1 Számítógép Hálózatok A hálózatok kialakulása, alapfogalmak Készítette: Csökmei István Péter ( CsIP ) Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Kar levelező.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számítógépes hálózatok Készítette: Horváth Tünde.
Advertisements

ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék.
GYAKORLATORIENTÁLT MEGOLDÁSOK A FELSŐOKTATÁSBAN A TEAM ACADEMY Tasi Péter team coach BGE Team Academy.
Számítógépes alapismeretek Kommunikáció Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT)
A kártyanyomtatás fortélyai Csákvári Krisztián Kártya és címke gyártás
TÖMÖRÍTÉS. Fogalma A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. A tömörítési arány függ a fájl típusától,
Követelményelemzés – követelményspecifikáció A szoftverfejlesztés kapcsán az elemzés speciálisan egy kezdeti szakaszt jelöl, amelynek alapvető feladata.
IT hálózati biztonság a szabvány tükrében avagy az MSZ/ISO szabvány sorozat Harsán Péter szervező mérnök alapító tag Hétpecsét Információbiztonsági.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Nyitó szakértői találkozó. "C" komponens-informatika Készítette: Farkas László január.28.
Az IKER önértékelő IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Alkalmazási rétegbeli protokollok. Ismétlés A hálózati szakemberek mind szóban, mind pedig az írott műszaki dokumentációban az OSI és a TCP/IP modelleket.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
BINARIT TIMESHEET Több, mint munkaidő nyilvántartás Virág Zsolt (BINARIT Informatikai Kft.)„Hogyan legyek milliomos?” konferencia – BKIK ( )
Turisztikai desztináció- menedzsment és klaszter Tóthné Bánszki Zsuzsa Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
Vetésforgó tervezése és kivitelezése. Vetésforgó Vetésterv növényi sorrend kialakításához őszi búza250 ha őszi árpa50 ha lucerna ebből új telepítés 300.
Internet tudományos használata
Gazdasági informatika - bevezető
Nemzeti Audiovizuális Archívum
Nagyméretű állományok küldése
A hálózatok fogalma, előnyei
EN 1993 Eurocode 3: Acélszerkezetek tervezése
Tanulószerződés-kötés
3. tétel.
Lieszkovszky József Pál (PhD hallgató, RGDI
Térkép készítése adataiból
Gyűjtőköri szabályzat
Vezetékes átviteli közegek
Pályaválasztási tanácsadás
Sínrendszerek Rontó Péter.
Az Internet megismerése
Számítógépes hálózati alapismeretek - vázlat
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
A közigazgatással foglalkozó tudományok
videós team Team vezetője: Tariné Péter Judit Tagok:
Adatok importálása, rendezése és szűrése
Háttértárak karbantartása
MTMT szervezeti hierarchia kialakítása a Széchenyi István Egyetemen
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
Hálózati architektúrák
Kórházi könyvtárak lehetőségei a tudáspiacon
T.R. Adatbázis-kezelés - Alapfogalmak Adatbázis:
A talajok szervesanyag-készlete
IT feladatok kiszervezhetősége kis és közepes vállalatok esetén
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
Környezetgazdaságtan 1
☺ Programozási környezetek Validátorok Fazekas Judit PTI 2010.
A márkázás Marketing gyakorlat 6..
Adatbázis alapfogalmak
A Hálózat és Az internet
Kovács Gergely Péter Bevezetés
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Felhasználóképzés a kórházban
Számítógépes szimulációval segített tervezés
Munkanélküliség.
A számítógép-hálózatok elméletéről
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Köszöntő A Dokumentumkezelő rendszerek helye és szerepe
Sigfox technológia és hálózatok
REKLÁMESZKÖZÖK ÉS REKLÁMHORDOZÓK
A számítógép-hálózatok elméletéről
A kommunikáció fejlődése, analóg vs. digitális
Szöveges adatok tárolása
Informatika Oktató: Katona Péter.
Az MKET új stratégiája – Szolgáltató MKET
Hálózati alapismeretek
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Hagyományos megjelenítés
Az ELTE Fogyatékosügyi Központ bemutatása
Előadás másolata:

