
Személyi jövedelemadó 1+1% felajánlása, fogadása Simon Réka adóügyi ügyintéző NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága Eljárási Osztály Eger, április.
Munkáltatói Fórum január Rendes Ágnes Komárom-Esztergom Megyei Adóigazgatóság.
Bevalláshoz kapcsolódó jogszabály módosítás Készítette: Pestuka Gabriella Osztályvezető NAV Csongrád Megyei Adóigazgatósága.
Szakképzési hozzájárulás legfontosabb szabályainak változása, az éves elszámolással kapcsolatos tudnivalók 2014.
Személyi jövedelemadó 2014 Guzmics Zsuzsanna Audit Service Kft. GGI INDEPENDENT MEMBER
Járulék Járulék, Szocho adó, Eho törvény sajátosságai
Közösségi ügyletek és számlakorrekciók NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság Jogi, Tájékoztatási és Törvényességi Főosztály Tájékoztatási.
2015. évi változások Járulék, egészségügyi hozzájárulás, szociális hozzájárulási adó, kisadózó vállalkozók tételes adója, egyszerűsített foglalkoztatás.
Járulékfizetés január 01-jétől MAGYAR KÖZLÖNY 95. szám ( ): kihirdetve a évi LXXVII. Törvény (A közteherviselés rendszerének átalakítását.
2009. ÉVI ÉVKÖZI VÁLTOZÁSOK TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS Előadó: Szűcs Józsefné APEH Észak-Alföldi Régió Bevallási Osztály 2. Főosztályvezető-helyettes.
Adóügyi aktualitások (Új jegyzői adatszolgáltatások, egészségügyi szolgáltatási járulék) Lukács György igazgató NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága.
Adózás rendjéről szóló törvény módosításai Feltételes adómegállapítás iránti kérelem  Csak a kérelmet benyújtó adózó vonatkozásában állapíthatja.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
Járulék- és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettséggel kapcsolatos változások év.
SIMANECZ TÜNDE FŐTANÁCSOS ADATSZOLGÁLTATÁS ELLENŐRZÉS BÍRSÁGOLÁS HADITECHNIKAI ÉS EXPORTELLENŐRZÉSI HATÓSÁG.
2012. évi CXLVII. Tv évi XLIII. tv
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Met. módosítás július 01..
KATA változásai hatályos január 1.
Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai Dr. Kiss Mariann.
E-ügyintézés az adózásban 2006.
2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ ÉVI VÁLTOZÁSAI Készítette :Szalainé Somogyi Valéria.
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Dr. Kiss Mariann Tájékoztatási Főosztály
Közbeszerzési Döntőbizottság
Biztosítási jogviszony bejelentés, adatszolgáltatás
Előadás másolata:

Tájékoztató az adózás rendjéről szóló törvény 2007-től hatályos változásairól

Képviselet 7.§ (2) ) Képviselet (131.tv. 7.§ (2) ) Jogi személyt és jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetet az adóhatóság előtt bármilyen- számviteli, könyvviteli szolgáltatásra jogosult- szervezet képviselhet

Nyilvántartások egységesítése 16.§ (4) ) EMMA megszűnése Nyilvántartások egységesítése (61.tv 16.§ (4) ) EMMA megszűnése → az APEH-hoz kell bejelenteni a foglalkoztatott biztosított személyi adatait, a biztosítási jogviszony kezdetét, módosulását, és befejezését → az APEH továbbítja a bejelentett adatokat az egészségbiztosítási igazgatási szervhez

Bejelentésre kötelezettek: munkáltató, kifizető – ideértve a nem nyugdíjas egyéni vállalkozót, és a biztosított mg. őstermelőt (131. tv. 16.§.(4) ) Bejelentésre kötelezettek: munkáltató, kifizető – ideértve a nem nyugdíjas egyéni vállalkozót, és a biztosított mg. őstermelőt is Bejelentés időpontja (biztosítás kezdetére vonatkozóan): a jogviszony első napját megelőzően, de legkésőbb a jogviszony első napján a foglalkoztatás megkezdése előtt

Bejelentési kötelezettség „járulékkedvezmény jogintézménye” (61. tv. minimálbér kétszerese után kell a járulékot fizetni, Bejelentési kötelezettség „járulékkedvezmény jogintézménye” (61. tv. 17/A.§) Tbj. módosítás → legalább a minimálbér kétszerese után kell a járulékot fizetni, kivéve, ha az adózó bejelenti a járulékalapot képező jövedelem mértékét, ezzel igazolva, hogy a biztosított jövedelme nem éri el a minimálbér kétszeresét (131. tv. hatályon kívül helyezte)

Bejelentés (131.tv. Bejelentés (131.tv.20/B.§) Import adójogi megbízott e tevékenysége megkezdését megelőzően bejelenti, hogy ilyen státuszban kíván eljárni.

Munkáltatói és adóhatósági adó- megállapítás 1.) msz ig nyilatkozik a munkáltató felé, hogy munkáltatói adó megállapítást kér a) munkáltató vállalja: ig igazolások átadása, ig adó-megállapítás, ig továbbítás b) munkáltató nem vállalja de a msz. ADAM-ra jogosult: munkáltató köteles közreműködni: a nyilatkozatot felülvizsgálja, egyeztet, javít majd ig elektronikus űrlapon továbbítja az adóhatósághoz.Ha a nyilatkozat a munkáltató hibájából hibás, hiányos vagy késedelmes : mulasztási bírság. Munkáltatói és adóhatósági adó- megállapítás (131. tv , 28/A-B.§ ) 1.) msz ig nyilatkozik a munkáltató felé, hogy munkáltatói adó megállapítást kér a) munkáltató vállalja: ig igazolások átadása, ig adó-megállapítás, ig továbbítás b) munkáltató nem vállalja de a msz. ADAM-ra jogosult: munkáltató köteles közreműködni: a nyilatkozatot felülvizsgálja, egyeztet, javít majd ig elektronikus űrlapon továbbítja az adóhatósághoz. Ha a nyilatkozat a munkáltató hibájából hibás, hiányos vagy késedelmes : mulasztási bírság.

Adóbevallás Magán-nyugdíjpénztári tagdíjat is az APEH-hez kell bevallani, befizetni. Adóbevallás – 61. tv. 31.§ (2) 7.pont- Magán-nyugdíjpénztári tagdíjat is az APEH-hez kell bevallani, befizetni. A magán-nyugdíjpénztárak feldolgozott adatokat kapnak az adóhivataltól ill. a befizetett tagdíj is átutalásra kerül a részükre tv. 31.§ (2) 27. pont- munkáltató feltünteti az AM könyvbe beragasztott közteherjegy összegét és a foglalkoztatás napjait

Adóbevallás általános szabály Adóbevallás általános szabály: 31.§ (5) 131. tv. 31.§ új (6-11) előírásai: - munkáltatónak nem minősülő kifizető csak akkor kötelezett 0708-as bevallás benyújtására ha a tárgyhónapban msz. részére kifizetést teljesít - a heti 36 órát elérő mv-ban is álló EV as bevallást nem köteles benyújtani arra az időszakra amelyre vállalkozói kivétet nem számol el, az EVA-s illetve átalányadózó pedig bevételt nem szerez. - társas vállalkozás kizárólag társas vállalkozóként biztosított társ.váll-t foglalkoztat aki egyidejűleg heti 36 órás mv-ban is áll: 0708-as bevallás csak a kifizetéssel érintett hónapról

- társas vállalkozás kizárólag olyan társas vállalkozóként biztosított társ.váll-t foglalkoztat aki egyidejűleg több gt. személyesen közreműködő tagja és a tag ezt a vállalkozást a minimál járulék szempontjából nem választotta: bevallás csak azon hónapról amikor kifizetést teljesít neki. - foglalkoztatónak nem minősülő biztosított mg. őstermelő nem köteles 0785-ös bevallás benyújtására, ha a tárgyévet megelőző évben bevétele nem volt.

Befizetések elszámolása Befizetések elszámolása – 131. tv. 43.§ (9)- A MNYP-at megillető tagdíj (tagdíj- kiegészítés) késedelmi ill. önellenőrzési pótlék, valamint a tagdíjszámlákon nyilvántartott túlfizetés az adóhatóságnál nyilvántartott más adótartozásra sem az adózó kérelmére, sem hivatalból nem számolható el, ill. nem törölhető

Adatszolgáltatás - Adatszolgáltatás és 131. tv. 52.§ (7)- Az APEH, a havi adó és járulék bevallásokból elektronikus úton – a bevallás benyújtását követő hónap utolsó napjáig – hivatalból szolgáltat adatot az egészségbiztosítási szerv, a magán- nyugdíjpénztárak és a munkaügyi hatóság részére Az APEH a nyugdíjbiztosítási szerv részére évente egyszer – tárgyévet követő év augusztus 31. napjáig – konszolidált adatokat ad át a havi adó– és járulék bevallásokból

Szervezetrendszer átalakítása az állami adóhatóság hatásköre (131. tv. hatályon kívül helyezte a §) 273/2006. kormány rendelet

Központosított ellenőrzés -61. és 131. tv. 88/A. § - „nagy ügyek” ellenőrzése országos illetőség APEH elnökének döntése alapján

Szokásos piaci ár megállapítása (132/A-B §) Az állami adóhatóság kérelemre határozatban állapítja meg a kapcsolt vállalkozási viszonyban álló társaságok közötti jövőbeni ügyletben érvényesíthető szokásos piaci ár meghatározásakor alkalmazandó módszert, a megállapítás alapjául szolgáló tényeket, valamint ha meghatározható a szokásos piaci árat, ártartományt..

Visszatartási jog gyakorlása (151. § (2)) általános szabálytól eltérés: A MNYP-t megillető tagdíj (tagdíj-kiegészítés) és ennek pótlékai tekintetében fennálló túlfizetés visszaigénylése során az adóhatóság nem gyakorolhatja visszatartási jogát.

Mulasztási bírság (61. tv.172. § (1) g.) Az adózó mulasztási bírsággal sújtható, ha az ellenőrzés időpontjában nem rendelkezik az áru eredetét tanúsító bizonylattal vagy annak másolatával.

Mulasztási bírság tv.172. § (18) (hatályos től) Az adózó 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható a számviteli törvényben meghatározott készpénzkezelési szabályzatra vonatkozó rendelkezések megsértése esetén.

Köszönöm a figyelmet!