1 Számítógép Hálózatok A hálózatok kialakulása, alapfogalmak Készítette: Csökmei István Péter ( CsIP ) Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Kar levelező informatika tanár szakos hallgató V. évfolyam 2005

2 Hálózatok kialakulása Kezdetben a vállalkozások csak nehezen fogadták be a személyi számítógépeket, de a kifejezetten irodákba szánt szoftverek megjelenésével egyre több helyen kezdték el használni a masinákat.

3 Hálózatok kialakulása A kezdeti időkben a vállalatok különálló számítógépeket hasz- náltak, amikhez ese- tenként nyomtatót is csatlakoztattak. Ha egy nyomtatóval nem rendelkező alkalma- zott nyomtatni szere- tett volna, fel kellet vegye floppyra az anyagot és át kellett vinnie a nyomtatós PC-re. „Gyaloghálózat”

4 Hálózatok kialakulása A gyaloghálózatok hátrányainak kiküszöbölésére a vállalatok helyi hálózatokat építettek ki, melyek lehetővé tették a fájlok gyors átküldését, és a kényelmes nyomtatást a gyors hálózati nyomtatók segítségével, de még mindig a gyaloghálózat volt az egyetlen megoldás a különböző részlegek, vagy helyi hálózatok közötti adatcserére.

5 Hálózatok kialakulása Problémák: 1.Fölösleges eszköz többszörözés 2.Kommunikációs korlátok 3.Rendszerfelügyelet korlátai

6 Beszélgessünk! Milyen előnyeit tudnátok felsorolni a mai hálózatoknak az elhangzottakon kívül? Azaz mire használhatók a hálózatok?

7 Alapfogalmak A munkaállomás, vagy másnéven HOST Azokat a számítógépeket amelyeket egy számítógépes rendszerben összekötünk hosztoknak (host) nevezzük. Ezt magyarul gazdagépnek hívjuk, itt futnak a felhasználói programok, helyezkednek el az adatbázisok. Ezeket a gépeket kommunikációs alhálózatok kötik össze, amelyek feladata a hosztok közötti kommunikáció megvalósítása, azaz üzenetek továbbítása.

8 Alapfogalmak Topológiák, azaz hogyan vannak összekötve a berendezések

9 Alapfogalmak Topográfiai szempontból megkülönböztetünk: 1. Helyi hálózatokat (LAN) 2. Nagyvárosi hálózatokat (MAN) 3. Nagykiterjedésű hálózatokat (WAN) SAN=Storage Area Network azaz tárolóhálózat POP=Post Office Protocol azaz levelezés

10 Hálózati eszközök A Cisco Systems által használt jelölések, ikonok

11 Hálózati eszközök Jelgyengülés miatti adatvesztés kiküszöbölése ismétlővel

12 Hálózati eszközök A koaxiális kábel: Árnyékolatlan és árnyékolt érpár: Üvegszál:

13 Hálózati architektúra A mai modern számítógép-hálózatok tervezését struktúrális módszerrel végzik, azaz a hálózat egyes részeit rétegekbe (layer) vagy más néven szintekbe (level) szervezik, amelyik mindegyike az előzőre épül. A kommunikációnál használt szabályok és megállapodások összességét protokollnak (protocol) nevezzük. A rétegek és protokollok halmazát nevezzük hálózati architektúrá-nak.

14 Egy architektúra Az OSI modell hét rétegből áll, és a kialakításuknál a következő elveket vették figyelembe: – minden réteg feladata jól definiált legyen, és ez a nemzetközileg elfogadott szabványok figyelembe vételével történjen, – a rétegek közötti információcsere minimalizálásával kell a rétegek határait megállapítani, – elegendő számú réteget kell definiálni, hogy a különböző feladatok ne kerüljenek feleslegesen egy rétegbe.

15 Az OSI működése